Łuczywek - kolejny kontuzjowany
Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
W Zagłębiu Sosnowiec kadra kurczy się z tygodnia na tydzień. Do kontuzjowanych: Piotra Smolca, Adriana Masarczyka, Bartłomieja Sochy dołączył Tomasz Łuczywek.
Alternatywą mieli być młodzi wychowankowie: Mateusz Madej, Dariusz Bernaś, Maciej Szatan, Sebastian Stefański czy Michał Cyganek , jednak nie wszyscy są w pełni sił i nie mogą walczyć o miejsce w meczowej 18.
Tomasz Łuczywek nabawił się urazu w ostatnim spotkaniu przeciwko Lechii Zielona Góra, które Zagłębie wygrało 2:0. - Podczas meczu, w którym grałem 60 minut, myślałem, że to nic poważnego. Dostałem w łydkę, krwiak się powiększył i uszkodził mięsień. Teraz mam wolne do wtorku, trenuję więc tylko na siłowni, by utrzymać formę - tłumaczy Łuczywek. - Mam nadzieję, że zagram już przeciwko Miedzi Legnica za tydzień. Lepiej odpuścić jedno spotkanie, niż nabawić się poważnego urazu. Mam nadzieję, że pomogę zespołowi w końcówce sezonu - dodał.
Jeszcze około dwóch tygodni będzie pauzował Bartłomiej Socha , który w zeszłym tygodniu nabawił się kontuzji stopy. Wcześniej na 3 tygodnie z kadry wypadł Piotr Smolec , który skręcił staw skokowy i naderwał mięsień strzałkowo-piętowy. Najdłużej od piłki odpocznie Adrian Masarczyk , który doznał kontuzji nadgarstka, teraz ma rękę w gipsie, co eliminuje go z gry na 5 tygodni. Jego miejsce na ławce rezerwowych zajął trener bramkarzy, Grzegorz Kurdziel . - Maciej Gostomski jest w dobrej dyspozycji, więc na razie nie ma problemów z obsadą bramki - wyjaśnia trener Zagłębia, Piotr Pierścionek . Na szczęście do zespołu wraca Arkadiusz Kłoda , który był zawieszony z powodu przekroczenia limitu żółtych kartek. - Przyzwyczaiłem się do ciężkiej sytuacji kadrowej, nie można narzekać, tylko trzeba pracować - dodaje trener sosnowiczan.
Zagłębie w najbliższą sobotę podejmie na Stadionie Ludowym siódmy zespół grupy zachodniej II ligi, Unię Janikowo.
http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... ny,1,4,746