Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez patrios91 2010-02-17, 11:20 pm

Szakal napisał(a):?
Sa to wszytsko ruchy in plus ale dlaczego nic nie robia ze stadionem Ludowym , dlaczego chociaz nie ma kłamliwego zapewnienia, ze prowadzone sa rozmowy w sprawie wykupu terenow itd ?

Co z napastnikiem ? Moze Pierscionek wznowi kariere tylko oponke musi zgubić

Nie ma klamliwego zapewnienia bo juz nikt w te zapewnienia nie uwiezy... Napastnik ? ..a kto to jest :-) ?
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez SO_1906 2010-02-18, 12:11 am

Pierścionek w juniorach buty pozostałym czyścił i kariery raczej nie zrobił :)
SO_1906

Postprzez August 2010-02-18, 8:42 am

Patrząc na sprawę pod kątem tego, że są jakieś plany, pomysły słowem coś się dzieje jeśli chodzi o budowę solidnych fundamentów finansowych klubu, można rzec to dobrze. Postawj też oczywiście pytanie o sposób finansowania tychże przedsięwzięć, które się planuje na środulskiej górce. A sporo tego. Kiedy o tym myślę, powtaje pytanie również o to czy znany jest kosztorys, a także czy sprządzający plany wzięli pod uwagę np. potrzebę budowy również basenu odkrytego podczaa gdy w nidealekim sąsiedzstwie jest Sielec. Poczekamy zobaczymy. Niemniej jednak cieszy i to, że w klubie o czymś się myśli, jak równiez to, że takie miejsce jak górka może mieć szansę bycia w końcu miejscem właściwie zagospodarowanym. i jeśli tylko za tymi planami będzie stała rzetelność będę za powodzenie trzymał kciuki.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2010-02-18, 9:32 am

Nie tylko Taxi Zagłębie
Janusz Lewanda / sosnowiec. info.pl
Zgodnie z przewidywaniami Komisja Kultury, Sportu i Rekreacji Rady Miejskiej w Sosnowcu pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały ws. objęcia przez Gminę Sosnowiec akcji emitowanych przez Zagłębie S.A. w związku z podwyższeniem kapitału akcyjnego. Projekt uchwały będzie jeszcze opiniowany przez Komisję Budżetową (konieczne jest zapewnienie środków finansowych w wysokości 1.114.500 zł i dokonanie zmian w budżecie Sosnowca na 2010 rok) i głosowany na sesji Rady Miejskiej 25 lutego br.

Kapitał zakładowy Zagłębie Spółka Akcyjna po objęciu akcji przez Miasto osiągnie wartość 2.335.800 zł, z czego gmina Sosnowiec będzie posiadać 49 proc. akcji, a Krzysztof Szatan – 51 proc. W radzie nadzorczej Zagłębie SA zasiądzie 4 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 3 - Miasta; w zarządzie 2 przedstawicieli Krzysztofa Szatana i 1 - Miasta.

Uchwały będą podejmowane większością 2/3 głosów.

Radnym przedstawiono rachunek zysków i strat Zagłębie S.A., z którego m.in. wynika, że w ubiegłym, 2009 roku Zagłębie S.A. poniosło stratę w wysokości 267 tys. zł, a w 2008 w wys. 934 tys. zł. Ogólnie sytuacja finansowa Zagłębia oceniana jest jako dobra, ale wkrótce skończą się wpływy z wynajmu Stadionu Ludowego klubom z Krakowa, i zaczną się problemy, zwłaszcza, że aspiracje włodarzy klubu, miasta i kibiców są niezmiennie wysokie.

Wejście Miasta do Spółki nie oznacza - przynajmniej w deklaracjach – większych pieniędzy dla klubu niż dotychczas. Ten krok ma poprawić wizerunek klubu i tym samym zwiększyć szanse na pozyskanie sponsorów (dziś umowy sponsorskie opiewają na ok. 1 mln zł rocznie). W ubiegłym roku Miasto zasiliło kasę klubową kwotą 350 tys. zł za promocję Sosnowca, a piłkarze Zagłębia otrzymali stypendia sportowe w łącznej wysokości 384 tys. zł. Pomocą dla klubu jest również możliwość nieodpłatnego korzystania z bazy Stadionu Ludowego.

Wczorajsze posiedzenie Komisji Kultury, Sportu i Rekreacji zostało zdominowane przez koncepcję zagospodarowania i całorocznego użytkowania terenu środulskiej górki, przedstawioną przez prezesa zarządu Zagłębie S.A., Pawła Hytrego. Koncepcja jest bardzo ogólna, bez konkretów, a zwłaszcza bez szczegółów dotyczących finansowego zabezpieczenia projektu. Mimo to Spółka już prowadzi rozmowy z Miastem na temat wydzierżawienia terenu górki i taka umowa jest bardzo prawdopodobna, żeby nie powiedzieć - pewna. Korzyści osiągane z tego przedsięwzięcia mają być finansowym zabezpieczeniem działalności klubu.
Plany zagospodarowania górki są ogromne. Oprócz stoku narciarskiego mają funkcjonować: restauracja (sala weselna), tor saneczkowy, hotel, basen kryty, basen otwarty (pełnowymiarowe), sala do sguasha, tor gokartowy, korty tenisowe, ścianka wspinaczkowa, plac zabaw, restauracja narciarska, klub narciarski, boisko do siatkówki.

Póki co, za kilka dni, rusza znacznie mniejszy biznes Zagłębia S.A. - Taxi Zagłębie.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,16616
August

Postprzez patrios91 2010-02-18, 12:23 pm

Dwa wazne punkty:
Ogólnie sytuacja finansowa Zagłębia oceniana jest jako dobra, ale wkrótce skończą się wpływy z wynajmu Stadionu Ludowego klubom z Krakowa, i zaczną się problemy, zwłaszcza, że aspiracje włodarzy klubu, miasta i kibiców są niezmiennie wysokie.

Czyli mamy potwierdzenie ze klub utrzymywany jest w jakims stopniu z wplywow z Krakowa. O spektakularnych transferach mozna zapomniec do czasu "mocnego" sponsora.

Póki co, za kilka dni, rusza znacznie mniejszy biznes Zagłębia S.A. - Taxi Zagłębie.

No i to jest dobra informacja...

Co do dzierzawy gorki,nie ma konkretow wiec nie ma sie co rozpisywac. Co do glosowania...to Szatan ma przewage liczebna...w razie czego to z byka :)
patrios91

Postprzez August 2010-02-19, 9:39 am

Radny Maciej Adamiec zdradza nam kilka szczegółów dotyczących przejęcia 49 % akcji przez gminę Sosnowiec. Nawet jest już pomysł na co trafią te pieniądze (1,144,500 złotych). Z rozmowy z przedstawicielem Ponadpartyjnej Inicjatywy Rozwoju Sosnowca dowiedzieliśmy się, iż jest za większymi inwestycjami w szkolenie młodzież, zresztą długo dyskutował na ten temat w Hiszpanii ze sztabem szkoleniowym naszego klubu. - Były to owocne rozmowy. Dobrze, że miasto stara się bardziej zaangażować w Zagłębie, wspólnymi siłami mamy większe szanse - tłumaczył po zgrupowaniu w Calpe trener Piotr Pierścionek.

zaglebie.eu: Czy można powiedzieć, iż po przyjęciu przez Komisję Kultury, Sportu i Rekreacji Rady Miasta projektu uchwały, dotyczącej objęcia pakietu 49% akcji przez miasto, nic już nie zaszkodzi temu przedsięwzięciu?

Maciej Adamiec: - Dla mnie jest to formalność, trzeba będzie jeszcze na sesji porozmawiać na ten temat, jednak większość radnych jest za tym pomysłem. Przeciwko jest tylko jedna osoba, kilka zapewne wstrzyma się od głosu, dlatego nie obawiam się o wynik głosowania i jestem pewien, iż miasto przejmie akcje. Moim zdaniem przy tym głosowaniu nie powinno być dyscypliny partyjnej, każdy powinien głosować zgodnie ze swoim sumieniem.

Po wejściu gminy do Zagłębia SA na pewno wiele się wydarzy, dojdzie do zmian personalnych, jak będą wyglądać pierwsze dni po finalizacji tego przedsięwzięcia?

- Zostaną już tylko techniczne rozmowy, dotyczące statutu i składu zarządu. Ja osobiście uważam, że nikt z władz miasta nie powinien wchodzić do zarządu spółki, gdyż w tej chwili nie ma tam osób, które znają realia rządzenia klubem sportowym. Zresztą jakby to wyglądało, gdyby ktoś miał etat w samorządzie i w klubie? Jest to bez sensu. Samorząd nie jest powołany do tego, by kierować spółką. Miasto ma zajmować się sportem i dbać o jego rozwój poprzez wsparcie finansowe. Do spółki powinna wejść jedna lub dwie osoby, które będą współpracowały z klubem w zakresie, nazwijmy to ogólnie, kontroli nad zagospodarowaniem miejskich pieniędzy. Te osoby powinny pilnować zasad wydawania funduszy i planów, jakie Zagłębie będzie tworzyło. Muszą to być ludzie, dzięki którym podatnicy będą pewni, iż ich pieniądze nie są marnowane.

W jaki sposób zostaną te osoby wybrane?

- To jest już wewnętrzna sprawa urzędu. Ja uważam, iż powinny być przeprowadzone konkursy. Na pewno pojawią się plotki, iż niektórzy radni trafią do rady nadzorczej, jednak ja zapewniam, że tak się nie stanie, bo my nie możemy być w radach nadzorczych. Najprawdopodobniej będą to dwie osoby. Jedną powinno się wyłonić spośród kibiców, a drugą z osób głęboko związanych ze sportem w naszym mieście. To będzie wymagało pewnych ustaleń. Ja słyszałem różne nazwiska na tej „giełdzie”, przyznam, że niektóre bardzo mi się podobają.

Czyli pierwsze nazwiska już się pojawiają?

- Pojawiają się. Co więcej, „giełda” nazwisk mocno już hula (śmiech). Trzeba jednak przyznać, że nikt nie wybiera się do rady nadzorczej Zagłębia dla pieniędzy, gdyż z tego co mi wiadomo będzie to funkcja społeczna. Miejmy nadzieję, że czasy, w których ludzie tylko chcieli zarabiać na Zagłębiu skończyły się. Tutaj chodzi o prestiż pełnionego stanowiska i dlatego powinny objąć je godne osoby. Pamiętajmy, że prawdziwy kibic chciałby mieć wgląd w to co się dzieje w jego klubie.

Był pan w Hiszpanii w tym samym czasie co piłkarze Zagłębia, jak oceni pan obóz w Calpe?

- Obóz w Hiszpanii oceniam bardzo pozytywnie. Uważam, że dobrze się stało, że klub miał możliwość skorzystania z tak wspaniałych obiektów. Tutaj należą się podziękowania zarządowi klubu, który zorganizował to zgrupowanie i zapewnił piłkarzom dobre warunki. Jeśli chodzi o miejsce do pracy, to trzeba przyznać, że jest tam ładna baza treningowa. Trochę serce krwawi, że mała miejscowość jak Calpe ma taką wspaniałą infrastrukturę. W Sosnowcu, jak skończą się wszystkie prace, będziemy mieli porównywalne tereny treningowe, ale trzeba pamiętać, że mamy nieporównywalnie więcej mieszkańców. Myślę, że dążymy do ideału i niedługo nie będziemy musieli się wstydzić. Minusem mojego wyjazdu na pewno była pogoda, spodziewałem się pełnego słońca, jednak nie było tak kolorowo. Z tego punktu widzenia, może dobrze, że więcej radnych nie zdecydowało się pojechać.

Czyli nie tylko pan miał w planach taką podróż. Co zatrzymało innych radnych?

- Nie wiem. Może bali się kosztu podróży, albo nie są na tyle związaniu z klubem, może po prostu nie mogli w tym terminie jechać. Wiem na pewno, że dwóm kolegom liczne obowiązki nie pozwoliły na wyjazd. W moim przypadku dobrze się ułożyło, gdyż córa była na feriach, więc spokojnie mogłem wybrać się w podróż do Hiszpanii.

Co najbardziej zapadło panu w pamięci z wyjazdu do Calpe?

- W Hiszpanii rozmawiałem z trenerami i z członkami zarządu klubu. Podczas wyjazdu dowiedziałem się o planowanym projekcie rozwinięcia szkolenia młodzieży. Jest kilka bardzo fajnych pomysłów. Wygląda to na realny plan, który niedługo wyjdzie na światło dzienne. Muszę przyznać, że szkolenie młodzieży jest moim oczkiem w głowie i przyłożę wszelkich starań, by pomysły tego typu mogły zaistnieć.

Wracając do tematu przejęcia akcji, czy miasto planuje, oprócz osób, które znajdą się w radzie, wprowadzić dodatkowych ludzi, którzy będą pracować w Zagłębiu?

- To jest decyzja kolegialna. Miasto jest jednak zadowolone z dotychczasowej postawy działaczy i osób pracujących w klubie. Często pada stwierdzenie, że miasto przekaże pieniądze dla pana Krzysztofa Szatana. To nie są pieniądze dla prywatnych osób, to są pieniądze dla Zagłębia, całego klubu, a tym samym dla kibiców, którzy ten klub kochają. Trzeba podkreślać, że jest to dodatkowa emisja akcji, by nie było niestosownych stwierdzeń dotyczących tych funduszy. Oczywiście jest już pomysł co z tymi pieniędzmi zrobić, wiąże się to z tematem górski narciarskiej.

Temat górki wzbudził burzliwą dyskusję na Komisji Sportu, pan należał do osób zdecydowanie wspierających ideę przejęcia górski przez klub. Skąd takie przekonanie?

- Ten obiekt znajduje się w bardzo dobrym punkcie i powinien być taką „kurą znoszącą złote jaja”, jednak w ostatnich latach górka okazała się niewypałem. Oczywiście złożyło się na to bardzo wiele czynników. Myślę, że gdyby klub przejął górkę, to jest szansa na stworzenie fantastycznej przestrzeni użytkowej. Działacze już wielokrotnie potwierdzili, iż potrafią świetnie pracować, więc na pewno miasto oddałoby ten teren w dobre ręce. Przy sukcesie przedsięwzięcia, jest szansa, że Zagłębie nie będzie potrzebowało dofinansowania z miasta, wręcz przeciwnie, będzie tworzyło wartość dodaną. Nie mam na myśli pieniędzy, bo nie o to chodzi, by do urzędu trafiały zyski, ale nowe miejsca pracy. Powstanie też takie centrum rekreacyjno-rozrywkowe, gdzie sosnowiczanie będą mogli aktywnie spędzać wolny czas. Trzeba pamiętać, że takie przedsięwzięcie to również ogromna promocja dla gminy. Pomysły prezesa Pawła Hytrego i właściciela Krzysztofa Szatana, przedstawione na Komisji Sportu, są godne uwagi. Plusem tutaj jest bardzo duże doświadczenie właściciela Zagłębia w pozyskiwaniu środków zewnętrznych, w tym unijnych. Myślę, że w niedługim czasie górka na Środuli zmieni swoje oblicze. Wreszcie zacznie być użyteczna dla mieszkańców i zacznie przynosić zyski. Życzę tego miastu, klubowi i mieszkańcom.

Rozmawiał Maciej Wasik
http://www.zaglebie.eu/gorka-powinna-zn ... 2_385.html
August

Postprzez patrios91 2010-02-19, 11:53 am

Nikt z miasta nie powinien sie mieszac :kiepsko: ? Konkurs sobie urzadzimy...a wygra ten kto da grubsza koperte. Bez przesady z tymi akcjami.
patrios91

Postprzez August 2010-02-19, 11:56 am

patrios91 napisał(a):Konkurs sobie urzadzimy...a wygra ten kto da grubsza koperte.

Na darmową radę ? Komuś musiałaby palma odbić, żeby tam iśc i w łapę dawać. Choć pomysł sam w sobie w przedstawicielem kibiców w radzie zły nie jest. Patrios,, jeśli masz odpowiednie uprawnienia aby Gmina Cię mogła wskazać, pomyśl o tym :niezle:
August

Postprzez patrios91 2010-02-19, 12:27 pm

August napisał(a):
Na darmową radę ? Komuś musiałaby palma odbić, żeby tam iśc i w łapę dawać. Choć pomysł sam w sobie w przedstawicielem kibiców w radzie zły nie jest. Patrios,, jeśli masz odpowiednie uprawnienia aby Gmina Cię mogła wskazać, pomyśl o tym :niezle:

To byla taka moja aluzja :-) Pomysle o tym,pomysle :-) ;-)
patrios91

Postprzez August 2010-02-19, 12:30 pm

patrios91 napisał(a):Pomysle o tym,pomysle

Ogłaszam hasło: Patrios na Członka :lol:
August

Postprzez patrios91 2010-02-19, 12:34 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):Ogłaszam hasło: Patrios na Członka :lol:

Dzieki za reklame...Hytry jakby mnie zobaczyl to by sie na mnie rzucil :-) ;-) Tak poza tematem to znalazl sie pan,ktory sie zgubil w lesie i podpisal kontrakt z Kluczborkiem :) ;-)
patrios91

Postprzez August 2010-02-19, 7:54 pm

Skoro dziś w temacie "Sparingi" pojawiła się sprawa uprzątania wody z murawy przez RPWiK Sosnowiec to chciałbym nadmienić, iż uważam że Pani Prezes tejże Spółkiświetnie nadawałaby się do władz klubu.
August

Postprzez SO_1906 2010-02-19, 8:08 pm

August napisał(a):Skoro dziś w temacie "Sparingi" pojawiła się sprawa uprzątania wody z murawy przez RPWiK Sosnowiec to chciałbym nadmienić, iż uważam że Pani Prezes tejże Spółkiświetnie nadawałaby się do władz klubu.

Żona ? :)
SO_1906

Postprzez August 2010-02-19, 8:28 pm

SO_1906 napisał(a):
August napisał(a):Skoro dziś w temacie "Sparingi" pojawiła się sprawa uprzątania wody z murawy przez RPWiK Sosnowiec to chciałbym nadmienić, iż uważam że Pani Prezes tejże Spółkiświetnie nadawałaby się do władz klubu.

Jakżeż to typowo (staro)polskie. Od razu oskarżyć o nepotyzm. Pochwalska nie jest ani moją żoną/mamą/kochanką/ciocią/ siostrą /kzuynką/znajomą/sąsiadką/koleżanką partyjną etc... Miałem poznać osobę li tylko i wyłącznie z uwagi na sprawy zawodowe, nawet nie jestem na Ty i mam jak najlepsze zdanie. A ponieważ kieruje spółką miejską podzieliłem się swoim poglądem w sprawie.

PS. Moją babcią też nie jest.
August

Postprzez SO_1906 2010-02-19, 8:44 pm

August napisał(a):
SO_1906 napisał(a):

Jakżeż to typowo (staro)polskie. Od razu oskarżyć o nepotyzm. Pochwalska nie jest ani moją żoną/mamą/kochanką/ciocią/ siostrą /kzuynką/znajomą/sąsiadką/koleżanką partyjną etc... Miałem poznać osobę li tylko i wyłącznie z uwagi na sprawy zawodowe, nawet nie jestem na Ty i mam jak najlepsze zdanie. A ponieważ kieruje spółką miejską podzieliłem się swoim poglądem w sprawie.

PS. Moją babcią też nie jest.

Człowieku, o co ja Cię oskarżam....
SO_1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna