Piotr Pierścionek i Jerzy Dworczyk - duet trenerski Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Piotr Pierścionek i Jerzy Dworczyk - duet trenerski Zagłębia

Postprzez Minion 2009-07-19, 12:54 pm

Skromny, stonowany pasjonat. Daje się lubić.
Minion

Postprzez mlody1906zak 2009-07-19, 1:17 pm

dworczyk i pierscionek sa ludzmi z sosnowca i z tego co wiem bo znam piotra sa oddani zaglebiu,nie tylko trener ale rowniez kibic
mlody1906zak

Postprzez Lars 2009-07-19, 4:01 pm

nie cieszmy się przed sezonem. żeby awansować musimy okazać się na tyle dobrzy że pokonamy obronę częstochowy Jaroty Jarocin, Olimpi Grudziądz, Lechi Zielona Góra czy Bałtyku Gdynia. Musimy łatwo i przyjemnie przechodzic takie zespoły licząc na niepowodzenia Radzionkowa i Zawiszy. Gdy uda nam się jeszcze w meczach bezpośrednich być lepszymi od zespołu z Radzionkowa i Bydgoszczy, wtedy pewnie awansujemy. Gdy znowu potracimy głupio punkty bedzie lipa a nie awans.
Punkty są na murawie, trzeba je systematycznie zbierać by awansować.
a trenera rozliczymy najpierw pod koniec listopada a potem w czerwcu.
w kazdym razie powodzenia Panie Pierscionek!!!
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez frg 2009-07-19, 7:22 pm

Wg mnie pan Pierścionek powinien troche zwiększyc ilość treningów strzeleckich, bądź je troche zmodyfikować. W meczu z Cracovią Zagłębie miało dużo sytuacji strzeleckich, które powinny być zamienione na bramki... ale nie, zamiast strzałów były podania. Trzeba to poprawić panowie :zolta:
frg

Postprzez Adamek182 2009-07-20, 8:11 am

Pierścień to gość który zbiera doświadczenie,ale ma juz tego troske i mysle że w tym sezonie zobaczymy na co go stac.A każdy kolejny sezon bedzie lepszy.Życzę samych sukcesów,mistrzostwa polski,pucharów europejskich,Ligi mistrzów!!Hehe-ale najważniejsze-z Zagłębiem.Ha!
Niech pan zostanie takim Sosnowieckim Fergusonem.
Adamek182

Postprzez Blajpios 2009-07-20, 10:49 am

Mnie tam "wystarczy" Guy Roux jako wzór dla Pierścionka. Czy Pierścionek dojdzie do zwycięstwa w Lidze Mistrzów, to wątpliwe, sądzę, że wiele zrobi, jeżeli doprowadziłby choćby do pozycji porównywalnej z Auxerre, które jest jakoś tam znane na arenie międzynarodowej. Choć jeżeliby się udało więcej jeszcze, oczywiście "czapki z głów". Natomiast Pierścionek to jest "chłopak stąd" - podczas gdy Fergusson jednak jest Szkotem w Anglii. Stąd i bardziej pasuje jako "model" Gye Roux, który choć urodzony w Alzacji i tamże uczył się podstaw piłkarstwa, debiutował jako junior - to jednak rodzina wywodziła się z Auxerre i sam chciał poważną grę w piłkę jednak realizować w Auxerre, której graczem był od 1952 a w 1961 w wieku 23 bodaj lat został grającym trenerem, bo taki warunek stawiał. "Wygrał" wtedy z kilkunastoma innymi kandydatami, bo jako młody, był... tańszy. W pobitym polu zostawił m.in. Bolesława Tempowskiego, który zajął się trenerką, gdy skończył karierę będąc znaczącym graczem Lille w jej szczytowych osiągnięciach we Francji i na arenie międzynarodowej zaraz po II wojnie - a był... Zagłębiakiem. Urodzony w Dąbrowie Górniczej, wyemigrował bodaj w wieku lat 6. Otóż, G. Roux, który jest wybitnym przedstawicielem szkoły francuskiej, pozostając trenerem swoich rodzinnych stron, w Auxerre bodaj do 2005 roku, nie trenował o ile pamiętam K. Tochela podczas jego gry we Francji - niemniej skoro Pan Krzysztof mocno przyjął mentalność trenerskiej szkoły francuskiej, można nawet go nazwać jej reprezentantem w Polsce, to zapewne znajdzie się i do G. Roux niejedno odniesienie w jego warsztacie, który z kolei był u początków wzorem dla Pierścionka, opierającego swą pracę trenerską na obserwacjach stylu trenerskiego K. Tochela w czasie, gdy był jego zawodnikiem... Tak więc, tej symboliki jest niemało - a sam klub Auxerre sięga roku 1905, czyli też "nie najgorzej".
Ale oczywiście, to wszystko trochę zabawa. Po prostu - życzę dalszego rozwoju trenerowi Pierścionkowi, który w Zagłębiu wzrastał i oby towarzyszył mu, rozwijając się samemu, jako współtwórca rozwoju porównywalnego do Auxerre, które przecież chyba nawet ćwierćfinał Ligi Mistrzów osiągnęło w tych latach współtworzenia go przez wybitnego trenera. Jakkolwiek - mniejsza o wzory. Życzę rozwoju Zagłębiu i zagłębiowskiemu trenerowi, który może to osiągnąć, rozwijając jednak po swojemu, po zagłębiowku, nie cudze lecz własne, Piotra Pierścionka talenty jako trener, wraz z zawodnikami Zagłębia...
Blajpios

Postprzez mayday77 2009-07-26, 1:28 pm

Mieszanka wybuchowa

O zmianach kadrowych w drużynie oraz celach na nadchodzący sezon z trenerem Zagłębia Sosnowiec, Piotrem Pierścionkiem rozmawia Maciej Wasik.

Kto będzie faworytem do awansu w zbliżającym się sezonie?

Piotr Pierścionek: Ruch Radzionków, Górnik Polkowice, Olimpia Grudziądz i Zawisza Bydgoszcz. Wszystkie te kluby są dobrze poukładane organizacyjnie i kadrowo. Z tego co słyszałem w Bydgoszczy jest duże ciśnienie na wyniki, spore pieniądze idą z miasta, a jeśli klub będzie po pierwszej rundzie w czołówce, to jest duża szansa, iż pozyska mocnego sponsora.

W zeszłym sezonie Zagłębie Sosnowiec było stawiane w roli faworytów do awansu, jak będzie w nadchodzącym?

Nie mamy sprecyzowanego celu. Dla nas ważny będzie każdy mecz. W przerwie zimowej spokojnie usiądziemy i będziemy analizować nasze jesienne wyniki i postawę, wtedy ustalimy konkretny cel na cały sezon.

Jak oceni trener zmiany kadrowe w Zagłębiu?

Na duży plus. Z większością pozyskanych zawodników miałem już okazję pracować. Najbardziej cieszy mnie fakt, że powstał mocny kręgosłup drużyny. Na bramce mamy Adama Bensza, w obronie Dżenana Hosica, w pomocy Sławka Pacha, a w ataku Marcina Lachowskiego. Dodatkowo są inni doświadczeni piłkarze i grupa utalentowanej młodzieży, razem tworzą niezłą mieszankę wybuchową. Młodzi mają się od kogo uczyć, jest to dla nich bardzo ważne.

Czy może jeszcze dojść do jakiś roszad?

Jeśli chodzi o wzmocnienie, to tylko jeśli będzie to „złoty strzał”. Natomiast Michał Skórski, Piotr Wolny, Wojciech Szwed i Daniel Niedzielski dostali walną rękę w poszukiwaniu sobie klubów, chcemy ich wypożyczyć. Możliwe, iż na takiej samej zasadzie nasi młodzieżowcy trafią do Skałki Żabnica. Zespół ten chce walczyć o II ligę i jest dobrze poukładany, dlatego byłoby to świetne miejsce dla zawodników, którzy u nas mogą mieć problem z regularnym graniem.

Do drużyny dołączyli piłkarze dobrze znani sosnowieckim kibicom, wymagania względem nich będą duże?

Mamy teraz w drużynie zawodników, którzy nie lubią przegrywać. Jest to bardzo ważne dla mnie, gdyż wiem, że nawet jeśli nie będą w pełni sił, to na boisku zostawią całe zdrowie i do ostatnich minut będą walczyć o jak najlepszy rezultat. Dodatkowo cała formacja defensywna powinna się czuć pewniej, gdy za ich plecami w bramce stoi Adaś Bensz.

Liga już ruszyła, wy jednak swoje pierwsze spotkanie rozegracie z Miedzią Legnica w Pucharze Polski. Jaki macie plan na ten mecz?

Nie ukrywam, iż z wiadomych powodów (trenerem Miedzi jest Janusz Kudyba, który prowadził Zagłębie, a następnie przeszedł do Legnicy i wygrał w ligowym starciu z drużyną prowadzoną już przez Pierścionka 2:0 - przyp. red.) chciałbym wygrać w tym spotkaniu. Jednak zastanawiam się jeszcze nad strategią. Na tę chwilę najbliżej pierwszej jedenastki z młodzieżowców są Rafał Pietrzak i Dawid Ryndak. Nie wiem czy w meczu z Miedzią nie dam pograć innym młodym chłopakom, by mieć pewność jak się prezentują w meczu o stawkę. Jeśli sprawdzą się w pucharowym meczu, wtedy już w starciach ligowych będę z czystym sumieniem wiedział jak reagują na presję.

Czy klub pod względem organizacyjnym jest przygotowany do walki o awans?

Mamy wszystko zagwarantowane i nic nie przeszkadza nam w dobrej pracy. Najbardziej cieszy mnie, że bardzo dobrze układa się współpraca na linii Zagłębie - Urząd Miejski.

Jednak sytuacja z boiskami treningowymi nie jest ciekawa (Wisła trenuje na głównej płycie Stadionu Ludowego).

Jest to jedyny nasz minus. Jeździmy jak Cyganie. Wszędzie trwają prace przy murawach, dlatego skaczemy od placu do placu. Najczęściej trenujemy na AKS-ie Niwka. Zawodnicy potrzebują czuć boisko, grać przy liniach, tego nam najbardziej brakuje. Jednak włodarze miejscy zainwestowali spore pieniądze, powstaje boisko ze sztuczną trawą i dwa naturalne. Niestety, musi się to wiązać dla nas z pewnymi utrudnieniami. Najważniejsze, iż za rok będziemy mieli fantastyczną infrastrukturę.

Źródło:www.sportowezaglebie.pl
mayday77

Postprzez Blajpios 2009-07-26, 2:00 pm

dokładniej - to powyższy tekst jest wypowiedzią trenera pośród innych trenerów z woj. katowickiego umieszczonych w przedsezonowej prezentacji II ligi w Sporcie, o której wspominałem w wątku "przegląd prasy", wskazując też i na humorystyczno-straszną wpadkę Ojrzyńskiego, że Zagłębie to drużyna ze Śląska i na dość wyważoną, sensowną opinię o sportowych walorach Zagłębia ze strony innych trenerów i redaktorów; ci ostatni w ogóle dość sensownie przygotowali tę prezentację.
Z tego, co możemy przeczytać w zaprezentowanym tekście wywiadu - moim zdaniem cieszy, że trener chyba nabiera pewności, ale nie zadufania. Może w tym tekście nie wychodzi, że zależy mu na rozwoju - ale np. śledząc jego wypowiedzi przed kamerą takiem mam też wrażenie. Czy to przed kamerą też czy w wywiadach prasowych, jak choćby powyższy - wydaje mi się, że widać, iż P. Pierścionek stara się sensownie analizować sytuację, posługuje się też wiedzą teoretyczną nabytą na studiach ale i sprawdzoną w jakiejś tam praktyce, którą już przecież ma, łącznie z epizodem prowadzenia klubu ekstraklasowego i to w trudnej sytuacji, chłopców do bicie i skazańców. Takie doświadczenia przy wciąż podejmowanej pracy osobistej, dają chyba dobre nadzieje na przyszłość. Można ufać, że będzie się rozwijać - i oby warunki były do tego, oby nie "zaszczuto" go z jednej strony patrząc, a też i nie "zagłaskano", jeżeli chodzi o tych, co dostrzegają sukcesy. Dlatego czas jakiś temu pozwoliłem sobie wskazywać "à propos", jakim przykładem dla młodego trenera z Zagłębia może być też "człowiek z regionu" (Burgundia), legendarny trener AJ Auxerre, Guy Roux.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-07-26, 4:30 pm

Przeczytałem ten wywiad z trenerem Zagłebia Panem Pierscionek i co -nic sie nie dowiedziałem
jaki jest cel mojej druzyny na runde jesienna. Stwierdzenie kazdy mecz bedziemy chcieli wygrywac
jest bardzo ogolne, w kazdej potyczce zawodnicy wychodzą na arene sportowa aby wygrac.
Pierwsza odpowiedz Kibice Zaglebia otrzymaja w srode 29.07 br w meczu pucharowym z Miedzia.
Z ta sama Miedzia w polowie Sierpnia nastepny mecz juz o punkty ligowe - Los tak chcial i tak
sie poukładało w terminarzu gier. Trener nam nic nie mówi - musimy czekac na to co nam powie
boisko - odpowiedz konkretna.
W swietle tych tajemnic transferowych, teraz tajemnicy jaki jest cel naszej druzyny -mam pewna
niepewność , pewien niedosyt - czy aby od samego poczatku damy naszym przeciwnikom jasny
czytelny sygnał - uwaga jestesmy mocni kroczymy droga do AWANSU.
Jestem cierpliwy bede czekal na mecze z Ruchem, Zawisza itd. itp.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez maniek-75-75 2009-07-26, 5:13 pm

a co? ma obiecywać że to i to? a jak powinie się mu noga to będzie jak zwykle- że dupa nie trener,że zawodnicy i.t.d.....dajmy mu spokojnie te parę miesięcy popracować a po wynikach będziemy wiedzieć na co stać ZAGŁĘBIE...pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez zaglebie76 2009-07-27, 7:04 pm

Zazwyczaj zgadzam się ze zdaniem Pana Tadeusza ,ale dzisiaj zgodzić się nie mogę - Panie Tadeuszu , najczytelniejszym i najjaśniejszym sygnałem dla naszych przeciwników będą nasze - mam nadzieję - zwycięstwa.To nie boks ,nie trzeba pokazywać kim się to nie jest i kozaczyć.Boisko prawdę Ci powie ;).
Niepotrzebne jest nam chyba - a przede wszystkim zawodnikom i trenerowi - kolejne nadmuchiwanie balonika ,który to już byłby raz ? Pamiętam kilka sezonów temu była identyczna sytuacja ,poprzychodziło parę nazwisk ,kibice już zastanawiali się jak to będzie fajnie ligę wyżej...I co ? I nic. Balonik bardzo szybko pękł z hukiem.
Ostatniego nieszczęsnego sezonu nawet nie wspominam ;-) ,bo to były bardziej buńczuczne zapowiedzi biurowca Zagłębia ,niż trenerów i zawodników.Niestety ,ja także wierzyłem do pewnego momentu w te bajania...
Niech więc grają bez ,jak pokazały ostatnie lata ,tremującej presji - i robią swoje ,czyli zwyciężają.Jestem przekonany ,że niejeden raz RR czy Zawisza zgubią punkty właśnie dlatego ,że będąc "faworytami grupy" zlekceważą przeciwnika - może tak ,jak my w zeszłym sezonie lekceważyliśmy "metropolie" typu Słubice,Żagań czy inne Wągrowce ? A jeśli nie zlekceważą ,to może te mieściny zepną się jak nigdy nie na Zagłębie - które może uznają za "do ogrania", jak w zeszłym sezonie :redface: - tylko właśnie na tych "faworytów" ?
Dajmy czas Pierścionkowi i zawodnikom.Dużo wyjaśni się po kilku kolejkach ,zobaczymy na co nas stać pod względem sportowym - tak realnie ,nie chciejsko ,bo wiadomo że każdy z Nas chciałby awansu...

Coś mi się te pytajniki rozświeciły...
Pozdrowienia dla Blajpiosa ;-) .
zaglebie76

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-07-27, 7:40 pm

Kol. Zagłebiak - a oczym ja mowie o tym ze na Ludowym i nie tylko trzeba wygrywac z Radzionkowem,
Zawisza i wszystkimi innymi po prostu LUDOWY nalezy ODCZROWAC do Sosnowca musza przyjezdzac
druzyna na ugietych nogach. A wyjazdy tam gdzie sie daje 3 pkt. Myslcie co chcecie ale ja nie wyobrazam sobie aby w tych rozgrywkach nasze Zagłebie nie AWANSOWALO do I ligi.
Oczywiscie pierwsze symptomy zobaczymy w pierwszych meczach - najblizsza Sroda juz nam cos
powie - jesli Zagłebie zagra pierwszym składem, jesli zagramy juniorami to kaszana.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Minion 2009-07-27, 11:19 pm

Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia Panie Piotrze :)))
Minion

Postprzez Blajpios 2009-07-28, 2:03 pm

Przeczytałem na stronie głównej (i dalej) prezentację zespołu, dokonaną przez trenera, dość sympatyczną. Ogólnie - dość dobra. Niestety, zdaje się też potwierdzać, co wcześniej padało, że bynajmniej na rolę "poważnego kandydata do awansu" nie ma co liczyć (brak choćby jednego jeszcze, "zdecydowanego gwiazdora" (jak na III ligę, rzecz jasna), egzekutora. Tak więc trener - dobrze też to zauważa. Natomiast "w szczególe", to jedna jeszcze rzeczy zwraca uwagę. Wydaj mi się, że jest wyraźna determinacja na rozwój, budowanie zespołu, wychodząc od młodych, dla których znalazło się dobrych "profesorów", czyli doświadczonych. Tak więc, nawet jeżeli nie wyjdzie awans w tym roku, to powinien być to tylko przystanek i rok nawet bez awansu powinien stanowić poważny krok do przodu, etap w budowaniu drużyny (wtedy można by zaakceptować taki rok bez awansu). Jeżeli zaś awans wyjdzie - to ten rok powinien również spełnić zadanie "kroku do przodu", tak by dało się walczyć w wyższej lidze dalej tern zespół rozwijając a nie skupując "na gwałt" tych, którzy "będą utrzymywać zespół w wyższej lidze". Tak w każdym razie odbieram nastawienie P. Pierścionka i to cieszy. Ta determinacja, silne nastawienie na rozwój i budowę zespołu rozwijającego się!
Dzięki też za pozdrowienia Kol. zaglebie76 ! Choć szczerze przyznam, moich pytajników, wykrzykników itp to ja :-) nie umiem tak ładnie rozświetlać ;-) Z niejaką więc zazdrością piszę, ale odwzajemniam pozdrowienia! Do wszystkich zresztą!
Blajpios

Postprzez django 2009-07-28, 7:07 pm

Jesteśmy faworytem na papierze - rozmowa z Piotrem Pierścionkiem, trenerem Zagłębia Sosnowiec

Piotr Tafil: To chyba komfortowa sytuacja dla trenera, gdy w II lidze dysponuje składem, który poradziłby sobie w ekstraklasie?

Piotr Pierścionek: Ja dysponuję składem na ekstraklasę?

Tak twierdzi właściciel klubu Krzysztof Szatan.

- Pan Szatan ma prawo do ferowania opinii. Ja natomiast byłbym ostrożniejszy. Jesteśmy mocni na papierze. Nazwiska to nie wszystko, tym bardziej, że w dalszym ciągu nie dotarły do nas certyfikaty Konrada Koźmińskiego i Dżenana Hosicia. Boję się, że przez to obaj mogą nie grać na początku sezonu. Są też inne problemy. Nie obiecam nikomu awansu. Celem jest dobra gra w każdym kolejnym meczu. Liga będzie wyrównana i żadna z drużyn nie obejmie w niej supremacji.

Wraca widmo kontuzji z poprzedniego sezonu.

- Wojtek Białek ma zrosty na nodze, Tomek Szatan po jednym ze sparingów ma podkręconą kostkę, Arek Kłoda dopiero wraca po kontuzji do treningów…

Pamięta pan sezon, w którym Arek Kłoda nie byłby kontuzjowany?

- Arek ma cały czas problemy, ale jak powiedziałem, powoli zaczyna trenować z drużyną, choć pierwsze cztery mecze najprawdopodobniej mu uciekną. Natomiast jest chyba najlepiej przygotowany fizycznie w karierze. Po okresie przygotowawczym wygląda jak kulturysta.

Całe szczęście, że w drużynie został Michał Wróbel, bo trudno byłoby zastąpić Kłodę.

- I tu jest kolejny problem. Michał przeszedł ciężką chorobę, lekarze podejrzewali zapalenie opon mózgowych. Schudł 10 kilo, wygląda teraz jak patyk. Trenuje, ale raczej na pierwsze mecze nie będzie jeszcze gotowy.

Problemy są też z najlepszym strzelcem Zagłębia, Krzyśkiem Myśliwym.

- Katastrofa. Przyznaję, że jestem załamany. Mocno na niego liczyłem, bo to piłkarz, który w formie jest w stanie rozstrzygnąć losy meczu. Z powodu zapalenia płuc przepracował może 15% tego, co reszta chłopaków. Ostatnio trochę z nami trenował, ale teraz znowu jest chory. Do tego doszły problemy osobiste, które sprawiły, że jego kondycja psychiczna jest równie słaba jak fizyczna. Z całym szacunkiem dla tego co Krzysiek zrobił dla Zagłębia - dopóki nie pozałatwia swoich spraw nie może liczyć na miejsce w składzie. Byłoby to nie fair w stosunku do piłkarzy, którzy ciężko przepracowali cały okres przygotowawczy.

Problemy z doświadczonymi piłkarzami, są szansą dla młodzieżowców. Czy młodzi zawodnicy mają szansę wnieść coś do drużyny, czy będą grać, bo tego wymagają przepisy?

- Wierzę, że nie będą odstawali od reszty zespołu. Nie oczekuję od nich tego, by brali na siebie ciężar gry, bo od tego są inni. Problem jest taki, że młodzi piłkarze po jednym, czy dwóch niezłych meczach obrastają w piórka. Na szczęście są teraz w kadrze ludzie, którzy w razie czego będą potrafili sprowadzić ich na ziemię.

Dżenan Hosić, Sławomir Pach i Marcin Lachowski?

- Nie ukrywam, że kiedy wychodzę, to szatnia należy do nich.

Ale opaskę kapitana otrzymał Adam Bensz.

- Powiem tak. Hosić jest szefem defensywy, Pach pomocy, a Lachowski ataku. Wszyscy trzej mają ogromny wpływ na zespół, ale nie chciałem żadnego z nich wyróżniać indywidualnie. Doskonale poradzą sobie nawet bez kapitańskiej opaski. Adam Bensz to tytan pracy, może brakuje mu jeszcze cech przywódczych, ale liczę, że funkcja kapitana wyzwoli w nim dodatkową motywację.

- Zaczynacie ligę tydzień później, niż reszta drużyn. Ten czas pozwolił na zregenerowanie sił po ciężko przepracowany okresie przygotowawczym?

- Liczę na to, że tak. Jestem pewien, że pod względem fizycznym będziemy się prezentować lepiej, niż w poprzednim sezonie. Jeżeli przestaną nas wreszcie prześladować kontuzje i dostaniemy czas na spokojną pracę, to będziemy mocni.

http://www.sportowefakty.pl/pilka/2009/ ... ionkiem-t/
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna