przez SLONIU75 2008-10-05, 7:53 pm
DziaÅ‚acze kilkoma ruchami spowodowali ze zawodnicy sÄ… zmuszeni zakoÅ„czyć karierÄ™ i iść do pracy. PodjÄ…Å‚em decyzjÄ™ o zmianie braw klubowych i sÄ… już w tym kierunku czynione kroki aby rozwiÄ…zać kontrakt – mówi Piotr SzaÅ‚aÅ›ny, bramkarz Unii OÅ›wiÄ™cim.
Prasa donosi że Zagłębie Sosnowiec ponownie jest Tobą zainteresowane, czy są czynione kroki w kierunku zmiany barw klubowych?
Tak, są czynione kroki, złożyłem pismo o rozwiązanie kontraktu w Oświęcimiu, a spowodowane to było tym, że działacze wezwali mnie na rozmowy i poinformowali, że obniżają mi kontrakt o 30%. Nie zgadzam się z tym i podjąłem decyzję o zmianie braw klubowych i są już w tym kierunku czynione kroki aby rozwiązać kontrakt. Zresztą kontrakt jaki podpisałem obejmuje grę w PLH a my występujemy w I lidze więc kontrakt nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości. Głównym powodem jednak było obniżenie kontraktu - zresztą jak już nie raz stwierdzał Pan Kowalówka na I ligę bramkarz im nie jest potrzebny. Zaczęto mi także wypominać, że gdybym bronił lepiej w zeszłym sezonie to nie spadlibyśmy.
Unia może robić problemy przy Twoim odejściu, liczysz się z tym ze możesz na razie nie grać?
Na pewno Pan Kowalówka wymyśli coś ciekawego (jak zawsze), więc zdaje sobie sprawę, że może to troszkę potrwać. Jednak mam nadzieję, że mimo wszystko zostanie to rozwiązane jak najszybciej i że długo nie będę musiał czekać, aby zagrać mecz.
Czy konsultowałeś się ze związkiem?
Mam przesłać kopię kontraktu oraz pismo jakie złożyłem do klubu i zrobię to od razu w poniedziałek - kontaktowałem się już z WGiD.
Z zamiarem odejścia nie tylko Ty się nosisz, Sękowski i Kwiatek zakończyli karierę?
Tak, ale jest to właśnie efekt dziwnego podejścia działaczy, bo skoro przez długi czas starali się, aby był w miarę wyrównany skład, a teraz kilkoma ruchami spowodowali ze zawodnicy są zmuszeni zakończyć karierę i iść do pracy.
Te problemy jednak nie przeszkodziły we wczorajszym zwycięstwie w Krynicy, czy Unia nadal jest mimo osłabień faworytem do awansu?
Tak, wczorajszy wynik pokazał, że mimo tego Unia jest faworytem do awansu i mam nadzieję, że w dzisiejszym meczu potwierdzi to ponownie i zyska nad rywalami przewagę psychologiczną i punktową. Unia wspierana przez taki kibiców nawet grająca w 10 zawsze będzie faworytem do awansu
Problemy zdrowotne Tomasza Jaworskiego, znacznie przybliżą Cię do gry w wyjściowym składzie Zagłębia?
Na pewno jest to zdecydowanie większa szansa wystąpienia w meczu.
Czytano: 1357 Źródło: Hokej.Net