Zaglebie Sosnowiec - Legia Warszawa 07.III.2008 godz. 20:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez jls 2008-03-09, 1:23 pm

Sport.pl Piłka Nożna Orange Ekstraklasa Informacje
Zagłębie Sosnowiec
Bramki:

1:1 Bałecki (53. głową, po podaniu Komorowskiego), 2:1 Folc (90., po podaniu Chwalibogowskiego)
Kartki:

Hosić (6.), Małecki (37.), Bednar (40.), Skrzypek (56.), Bensz (90. + 2.), Bałecki (90. + 4.) - żółte
Skład:

Bensz - Łuczywek, Hosić, Ciesielski, Komorowski - Skrzypek (77. Chwalibogowski), Skórski, Pach, Bednar - Małecki (88. Folc), Olszar (46. Bałecki).
Trener: Andrzej Orzeszek

2 : 1
0
:
1

7 marca 2008 godz. 20:00

Stadion Ludowy w Sosnowcu
Sędzia: Tomasz Mikulski (Lublin)
Widzów: 6500
Legia Warszawa
Bramki:

0:1 Chinyama (37., po strzale Rogera)
Kartki:

Szala (64.) - żółta
Skład:

Mucha - Bronowicki (73. Rzeźniczak), Szala, Wawrzyniak, Kiełbowicz - Radović (85. Trochim), Vuković, Roger, Giza, Edson - Chinyama (88. Burkhardt).
Trener: Jan Urban

Minuta po minucie

Legia pokonana w Sosnowcu!
mac, not. rł, tod
Wicelider z Warszawy przegrał z najgorszym zespołem Orange Ekstraklasy. - Dwie kontry przyniosły Zagłębiu wygraną - stwierdził Jan Urban, trener pokonanych.

To bardziej goście przegrali ten mecz niż gospodarze wygrali. Do przerwy legioniści strzelali na bramkę Zagłębia 13 razy, gospodarze ani razu. Trzy bardzo dobre okazje miał Piotr Giza, dwukrotnie pudłował, raz strzelił dobrze. Tyle że wtedy Adam Bensz obronił.

W 37. minucie legioniści w końcu strzelili gola. Bramkarz Zagłębia odbił kopniętą z wolnego piłkę przez Edsona, tuż przed nim próbowali ją wepchnąć do bramki Giza i Takesure Chinyama. Aż wreszcie uciekła na lewo, a tam dopadł ją Roger i kopnął w kierunku bramki. Chinyama z dwóch metrów strzelił swojego 13. gola w sezonie. W klasyfikacji strzelców dogonił Pawła Brożka.

To dla drużyny Jana Urbana (uhonorowanego przed meczem - prawdziwą piłkarską karierę zaczynał w 1981 r. właśnie od Zagłębia) miał być początek efektownej wygranej. Tymczasem osiem minut po przerwie Piotr Bronowicki na prawym skrzydle ni stąd ni zowąd zgubił pędzącego Marcina Komorowskiego. Dobrze wcześniej, po raz pierwszy na wiosnę grający dla Legii Jakub Wawrzyniak zgubił z kolei Rafała Bałeckiego. Wprowadzony po przerwie napastnik w biegu trafił piłkę głową. Ta po odbiciu od trawy wpadła pod poprzeczkę bramki Jana Muchy. Był to pierwszy - nie tylko celny, ale pierwszy w ogóle! - strzał gospodarzy w tym spotkaniu. Pierwszy i jeden z trzech w całym meczu. Kolejny zdarzył się sześć minut przed końcem. A ostatni w 89. min.

Mimo dysproporcji w statystykach na korzyść przyjezdnych wynik był odwrotny. Legia przeważała, ale nawet nie stwarzała okazji do strzelenia gola. Wicelider wiedział już, że Lech nie wygrał w Łodzi i jest wyjątkowa okazja do powiększenia przewagi. Nie wykorzystał, co świadczy o tym, że Legia jest do rundy wiosennej nieprzygotowana. W sobotę na pozycję wicelidera w jej miejsce powinien wskoczyć Groclin.

Drużyna Jana Urbana nie uratowała na boisku ostatniego zespołu ekstraklasy nawet punktu. Legioniści próbowali zwyciężyć i nadziali się na kontrę. Wprowadzony kilka minut wcześniej Marcin Folc z jedenastu metrów pewnym uderzeniem pokonał Muchę. Outsider jest jedyną drużyną, która w tym sezonie strzeliła Legii więcej niż jednego gola. A wcześniej nie trafił w lidze do siatki przez 399 minut. Doliczając 54 min piątkowego spotkania to nawet 453.

- Nie zawsze wygrywa lepszy, a my byliśmy lepsi od Zagłębia - próbował zachować twarz do końca trener Urban. Ale Legia straciła w Sosnowcu twarz. Co wcale nie umniejsza sukcesu Zagłębia.

Zdaniem trenerów

Jan Urban
Legia
Takie mecz się zdarzają, nie zawsze lepszy wygrywa. Już po pierwszej połowie mogliśmy prowadzić kilkoma bramkami, ale zawiodła nas skuteczność. Nasza porażka to sensacja, a dla nas duży cios. Taka jest piłka, teraz musimy zrobić wszystko, by odbudować morale zespołu. Przed nami trudne mecze, nie możemy tej wpadki długo rozpamiętywać, bo zapłacimy za to jeszcze drożej.

Andrzej Orzeszek
Zagłębie
Cieszę się podwójnie, bo to moja pierwsza wygrana w roli trenera w lidze. Zapamiętam ten dzień na całe życie. Dziękuje piłkarzom za walkę, za zaangażowanie. Dziękuję kibicom - byli naszym dwunastym zawodnikiem. W ostatnich meczach brakowało nam szczęścia, dziś było po naszej stronie. Strzeliliśmy piękne gole...

Rozmowy pod szatnią

Rafał Bałecki
Zagłębie
Mamy dobry zespół. Na boisku jak i poza nim kierujemy się zasadą jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. To zwycięstwo było nam bardzo potrzebne. Teraz będzie nam się już grało łatwiej.

Piotr Giza
Legia
Zagłębie miało dwie sytuacje i to wystarczyło. Zagraliśmy jak frajerzy, nie powinniśmy sobie pozwolić wydrzeć zwycięstwa. Przed meczem nie zakładałem, że możemy tutaj stracić punkty.

Patryk Małecki
Zagłębie
W pierwszych dwóch meczach zabrakło nam szczęścia i skuteczności. Jesteśmy mocną drużyną, cały czas się docieramy. Myślę, że z każdym meczem będzie lepiej. Naszą największą bolączką jest nadal gra w obronie, sami sobie robimy smród. Zamiast wybić piłkę, silimy się na "kwadratowe jaja"

Tomasz Kiełbowicz
Legia
Przez całe spotkanie prowadziliśmy grę, a Zagłębie czekało na kontry i ...tak zdobyło obie bramki. W ogóle nie powinniśmy stracić pierwszego gola, to był nasz prezent.
jls

Postprzez malec84 2008-03-09, 7:16 pm

malec84

Postprzez PaprykarZ19 2008-03-09, 8:48 pm

Ja chciałbym piłkarzom podziękować za emocje i wspomnienia, które zachowam do końca życia : )
W końcu zagrali na miarę swoich możliwości. Chociaż Legia przeważała i stworzyła sobie trochę więcej dogodnych sytuacji, to jednak my wygraliśmy : )
Też mogliśmy mieć przynajmniej jeszcze trzy super okazje, ale brakowało dokładnego ostatniego podania, bo jakoś za mocno nasi podawali, nie w tempo..
Ale ważna jest wygrana i 3 punkty! Mam nadzieję, że teraz nasi nabiorą wiary i zagrają dla nas do końca tej rundy.

Te elektroniczne bandy reklamowe to na stałe czy tylko na ten mecz?
PaprykarZ19

Postprzez Atlantyda 2 2008-03-09, 8:52 pm

Smazu napisał(a):Klub podaje mniejszą ilość bo nie chce płacić wielkich podatków.
Tyle w tym temacie.

Nie podatków tylko KAR! Stadion jest dopuszczony na taką liczbę kibiców i.... wszystko w tym temacie ;)
Atlantyda 2

Postprzez PaprykarZ19 2008-03-09, 9:16 pm

Atlantyda 2 napisał(a):
Smazu napisał(a):Klub podaje mniejszą ilość bo nie chce płacić wielkich podatków.
Tyle w tym temacie.

Nie podatków tylko KAR! Stadion jest dopuszczony na taką liczbę kibiców i.... wszystko w tym temacie ;)

Stadion jest dopuszczony na 7500... : P
PaprykarZ19

Postprzez Atlantyda 2 2008-03-09, 10:12 pm

Choćby nawet to lepiej podać 6.500 niż 9000 ;p
Atlantyda 2

Postprzez mario999 2008-03-09, 10:31 pm

A na tvn w orange ekstraklasie ani slowa o zaglebiu. Zajmowali sie tylko problemami Legii. Ale to przynajmniej jakis sukces ze znowu sie z nas nie smiali banda kretynow.
mario999

Postprzez Blajpios 2008-03-09, 11:47 pm

mario999 napisał(a):A na tvn w orange ekstraklasie ani slowa o zaglebiu. Zajmowali sie tylko problemami Legii. Ale to przynajmniej jakis sukces ze znowu sie z nas nie smiali banda kretynow.

Na tym tle ciekawie wygląda Canal+ gdzie wczoraj nagle zaproszono z Przeglądu Sportowego Przemysława Rudzkiego i nie tylko pozwolono mu powiedzieć coś o Sosnowcu, ale nawet na dodatek, że urodził się w Czeladzi pozwolono a prowadzący sam dwa razy podkreślał związki Rudzkiego z Zagłębiem i... no, prawda, też uważano, by zbyt dużo nie powiedzieć dobrego, ale mimo wszystko klimat był "ciut" inny i w pobocznych jakichś zdaniach już coś pozytywnego przy dobrej woli można by odnaleźć (ambicja, walka itp) (Jeżeli chodzi o P. Rudzkiego, przypomina mi się jego felieton sprzed paru miesięcy, z grudnia, pod tytułem "Słów kilka o K." gdzie pisze m.in.:
Pewien mój serdeczny druh do dziś odwiedza Stadion Ludowy. Nie przeszkadza mu, że drużynę już zdegradowano, bo paru kolesiom zachciało się szybko dorobić, a "trener stulecia" okazał się zwykłym oszustem. Podziwiam go i żal mi gościa jednocześnie.
Kolega mój od zawsze miał inklinacje do radykalnych zachowań. Kiedyś na przykład, bodaj w ósmej klasie, po jednym ze spotkań,? napluł z trybun sędziemu na głowę. To było chyba z Zagłębiem Lubin. Dzielny Grzesiu Harasiuk obronił karnego, ale arbiter nakazał powtórzyć, bo niby ruszył się na linii. Zagłębie przegrało 1:2. Pan sędzia nazywał się Wit Ż.
Żal mi kumpla i tych kilku tysięcy ludzi w Sosnowcu. Naiwnych fanów z Łęcznej. Wiernych kibiców z Gdyni. Żaden z kombinatorów - prezesów, sędziów, piłkarzy, nie myślał, że młody człowiek czasami wydaje ostatnie pieniądze, żeby pójść na mecz. Oni, w gabinetach i szatniach, grali własny futbol.

Felieton ten jeszcze można w sieci znaleźć np. http://sport.interia.pl/wiadomosc_dnia/ ... -k,1028144
Blajpios

Postprzez Bartos 2008-03-10, 2:15 am

TVN ogolnie od dluzszego czasu ignoruje Zagłębie S-ec :(
mówią o wszystkich tylko nie o Zagłębiu ... no chyba, że setki razy wymieniają afere korupcyjną.
- Jak Zagłębie traciło bramki w ostatnich minutach meczów w z Odrą w Wodzisławiu i Zagłębiem w Lubinie ... to przeszli obok tego jak o czymś bardzo oczywistym.
- Jak przegramy a przeważaliśmy (mecze z Wisłą K. czy z Polonia w Bytomiu) to też prawie o tym słowa nie wspomną.
- Jak remisujemy (jak w meczach z Lechem czy Ruchem) to też nic o Zagłębiu tylko o słabym spotkaniu.
- Jak wygraliśmy z Polonią B. i Jagielonia (w wodzisławiu) to było tylko, że nudne spotkania najgorszych drużyn OE.
- Jak wygrywamy z Legią to ... mówią tylko o przyczynach porażki Legii (zero zdjęć z trybun, zero wypowiedzi trenera Zagłębia)
- Jak jest u nas komplet publiczności (mecze z Wisłą czy Legią) to oni i tak zawsze mowią tylko o publice w poznaniu, zabrzu, kielcach czy groclinie :D
- Jak już poruszali temat Zagłębia to zawsze wyolbrzymiali nie przygotowanie, brak boiska a jak już było boisko i debiutowało w potężnej ulewie (z Wisła) to narzekali na brak drenażu (a setki meczy ligowych przez wiele lat odbywało się w gorszych warunkach). Przed meczem z Lechem jak na chwile brakło zasilania to jeździli po nas jak po świni. Jak ktoś tam pocioł pare opon w samochodach z krakowskimi rejestracjami to wielka chaja i więcej o tym niż o samym meczu.
- Mówią o problemach i sukcesach wszystkich drużyn poza Zagłębiem S-ec. Jakoś do nich nie dociera, że Zagłębie ma jeden z najniższych budżetów w OE, że są beniaminkiem, że było już kilka zmian trenerów, że klub przez pół roku grał tylko na wyjazdach.
TVN (ITI :D ) traktuje nas od początku rundy jak chłopca do bicia, który nie ma prawa oddać

Poprostu TVN i jego program ligowy jest beznadziejny i ewidentnie widać z kim sympatyzują a na kim się wyżywają .... niestety to jedyny program ligowy po za Canal+
Bartos

Postprzez August 2008-03-10, 6:40 am

TVN i Legia mają tego samego własciciela, więc akurat w tym przypadku to nic dziwnego, ze zajęli się "swoimi problemami". Canal + ma na pewno lepszej jakości magazyn ligowy, (czytak epszych prowadzących), ale przed meczem też nas chamsko opśmiali pokazując debilny filmik kiepskiej jakości artystycznej , który dotyczył dużej ilości zawodników ( i trenerów) , jacy przewnięli się w tym sezonie u nas.
August

Postprzez flex 2008-03-10, 8:49 am

Bartos napisał(a):TVN ogolnie od dluzszego czasu ignoruje Zagłębie S-ec :(

Dla tego z chociaż nie popieram tego typu kibicowania z nieukrywaną przyjemnością słuchałem w piątek "Sp......j aITiaI" ;-)
Z drugiej strony chyba tylko taki klub jak Legia może sobie pozwolić na jazdę po swoim sponsorze.
flex
Administrator

Postprzez jls 2008-03-10, 12:26 pm

Dlaczego na forum niema wypowiedzi właściciela oraz członków zarządu ?
Pojawiają się wszędzie, tylko nie na forum.

Krzysztof Szatan: Ja wciąż wierzę 10.03.2008

Wojciech Todur: Długo Pan świętował?
Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia: Oj, radość była wielka, ale bez przesady. (…) Ta wygrana była potrzebna nie tylko piłkarzom, ale i mnie samemu. Nie mówiłem o tym głośno, ale były już chwile, gdy nachodziło mnie zwątpienie. Teraz odżyłem.

Piłkarze Legii twierdzą, że wygrana Zagłębia to był wielki fuks. Powtarzali pod szatnią, że zrobiliście jedną akcję i strzeliliście dwa gole.
- A niech mówią, co chcą! To ja mówię, że zwyczajnie było nam żal zaprzyjaźnionej Legii. Bo gdyby to był inny rywal, to zrobilibyśmy piętnaście akcji, strzelilibyśmy kilka goli i teraz wstyd byłby jeszcze większy.

Wyróżniłby Pan któregoś z piłkarzy?
- Wielu mi zaimponowało. Taki Michał Skórski ze zmęczenia ledwo doczłapał do szatni! (…) Patryk Małecki był lekarstwem na nasze słabości w rozegraniu piłki. Świetny chłopak! Superzmiany dali też Rafał Bałecki, Marcin Folc, Bartek Chwalibogowski. Długo mógłbym wymieniać...

Powtórki telewizyjne wykazały, że straciliście gola po rzucie wolnym podyktowanym za faul, którego nie było. Więcej, Małecki został wtedy ukarany żółtą kartką!
- Odwołamy się od tej decyzji. Sędzia się pomylił.

W kwietniu PZPN zajmie się korupcją w polskim futbolu. Wyczekuje Pan tego nadzwyczajnego zjazdu?
- Pyta pan o abolicję? Myślę, że będzie. A jak już stanie się faktem, to obejmie wszystkich albo nikogo! (…) Ja wciąż wierzę, że utrzymamy się w lidze, a w przyszłym sezonie zbudujemy zespół na ósme, dziesiąte miejsce. Czas pracuje dla nas. Nawet najlepsi muzycy potrzebują czasu, by stać się dobrze brzmiącą orkiestrą.

Głównym sponsorem klubu wciąż jest grupa Ergom. Dlaczego Włochów nie ma na żadnym meczu? Czy to oznacza, że nie ma żadnych szans, by ten sponsoring został przedłużony na kolejny sezon?
- Zaproszenia zostały wysłane, wolne miejsce zawsze będą czekać na Włochów. (…) Na pewno doprowadzimy do spotkania, podczas którego porozmawiamy o pieniądzach. (…)
źródło: gazeta.pl
jls

Postprzez Bartos 2008-03-10, 1:12 pm

a ja przy okazji spytam "Ultrasów" o to samo o co pytałem po meczu z Ruchem...
gdzie byla oprawa na ktora caly czas i wszedzie zbieraja?

ostatni mecz z oprawa to ... pierwszy mecz na "Ludowym" z Wisłą ... później już na żadnym meczu nie było oprawy ani na Lechu ani na Odrze ... ani na Ruchu!! ... a na Legii to jedyna oprawa były serpentyny :D i ... to co Legia sama zorganizowała czyli race i sektorówke "Turysci".

po cholere zbieracie kase jak nic z tego nie ma!
po za płatną (jednorazową) oprawą taką jak: pirotechnika, kartoniada, baloniki, jednorazowe transparenty, serpentyny - są też oprawy wielokrotnego użycia jak sektorówka (3 lata zbierania i 3 razy rozłożona), mniejsze flagi sektorowe, flagi na kijach ....

co sie z tym wszystkim dzieje?
gdzie sie podziała zebrana kasa?
kto się zajmuje tą oprawa, której nie ma?

jaki jest problem ze zrobieniem kartoniady (po za wiatrem, ktory hulał na Ruchu), np. 100 balonow w danym kolorze mozna kupic juz za 8 zl z kawałkiem (np. http://www.allegro.pl/item325662385_naj ... _slub.html ) po 100 balonow czerwonych, zielonych i białych to koszt ... 25 zl a chyba tyle sie uzbierało przez te kilka m-cy.
Sorry ale nie mam już zamiaru dorzucać sie do oprawy, której nigdy nie ma
Bartos

Postprzez MarcelZS 2008-03-10, 1:44 pm

W nawiązaniu do wypowiedzi p. Szatana - WIELKI z niego optymista

ja nie wierze w:
ABOLICJE - jak bedzie to nie obejmie klubów skazanych i dobrowolnie podjących się karze, o ile nie trudno sobie wyobrazić ocfnięcie kary dla nas to co z Łęczną,KSZO czy z Arką ???

czy też:
FINANSOWANIE KLUBU - hotel + działalność restaracyjna - albo będzie to kompleks zblirzony do Gółębiowskiego to może i zyski w cześci by pozwoliły na finasowanie klubu w II lidze!!!, a w każdym innym wypadku trudno sobie wybrazić by hotel z kompleksem usługowym generował choćby 1ml zł zysku rocznie.

PS. serdecznie życzę P. Szatanowi i nam kibicom by ziściły się jego ambitne plany.
MarcelZS

iti sp.

Postprzez xys 2008-03-10, 6:07 pm

jak widać słusznie wspomagało się Kolegów z L :) ITI go home :)
co do gości którzy robią magazyn ligowy w TVN...
xys

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna