Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez django 2008-07-21, 12:04 pm

Marek to jest rocznik 87, czyli odpada. Liczą się 88 i młodsi.
django

Postprzez jls 2008-07-21, 12:20 pm

Może teraz po zaangażowaniu Luli coś ruszy w Zagłębiu, w kwestii komunikacji i marketingu.
Moim zdaniem jest to dobre posunięcie właściciela.
Należy śmielej sięgać po ludzi znających klub od zawsze.
jls

Postprzez mayday77 2008-07-21, 2:41 pm

Kiedyś na Zagłębie przychodziło po 35 tys. kibiców - rozmowa z Jerzym Lulą, nowym dyrektorem Zagłębia Sosnowiec

Od czasu odejścia z klubu Leszka Baczyńskiego, fotel dyrektora w sosnowieckim Zagłębiu pozostawał pusty. W końcu zasiadł w nim Jerzy Lula - były piłkarz, trener i działacz, a obecnie przedstawiciel struktur terenowych PZPN. Przed nim dużo pracy...
Piotr Tafil: Można powiedzieć, że jest pan związany z Zagłębiem od urodzenia…

Jerzy Lula: Tak. Urodziłem się tuż przy Stadionie Ludowym. Grałem w Zagłębiu jako piłkarz, później byłem trenerem grup młodzieżowych, asystentem trenera w pierwszej lidze i wreszcie działaczem.

Zagłębie staje się prawdziwym klubem regionu, przynajmniej jeśli chodzi o władze. Właściciel klubu, prezes, trener, teraz także dyrektor - wszyscy pochodzicie z Sosnowca i okolic.

- Taki model stosuje się teraz w większości drużyn na całym świecie. Byli zawodnicy i działacze pracują w klubach, bo najlepiej znają strukturę ich funkcjonowania, środowisko i wiedzą jak się w tym wszystkim sprawnie poruszać.

Jak pan,człowiek od lat będący przy Zagłębiu, ocenia okres ostatnich 15 lat w historii klubu. Upadek, później mozolny powrót do piłkarskiej elity, afera korupcyjna i nowy start od II ligi.

- Transformacja w Polsce bardzo mocno odbiła się na naszym klubie. Na początku lat 90. musieliśmy przystosować się do nowej rzeczywistości i zmienić sposób funkcjonowania Zagłębia. Skończyło się na spadku do piątej ligi i powrót trwał długo. Teraz znowu sprawa korupcji. Chcemy już o tym zapomnieć i zacząć wszystko od nowa.

Nazwisko Jerzego Luli już od jakiegoś czasu wymieniano w gronie kandydatów do objęcia funkcji dyrektora. Pan jednak zwlekał z podjęciem decyzji.

- Propozycję od właściciela klubu dostałem już w marcu, ale zdecydowałem się dopiero teraz. Bardzo długo współpracowałem z Leszkiem Baczyńskim i nie chciałem, wskakiwać na to stanowisko zaraz po jego zwolnieniu, bo mogłoby to zostać źle odebrane.

Nie boi się pan, że skończy jak Baczyński, który zrezygnował po konflikcie z właścicielem? Do dzisiaj trwają między nimi kłótnie, sprawa może znaleźć swój finał w sądzie.

- Ja gram w piłkę troszeczkę inaczej. Nie staram się podejmować decyzji jednoosobowo. Najpierw jest dyskusja, każdy przedstawia swój punkt widzenia i wybieramy to co najlepsze. Jesteśmy ludźmi dorosłymi, także nie ma mowy o żadnym oskarżaniu pana Szatana, czy grożeniu sądem. Mam z nim zresztą taką umowę, że jeśli uznamy, że nasza współpraca nie może dłużej trwać, to rozejdziemy się w przyjaźni. Jestem gotowy do kompromisów. Nie uważam się za najmądrzejszego na świecie.

Jak wygląda teraz podział obowiązków we władzach klubu?

- Prezes Hytry odpowiada za sprawy sportowe, ja za sprawy organizacyjne. Każdy ma jasno wytyczone pole działania. Mimo to staramy się konsultować ze sobą. Pytam pana Hytrego o pewne sprawy, podobnie on mnie. Dogadujemy się bardzo dobrze i mam nadzieję, że tak będzie dalej. Nad nami jest właściciel i myślę, że ten model zda egzamin.

Oprócz Zagłębia, pełni pan też różne funkcje w strukturach PZPN-u. Jedno z drugim nie będzie kolidowało?

- Nie. Jedynym zastrzeżeniem jest to, że nie mogę być delegatem ds. bezpieczeństwa w grupie zachodniej II ligi. Do mojej pozycji w Związku dochodziłem tak długo, że nie chciałem wszystkiego burzyć jedną decyzją. Poza tym lubię to, co robiłem do tej pory i dobrze czuję się w strukturach PZPN-u.

Jak wyglądają obecnie stosunki na linii klub - władze miasta?

- Widać bardzo duże zaangażowanie prezydentów Górskiego i Jaskierni. Miasto bardzo aktywnie pomaga nam w poszukiwaniu sponsora. Musimy za to poprawić współpracę z MOSIR- em i dyrektorem Drążkiewiczem. Mają to być stosunki partnerskie, bo do tej pory bywało z tym różnie. Mamy te same cele, gramy w jednej drużynie i chcemy, by pan Drążkiewicz był dla nas jeszcze bardziej przychylny, niż był do tej pory.

Czyżby pojawiły się problemy z dalszą modernizacją Stadionu Ludowego?

- Priorytetem na najbliższy okres czasu jest zadaszenie stadionu i z tego, co wiem przetarg ma niedługo ruszyć. Mamy zapewnienie, że kolejne prace będą odbywały się etapami.

Czy wie pan, jaka była średnia frekwencja na meczach Zagłębia w poprzednim sezonie?

- Nie wiem, musiałbym sprawdzić.

Niecałe 3000 kibiców na mecz. Pod tym względem gorszy w całej OE był tylko klub z Grodziska. Czy za czasów pańskiej kariery piłkarskiej zdarzały się mecze, w których na pierwszoligowe Zagłębie przychodziło po 3000 osób?

- Coś takiego było nie do pomyślenia. Mogę podać przykład mojego debiutu w meczu z Górnikiem Zabrze, gdzie na stadion przyszło 35 tys. ludzi. Bardzo bym sobie życzył, żebyśmy choć w połowie zbliżyli się do tego, co było wtedy. Uważam, że w momencie, gdy stadion zostanie zmodernizowany i stanie się bezpiecznym, rodzinnym obiektem, frekwencja zdecydowanie się poprawi.

Czy oprócz modernizacji stadionu, która leży w gestii miasta, klub planuje jakiekolwiek długofalowe działania marketingowe, mające na celu przyciągniecie kibiców na mecze Zagłębia?

- Na pewno tak, ale na dzień dzisiejszy trudno mi powiedzieć, jaką te działania będą miały formę. Mamy dział marketingu, który się tym zajmuje. Gdybym nie wierzył, że to się uda, to nie podjąłbym pracy w klubie.

Zagłębie zaczyna sezon z karą ujemnych punktów za udział w tej nieszczęsnej korupcji. Klub wysłał już zapowiadane odwołanie od tej sankcji do PKOL?

- Jeszcze nie, ale dokumenty zostały już skompletowane i przygotowane do wysłania. Chcemy to za wszelką cenę załatwić, dlatego, że zostaliśmy ukarani potrójnie - degradacją, finansowo i ujemnymi punktami.

Źródło:www.SportoweFakty.pl
mayday77

Postprzez Bartos 2008-07-22, 10:23 am

Czy wie pan, jaka była średnia frekwencja na meczach Zagłębia w poprzednim sezonie?

- Nie wiem, musiałbym sprawdzić.

Niecałe 3000 kibiców na mecz. Pod tym względem gorszy w całej OE był tylko klub z Grodziska. Czy za czasów pańskiej kariery piłkarskiej zdarzały się mecze, w których na pierwszoligowe Zagłębie przychodziło po 3000 osób?

to jest manipulowanie faktami :)
bo ta śr. 3 tys osob na mecz to liczyli razem z wszystkimi meczami jakie Zagłębie rozegrało w roli gospodarza w Wodzisławiu
a druga sprawa to taka, ze na 2 meczach w sosnowcu mialem wrazenie, ze oficjalnie podana ilosc widzow byla mocno zanizona
Bartos

Postprzez Przemek26 2008-07-22, 6:40 pm

Kiedy będą znane godziny rozpoczęcia spotkań?
Przemek26

Postprzez maciek123 2008-07-23, 9:41 pm

Spółka PL 2012 razem z ministerstwem sportu i PZPN wybrały dziś 44 miasta, które zostaną rekomendowane do UEFA jako miejsca na bazy treningowe dla reprezentacji uczestniczących w Euro 2012.

Lista 44 miast:

Bielsko-Biała, Brzeg Dolny, Ciechanów, Dzierżoniów, Gdów/Wieliczka, Gniewino, Jarocin, Jelenia Góra, Józefów, Kluczbork, Kolno, Krośnice, Legnica, Lubin, Myślenice, Nadarzyn, Nałęczów/Puławy/Kazimierz Dolny, Oława, Opalenica, Ostróda, Piaseczno, Poddębice, Polkowice, Proszowice/Bochnia, Pruszków, Rybnik, Rzeszów/Straszęcin, Serock/Nowy Dwór Mazowiecki, Siedlce, Sobótka, Sosnowiec, Straszyn, Sulejówek/Wesoła/Otwock, Sulisław/Grodków, Trzebnica, Uniejów, Ustroń/Pawłowice Śląskie, Wałcz, Warka, Władysławowo, Wodzisław Śląski, Wołów, Wyszków, Ząbki/Zielonka.

Czy moze sie ktos wypowiedziec na ten temat ?! Jakie sa wymagania stadionowe(hotelowe) jakie to przyniesie kozysci ?
Pzdr
maciek123

Postprzez Mathof 2008-07-24, 8:39 am

To tak hotel co najmniej 3 gwiazdki żeby miał siłke i ogólnie całe zaplecze taki dla sportowców pod ręką, spa .itp

Muszą być wybudowane boiska z nawierzchnia sztuczna do treningu no a stadion może być taki jak mamy tylko chyba trzeba jeszcze zadaszenie ale i bez tego wystarczy, nie potrzeba nam old trafford
Mathof

Postprzez maciek123 2008-07-24, 10:05 am

ale ten hotel moze byc oddalony od stadionu czy musi byc blisko Ludowego ??
maciek123

Postprzez Bartos 2008-07-24, 12:29 pm

no jest niby hotel Aria (3*) i bardzo blisko stadionu i boisk
tylko ... jaka druzyna narodowa chciała by przebywac w Arii :D

Aria to hotelik dla polskich sportowcow oraz oraz przedstawicieli handlowych :)
no chyba, ze piłkarze mieszkali by w Katowicach (w Novotelu, Monopolu lub Qbusie) a przyjezdzali do sosnowca tylko na trening
Bartos

Postprzez jls 2008-07-24, 5:46 pm

Nie wiem gdzie to wkeić, więc daję tu :
Na Ludowym jednak bez świateł?
Maciej Wasik

zdj. Bartosz Gawlik
Kibice nie kryli radości, gdy zobaczyli godziny, w jakich Zagłębie ma rozgrywać mecze na Stadionie Ludowym w bieżącym roku. Wszystkie spotkania miały odbywać się przy sztucznym oświetleniu, jednak okazało się, że nie zostało to uzgodnione z sosnowieckim MOSiR-em. Obie strony mają swoje argumenty, szkoda tylko, że cierpią na tym fani.

- Prezydent powiedział, że jeśli nie ma takiego wymogu, to nie świecimy. Dostałem na moją prośbę upoważnienie do negocjacji z klubem, celem wybrania kilku meczy, które odbędą się przy sztuczny oświetleniu - informuje dyrektor MOSiR-u Zbigniew Drążkiewicz. - Oczywiście światła są po to, by z nich korzystać, jednak nie może być tak, że ustala się godziny bez naszej wiedzy. To my pokrywamy koszty utrzymania boiska, to my płacimy za korzystanie ze świateł, jednak jesteśmy otwarci na rozmowy z prezesem Zagłębia. Gdy zaproponuje nam, że będzie pomagał w finansowaniu przedsięwzięcia, jakim jest gra przy oświetleniu, gwarantuję, że rozważymy taką możliwość - dodaje Drążkiewicz.

- Mam nadzieję, że jest to jakaś pomyłka. Zapewniano nas w urzędzie, że mecze będziemy rozgrywać przy sztucznym oświetleniu. Jakość oglądania spotkania przy światłach jest zdecydowanie lepsza. Na razie nie ma podstaw, by niepokoić kibiców. Zrobimy wszystko z naszej strony, aby mecze odbyły się w godzinach, które zostały już podane. W końcu chodzi tu o dobro kibiców - zapewnia prezes Zagłębia Paweł Hytry.

Kibicom pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż zostanie ustalone, w jakich warunkach przyjdzie im oglądać pojedynki ukochanego Zagłębia.
jls

Postprzez django 2008-07-26, 9:59 pm

Działacze Zagłębia, na czele z nowym dyrektorem Jerzym Lulą, właśnie wrócili z Waszawy, gdzie rozmawiali o przyszłości klubu. Wszyscy w Sosnowcu liczą na to, że Trybunał Arbitrażowy przy PKOL już niedługo rozpatrzy odwołanie od kar dyscyplinarnych nałożonych przez PZPN. Zagłębie ma wtedy szanse na grę w I lidze.

Sosnowiczanie za udział w korupcji zostali skazani na degradację o jedną klasę rozgrywkową, ujemne punkty i karę finansową. Odwołali się od tych sankcji do Trybunału Arbitrażowego przy PKOL. W świetle ostatnich decyzji tej instytucji, odżyły nadzieje na to, że i Zagłębiu zostaną darowane stare grzechy. - Skoro odwołanie Widzewa zostało rozpatrzone pomyślnie, to czemu nasze miałoby zostać odrzucone? - pyta dyrektor Lula. Sprawą Zagłębia Trybunał ma zająć się 22 sierpnia, działacze liczą jednak na to, że stanie się to wcześniej i jak twierdzą - jest to całkiem możliwe. Co więcej, istnieje gwarancja na, to, że PZPN zaakceptuje rozstrzygnięcie Trybunału, jakie by ono nie było. - Dla dobra sprawy - wyjaśnia Lula, który pełni też funkcje w strukturach Związku. - Przecież istnieje realne niebezpieczeństwo, że liga ruszy dopiero od czwartej kolejki. PZPN chce temu zapobiec, a razem z nami rozpatrywane będą sprawy Lubina i Korony.

Jeżeli odwołanie zostanie rozpatrzone po myśli klubu, to sosnowiczanie, którzy do ubiegłej środy byli pewni gry w II lidze, mogą nagle awansować o klasę wyżej. - Pod względem organizacyjnym i finansowym będziemy gotowi - zapewnia dyrektor. Pytanie tylko co z poziomem sportowym. Zawodnicy, którzy przyszli w letniej przerwie, dobierani byli pod kątem II ligi. - Drużyna jest dobrze przygotowana taktycznie, wytrzymałościowo i szybkościowo, jednak jeżeli nie dojdzie do wzmocnień, naszą największą siłą będzie kolektyw - mówi trener Pierścionek. Szkoleniowiec Zagłębia liczy zatrzymanie w drużynie bramkarza Szymona Gąsińskiego, angaż dobrego napastnika i powrót Dawida Skrzypka. Ten ostatni podpisze kontrakt tylko jeśli sosnowiczanie nadchodzący sezon zagrają na zapleczu ekstraklasy. Skuszony perspektywą pierwszej ligi wydaje się nawet Dżenan Hosić, który z mniejszym niż wcześniej przekonaniem mówi o swoim odejściu z Zagłębia. - Z tymi zawodnikami może nie walczylibyśmy o awans, ale zajęlibyśmy spokojnie miejsce w środku tabeli - przewiduje Pierścionek.

Trener Zagłębia ma jednak problem, bo nie posiada licencji pozwalającej na samodzielne prowadzenie drużyny w tej klasie rozgrywek. - Liczyłbym na uzyskanie licencji warunkowej od PZPN - przyznaje. I pewnie mógłby na nią liczyć, bo Związek za wszelką cenę stara się nie pogłębiać panującego bałaganu. - Nie boję się odpowiedzialności, tym bardziej, że w I lidze byłaby ona mniejsza niż teraz. Tutaj naszym jedynym celem jest awans, a w I lidze oczekiwanie awansu do ekstraklasy to byłaby abstrakcja. Skupimy się na budowaniu drużyny, która o najwyższe cele zagra w przyszłości - mówi Pierścionek.

Źródło: http://www.sportowefakty.pl/pilka/2008/ ... o-i-lidze/
django

Postprzez HrabiaZąbek 2008-07-27, 11:20 am

Tylko problemem będzie wizerunek klubu przy wariancie przesunięcia nas do wyższej klasy rozgrywkowej. I tak już został mocno nadszarpnięty przez aferę korupcyjną. Wśród sporej ilości kibiców Zagłębia ostygł zapał w interesowaniu się i kibicowaniu piłkarskiemu Zagłębiu.
Nie piszę tu o sobie ale o kibicach przeważnie w średnim wieku.
Problemem będzie także postrzeganie naszego Zagłębia przez kibiców innych drużyn. Możemy mieć przyczepioną etykietkę złodzieji, cwaniaków i klubu który jest postawiony ponad prawem.
Ujmując całościowo ten burdel nam nie służy. Osobiście wolałbym aby ten sezon piłkarski był spędzony w 2 lidze i żebyśmy mieli powody do radości na koniec sezonu z powodu awansu Zagłębia do wyższej klasy rozgrywkowej.
HrabiaZąbek

Postprzez koniu1906 2008-07-27, 1:32 pm

1000% poparcia dla postu wyzej!!!! Badzmy klubem honorowym odpokutujmy za swoje winy i awansujmy sportowo a wtedy bedziemy mogli byc znowu dumni z Zaglebia i bedziemy sie mogli smiac w twarz kibicom druzyn takich jak Widzew,Korona ,Lubin NAWET W TRZECIEJ LIDZE ZAGLEBIA SIE NIE WSTYDZE!!!!!!!!!!!!!!!!
koniu1906

Postprzez OLiver 2008-07-27, 1:42 pm

Choc jest szansa ze Zaglebie moze zagrac w nowej 1 lidze,to jednak wolalbym ,bysmy zagrali w 2 .Jest kilka powodow-zespol przygotowany jest na 2 lige ,takie tez sa wzmocnienia.Jakby zdarzylo sie tak ze zagramy w 1 lidze to znowu powtorzyla by sie sytuacja z poprzedniego sezonu,ze przyszliby do nas pilkarze z tzw lapanki ,byle by tylko jakotako zagrac na tym szczeblu rozgrywek....Zeby cos zyskac trzeba cos stracic... ,Zagelbie jeszcze bedzie wielkie!!!
OLiver

Postprzez Lars 2008-07-27, 1:54 pm

a niby czemu mamy grać w 2 lidze???
w 1szej tym skladem spokojnie sobie poradzmy..nie bądźmy kozłem ofiarnym korupcji w polskiej piłce !
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna