przez mariusz76 2009-06-20, 10:10 pm
Jest utrzymanie, będzie rewolucja
Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
Po wygranym dwumeczu z Polonią/Sparta Świdnica, sosnowieckie Zagłębie zapewniło sobie II-ligowy byt. Teraz przed trenerem Piotrem Pierścionkiem i zarządem ciężki okres, gdyż zespół musi przejść prawdziwą rewolucję.
Na dzisiejszym meczu obecny był Piotr Mandrysz, trener Pogoni Szczecin, zespołu, który wywalczył awans do I ligi. Mandrysz był przymierzany do sosnowieckiego Zagłębia we wrześniu ubiegłego roku, jednak temat upadł z przyczyn finansowych. - Niektórzy, w odróżnieniu od nas, mają już urlopy i mogą sobie pozwolić na rekreacyjne wizyty. Nie ma tematu zmiany trenera w Sosnowcu - krótko uciął spekulacje dyrektor Zagłębia, Jerzy Lula. - Życie trenera jest ciężkie, dzisiaj się pracuje jutro już nie, jednak z tego co wiem, będę przygotowywał klub do nadchodzącego sezonu - tłumaczył na konferencji prasowej, po meczu z Polonią trener Pierścionek.
Przed szkoleniowcem Zagłębia trudny okres. - Za cztery dni rozpoczynamy pracę z młodymi zawodnikami Zagłębia i piłkarzami, którzy ubiegają się o miejsce w naszej drużynie. Z tą grupą będę pracował do 2 lipca. Mam nadzieję, że wyselekcjonujemy kilku piłkarzy, którzy wzmocnią naszą kadrę przed nadchodzącym sezonem. To właśnie 2 lipca rozpoczniemy przygotowania z pierwszym zespołem. Będziemy mieli mało czasu, gdyż zaczynamy ligę 25 lipca. Dzięki dwóm jednostkom treningowym dziennie powinniśmy się dobrze przygotować - tłumaczy trener Pierścionek. - Mam nadzieję, że zarząd zgodzi się na osobę od przygotowania fizycznego. Liczę na owocną współpracę w tym zakresie - dodał.
Kadra przejdzie prawdziwą rewolucję. - Na pewno niedługo powstanie lista zawodników, z którymi będziemy musieli się pożegnać. Jesienią mieliśmy zdecydowanie lepszy zespół niż wiosną, o czym świadczą zdobyte punkty. Myślę, że gdyby zimą nie doszło do tylu zmian, dziś Zagłębie walczyłoby o inne cele. Na razie nie zdradzę ilu wymienimy zawodników z obecnej kadry. Jednak zmiany są konieczne i będzie ich sporo. Przedstawiłem listę piłkarzy, których chciałbym pozyskać, są na niej pewne priorytety, mam nadzieję, że uda się pozyskać kluczowych piłkarzy. Cieszę się, że już porozumieliśmy się w sprawie Marcina Lachowskiego, właśnie tego typu piłkarze są nam najbardziej potrzebni - zapowiada szkoleniowiec Zagłębia.
Przypomnijmy, iż po rocznym wypożyczeniu, z Odry Wodzisław do Sosnowca wraca bramkarz, Adam Bensz. - Jest to nasz zawodnik. Jeśli nie otrzyma konkretnej oferty, na pewno będzie przygotowywał się z nami do sezonu - wyjaśnia dyrektor Lula. Z kolei do Legii Warszawa odchodzi, także po wypożyczeniu, Maciej Gostomski, który był podstawowym bramkarzem Zagłębia w minionym sezonie. W sytuacji, gdy Adrian Masarczyk nadal pauzuje z powodu kontuzji, poszukiwany jest zawodnik, który wzmocni tą formację.
Czy tym razem uda się przygotować zespół, który wreszcie wywalczy upragniony awans do I ligi? W Sosnowcu wszyscy mają taką nadzieję. Oby tym razem rewolucja przyniosła jakieś wymierne korzyści.