Przed sezonem 2008/2009

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Postprzez Przemek26 2008-05-05, 8:51 pm

Czy Jawa jest już w pełni sił bo operacji kolana?
Przemek26

Postprzez robson_77 2008-05-06, 9:05 pm

ZAGLEBIAK00 napisał(a):Nie wiem czy wiecie ale Zagłębie Stepokure wypożyczyło z Gdańska a z resztą zawalił nam mecz z podhalem przegrany 10:2 a Zborowski jak ma zarabiać więcej od Jawy to dziękujemy a w Podhalu będzie 3 bramkarzem a "Mrówa" czy Dzwonek przy Jawie się wiele nauczą a co najważniejsze są to wychowankowie Naszego ZAGŁĘBIA

Wiemy, że Stepokura był pożyczony z Gdańska :-), ale gdyby działacze Zagłębia chcieli go na nowy sezon to mogli to zatrzymać w Sosnowcu. Zobaczymy czy Mrozowski i Dzwonek są zawodnikami na miarę drużyny walczącej o medale. Może ja niepotrzebnie się martwię, a okaże się, że będzie super - fantastycznie :-) Oby tak było.
robson_77

Postprzez kret75 2008-05-08, 9:39 am

Marcin Kolusz nie chce do Polski
http://www.hokej.sport24.pl/news/show/5 ... do_polski/

Polski hokej nie ma już żadnego reprezentanta w czołowej lidze europejskiej. Czeski Ocelarzi Trzyniec zrezygnował z Marcina Kolusza, ale hokeista z Nowego Targu nie zamierza wracać do Polski. - Lepiej, by został w Czechach, bo tam jest takie małe NHL - uważa Janusz Kolusz, ojciec hokeisty.

Reszta pod linkiem.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez PaprykarZ19 2008-05-08, 4:42 pm

kret75 napisał(a):Marcin Kolusz nie chce do Polski
http://www.hokej.sport24.pl/news/show/5 ... do_polski/

Polski hokej nie ma już żadnego reprezentanta w czołowej lidze europejskiej. Czeski Ocelarzi Trzyniec zrezygnował z Marcina Kolusza, ale hokeista z Nowego Targu nie zamierza wracać do Polski. - Lepiej, by został w Czechach, bo tam jest takie małe NHL - uważa Janusz Kolusz, ojciec hokeisty.

Reszta pod linkiem.

Ja mu się nie dziwię i wg mnie dobrze robi. Jest jeszcze młody i niech gra z lepszymi, reprezentacja na tym na pewno skorzysta. A jak by wracał do Polski to wątpię aby akurat do nas trafił..
PaprykarZ19

Postprzez kret75 2008-05-08, 11:33 pm

Lezo w Zagłębiu, Talaga w Unii
http://e-hokej.pl/newsydetal.php?d=1,1,1528

36-letni słowacki napastnik Anton Lezo podpisał roczny kontrakt z Zagłębiem Sosnowiec. Słowak ostatnio grał w lidze węgierskiej. Do zespołu natomiast nie dołączy Łukasz Blot, który po dwuletnim okresie dyskwalifikacji za doping prowadził rozmowy z szefostwem Zagłębia. Do porozumienia jednak nie doszło.

Do Unii Oświęcim dołączył natomiast Bartłomiej Talaga, grający wcześniej w Orliku Opole, KH Sanok oraz JKH Jastrzębie. Kontrakty przedłużyli także Unii wychowankowie - Mateusz Adamus oraz Rafał Noworyta.

[ Dodano: 2008-05-09, 12:38 am ]
Anton Lezo (03.04.1972, 177 cm, 77 kg - napastnik)
http://www.hokej.sport24.pl/news/show/5 ... sosnowiec/
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez stasiu1971 2008-05-11, 12:42 am

e-hokej napisał(a):
Kto najbardziej szaleje na rynku transferowym

Zagłębie Sosnowiec i Naprzód Janów to dwa najbardziej aktywne kluby na rynku transferowym spośród rywali TKH ThyssenKrupp Energostal.

Drugi rok po wprowadzeniu prawa Bosmana pokazuje już pewien oczywisty jak na polskie warunki trend - nikt nie zamierza wykładać dziesiątek czy też setek tysięcy złotych (jak chociażby w przypadku transferu Gonery i Parzyszka z Oświęcimia do Tychów w 2004 roku), żeby płacić za zawodników. No chyba, że nie ukończyli jeszcze 24 roku życia. Pojawiła się też duża niechęć wśród graczy do podpisywania długoterminowych kontraktów (wyjątek Cracovia). Związanie się na jeden sezon powoli staje się standardem.

Większe ambicje Janowa i Sosnowca

To teoretycznie powinno spowodować większy ruch na rynku transferowym. W praktyce sytuacja finansowa klubów nadal nie jest wesoła. W większości z nich pensje nie są wypłacane regularnie, dlatego jeśli już ktoś znajdzie "ciepłe siedzenie" to raczej się z niego nie rusza.

Niemniej jednak kilku graczy zaryzykowało. M.in. miała miejsce mała emigracja hokeistów z Nowego Targu. Odeszli: Łukasz Wilczek, Zbigniew Podlipni i Sebastian Biela - wszystkich skusiło Zagłębie Sosnowiec. Nie wiadomo jaką decyzję podejmie Bartłomiej Piotrowski (tu również mówi się o Sosnowcu) oraz Marian Kacir. Raczej pewne jest pozostanie Łukasza Batkiewicza (problemem jest długość nowego kontraktu - zawodnik chce się związać na rok, klub na dwa) i Rafał Sroka. Trzon został utrzymany - Jarosław Różański i Krzysztof Zapała podpisali nowe umowy, podobnie Sebastian Łabuz.

Największy ruch był w Sosnowcu. Oprócz wspomnianej trójki do zespołu dołączyli Gabriel Da Costa (z Polonii Bytom), Łukasz Podsiadło (z Naprzodu Janów), Jarosław Kuc oraz Oktawiusz Marcińczak (obaj z Cracovii). Ponadto podpisano umowy z Czechami Miroslavem Fiserem, Radimem Antonovicem i Słowakiem Lubomirem Strapko.

Już i tak przerośnięta w zeszłym sezonie kadra Zagłębia musiała więc przejść kurację odchudzającą. Z klubem pożegnali się: Waldemar Klisiak i Jerzy Gabryś (obaj Naprzód), Adrian Chabior (prawdopodobnie Krynica), Rafał Twardy, Michał Belica, Jacek Rutkowski, Adrian Labryga (JKH Jastrzębie), Łukasz Zachariasz (Stoczniowiec Gdańsk) i Marcin Kotuła.
promocja

Mistrz i wicemistrz zastygli w bezruchu

Do kilku zmian doszło też w Janowie. Oprócz Klisiaka i Gabrysia drużynę Jaroslava Lehockyego wzmocnili Marcin Frączek (z GKS Tychy), Zbigniew Szydłowski (z Polonii Bytom) oraz Ondrej Lauko (z KH Sanok) i Słowak Marek Klacansky. W przeciwnym kierunku powędrowali Łukasz Podsiadło, Paweł Jasicki, Jacek Zając i Peter Gallo.

Ambicje i Naprzodu i Zagłębia sięgają więc znacznie wyżej niż w ubiegłym sezonie. Niewiele działo się do tej pory w ekipach złotych i srebrnych medalistów. Cracovia zakontraktowała tylko Michała Radwańskiego (z KH Sanok), Tychy testują Błażeja Salomona (z Polonii Bytom).

W pozostałych ekipach zmian było również niewiele. Do Gdańska wrócili Łukasz Zachariasz, Peter Hurtaj i Robert Błażowski (KTH Krynica). Sanok podpisał umowy z Pawłem Połącarzem (Unia Oświęcim), Robertem Brocławikiem i Arturem Zieliński (obaj KTH Krynica).

W Bytomiu nie wiadomo czy zespół w ogóle wystartuje w rozgrywkach.

stasiu1971

Postprzez kret75 2008-05-11, 10:37 am

stasiu1971 napisał(a):Większe ambicje Janowa i Sosnowca

To teoretycznie powinno spowodować większy ruch na rynku transferowym. W praktyce sytuacja finansowa klubów nadal nie jest wesoła. W większości z nich pensje nie są wypłacane regularnie, dlatego jeśli już ktoś znajdzie "ciepłe siedzenie" to raczej się z niego nie rusza.

Niemniej jednak kilku graczy zaryzykowało. M.in. miała miejsce mała emigracja hokeistów z Nowego Targu. Odeszli: Łukasz Wilczek, Zbigniew Podlipni i Sebastian Biela - wszystkich skusiło Zagłębie Sosnowiec. Nie wiadomo jaką decyzję podejmie Bartłomiej Piotrowski (tu również mówi się o Sosnowcu) oraz Marian Kacir

Jak by były w Sosnowcu kłopoty finansowe to by tylu zawodników do nas nie przyszło i nie myślało o przyjściu. Ciekawe dlaczego kluby hokejowe nie podają budżetu na dany sezon. Bo chyba jest już ustalony skoro podpisują kontrakty z zawodnikami.

[ Dodano: 2008-05-11, 2:01 pm ]
Teddy Da Costa już po zabiegu
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/

Teddy Da Costa jest już po zabiegu atroskopii kolana. Przypomnijmy, że fancuski napastnik w trakcie poprzedniego sezonu nabawił się kontuzji, która zagrażała poważnymi komplikacjami. Da Costa dograł jednak sezon do końca i przedwczoraj poddał się zabiegowi. Po kilkudniowej rehabilitacji zawodnik powróci do treningów. Hokeiści Zagłębia tymczasem trenują formę przed nadchodzącym sezonie na stadionie lekkoatletycznym, gdyż tafla sosnowieckiego lodowiska została rozmrożona. W zajęciach brakuje Aleša Holika, który wyjechał do Czech.

[ Dodano: 2008-05-12, 11:43 am ]
A tak wygląda nasza kadra
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/

Ci co doszli pogrubionym

== Napastnicy ==

Antonovič Radim
Bernat Tobiasz
Biela Sebastian
Da Costa Gabriel
Da Costa Teddy
Fišer Miroslav
Jaros Marcin
Kozłowski Marcin
Kozłowski Tomasz
Lezo Anton
Luka Vladmir
Podlipni Zbigniew
Podsiadło Łukasz
Puzio Mariusz
Ślusarczyk Artur

== Obrońcy ==

Dronia Paweł
Duszak Kamil
Holik Aleš
Kuc Jarosław
Marcińczak Oktawiusz
Pawlak Mateusz
Strapko Ľubomír
Wilczek Łukasz

== Bramkarze ==

Jaworski Tomasz
Mrozowski Grzegorz

[ Dodano: 2008-05-14, 11:07 pm ]
http://www.sport.pl/hokej/1,64952,5208871.html
Kandydat na prezesa PZHL-u w Sosnowcu

Zdzisław Ingielewicz spotkał się we wtorek z przedstawicielami miasta i sosnowieckich klubów.
Spotkanie zaaranżował Zenon Hajduga, ustępujący prezes Polskiego Związku Hokeja, który popiera Ignielewicza. Z nieoficjalnych informacji wynika, że sosnowieckie kluby (Zagłębie, Sielec i UKS) poprą podczas czerwcowych wyborów Mariusza Wołosza z Bytomia.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Wojas Podhale Wojasem Opole?

Hokeiści Wojasa Podhale Nowy Targ najprawdopodobniej w nowym sezonie zagrają część ekstraligowych spotkań w Opolu - powiedział w środę prezes Andrzej Podgórski.
Reszta pod linkiem bo długie; http://www.sport.pl/hokej/1,64952,5212936.html
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez robson_77 2008-05-15, 7:23 am

Drugim bramkarzem Zagłębie Sosnowiec prawdopodobnie będzie nadal Bartosz Stepokura :-)

http://www.hokej.sport24.pl/news/show/5 ... _zaglebiu/

Ciekawe, że Cracovia chciała go zatrudnić jako rezerwowego bramkarza po odejściu Jakubowskiego do Torunia, ale on woli grać w Sosnowcu :-)

Szczerze mówiąc właśnie bardzo chciałem, żeby to Stepokura był drugim bramkarzem. Postawienie na Dzwonka lub Mrozowskiego to byłoby za duże ryzyko tym bardziej, że Jaworski ma już swoje lata i odnowienie się jakiejś kontuzji niestety jest całkiem realne.
robson_77

Postprzez kret75 2008-05-15, 7:34 am

Stepokura nadal w Zagłębiu?
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/info.php?id=1151

W Sosnowcu skład już prawie skompletowany. Kibiców od kilku dni nurtował jednak brak zmiennika Tomasza Jaworskiego. W ciągu kilku dni sprawa powinna być nieaktualna, gdyż działacze Zagłębia nadal chcą stawiać na Bartosza Stepokurę.

Mimo młodego wieku wychowanek Stoczniowca nie raz w tym sezonie w razie potrzeby zastępował „Jawę”. Pierwotnie działacze chcieli postawić na Grzegorza Mrozowskiego i Tomasza Dzwonka, jednak obecnie bramkarzem nr. 2 miałby być jak dotychczas właśnie Stepokura.

- Postanowiliśmy postawić na bramkarza, którego dobrze znamy dlatego będziemy chcieli zatrzymać w Sosnowcu Bartka. Mam nadzieję, że rozmowy z prezesem Kosteckim zakończymy z korzystnym dla nas rezultatem – powiedział wiceprezes Zagłębia, Dariusz Kisiel.

Bartosz Stepokura rozegrał w poprzednim sezonie 16 spotkań w barwach Zagłębie (w tym 10 pełnych) przepuszczając 47 goli, co dało średnią 2,94 na jedno spotkanie.

- Zagłębie zaproponowało mi grę w nadchodzącym sezonie, a ja przystałem na tą propozycję mimo oferty z Krakowa. Warunki kontraktu są już ustalone i musimy tylko czekać na decyzję z Gdańska - podsumował Bartosz Stepokura.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez ZAGLEBIAK00 2008-05-18, 9:42 pm

ciekawe co z Piotrowskim
ZAGLEBIAK00
Mistrz ortografii

Postprzez Przemek29 2008-05-19, 5:26 am

ZAGLEBIAK00 napisał(a):ciekawe co z Piotrowskim

Michał Piotrowski jest kolejnym zawodnikiem, który przedłużył kontrakt z zespołem Comarch Cracovii Kraków. Nowa umowa napastnika obowiązywała będzie do końca marca 2009.

- Jestem zadowolony - mówi Michał Piotrowski. - Cieszę się, że zostaję w „Pasach” i fajnie by było, gdybyśmy utrzymali skład z tego sezonu. Chciałbym obronić z Cracovią Mistrzostwo Polski - dodaje 26–letni napastnik.
Przemek29

Postprzez kierat 2008-05-19, 6:45 am

Ale to chyba nie o tego Piotrowskiego chodzi?
kierat

Postprzez bolo73 2008-05-19, 7:16 am

Czytając poniższy artykuł gołym okiem widać jakie jest ogólne podejście (zawsze oczywiście znajdzie się wyjątek,jakiś rodzynek) polskich hokeistów do sportu a w tym przypadku swojej pracy.Mam tylko cichą nadzieją,że nasz trener sprowadza zawodników ambitnych, pracowitych, zawodowców pełną gębą, od których nasi grajkowie będą mogli wiele się nauczyć i skorzystać (nie tylko sportowo ale głównie chodzi mi o odpowiednie podejście do wykonywanych przez siebie obowiązków):
"To może być największy hit transferowy w polskiej lidze. Marián Kacíř po tym jak nie doszedł do porozumienia z nowotarskimi działaczami jest już jedną nogą w Toruniu... drugą jeszcze w Czechach. - O mojej nowej przynależności klubowej będę mógł rozmawiać w poniedziałek - mówi 33-letni skrzydłowy. - Oprócz oferty z TKH jest jeszcze jedna propozycja z mojego kraju. Daję sobie jeszcze dwa dni na przemyślenie tego wszystkiego.

Wcześniej Kacíř przez trzy sezony reprezentował Podhale Nowy Targ. - Nauczył mnie naprawdę wiele - przyznaje Krzysztof Zapała, który przez półtora sezonu występował z Czechem w jednej formacji. - Przede wszystkim był profesjonalistą. Kiedyś miałem inne podejście do hokeja. Myślałem o konkretnym meczu i nie sięgałem dalej w przyszłość. Nie miałem długofalowych celów. To się zmieniło jak trafiłem do ataku z "Mańkiem". Pamiętam, że od razu zagraliśmy dobry mecz, ale nastepnego dnia na treningu wielkie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem, że on pracuje na pełnych obrotach. Nie będę ukrywał, że wtedy zachowywałem się jak gwiazdor, jednak to jego podejście dało mi dużo do myślenia. Teraz patrzę już na hokej zupełnie inaczej.

Kacíř zdobył w minionym sezonie 75 punktów, 49 za asysty. - Pomagał mi czerpać satysfakcję z gry - kontynuuje "Kazek". - Potrafi niesamowicie zagrywać. Zawsze stara się podać w tempo do zawodnika, który jest w pełnej jeździe. Często zmienia tempo gry, wie w jakim momencie przyhamować. Na lodzie nie ma u niego przestojów. Naprawdę rozumieliśmy się znakomicie i zależało mi, żeby został. Patrząc z perspektywy czasu to był bardzo udany transfer Podhala."
http://e-hokej.pl/newsydetal.php?d=1,1,1559
bolo73

Postprzez innu 2008-05-19, 8:04 am

Chodzi o Bartłomieja Piotrowskiego. Podobno na 100% nie przedłuża kontraktu z podhalem, a interesowaly sie nim Jastrzębie i Zagłębie już od jakiegoś czasu to pewnie dojdzie do jednego z tych klubów.
innu

Postprzez ZAGLEBIAK00 2008-05-19, 10:44 am

innu napisał(a):Chodzi o Bartłomieja Piotrowskiego. Podobno na 100% nie przedłuża kontraktu z podhalem, a interesowaly sie nim Jastrzębie i Zagłębie już od jakiegoś czasu to pewnie dojdzie do jednego z tych klubów.

tak o niego mi chodziło i mam nadzieje że przyjdzie do ZAGłęBIA
ZAGLEBIAK00
Mistrz ortografii

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej