Janusz Kudyba - były trener Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Janusz Kudyba - nowy trener Zagłębia Sosnowiec

Postprzez peterrabit3 2009-03-29, 6:33 pm

do Emdzej
Trener odpowiedzialny jest za transfery, dobor skladu, za decyzje kto jest w formie a kto nie , i kogo wpuszczac do pierwszej jedenastki na mecz....
Przypominam ze byly sparingi a mecz z Polonia byl trzecim beznadziejnym meczem tej wiosny(oficjalnym)
Ale z wypowiedzi trenera zawsze wszystko jest pod kontrola, napastnicy swietnie sobie radza i z dnia na dzien poprawiaja forme....
peterrabit3

Postprzez LucasUSA 2009-03-29, 6:43 pm

Ja nie jestem zwolennikiem zwalniania trenerow po kilku nieudanych wystepaach, ale wlasnie dlatego wydaje mi sie z perspektywy czasu, ze sposob w jaki pozbyto sie Copjaka nie przyniosl nam nic dobrego. W koncu ulec Pogoni Szczecin to nie to samu co skompromitowac sie ze Slubicami, choc wynik ten sam. Roszady kadrowe, ktore pociagnela za soba zmiana trenera wygladaja na katastrofe. Bo w koncu musiano zrobic miejsce na "krolewski" zaciag z Gawina. I tu juz mozna winic Kudybe, ze sciagnal swoich ziomkow, ktorzy pogorszyli potencjal Zaglebia. Przerabialismy to juz z Zabierzowem - potem trener odejdzie, a gnioty zostana.
Ostatnio edytowano 2009-03-29, 9:34 pm przez LucasUSA, łącznie edytowano 1 raz
LucasUSA

Postprzez emdżej 2009-03-29, 6:51 pm

A ja przypominam, że ten trener w Królewskiej Woli zrobił lidera z półamatorów trenujących po pracy. Tutaj ma niby zawodowców.
emdżej

Postprzez LucasUSA 2009-03-29, 6:59 pm

emdżej napisał(a):A ja przypominam, że ten trener w Królewskiej Woli zrobił lidera z półamatorów trenujących po pracy. Tutaj ma niby zawodowców.

Ale kolego emdzej - Gawin to nie Zaglebie. Tam zajelo mu to 3 lata i nie bylo presji wyniku. W Sosnowcu na taki luksus nie mozna sobie pozwolic. Tu cel byl jasny - awans w beznadziejnej sytuacji. I mozna chyba powiedzec, ze chyba taki cel przerosl jego mozliwosci. Choc tez uwazam, ze jest dobrym trenerem i we wlasciwej sytuacji ma szanse sie sprawdzic.
Jednak teraz najwiekszym bledem bylo by go zwolnic. Niech tu juz zostanie, bo nowy trener nic nie zmieni.

P.S. Wiecie, gdzie jest teraz Copjak?
Ostatnio edytowano 2009-03-29, 9:34 pm przez LucasUSA, łącznie edytowano 1 raz
LucasUSA

Postprzez peterrabit3 2009-03-29, 7:16 pm

Ja rowniez nie mam nic do Kudyby ale trener to dla mnie Mourinho lub Capello (Przepraszam za pisownie)
Dobry trener nie trenuje 3 ligowcow ale tak krawiec kraje jak mu materii staje....
Zgadzam sie z Lucasem ze w Gawinie nie bylo takiej presji wyniku i Kudyba mial wiecej czasu....mimo to popelnia bledy a My kibice Zaglebia widzimy to najdokladniej...niestety
Nie zaslugujemy na to by potykac sie z takimi potegami jak Czarni Zagan, Polonia Slubice czy Nielba...
peterrabit3

Postprzez Blajpios 2009-03-29, 8:15 pm

Zasadniczo wszystko już zawarłem we wpisie w temacie o "przyszłości". Niemniej - ponieważ jednak jest moment na swój sposób znowu przełomowy dla Zagłębia, dodam tu i gdzie indziej jeszcze wciąż to samo: apel o rozwagę i realizm. Nawet, jeżeli trzeba czynić naciski na właściciela klubu, domagać się odpowiedniego traktowania kibiców jak partnerów, bo tego brak - to realizm nakazuje m.in. i nie "romantyczne" wizje kibiców, które oznaczają praktycznie często myślenie życzeniowe itp. Tak więc, po pierwsze - co już tu padało ale jest wciąż "zbijane" przez niektórych, co tak emocjonalnie wciąż widzą jedno rozwiązanie: wywalić trenera, zwyzywać itp. Cóż. Aktualnie - można już się cieszyć. Swego czasu jak się przestrzegało przed wyrzucaniem P. Pierścionka, bo związany z klubem, ambitny, młody, "oczywiście", że "szły bluzgi". Teraz jednak, jakoś nie widać, żeby było lepiej - no, ale sposób jest wciąż ten sam. Zwyzywać i wywalić. Jeszcze nic nie dała "nauczki" ta nauka z P. Pierścionkiem, że nie tędy droga? W wątku o przyszłości klubu piszę, że może trzeba wrócić do P. Pierścionka, bo wątpliwe, czy łatwo znajdzie się lepszego a ambitnego i chcącego związać się z klubem na kilka lat budowania kadry. Jeżeli się znajdzie - w porządku; tyle, że wątpliwe, jak to ktoś pisał, tylko "samobójcy" będą chcieć na dłużej. Na chwilę - to niewiele dadzą. Tyle, że uważam, iż taka opcja "szukania młodego ambitnego" - dopiero, gdy J. Kudyba powie, że go to nie interesuje, gdy nie przedstawi koncepcji na parę lat budowania. Jeżeli zaś by przedstawił, należy zostawić. Ludzie, myślcie trochę! Piszecie, że rzeczywiście w parę lat z Gawina zbudował zespół: i macie mu to za złe, wyzywacie, że w parę tygodni nie zrobił tego z Zagłębiem. Czy jest inna sytuacja w Zagłębiu, czy są tu gracze gotowi do awansu i tylko trzeba trenera, kto "ciut korekt wprowadzi"? Bądźmy poważni. Nie da się inaczej, jak przez jakiś czas budowania zespołu. Jeżeli więc trafił się trener, co to potrafi i chciałby: to PT Kibice Zagłębia mają odpowiedź! "Do d. z nim, zwyzywać i wywalić"?
Być może i trener Čopjak był zdolny do tego. Ale - to już przeszłość, nie ma więc co się pastwić nad tym. Tym bardziej, że wcale nie jest taka jednoznaczna sprawa z nim. W ramach tej swojej "doskonałości rozeznania i troski o Zagłębie", chyba on właśnie protegował Huštawę. To jak z tym zaangażowaniem w rozwój Zagłębia byłoby, jeżeli się nie mylę, że ten zawodnik, to sprawka tego trenera? Dalej - czy taka wielka pewność jest, że został jednoznacznie przez klub wyrzucony nie wiadomo za co - skoro jakoś nie było słychać protestów z jego strony, przeciwnie, spokojnie "w porozumieniu stron wyjechał"? Może: po prostu chciał "opuścić gorący polski teren, zwłaszcza "Polski południowo-zachodniej"? - bo np miał lepszą ofertę z terenu Czech czy Słowacji? Jakkolwiek więc - jest sytuacja, jaka jest, czyli trener, o którym wiadomo, że potrafił zbudować zespół. Jak pisałem w wątku o przyszłości - jeżeli ma wizję, chce na parę lat się związać, jak z Gawinem, to wyzywając go niewiele się przyczynia do dobra Zagłębia.
Blajpios

Postprzez mayday77 2009-03-29, 8:39 pm

Sprawę awansu możemy odłożyć ad acta - rozmowa z Januszem Kudybą, trenerem Zagłębia Sosnowiec

Balonu nikt specjalnie nie pompował, ale wielu ludzi w Sosnowcu po cichu liczyło na walkę o awans. Tymczasem sobotnia porażka z ostatnią drużyną tabeli, przelała czarę goryczy. Oto, co na temat aktualnej formy i ligowej sytuacji swoich podopiecznych ma do powiedzenia trener Janusz Kudyba.
Piotr Tafil: Po meczu z Polonią Słubice, długo siedział pan z piłkarzami w szatni. Podejrzewam, że było gorąco…

Janusz Kudyba: Zgadza się. Po takim widowisku można stracić wszystkie chęci i ochotę na podejmowanie jakichkolwiek decyzji odnośnie dalszej gry zespołu. To była kompromitacja. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek jako piłkarz grał w takim meczu, jak ten z Polonią Słubice.

To może pokusi się pan teraz o przeanalizowanie przyczyn tej kompromitacji?

- Polonia pod wodzą nowego trenera zagrała bardzo agresywnie, a my nie podjęliśmy walki. Zabrakło przede wszystkim charakteru. O ile w meczu z Elaną, ten charakter był, to w sobotę zawodnicy odpuścili. Jeżeli nie zostawia się na boisku zdrowia, to trudno liczyć na zwycięstwo, szczególnie z tak dobrze zmotywowanym zespołem, jakim była Polonia. O ile pierwsza połowa jeszcze jako tako wyglądała, to w drugiej goście zupełnie nas zdominowali.

Ten brak ambicji to chyba najpoważniejszy problem piłkarzy Zagłębia. Zresztą sami to po meczu przyznali. Z trybun słychać było, że kibice też mają tego świadomość.

- Przede wszystkim dlatego zostałem z piłkarzami dłużej w szatni. Tak dalej być nie może. Uważam, że walka i determinacja to podstawowe cechy, jakimi powinien legitymować się piłkarz. Bez nich nie ma czego szukać w tym sporcie. Nie dziwię się kibicom, a wręcz przeciwnie, jestem pełen podziwu, że wytrzymali tak długo i prawie do samego końca dopingowali zespół, bo to spotkanie było antyreklamą futbolu.

Czy w tym zespole jest lider? Piłkarz, który potrafi w takich meczach zmobilizować kolegów, ewentualnie swoją postawą pociągnąć grę zespołu w trudnych momentach?

- Właśnie o to chodzi, że brakuje kogoś takiego. Tą rolę ze względu na wiek i doświadczenie stara się pełnić Tomek Łuczywek. Niestety, brakuje mu tych cech przywódczych. Ale niezależnie od tego, zespół pod względem zaangażowania i charakteru nie może tak wyglądać. Jeszcze raz powtarzam, grałem w różnych meczach, ale coś takiego… Tak mogą grać piłkarze, którzy dzień przed meczem bawili się na weselu. Nie może być tak, że jedynym wartościowym piłkarzem, któremu autentycznie zależy na zwycięstwie w tak ważnym meczu jest Krzysiek Myśliwy.

Tragicznie wygląda środek pola. Tomek Szatan skarży się, że nie ma siły na cały mecz, Michał Skórski też gra słabo.

- Zgadza się. W meczu z Polonią obaj zagrali bardzo źle. Nie dogrywali piłek napastnikom, a linia defensywna też nie miała z nich wielkiego pożytku. Przez cały mecz ze środka pola poszły może ze dwie - trzy piłki do skrajnych pomocników. Poza tym przegrywaliśmy tam walkę "wręcz". Doskonale wiem o tym, że Tomek Szatan jest po kontuzji i brakuje mu sił, co zresztą doskonale było widać w meczu. Będę musiał przed następnym spotkaniem mocno przemeblować całą pomoc. Na szczęście wracają Arek Kłoda i Rafał Pietrzak.

Kłoda i Pietrzak raczej w środku pola nie zagrają. Nie widzę alternatywy dla Szatana. Chyba, że zrezygnuje pan z systemu 4-4-2 i wzmocni środek pola kolejnym pomocnikiem.

- Właśnie to chcę zrobić. Przez ten tydzień na treningach będziemy próbowali nowego ustawienia. Cofnę Michała Filipowicza, który w Piaście Gliwice, a przez jakiś czas także w Odrze Opole grał jako pomocnik. W środę mamy gierkę wewnętrzną, zobaczymy czy to wypali.

W meczu z Polonią szybko ściągnął pan z boiska Piotra Smolca, który wprawdzie nie grał wielkiego meczu, ale wypracował bramkę i jako jedyny zawodnik stwarzał zagrożenie na skrzydłach. Czy nie był to błąd?

- Rzeczywiście, Piotrek miał duży udział przy bramce i kilka razy szarpnął na skrzydle, ale też kilka razy bardzo pechowo tracił piłkę. To po jednej z jego strat poszła kontra, Michał Wróbel miał sytuację dwa na jeden i straciliśmy bramkę. Wprowadziłem Krzyśka Bodzionego. Liczyłem na to, że przynajmniej przez te 20 minut uda mu się obsłużyć kilkoma dobrymi piłkami napastników. Niestety, w jego wykonaniu wypadło to bardzo słabo.

W pewnym momencie graliście już czterema napastnikami. Niestety, nadal potwierdza się to, że jedynym pełnowartościowym strzelcem jest Myśliwy. Wierzy pan w to, że z takich piłkarzy, jak Socha czy Hustava, Zagłębie będzie jeszcze miało pożytek?

- Napastnicy praktycznie nie otrzymywali piłek. Krzysiek Myśliwy to piłkarz obdarzony dobrą szybkością i starał się wygrywać pojedynki jeden na jeden, natomiast Michał Filipowicz jest typem piłkarza, który piłkę powinien otrzymywać do nogi. Pozostali napastnicy prezentują się nieźle i strzelają bramki, ale na treningach. Niestety nie znajduje to przełożenia na mecze ligowe.

Zawodnicy nie wierzą już w awans na zaplecze ekstraklasy. A pan?

- Powiem tak… Ten awans od początku był celem dość odległym. W tej chwili doszło do tego, że mamy problemy sami ze sobą. Przynajmniej na razie sprawę awansu trzeba odłożyć ad acta i skupić się na najbliższym meczu. Po takim spotkaniu jak ostatnio musimy się podbudować mentalnie, bo najłatwiej jest usiąść, spuścić głowę i powiedzieć, że jest źle.

Jeżeli nie awans, to środek tabeli, czy walka o utrzymanie?

- Nie jestem człowiekiem, który po jednej, czy dwóch porażkach od razu się załamuje i patrzy przez jakieś ciemne szkło. Nadal uważam, że ten zespół personalnie stać na to, by grać dobre mecze i zdobywać punkty. Liczę na to, że nie będziemy zaabsorbowani grą o utrzymanie.

Ten sezon trzeba dograć do końca, a co później? Bez rewolucji kadrowej chyba się nie obejdzie.

- Zagłębie ma duże tradycje, w tym klubie zawsze będą oczekiwania i to jest normalne. W tym zespole jest jednak wielu dobrych zawodników, szczególnie tych młodszych, którzy niezależnie od tego, czy będą grali o awans, mogą dać z siebie dużo dobrego. Nie można całej winy zwalać na zawodników, bo powtarzam, że wygrywają i przegrywają piłkarze i trener. Cały czas widzę w tych piłkarzach duży potencjał. Gdy wrócą Arek Kłoda, Rafał Pietrzak i Grzegorz Dorobek, to myślę, że będziemy grać piłkę na dobrym poziomie.

Drużynę z Królewskiej Woli zostawił pan na pierwszym miejscu w tabeli, mimo tego, że było tam fatalne boisko, brak warunków do przygotowań i po 100 kibiców na meczu. W Zagłębiu to wszystko jest, ale brakuje wyników. Dlaczego?

- Z Gawinem graliśmy dobrą, ofensywną piłkę. Przez trzy sezony byliśmy w ścisłej czołówce drużyn, które strzelały najwięcej bramek. Większość piłkarzy z Królewskiej Woli miała mniejsze umiejętności od zawodników, którymi dysponuję w Zagłębiu. Mieli natomiast jedną cechę, która pozwalała nam wygrywać. Charakter. A jak kilka meczów uda się wygrać charakterem i ambicją, to rośnie wiara w swoje siły i piłkarz staje się coraz lepszy. Kluczem do sukcesu jest więc charakter. I oczywiście bramkostrzelni napastnicy.

Źródło:www.SportoweFakty.pl
mayday77

Postprzez maniek-75-75 2009-03-29, 9:00 pm

trenera to zostawcie w spokoju...to co on tu mówi to szczera prawda...trener won a skład same bezjajce.../myśliwy wyjątek/...porażka....myślę że nie spadniemy ale do przyszłego sezonu trzeba znaleść piłkarzy którzy chcą coś osiągnąć a nie być...po prostu...Tomek porażka ,pamiętam cię za czasów Tochela i te piłki z lewej grane......przykro to pisać ale jedyny pozytyw to taki że mamy wreszcie sponsora...może to w chłopakach coś obudzi.....
maniek-75-75

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-03-29, 9:18 pm

Musze napisac kilka słow szczególnie do młodszych sympatyków Zagłebia przestancie
bluzgac, przestancie krytykowac, przestancie zwlniac trenera itd itp.
Dla Waszej wiadomosci w tej druzynie gra 10 wychowankow Zagłebia, powiem Wam tyle
ze nigdy wczesniej nie było tylu naszych w skladzie druzyny.
Tej druzynie trzeba pomóc poprzez dobre słowo, zyczliwośc a nie odwrotnie. Prosze przy-
pomnijcie sobie co powiedzial Własciciel przed rozpoczeciem rundy - brak pieniedzy-
gramy młodzieżą. Mamy młodziez, mamy trenera, mamy od niedawna Sponsora, trzeba
dac szanse tym młodym i wykazac cierpliwośći troszke mocium Panowie.
Bez złosliwosci moi Panowie ale na tym Forum to sa tacy symatycy ktorzy oczekuja
na NOWY STADION, a duzyna na miare Legii, Kolejorza - duzo wody w Brynicy musi
upłynać - moze kiedys, tak sam tego chce, ale nie juz zaraz bo to nie realne.
Panowie małymi kroczkami do przodu a dojdziemy do druzyny jaka wszyscy prawdziwi
chcemy miec i ogladac, trzeba ludzi z charakterem takich jak Justyna Kowalczyk -nie
odpuszcza na jeden metr.
Bądzmy dobrej mysli.- Trener napewno chce bardzo dobrze.
Lukas USA nic nie przerosło trenera nie bylo pieniedzy na lepszych zawodnikow - bramkostrzelnych
napastnikow z Gawina poszli tam gdzie dano wieksza KASE - to jest oczywiste.

Pozdrawiam
Tadeusz Wisniewski

Postprzez LucasUSA 2009-03-29, 9:42 pm

Panie Tadeuszu - wiadomo, ze napastnicy poszli za wieksza kasa, ale to chyba na nich wlasnie po cichu liczyl nasz swiatly zarzad sciagajac trenera. A rekomendacja, zeby sciagnac pozostale "resztki" niestety obciaza juz trenera Kudybe. A do tej pory nie wydaje mi sie, zeby ten zaciag cos wniosl do Zaglebia.
Ale pozyjemy, zobaczymy, gorzej byc nie moze...
LucasUSA

Postprzez HrabiaZąbek 2009-03-29, 10:03 pm

Blajpios napisał(a):Zasadniczo wszystko już zawarłem we wpisie w temacie o "przyszłości". Niemniej - ponieważ jednak jest moment na swój sposób znowu przełomowy dla Zagłębia, dodam tu i gdzie indziej jeszcze wciąż to samo: apel o rozwagę i realizm. Nawet, jeżeli trzeba czynić naciski na właściciela klubu, domagać się odpowiedniego traktowania kibiców jak partnerów, bo tego brak - to realizm nakazuje m.in. i nie "romantyczne" wizje kibiców, które oznaczają praktycznie często myślenie życzeniowe itp. Tak więc, po pierwsze - co już tu padało ale jest wciąż "zbijane" przez niektórych, co tak emocjonalnie wciąż widzą jedno rozwiązanie: wywalić trenera, zwyzywać itp. Cóż. Aktualnie - można już się cieszyć. Swego czasu jak się przestrzegało przed wyrzucaniem P. Pierścionka, bo związany z klubem, ambitny, młody, "oczywiście", że "szły bluzgi". Teraz jednak, jakoś nie widać, żeby było lepiej - no, ale sposób jest wciąż ten sam. Zwyzywać i wywalić. Jeszcze nic nie dała "nauczki" ta nauka z P. Pierścionkiem, że nie tędy droga?

Z kim? Z Pierścionkiem mieliśmy jakieś perspektywy? No wybacz ale jesteś trochę nie w temacie.
Miałem okazje oglądać pracę Pierścionka w klubie V ligi Unia Ząbkowice przez okrągły rok. Przez pryzmat tego co osiągnął i jak prezentowała sie drużyna napiszę tak:
Mając najlepszych zawodników, najlepszą drużynę która dwa razy pokazała że jest lepsza od Zagłębiaka D.G. (zespół który ostatecznie awansował) nie potrafił z tą drużyną awansować do IV ligi. Zespół prezentował styl wysoce siłowy oparty na zabezpieczeniu tyłów bramki a w przodzie nuż co wpadnie. Ten człowiek nie miał kompletnie pojęcia jak ustawić i jak zastosować warianty ofensywne. Nie ma w tym dziwnego patrząc na jakiej pozycji grał jako piłkarz (obrońca).

Więc skoro nie potrafił wykorzystać potencjału w Unii i poradzić sobie w okręgówce to poradziłby sobie w 2 lidze i Zagłębiu Sosnowiec gdzie presja jest duża?
W życiu! Nie ma takiej opcji. Za wysokie progi.
HrabiaZąbek

Postprzez August 2009-03-29, 10:08 pm

Zwolnienie Kudyby jest bez sensu. Po pierwsze znowu sie wystawimy na śmieszność. (który to trener od czasów Tochela ?) po wtóre nikt lepszy za niego nie przyjdzie. Trzeba dobac się do grajków
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Raul75 2009-03-29, 10:09 pm

tu nie chodzi o Pierścionka; tu jest jak w Atletico Madryt za czasów Gila; nowy trener, nowa koncepcja, nowi zawodnicy, zaczyna się runda, idzie nie tak - trenerze spadaj i następny.... i tak na okrągło. Kiedy czas na poznanie drużyny, oczekiwań kibiców, drużyn młodzieżowych??? Kiedy czas na wykreowanie jakiegokolwiek stylu?
Raul75

Postprzez emdżej 2009-03-29, 10:16 pm

August napisał(a):...(który to trener od czasów Tochela ?)...

Bodajże dziewiąty.
emdżej

@HrabiaZąbek

Postprzez Blajpios 2009-03-29, 10:18 pm

Nie podejmuję bezpośrednio tej dyskusji, bo ani nie do końca wiem, jaka jest obecnie pozycja zawodowa, osiągnięcia P. Pierścionka, może więc Kolega ma zasadniczo racje - ani nie jest to główny nurt problemu na teraz. Co prawda - istotne też byłoby zobaczenie, jak się rozwija ten młody trener, stąd pytałem o wyniki w Jaworznie - bo Ząbkowice, to był początek trenerskiej drogi, potem było doświadczenie nawet pierwszoligowego Zagłębia i jest pytanie co teraz. Niemniej, jak pisałem wyżej: to jest obecnie, jedynie poboczny problem. Pierwszym - to jest pytanie w sytuacji, gdy trenerem jest J. Kudyba! Pytanie - bynajmniej nie w kierunku wyrzucania go. Tej właśnie emocjonalnej ale naiwnej, błędnej koncepcji się sprzeciwiałem. Skoro wykazał, że w dłuższym przedziale czasowym potrafi budować zespół: to tym bardziej trzeba raczej pytać, czy tego chce w Zagłębiu i czy ma koncepcję, którą Zagłębie zaakceptuje jako realistyczną. Nie zaś - wyzywać, obrażać, zniechęcać i wyrzucać. Wydaje mi się, że zacytowany po moim głosie wywiad - jedynie potwierdza, że można mieć nadzieje na takie zdolności tego trenera i chęci. O ile ktoś go i tak nie podkupi. Wydaje się, że priorytem właśnie jest zachowanie tego trenera. Zwłaszcza, że nie za bardzo są szanse na lepszego - jest raczej, jak napisałem, pytanie, czy Zagłębie go zdoła zachęcić. Oraz dopomóc do - wstrząśnięcia zawodnikami oraz do wsparcia ich, by rozwinęli się ku walce; wydaje się, że Kudyba i rozumie ten problem i gotów jest za to się zabierać. Stąd pisałem od razu - o priorytecie zachowania go. Dopiero potem, w drugim "ruchu", gdyby nie dało się jednak tego priorytetu zachować, czyli zyskać zapewnienia, że znów przez parę lat chce budować zespół i ma sensowną koncepcję: pisałem o następnych krokach. Tu jednak - niestety. Nie wiem, czy będzie możliwa koncepcja lepsza, niż P. Pierścionek. Jakkolwiek życzyłbym tego. Niemniej - trzeba albo dużego kotraktu, pieniędzy na poziomie czołówki II ligi (tzn. tzw obecnie "pierwszej"), by ktoś dał się "zdegradować do obecnie kiepskiego i niepewnego Zagłębia" - albo kogoś przywiązanego do regionu, gotowego pracować za mniejsze pieniądze, ale dla emocjonalnie bliskiego klubu. Czy emocjonalnie związany z Zagłębiem trener lepszy od P. Pierścionka a jednocześnie "rozwojowy", nie z tych już schodzących ze sceny: pojawia się na horyzoncie? Na J. Urbana, choć samemu bym kibicował takiej opcji: jednak nie łudźmy się, w najbliższym czasie nie ma co liczyć. W takiej "konstelacji myśli" pojawiał mi się więc P. Pierścionek. Jak już napisałem - dopiero gdyby, czego nie chcę: odpadł J. Kudyba.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna