Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Zagłębiaczek 2009-06-07, 7:48 pm

Powrót Lachy i Dżenana byłby wyśmienity, apropo bramkarza to warto zaczekać na decyzję zarządu oraz samego Adama Bensza, który wraca z wypożyczenia. - miejmy nadzieję, że nie pójdzie za kasą.
Żyjemy przyszłością, teraz trzeba wygrać baraże a później ewentualnie myśleć o wzmocnieniach, które dałyby nam upragniony awans.
Zagłębiaczek

Postprzez Przemek26 2009-06-07, 7:51 pm

Lacha Wróć
Bensz jakby chciał grać u nas po powrocie z wypożyczenia
Marek i Arek Kłoda jak zostaną to coś w tej defensywie będzie , jak nie to jesteśmy w dupie
Podobnie jest pomocą , środek nie istnieje , skrzydła to Pietrzak i ........
Atak jest tylko Myśliwy bo Filipowicz i tak z wypożyczenia a mnie nie przekonał.
Przemek26

Postprzez KalF92 2009-06-07, 8:05 pm

Dokładnie trzeba wzmocnić niemal każdy element, a zwłaszcza pomoc i atak
KalF92

Postprzez joz.joz01 2009-06-07, 8:32 pm

Ale nasuwa sie pytanie kto będzie godnym partnerem w ataku dla Myśliwego
joz.joz01

Postprzez August 2009-06-07, 9:24 pm

A zatem coś sie już wczesniej ruszyło w sprawie Lachy !!!!!!!!!!!

28-letni piłkarz dostał propozycję powrotu do drużyny z Sosnowca, z którą rozstał się po aferze korupcyjnej
Lachowski był wtedy jednym z nielicznych piłkarzy, który nie bał się opowiadać o korupcyjnym procederze. Namawiał innych zawodników, by sami zgłaszali się do prokuratury. - Cieszę się, że w końcu wzięto się za korupcję, bo to choroba, która toczy piłkę od dawna. Odkąd gram i pamiętam, to zawsze o niej słyszałem. Nie zawsze dotyczyła bezpośrednio mnie i mojej drużyny, ale czaiła się gdzieś obok. Nie jestem świętym człowiekiem i nigdy nim nie byłem. Wokół siebie dostrzegam jednak wielu obłudników, o których wiem, że maczali w tym procederze palce, a teraz silą się i kreują na moralne autorytety - mówił w rozmowie z "Gazetą" prawie trzy lata temu. Gdy Lachowski trafiał do aresztu, wróżono mu karierę na miarę ekstraklasy. Po zatrzymaniu przez policję skończył jednak w IV-ligowym LZS-ie Leśnica. Teraz ma szansę wrócić do Zagłębia. - Otrzymałem propozycję i jestem nią zainteresowany. Zdaję sobie sprawę z tego, co było złe, biorę za to pełną odpowiedzialność - mówi piłkarz. Podczas ostatniego spotkania władz Zagłębia z kibicami cześć fanów dopytywała się, czy transfer Lachowskiego jest możliwy. - Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy przyjmą mnie z otwartymi rękami. To normalne. Piłkarz jest jak kowal czy ślusarz, ich też nie wszyscy kochają. Zagłębie traktuję ze szczególnym sentymentem, cały czas kibicowałem chłopakom. Wiem, że zawiodłem w Sosnowcu wiele osób. Zniszczyłem swój wizerunek. Może dostanę szansę, by na nowo zapracować na zaufanie kibiców? - zastanawia się Lachowski.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ebiu_.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mamut17 2009-06-07, 10:15 pm

-> http://www.90minut.pl/news/94/news94164 ... kiego.html
To jednak jest propozycja;) Widzicie kibice...razem mozemy wiecej;P;)
mamut17

Postprzez Blajpios 2009-06-07, 10:23 pm

kret75 napisał(a):Oni byli kozłami ofiarnymi w całej aferze korupcyjnej, po prostu winni musieli BYĆ i tyle :!: A że cała piłka była umoczona to ch*j :twisted:

I co? Przez to, że są kozłami ofiarnymi, stali się niewinni? Nie uczestniczyli w złym procederze? Naprawdę, nadziwić się nie mogę, jak kibice nie rozumieją, że na razie, póki korupcja nie jest w Polsce przynajmniej przełamana, jeżeli już nie rozliczona: to tylko ułatwiają, popierają dalsze robienie kibiców w bambuko, wręcz zachęcają do tego. Skoro tak łatwo i tak szybko wołają "kochani, braliście lewą pod stołem kasę - nic się nie stało; dawaliście pod stołem lewą kasę: kochani, nic się nie stało! ważne, że darliście się w tym czasie razem z kibicami jednym chórem, choćby nawet w meczu ustawionym - toteż nic się nie stało!
Jedno jest tylko, co powodowało, że wahałem się przy głosowaniu. Nawet nie fakt, na który sam zwracałem uwagę nie jeden raz, że taki był system rozgrywek w Polsce od lat 50tych ("wełny 20 procent, popeliny i korupcji 80 ze zmiennymi proporcjami względem siebie"). Wahałem się ze względu na fakt, że zrobiono z niektórych, choćby związanych z Zagłębiem, kozłów ofiarnych. I to fakt ten bynajmniej nie sam - ale w powiązaniu z tym, że innych, którzy nie mieli tak jednoznacznej postawy przyznawania się (np. Ujek, Drzymont): bynajmniej niemal nic nie dotknęło. Czyli - ci, co wpisują się w klimat uznawania korupcji za normalne i klimat robienia wszystkiego, by korupcji nie rozliczyć: mają się jak najlepiej. Ci zaś, którzy podeszli przynajmniej przy przyznawaniu się uczciwiej - "mają za swoje". Z racji tej dodatkowej niesprawiedliwości rozważałem, czy nie pzychylić się do głosu za dawaniem szansy. Z tego też powodu uważam, że gdyby do tego zatrudnienia jednak doszło, to powinno się po prostu realnie otworzyć szansę na "zaczęcie od nowa", także co do uczciwości, miejsca w zespole, szacunku. Jakkolwiek, wydaje mi się jednak, że jeszcze jest za wcześnie, jak napisałem wyżej, przy całym szacunku za to, jak podszedł do sprawy, gdy się wydała.
No, tak. A poza tym - a kto zastanowi się, jaką on w ogóle formę prezentuje. Wyniki tej rundy wskazywałyby chyba kryzys. Nad tym - to nie zamierza w klubie nikt się zastanawiać?
Zupełnie nie rozumiem już nawet nie absurdalnego pomysłu władz klubu, że co do Pierścionka "jest do zastanowienia, czy ma odejść". Nawet takie "popieranie półgębkiem", jak niektórzy tu propagują - zupełnie dla mnie niezrozumiałe (że niby czemu w kółko zmieniać, już tyle zmian było, po co nerwus Artemiuk no i że nie ma lepszych kandydatów, nie znajdzie się kogoś, kto szybko pozna zespół itp.
Panowie, czemu tak wstydliwie, czemu tak półgębkiem?
Nie był strażakiem, dla którego po prostu Zagłębie znaczy coś w sercu? Naprawdę musiał przyjmować Zagłębie w środku rundy rozwalone i pikujące w dół? Naprawdę - śniło mi sięń że nawet niezbyt mu chętni przyznawali, że jest jakaś zmiana w podejściu zawodników, gdy Pierścionek w biegu zespół podjął? Czy nie o meczu za Pierścionka pisaliście, że - "najbardziej zaangażowane Zagłębie z całej rundy"? Dlaczego więc tak półgębkiem wykrztusić tylko, że "ewentualnie", "skoro nie ma nic lepszego" itp? Przynajmniej jedną rundę z góry zapowiedzianą, że całą - jeszcze powinien dostać szansy. Jeżeli nie od razu - na dwa, trzy sezony z zadaniem zbudowania drużyny z obecnych 20latków w większości składu albo z zadaniem awansu. Przecież tymi metodai, gdyby np. Manchester, albo choćby Auxerre się kierowały: do dzisiaj Ferguson czy Guy nie staliby się trenerami znanymi choćby lokalnie!
Blajpios

Postprzez mamut17 2009-06-07, 10:56 pm

No wlasnie Lachowski jest w formie 14 bramek w tym sezonie i 3 miejsce w tabeli glownie dzieki niemu..,a na druga szanse chyba kazdy zasluguje... Nikt nie pochwala korupcji.. Po prostu kazdy chce odbudowac Zaglebie ,a Lachowski moze nam w tym pomoc.
mamut17

Postprzez mamut17 2009-06-07, 11:10 pm

Zreszta trzeba szukac duzo nowych zawodnikow bo nasz sklad jest marny :kiepsko: i nie patrzec na to ze ten gra lub gral w ekstraklasie to bedzie dobry :czerwona: (odwolanie do Sochy :-) ) Trzeba szukac pilkarzy ktorzy sa w formie i ktorzy cos potrafia;) Zainwenstowac w transfery ,bo jesli chodzi o kwestie finansowe to w pozniejszym czasie to sie oplaci(aluzja do zarzadu :-) ) Oczywiscie zostawmy tych pilkarzy ktorzy w tym sezonie byli wartosciowi dla naszego klubu. :brawo: Jesli spelnimy te kryteria..Zaglebie stanie wkrotce na nogi ;-)

Jesli chodzi o napastnikow to jeszcze Piotr Grzelczak z Pelikanu Lowicz zasluguje na uwage ;-) Jest forma i doswiadczenie m.in w Widzewie tez jest ;-)
Ostatnio edytowano 2009-06-07, 11:23 pm przez mamut17, łącznie edytowano 1 raz
mamut17

Postprzez django 2009-06-07, 11:22 pm

Blajpios napisał(a):I co? Przez to, że są kozłami ofiarnymi, stali się niewinni? Nie uczestniczyli w złym procederze? Naprawdę, nadziwić się nie mogę, jak kibice nie rozumieją, że na razie, póki korupcja nie jest w Polsce przynajmniej przełamana, jeżeli już nie rozliczona: to tylko ułatwiają, popierają dalsze robienie kibiców w bambuko, wręcz zachęcają do tego. Skoro tak łatwo i tak szybko wołają "kochani, braliście lewą pod stołem kasę - nic się nie stało; dawaliście pod stołem lewą kasę: kochani, nic się nie stało! ważne, że darliście się w tym czasie razem z kibicami jednym chórem, choćby nawet w meczu ustawionym - toteż nic się nie stało!
Jedno jest tylko, co powodowało, że wahałem się przy głosowaniu. Nawet nie fakt, na który sam zwracałem uwagę nie jeden raz, że taki był system rozgrywek w Polsce od lat 50tych ("wełny 20 procent, popeliny i korupcji 80 ze zmiennymi proporcjami względem siebie"). Wahałem się ze względu na fakt, że zrobiono z niektórych, choćby związanych z Zagłębiem, kozłów ofiarnych. I to fakt ten bynajmniej nie sam - ale w powiązaniu z tym, że innych, którzy nie mieli tak jednoznacznej postawy przyznawania się (np. Ujek, Drzymont): bynajmniej niemal nic nie dotknęło. Czyli - ci, co wpisują się w klimat uznawania korupcji za normalne i klimat robienia wszystkiego, by korupcji nie rozliczyć: mają się jak najlepiej. Ci zaś, którzy podeszli przynajmniej przy przyznawaniu się uczciwiej - "mają za swoje". Z racji tej dodatkowej niesprawiedliwości rozważałem, czy nie pzychylić się do głosu za dawaniem szansy. Z tego też powodu uważam, że gdyby do tego zatrudnienia jednak doszło, to powinno się po prostu realnie otworzyć szansę na "zaczęcie od nowa", także co do uczciwości, miejsca w zespole, szacunku. Jakkolwiek, wydaje mi się jednak, że jeszcze jest za wcześnie, jak napisałem wyżej, przy całym szacunku za to, jak podszedł do sprawy, gdy się wydała.
No, tak. A poza tym - a kto zastanowi się, jaką on w ogóle formę prezentuje. Wyniki tej rundy wskazywałyby chyba kryzys. Nad tym - to nie zamierza w klubie nikt się zastanawiać?

Robienie z siebie "korupcyjnych męczenników" zupełnie nie zdało egzaminu. Miałoby sens, gdyby zarząd potrafił je przekuć w realne korzyści dla klubu. Tymczasem w Zagłębiu skończyło się na zwolnieniu i napiętnowaniu kilku (bo na pewno nie wszystkich!) piłkarzy ze starej kadry. Nie poszły za tym żadne inne działania zmierzające do oczyszczenia wizerunku i wywalczeniu czegoś bazując na tej opinii. Dlatego myślę, że czas już przestać udawać świętych, skoro nikt inny w Polsce nawet się na to nie sili. Zatrudnienie Lachowskiego jest na pewno jakimś kompromisem, ale moim zdaniem akurat ten piłkarz zasłużył na drugą szansę.
Co do jego formy, to oczywiście nie mamy żadnej gwarancji. Ale zobacz kogo nam w tym sezonie najbardziej brakowało - rozgrywającego i napastnika. Ten piłkarz może grać na obu pozycjach. Ale nawet jak będzie w słabszej formie, to i tak możemy być pewni, że braki nadrobi ambicją. I jeszcze coś - drużyna wreszcie będzie miała lidera, którego też w tym sezonie nie było. Jeżeli nie teraz, to kiedy Twoim zdaniem będzie mógł wrócić? Co to da, że za przyjdzie tu za rok, czy dwa? Takiego piłkarza potrzebujemy teraz.Poza ewentualnymi wątpliwościami moralnymi, przyjście Lachowskiego to same plusy.

Blajpios napisał(a):Zupełnie nie rozumiem już nawet nie absurdalnego pomysłu władz klubu, że co do Pierścionka "jest do zastanowienia, czy ma odejść". Nawet takie "popieranie półgębkiem", jak niektórzy tu propagują - zupełnie dla mnie niezrozumiałe (że niby czemu w kółko zmieniać, już tyle zmian było, po co nerwus Artemiuk no i że nie ma lepszych kandydatów, nie znajdzie się kogoś, kto szybko pozna zespół itp.
Panowie, czemu tak wstydliwie, czemu tak półgębkiem?
Nie był strażakiem, dla którego po prostu Zagłębie znaczy coś w sercu? Naprawdę musiał przyjmować Zagłębie w środku rundy rozwalone i pikujące w dół? Naprawdę - śniło mi sięń że nawet niezbyt mu chętni przyznawali, że jest jakaś zmiana w podejściu zawodników, gdy Pierścionek w biegu zespół podjął? Czy nie o meczu za Pierścionka pisaliście, że - "najbardziej zaangażowane Zagłębie z całej rundy"? Dlaczego więc tak półgębkiem wykrztusić tylko, że "ewentualnie", "skoro nie ma nic lepszego" itp? Przynajmniej jedną rundę z góry zapowiedzianą, że całą - jszcze powinien dostać szansy. Jeżeli nie od razu - na dwa, trzy sezony z zadaniem zbudowania drużyny z obecnych 20latków w większości składu albo z zadaniem awansu. Przecież tymi metodai, gdyby np. Manchester, albo choćby Auxerre się kierowały: do dzisiaj Ferguson czy Guy nie staliby się trenerami znanymi choćby lokalnie!

Pierścionek miał postawiony jeden cel - utrzymać Zagłębie bez konieczności gry w barażach. I z tego zadania nie do końca się nie wywiązał, bo to, czy będą baraże nie zależy już od nas. Za jego kadencji rozegraliśmy co prawda niezłe mecze (Kluczbork, Zawisza, Tychy), ale także bardzo słabe mecze z różnymi wioskami. Nie wiem na ile ambicja w ostatnich spotkaniach to zasługa Pierścionka, a na ile "działań motywacyjnych" kibiców. Dlatego nie dziw się, że nie ma tu hurraoptymizmu w kwestii pozostania Pierścionka. Natomiast widzę też plusy tego trenera, które sprawiają, że mimo wszystko powinien dostać szansę. Ma nos do transferów (Myśliwy, Smolec), potrafi też wyszukać zdolną młodzież (to on odkrył Pietrzaka). Zobaczymy jak wyjdzie mu budowanie drużyny na nowy sezon.
django

Postprzez mario1 2009-06-08, 12:18 am

Zgadzam sie z przedmowca odnosnie Lachy a podazajac tokiem myslenia Blajpiosa to 3/4 polskiej pilki powinno zostac wywalone na bruk i 100% pzpn-u.Mysle ze Lachowskiemu jest poprostu wstyd i aby to zmienic chce grac u nas a to samo w sobie swiadczy o odwadze bo inne ***ki nawet na kilometr do ludowego sie przez reszte zycia nie zbliza ze strachu a Dzimi do rodzinnego miasta to pewnie w kominiarce bedzie przyjezdzal Lacha respekt.Co do trenera to nie wiem ale moze ktos z renoma jak Kasper albo Smuda
obaj sa do wziecia :)
mario1

Postprzez August 2009-06-08, 7:50 am

Cokolwiek byśmy nie powiedzieli sprawa Lachowskiego z natury rzeczy będzie kontrowersyjna. Ale po prawdzie gdybyśmy mieli niezłą ekipę, która w cuglach awansowała do 2 ligi to nikt o Lachowskim dzisiaj by nie mówił. Poza tym skoro grzesznicy mają szansę na naprawienie swoich win to dlaczego i Lachowski ma nie mieć takiej możliwości.
Co do Pierścionka ja mam jedno "ale" do niego: wywalenie Skrzypka.
August

Postprzez gregor 2009-06-08, 9:01 am

Rola męczenników afery korupcyjnej sosnowieckiemu Zagłębiu nie leży , zatem to całe potępianie w czambuł nie zdało egzaminu w zderzeniu z rzeczywistością , jaka jest - nawet ślepiec widzi .
Powrót Marcina jest Dumie Zagłębia niezbędna . Powiem więcej , takich bad boys'ów nasz klub
potrzebuje , zatem Lacha ... i.t.d.
pozdro dla Zagłębiowskiej WIARY.
gregor

Postprzez peterrabit3 2009-06-08, 9:36 am

Otoz to Pierscien , tez mam zal za Dawida i nigdy Ci tego nie wybacze...jako kibic...
Przydalby sie Dawid...
peterrabit3

Postprzez August 2009-06-08, 9:39 am

Czy w sosnowieckim Zagłębiu dojdzie do kadrowej rewolucji? Kontrakty kończą się dwóm podstawowym zawodnikom: Arkadiuszowi Kłodzie i Adrianowi Pajączkowskiemu. O Rafała Pietrzaka pyta Lech Poznań.

Pietrzak już w tym tygodniu miał jechać na testy do „Kolejarza”, jednak z powodu niepewnej przyszłości Zagłębia, na razie zostanie w Sosnowcu. - Czekamy na wyjaśnienie sytuacji barażowej, Rafał pojedzie na testy w innym terminie - wyjaśnia dyrektor Zagłębia, Jerzy Lula. Przypomnijmy, iż 16-letnim lewym pomocnikiem interesuje się wile polskich i kilka zagranicznych klubów. Czy wychowanek sosnowieckiego Zagłębia już w te wakacje opuści stolicę Zagłębia Dąbrowskiego? To pytanie ciągle pozostaje bez odpowiedzi. Pojawiły się spekulacje, iż w razie transferu np. do Legii Warszawa, Pietrzak z powrotem zostałby wypożyczony do Zagłębia, by spokojnie mógł przygotować się i zdać maturę. Zobaczymy co przyszłość przyniesie w tej sprawie.

Po sezonie kończy się okres wypożyczenia trzem zawodnikom, więc z Zagłębiem pożegnają się Michał Filipowicz, Maciej Gostomski i Bartłomiej Socha. Dodatkowo wraz z końcem czerwca wygasają umowy Kłodzie i Pajączkowskiemu. Obaj zawodnicy są wyróżniającymi się piłkarzami, by nie powiedzieć, iż niezbędnymi elementem drużyny. - Na pewno są duże szanse, iż dalej będę reprezentował barwy Zagłębia. Na razie żaden klub nie kontaktował się zemną - tłumaczy Kłoda. Nie można się dziwić zawodnikom, iż z decyzją czekają na ostateczny wynik drużyny. W końcu dalej nad naszym zespołem wisi widmo baraży.

Na pewno po sezonie dojdzie do zmian w Zagłębiu, czego nie ukrywają działacze i trenerzy. Jerzy Dworczyk odpowiedzialny za skauting naszego klubu, podkreśla, iż jest kilku doświadczonych piłkarzy, którzy są w kręgu zainteresowań sosnowiczan, jednak zawodnicy czekają na baraże, by mieć jasną sytuację, w której lidze będzie występowało Zagłębie. Na pewno Sosnowiec opuści spora grupa zawodników, jednak na razie nikt nie podaje nazwisk, by „nie psuć atmosfery przed meczami barażowi, w których jeszcze będziemy mogli zagrać”.

Do Zagłębia przymierzani są 33-letni Robert Żbikowski, najlepszy strzelec I-ligowego GKS-u Jastrzębie (9 bramek), a także 26-letni Brazylijczyk Lilo, najskuteczniejszy zawodnik II-ligowej Polonii Słubice (7 trafień). Pojawiła się również szansa powrotu do Sosnowca Marcina Lachowskiego. 28-letni ofensywny pomocnik gra w III-ligowym (grupa opolsko-śląska) LZS-ie Leśnica, dla którego zdobył 14 bramek. LZS zakończył miniony sezon na 3. miejscu, oczywiście Lachowski, podobnie jak Żbikowski i Lilo, jest najlepszym strzelcem drużyny.

Jednak na pierwsze konkretne decyzje przyjdzie nam poczekać przynajmniej do 13 czerwca, o ile nie dłużej. Wszystko jest uzależnione od tego, czy Zagłębie uniknie, czy będzie musiało rozegrać baraże.

Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... iu,1,4,966
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna