Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Podczas walnego zgromadzenia spółki Kolporter Expo podjęto uchwałę o przeniesieniu jej siedziby z Kielc do Sosnowca. Po przeniesieniu firmy do naszego miasta zatrudnienie w spółce zostanie zwiększone z 30 do 70 osób. Spółka Kolporter EXPO zarządza EXPO Silesia, Centrum Wystawienniczo-Targowym, które od stycznia 2008 roku funkcjonuje w Sosnowcu.
EXPO Silesia zainaugurowało działalność w styczniu 2008 roku. Obiekty centrum targowo-wystawienniczego Expo Silesia po raz pierwszych gościły wystawców 25 stycznia 2008 roku podczas Międzynarodowych Targów Gołębi Pocztowych EXPOGołębie. Odbyły się one w pierwszej z gotowych hal kompleksu - o powierzchni ok. 13,5 tys. metrów kwadratowych. Inwestorem przedsięwzięcia jest spółka Kolporter Expo z grupy kieleckiego Kolportera, która w 2006 r. kupiła 17 ha gruntu po dawnej fabryce silników "Silma", z biurowcem i kompleksem hal o łącznej powierzchni 35 tys. m kw. Dzięki targom niemal przez cały rok w mieście będą gościć inwestorzy z całego świata. W 2008 roku największym wydarzeniem była bez wątpienia światowa wystawa górnicza.
W ciągu pierwszego roku działalności zorganizowałno już 30 wystaw, co jest ogromnym sukcesem w tej branży. W kilka miesięcy stało się trzecią siłą targowo-wystawienniczą pod względem liczby odwiedzających w Polsce. W najbliższym czasie na terenie targów przeprowadzone zostaną kolejne etapy inwestycji, zmierzające do rozbudowy centrum o powstania kolejnej hali wystawienniczej.
Gmina wspiera całe przedsięwzięcie. Na początku przyszłego roku zostanie przygotowane studium przebudowy drogi krajowej 94, która prowadzi do EXPO Silesia. Przebudowa węzła komunikacyjnego łączącego Sosnowiec z Dąbrową Górniczą ułatwi gościom dojazd do centrum od strony Krakowa oraz Katowic i Warszawy.
OLiver napisał(a):Wszytsko fajnie ,ale watpie by Klicki zaczal sponsorowac Zaglebie. Przejechal sie na koronie kielce ,na trenerach ,pilkarzach wiec do sponsorowania klubu sie 2 raz nie zkusi.
kanel napisał(a):Co do sponsorowania przez firmę produkującą części motoryzacyjne to k....a jakaś kpina tylko czekać aż będą zwalniać ludzi z pracy,a kibicom każe się wierzyć że wrócą do sponsorowania Zagłębia dopóki Zagłębie nie dostanie złotówki od Eris to nie uwierzę że będą sponsorować klub!.Do momentu poprawy koniunktury to miast powinno wziąć na swe barki sponsorowanie Zagłębia.Skoro miasto może wybudować za 3,7 milionów zł obiekty sportowe na placu Papieskim to myślę że połowa tej sumy wystarczyłaby aby spokojnie utrzymać zespół w 1 lidze.
Martius napisał(a):No i niestety miałem rację.
Z bardzo dobrego źródła wiem że Ersi nie zamierza sponsorować Zagłębia Sosnowiec.
django napisał(a):Jakoś nie widzę szans na to, żeby Klicki, po tym jak przejechał się na Koronie, postanowił dawać pieniądze na klub, który w swojej historii też miał epizod korupcyjny. Naprawdę trudno na terenie Zagłębia Dąbrowskiego znaleźć podmiot chętny na utrzymywanie naszego klubu. Mittala nie liczę, bo im w tym momencie niestety bliżej do GieKSy, co nota bene bardzo niedobrze świadczy o władzach miejskich Sosnowca.
August napisał(a):Wedle moich informacji, uzyskanych co prawda dość dawno temu, ale pochodzących wprost od ówczesnych członków Zarządu Mittala wynika, że Huta nigdy nie miała zamiaru wspierać żadnego klubu piłkarskiego, mam tu na myśli oprócz nas Ruch, Katowice, Hutnika czy Wisłę. Związane jest to z tym, że mają cztery oddziały w trzech regionach i prawie 30 związków zawodowych na głowie. Ale jak mi powiedziano, gdyby się coś zmieniło, to piewszeństwo miałby raczej Kraków.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników