Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
sportowezaglebie napisał(a):Marcin Lachowski, Krzysztof Myśliwy, Konrad Koźmiński i Tomasz Balul nie wystąpili w sparingu, gdyż prowadzili trening z młodymi piłkarzami Zagłębia Sosnowiec.
PawełK napisał(a):sportowezaglebie napisał(a):Marcin Lachowski, Krzysztof Myśliwy, Konrad Koźmiński i Tomasz Balul nie wystąpili w sparingu, gdyż prowadzili trening z młodymi piłkarzami Zagłębia Sosnowiec.
To już wiemy czemu nie grali...
W sobotę Zagłębie Sosnowiec podejmowało trzecioligową drużynę Rozwoju Katowice. Mecz został rozegrany w trzech tercjach po 30 minut każda. Trener Pierścionek niewiele dobrego mógł powiedzieć o nowych zawodnikach. - Możliwe, że będziemy musieli zmienić cele na przyszły sezon - powiedział.
W pierwszej tercji oprócz Adama Bensza i Adriana Pajączkowskiego, no murawę wybiegli praktycznie sami debiutanci i młodzi zawodnicy. Na boisku było to niezwykle widoczne, gdyż Rozwój cały czas prowadził grę i bardzo szybko zdobył bramkę za sprawą przymierzanego do składu Aleksandra Mużyłowskiego. Niestety testowani zawodnicy Zagłębia w zasadzie raz zagrozili bramce rywali, którzy za to zdobyli drugą bramkę. W 18. minucie Sebastian Kapinos mocny strzałem pokonał Adama Bensza. To nie były jedyne sytuacje gospodarzy. Przemysław Gałecki tuż przed końcem pierwszej tercji okazał się gorszy od golkipera Zagłębia w sytuacji sam na sam.
Trener Pierścionek w przerwie spotkania miał wiele gorzkich słów do powiedzenia piłkarzom. - W jakim celu tu się spotkaliśmy? - pytał retorycznie piłkarzy. - Jeśli nie potrafimy pokazać wyższości nad zespołem z III ligi, to znaczy, że okaleczacie się sami. Macie grać piłką, a nie biegać za nią. Nie potraficie nawet doskoczyć do rywala. Prezentowaliśmy sposób rozgrywania piłki, jak w A klasie. Na boisku panował kompletny chaos. Wyglądało to jak w starym kinie pana Mietka - pieklił się trener. - Wy chcecie tutaj grać? Nie predysponujecie do występowania w koszulkach Zagłębia - dodał.
To miało się zmienić w drugiej tercji, gdy na boisku pojawiło się kilku doświadczonych zawodników jak Adrian Marek, Tomasz Łuczywek czy Grzegorz Dorobek. Defensywa przede wszystkim uchroniła się od większych błędów, które nagminnie popełniała w pierwszej odsłonie. Tym razem mecz wyrównał się, a sosnowiecki klub miał kilka dogodnych okazji. Dopiero w 50. minucie strzałem popisał się Paweł Cygnar i zdobył kontaktową bramkę. Podawał w tej sytuacji zawodnik Wisły Kraków Rafał Darda. To jednak nie zadowoliło szkoleniowca Zagłębia. - Wejdźcie na boisko i naprawcie to, co sp***li wasi koledzy - powiedział do wchodzących zawodników.
Trzecia tercja wyglądała najlepiej w wykonaniu Zagłębia. Na boisku pojawił się m. in. Kamil Korepta (wszedł w połowie drugiej tercji), który wywarł pozytywne wrażenie na trenerze. - Z meczu na mecz ten zawodnik coraz bardziej się podoba i niewykluczone, że zostanie z nami na dłużej - powiedział. Z dobrej strony zaprezentował się również Rafał Pietrzak, który bardzo dobrze radził sobie z zawodnikami katowickiego zespołu. Bramkę w 80. minucie zdobył Tomasz Łuczywek. Wcześniej mocno uderzał Krzysztof Bodziony, ale piłka w tej sytuacji zatrzymała się jednak na słupku bramki gości.
W meczu zagrał także Michał Filipowicz, który najprawdopodobniej zostanie w Zagłębiu. Konkretne rozmowy mają się odbyć w poniedziałek. - Michał to dobry zawodnik. Widzę go w składzie - powiedział krótko trener. W meczu z Rozwojem, Filipowicz grał częściej na skrzydle. W spotkaniu nie wystąpili: Marcin Lachowski, Krzysztof Myśliwy, Konrad Koźmiński i Tomasz Balul. Wszyscy trenowali dziś z młodymi drużynami Zagłębia.
Na razie niestety w Zagłębiu większych wzmocnień nie widać. Z drużyną najprawdopodobniej pożegna się Pavol Hustava i Piotr Smolec. Przyszły tydzień powinien być kluczowy, jeśli chodzi o transfery i ruchy kadrowe. - Od poniedziałku zaczynamy już konkretne przygotowania. Mam nadzieję, że to właśnie w tym tygodniu zapadną konkretne decyzję. Wolałbym pracować z pełną kadrą, jednak będę trenował z tymi zawodnikami, których będę miał - powiedział. Na pytanie o ruchy transferowe odpowiedział krótko: - Nie ja o nich decyduję, jednak niewykluczone, że będziemy grali młodymi zawodnikami, a wtedy będziemy musieli zweryfikować nasze cele.
Z klubem najprawdopodobniej kontrakt podpisze Konrad Koźmiński. - Zdecydowałem się na Konrada już wcześniej, teraz będzie negocjował umowę - powiedział Piotr Pierścionek.
Rozwój Katowice - Zagłębie Sosnowiec 2-2 (2-0, 0-1, 0-1)
1-0 Mużyłkowski 4'
2-0 Kapinos 18'
2-1 Cygnar 50'
2-2 Łuczywek 80'
Rozwój: Płonka (30' Wolan, 60' Dziura) - Kasprzyk (46' Will), Gałecki (46' Lis), Gęsikowski (46' Szeja), Setlak (46' Świerczyński) - Colik (46' Maciongowski), Gacki (30' Brysz, 60' Kropidło) - Mużyłowski (46' Jędrowski), Wawrzyńczok (46' Giesa), Karpowicz (46' Jarnot) - Kapinos (46' Kozieł).
Zagłębie: I tercja: Bensz - Chomiuk (Polonia Słubice), Darda (Wisła Kraków ME), Madej, Pajączkowski - Polis (Orzeł Babienica/Psary), Skórski, Cygnar, Sierczyński - Buczek (Karpaty Krosno), Pańko (Stal Sanok).
II tercja: Bensz (46' Budka - GKS Katowice) - Darda, Łuczywek, Marek, Chomiuk - Dorobek, Skórski, Cygnar, Polis - Buczek (46' Korepta - Zagłębiak Dąbrowa Górnicza), Pańko (46' Batko - Wisła Kraków ME).
III tercja: Budka - Strojek, Marek, Darda, Pietrzak - Filipowicz, Szatan, Bodziony, Łuczywek - Korepta, Batko.
dziejus napisał(a):Zaglebie z tym skladem to solidny zespol srodka tabeli...3 ligi.Nie wiem czy Bensz nie probuje przekonac dzialaczy do swojego powrotu do Odry![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: novack