Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez mm-misiek 2009-06-22, 3:11 pm

Młodzi gniewni, mam nadzieję że "woda sodowa im nie uderzy do głowy" - i będzie w przyszłości z tych dzieci wiele pociechy. A kto jest trenerem tej grupy widać porządną prace wykonaną na rzecz tych małych piłkarzy.

Gratulujmy :brawo:
mm-misiek

Postprzez adik1924 2009-06-22, 3:44 pm

Na turnieju ja ich prowadzilem,gral tam m.in.moj syn,a trenuje ich Wojtek Saczek
adik1924

Postprzez django 2009-06-22, 4:28 pm

adik1924 napisał(a):Wczoraj nasz najmlodszy rocznik pilkarzy 2002 wygral turniej w Siemianowicach Slaskich

Gratulacje, z tym że tylko w naszym pięknym kraju przywiązuje się wagę do zwycięstw w turniejach tak młodych piłkarzy. W cywilizowanych piłkarsko krajach trenerzy wiedzą, że w tym wieku nie chodzi o wyniki, ale o selekcję młodzieży pod względem przydatności na poszczególne pozycje. Ostatnio czytałem wywiad z trenerem z najlepszej na świecie szkółki piłkarskiej FC Barcelony. I ta szkółka, z której ostatnio wyszli choćby Krkić, czy Messi, na młodzieżowych turniejach rzadko kiedy wygrywa i nikt tam nie robi z tego problemu. A u nas jest presja na jak najszybsze osiąganie wyników i w efekcie trenerzy hodują silnych fizycznie, ale drewnianych piłkarzy. Bo zawodnik słabszy, ale być może z lepszą techniką w tak młodym wieku się nie wybije i trener-wuefista poradzi mu, żeby skończył z futbolem, bo i tak nic z niego nie będzie.
django

Postprzez PawełK 2009-06-22, 5:41 pm

django napisał(a):
adik1924 napisał(a):Wczoraj nasz najmlodszy rocznik pilkarzy 2002 wygral turniej w Siemianowicach Slaskich

Gratulacje, z tym że tylko w naszym pięknym kraju przywiązuje się wagę do zwycięstw w turniejach tak młodych piłkarzy. W cywilizowanych piłkarsko krajach trenerzy wiedzą, że w tym wieku nie chodzi o wyniki, ale o selekcję młodzieży pod względem przydatności na poszczególne pozycje. Ostatnio czytałem wywiad z trenerem z najlepszej na świecie szkółki piłkarskiej FC Barcelony. I ta szkółka, z której ostatnio wyszli choćby Krkić, czy Messi, na młodzieżowych turniejach rzadko kiedy wygrywa i nikt tam nie robi z tego problemu. A u nas jest presja na jak najszybsze osiąganie wyników i w efekcie trenerzy hodują silnych fizycznie, ale drewnianych piłkarzy. Bo zawodnik słabszy, ale być może z lepszą techniką w tak młodym wieku się nie wybije i trener-wuefista poradzi mu, żeby skończył z futbolem, bo i tak nic z niego nie będzie.

Święta racja w szczególności z poziomem trenerów tak młodych zawodników...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2009-06-22, 8:29 pm

Nie bronię trenerów młodych zawodników, ale najczęściej zarabiają oni gówniane pieniądze. A czasy zapaleńców już minęły. Za darmo umarło.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-06-22, 9:14 pm

Tak odnośnie artykułu Pana Lewandy:
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... nowiec-do-„zaglebie”-sa,1,4,14709

I ostatniego akapitu:

Przedstawiona wykładnia nie budzi wątpliwości prawników, z którymi nasza redakcja konsultowała ten temat. Skoro więc prawo zakazuje udziału j.s.t. w spółkach sportowych, to w jaki sposób inne gminy „wchodzą do swoich klubów”? Obchodzą prawo. Udziały spółki sportowej nabywa spółka gminna.

Poniżej link do Spółek, w których udziały bądź akcje ma Gmina Wrocław:

http://www.wroclaw.pl/m3519/

Jak widać Śląsk Wrocław znajduje się w wykazie "Spółki z większościowym udziałem Gminy Wrocław"
Czyli nie spółki gminnej.
Z kolei w dniu 24 lipca br. Rada Miasta Bydgoszcz ma podjąć uchwałę w sprawie utworzenia spółki WKS ZAWISZA Bydgoszcz Spółka Akcyjna :
http://www.bip.um.bydgoszcz.pl/rada_mia ... _RM.aspx#0
(pkt 17 obrad). Czyli do spółki wchodzi Gmina Bydgoszcz,a nie spółka gminna. Jestem ciekawy jakież to prawo obowiązuje w tych miastach. Zresztą pytanie o możliwość wejścia Miasta do spółki zapytałem urzedników jednego z tych miast. I czekam na odpowiedź.
Ostatnio edytowano 2009-06-22, 10:01 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
August

Postprzez django 2009-06-22, 10:00 pm

August napisał(a):Nie bronię trenerów młodych zawodników, ale najczęściej zarabiają oni gówniane pieniądze. A czasy zapaleńców już minęły. Za darmo umarło.

Co nie znaczy, że muszą być dyletantami w swoim fachu.
django

Postprzez August 2009-06-22, 10:02 pm

django napisał(a):Co nie znaczy, że muszą być dyletantami w swoim fachu.

To kwestia tak złożona jak psychika Prezydenta Górskiego :lol:
August

Postprzez łoś 2009-06-22, 11:30 pm

Całkowicie zgadzam się z Augustem inne miasta jakoś radzą sobie z tym tematem ale trzeba chciec w radzie miasta muszą byc miłośnicy piłki że nie powiem fanatycy i wtedy nie ma problemów z interpretowaniem przepisów.Wodzisław już od lat pompuje forse w Odre i nikomu nic się nie stało tam są inne przepisy? pozdrawiam
łoś

Postprzez August 2009-06-23, 2:32 pm

Taki fragmencik:
(...)
W tym czasie GKS na mocy porozumienia z Urzędem Miasta otrzymał wsparcie blisko 2 milionów złotych (705 tysięcy z miasta oraz 1,2 mln z MPGK w zamian za reklamę ).
(...)

Całość:
http://sportslaski.pl/Jan-Furtok-zrezyg ... ,info.html
Nie wklejam reszty bo dotyczy rezygnacji Furtoka z funkcji Prezesa stowarzyszenia. A to chyba mamy po prostu w dupie
August

Postprzez dziejus 2009-06-24, 7:40 pm

Jest cos zacicho.Albo bedzie z duzej chmury maly deszcz albo tak pierdyknie ze huk bedzie wiekszy od odglosu naszych spadajacych szczęk. :kiepsko: :niezle:
dziejus

Postprzez August 2009-06-25, 6:23 am

Widzę, że chłopaki z sosnowiec.info.pl drążą temat odnośnie braku możliwości (chęci) wejścia Gminy do Spółki:

Nasi Czytelnicy, jako kontrargument dla stanowiska biura radców prawnych Urzędu Miejskiego w Sosnowcu wysuwają m.in. wejście gminy Gliwice do spółki „Piast” Gliwice. Przyjrzeliśmy się bliżej tej sprawie. Oto nasze ustalenia. Opublikowanie negatywnej opinii prawnej ws. wejścia gminy Sosnowiec do „Zagłębie” S.A. wzbudziło duże zainteresowanie i żywą reakcję Czytelników sosnowiec.info.pl.

Nasi Czytelnicy, jako kontrargument dla stanowiska biura radców prawnych Urzędu Miejskiego w Sosnowcu wysuwają m.in. wejście gminy Gliwice do spółki „Piast” Gliwice.

Przyjrzeliśmy się bliżej tej sprawie. Oto nasze ustalenia:

Uchwałą Rady Miejskiej w Gliwicach utworzono spółkę akcyjną działającą pod firmą Gliwicki Klub Sportowy „Piast” Gliwice Spółka Akcyjna, której udziałowcami są Miasto Gliwice oraz Stowarzyszenie Gliwicki Klub Sportowy „Piast” Gliwice.

Spółka powstała na podstawie art.7 ust.1 pkt.10 i pkt.18, art. 18 ust.2 pkt.9 lit. f oraz art. 58 ust.1 Ustawy z dn. 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym Dz. U. z 2001 roku nr 142 poz. 1591 z późniejszymi zmianami, na wniosek Prezydenta Miasta.

Poniżej prezentujemy przedmiotowe fragmenty z Ustawy o samorządzie gminnym:

Art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy:
10.) kultury fizycznej i turystyki, w tym terenów rekreacyjnych i urządzeń sportowych,

Art. 18. 2. Do wyłącznej właściwości rady gminy należy:
9) podejmowanie uchwał w sprawach majątkowych gminy, przekraczających zakres zwykłego zarządu, dotyczących:
f) tworzenia i przystępowania do spółek i spółdzielni oraz rozwiązywania i występowania z nich,

Art. 58. 1.Uchwały i zarządzenia organów gminy dotyczące zobowiązań finansowych wskazują źródła dochodów, z których zobowiązania te zostaną pokryte.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,14730
August

Postprzez Blajpios 2009-06-25, 8:56 pm

Zastanawiałem się, gdzie wpisać. O radosnym prognostyku, że na stronie zaczęły się częstsze nowiny, nawet z treningu najmłodszych wiadomości, wywiady, czyli tak, jak powinno być w serwisie klubu na poziomie - wyraz radości i podziękowanie pasjonatom- Autorom strony wyraziłem w wątku o serwisie zaglebie.sosnowiec.pl Natomiat tu - o M. Lachowskim i jego przyszłości w Zagłębiu, po wysłuchaniu właśnie takiego wywiadu z nim; to jakoś jednocześnie i o przyszłości Zagłębia, z tym piłkarzem.
Może niektórzy pamiętają, że do końca głosowałem, pisałem, iż moim zdaniem - to nie jest moment na jego, czy "nawet na jego" powrót. Zasadniczo - nadal jestem tego zdania, choć jest ono współbieżne z innym moim zdaniem: że absolutnie nie jest moment na zamiecenie korupcji pod dywan. Także wskazywałem, że nie uważam, iż jest to moment na taki powrót, "nawet Lachowskiego" jednak zaznaczając. Zgadzam się bowiem z niektórymi, że wśród "tych, których złapano na korupcji", M. Lachowski prezentuje się lepiej, wydaje się, że mniej go jeszcze "oswoiła z przekrętami" ta spraw; mniej w porównaniu do innych. No a oglądając wywiad - i zmartwiło mnie i jakoś ujęło skrępowanie. Zmartwiło, bo może być to ślad niejasności postawy. Ale ujęło - bo może być to też dowód wrażliwości, poczucia, że oszukało się itd. Ufam, że jest to właśnie taki przejaw, że jego zaangażowanie w Zagłębie jest prawdziwe, że liczy na szansę pokazania, że nie do końca dał się wciągnąć w świat korupcji. Skoro już stało się, jest w klubie, myślę sobie: warto jednoznacznie żądać, by było widać, że to nie jest powrót do korupcji - ale też należałoby stworzyć takie ku temu "podciśnienie", wytworzyć ten kredyt zaufania. Tak jak apelowałem, by bezlitośni kibice Zagłębia, choć można rozumieć ich zawód, jednak nie katowali piłkarzy, którzy nie są w stanie grać więcej - tak teraz myślę, że warto zaapelować, by ta "bezlitosność" nie odebrała zawodnikowi determinacji i chęci do zmazania dokonanego oszustwa swą postawą. Chyba trzeba dać jakiś czas na starcie, jakiś kredyt zaufania?
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-06-26, 4:15 pm

Kol. Blajpios - pojde tym samym tropem i własnie tutaj napisze kilka zdan, otóz przeczytałem
i wysłuchałem wywiad z LACHA - to co widziałem w tym krótkim wywiadzie to przekonało mnie
ten młody pilkarz dostał wystarczajaco w pupe i dajmy temu zdolnemu pilkarzowi szanse bo on
chce tutaj w Zagłebiu dokonac rewanzu(tego pozytywnego) za to co sie wydarzylo w przeszłosci.
Ja Senior Kibiców Zagłebia - mowie do Pana Marcina - zapominamy co było - i zaczynamy nowa
karte w Zagłebiu - przyjmijmy tego zawodnika ciepło - wyciagnając przyjazna reke, zyczliwa
reke. Jestem pełen optymizmu iz powrót Pana Marcina zakonczy sie sukcesem dla obu stron.
Przeciez 70% Kibiców Zagłebia powiedziało TAK. My Zagłebiacy nie mozemy postapic inaczej.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez NHK12 2009-06-27, 1:31 pm

Witam ,wiem ,że temat juz był ,jest wałkowany ,ale jak widac sie da ,a u nas sie nie da , dziwne

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... bo___.html
NHK12

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna