Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2010-02-25, 12:37 pm

Też nie jestem pewien, czy jest dobrze, czy źle z tymi finansami. Już na pewno zaś nie dam swojej głowy, ani żadnej innej, nawet kurczaczej. Już zwłaszcza zaś, gdy do końca nie wiadomo, co znaczy, czy jest dobrze. Pewnie może być przydatny klubowi współwłaściciel, skoro o tym mówi sam właściciel - my tutaj możemy wyrazić tylko przekonanie, ale w granicach przydatności, a nie konieczności, bo ani znamy konkrety ani mamy jakąś moc sprawczą. Właściciel też uważa, że przyda się pomoc - jakkolwiek chyba jak na razie stoi na stanowisku, że może dalej ciągnąć ten biznes, nie będzie tracił pakietu kontrolnego, co najwyżej jakaś umowa dająca jakieś przywileje współwłaścicielowi mniejszościowemu. To znaczy - że na tyle jest potrzebny. Kolega wszakże mógł przypuszczać, że długi nie są na tyle duże, by przeszkadzały - opierając się chyba na wypowiedzi radnego Adamca (wydaje mi się, że coś takiego wspominał). Są to zaś długi mniejsze niż choćby rok czy dwa lata temu. Ruch jedzie na długach i renegocjacjach cały czas - i jednocześnie nie pozwala sobie na zejście z budżetem poniżej ekstraklasy. Mnie się bardziej podoba postawa Zagłębia, które za priorytet miało i ma księgowość zasadniczo zbilansowaną. Niedawno był jakiś sondaż wśród klubów, że najlepszym pracodawcą w woj. katowickim jest Zagłębie, jeżeli chodzi o uczciwość wypłat, ubezpieczeń, premii. Co prawda oczywiście na tym forum spowodowało to chyba jedynie małą zadyszkę wśród wieszaczy psów - no bo chyba nawet literalnie nikt ("pies z kulawą nogą) rzecz jasna nie mógłby posunąć się aż do tego, że się pochwali to Zagłębie tutaj. Co prawda skutkowało to i tym, że okazja wytknięcia, że nie "solidni od pokoleń Ślązacy" brylują w uczciwości płacenia - tylko Zagłębiacy właśnie. No, ale czegóż się nie robi dla miłości prawdziwej wielkości trafności swych umiłowanych poglądów...
Jednym słowem... Tak więc to, że Klub jednak funkcjonuje, także po aferach korupcyjnych, spadkach, po całej dyfamacji i choć miasto chciało ratować go sprzedając jakimś "swoim panom, co drugiego dnia się wycofali": to jest przejaw, że finanse są w porządku, gdy w dodatku dług się zmniejsza obecnie systematycznie, czy jednak rzeczywiście trzeba powiedzieć, że nie są w porządku, skoro słuszne są jakieś zastrzeżenia i mają podstawę w faktach? To właśnie trudność tej odpowiedzi, między innymi. Można bowiem znaleźć perspetkywę, w której się powie, że jest nieźle - jak i perspektywę, że jest źle.
Blajpios

Postprzez YOOSHKY 2010-02-25, 1:05 pm

August napisał(a):
YOOSHKY napisał(a):No to kibicujemy
Nawet jeśli jest jakieś zadłużenie to pewnie nie duże. Miasto tym bardziej dla dobra klubu powinno zakupić te akcje.

Jesteś pewny, że wszystko z finansami klubu jest w porządku ? Dasz za to głowę ? Ja również uważam, że klub potrzebuje drugiego współwłaściciela, ale nie może być żadnych wątpliwości. W ogóle wejście Miasta musi być dobrze przemyślane.

Nie dam głowy bo i niby skąd mam wiedzieć jak wyglądają finanse klubu?
Jeśli jest jakieś zadłużenie i nie jest to 50 mln PLN ;) to jestem za tym by miasto wzięło pakiet akcji.
Twoim zdaniem jak zadłużenie wynosi powiedzmy 200 tys. to jesteś przeciwny wejściu miasta do klubu i pomoc w spłacie? Lepiej żeby klub upadł?
YOOSHKY

Postprzez swiezy52 2010-02-25, 1:09 pm

ja to mam takie obawy ze jesli okaze sie ze zadluzenie spolki jest duze to miasto wstrzyma sie od wejscia pewnie do czasu zmniejszenia lub zlikwidowania dlugu...
nie dziwie sie takiej decyzji miasta bo ktozby chcial splacac za kogos dlugi...
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Krzysztof_Ju 2010-02-25, 1:57 pm

Na żywo transmisja z RM Sosnowiec - aktualnie dyskusja w sprawie klubu :
http://www.sosnowiec.pl/strefa_mieszkan ... amera.html
Krzysztof_Ju

Postprzez August 2010-02-25, 2:01 pm

YOOSHKY napisał(a):Twoim zdaniem jak zadłużenie wynosi powiedzmy 200 tys. to jesteś przeciwny wejściu miasta do klubu i pomoc w spłacie? Lepiej żeby klub upadł?

To trochę spłycanie tematu. Niestety nie zdążyłem wysłuchać wystąpienia pani księgowej. O ile dobrze zrozumiałem (nie jestem pewny) to zadłużenie klubu wynosi 2 mln 200 tys. zł z czego 1 mln zł to pożyczka ze strony właściciela. Poprawcie mnie jeśli się pomyliłem. Jako przyszły akcjonariusz chciałbym wiedzieć czy są to zobowiązania krótkoterminowe czy długoterminowe z jakich tytułów, na jakich warunkach Pan Szatan pożyczył kasę, jak wygląda płynność finansowa, przepływy pieniężne. Chęć ze strony Miasta aby rozwiania wszelkich wątpliwości, np . przeprowadzenie audytu przed objęciem akcji jest czymś jak najbardziej normalnym w takich przypadkach i nie ma nic wspólnego z kwestią wejście lub nie Miasta do spółki. Ma to być po prostu zrobione z głową.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez swiezy52 2010-02-25, 2:21 pm

wlasnie trwa debata na temat wstapienia do spolki

- ponoc krakusy zalegaja nam 800 tys. za wynajem <szok>

uchwala podjeta:)
za 19
przeciw 5
wstrzymalo sie 3

czyli mozna rozumiec ze udalo sie...
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez August 2010-02-25, 2:51 pm

swiezy52 napisał(a):wlasnie trwa debata na temat wstapienia do spolki

Niestety musiałem przerwać , czy uchwała została podjęta ?

EDIT: właśnie został podjęta
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2010-02-25, 2:53 pm

August napisał(a):

Niestety musiałem przerwać , czy uchwała została podjęta ?

EDIT: właśnie został podjęta

Dosłownie przed kilkoma sekundami na tak.

19 - na tak, 5 - przeciw, 3 się wstrzymało.
PawełK
pyszałek

Postprzez davidian 2010-02-25, 2:54 pm

Podjęta 19 za 5 przeciw 3 wstrzymujących
davidian

Postprzez davidian 2010-02-25, 2:55 pm

uchwala podjeta:)
za 19
przeciw 5
wstrzymalo sie 3

czyli mozna rozumiec ze udalo sie...

Zajebiście zalegają z kasą i do tego jeszcze murawa po prostu wyjdziemy na tym jak zabłocki na mydle :czerwona:
davidian

Postprzez swiezy52 2010-02-25, 2:58 pm

albo wyjdziemy do sadu... bo tym tu smierdzi...
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez patrios91 2010-02-25, 2:59 pm

Krzysztof_Ju napisał(a):Na żywo transmisja z RM Sosnowiec - aktualnie dyskusja w sprawie klubu :
http://www.sosnowiec.pl/strefa_mieszkan ... amera.html

I podjeli uchwale o przejeciu akcji....
Brawo... Ponad 2 miliony zlotych dlugu + milion pozyczony przez Szatana na licenje dla klubu(nastepny milion trzeba dac w czerwcu) - 800 tys zlotych za wynajem(nasze transferowe pieniadze...krotko mowiac oszustwo).

wazny cytat:
"Gdyby sytuacja finansowa klubu byla tak dobra jak ja przedstawiaja to pan Szatan nie zwracal by sie do nas o pomoc"

Niekompletna dokumentacja ze strony Szatana,mimo ze proszono dwukrotnie o kompletna(pewnie wieksze dlugi).
Jestem w szoku :kiepsko: Najlepsze jest to ze wiekszosc nie wie do konca w jakim stanie finansowym jest klub,lecz uchwale przyjeli.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez davidian 2010-02-25, 3:08 pm

Coś tam gadali o tym iż jest to intencyjne przyjęcie. Coś mi się wydaje iż będą niezłe jaja :lol: :)
davidian

Postprzez pawelpkibicpogoń 2010-02-25, 3:11 pm

Dla mnie śmierdzące to są poczynania, a raczej ich brak ze strony władz klubu.
Krakusy zalegają z płatnością za wynajem, a do wymiany murawy to już wogóle się nie kwapią. Od kilku dni obydwie krakowskie drużyny robią wszystko żeby grać na Hutniku, a z naszej strony cisza jakby nic się nie działo... :redface:
Kasa od Craxy miała iść na transfery, a jakie są zakupy każdy dobrze wie :redface:
A najbardziej wkurza mnie to, że nikt z klubu nawet nie raczy podać do wiadomości co dalej ?
pawelpkibicpogoń

Postprzez davidian 2010-02-25, 3:12 pm

Dokładnie powinni robić szum w PZPN i gdzie się da. A tutaj cicho jakby kasa już dawno była na rachunku a murawa świeżutka czekała na rozpoczęcie wiosennego sezonu.
davidian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników