Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez LucasUSA 2008-01-20, 8:38 pm

Sir napisał(a):
No bo pewnie to jest taki zapchaj dziura...gdzie będą braki tam zagra.

Wiecej optymizmu, to sie nazywa zawodnik wszechstronny ;).

Ja tez rozumiem, ze w naszej sytuacji "trzeba siegac, gdzie wzrok nie siega", ale nie znaczy to, ze mamy szukac, tam, gdzie "swiatlo nie dochodzi"...

Jestem tym naborem przerazony....
LucasUSA

Postprzez emdżej 2008-01-20, 8:45 pm

Grzegorz Kowalczyk jest pomocnikiem. Ale jakim to nie mam pojęcia
emdżej

Postprzez django 2008-01-20, 9:15 pm

Grał (albo grzał ławę) w Triestinie, a to jest taki słabeusz włoskiej Serie B. Natomiast o Czarnych Kaszalotach nic nie wiadomo. Na pewno ten zespół nie gra w żadnej z czterech pierwszych lig włoskich. Jeżeli nie gra też w piątej to jest to zespół amatorski, bo w Italii jest tylko pięć lig zawodowych. W takim razie ja już chyba wolę tych Albańczyków, których zapowiada kurzy_kuper. Co do samego Kowalczyka to jest o nim tyle samo informacji co o jego klubie, czyli zero. Na 90 minut pisze tylko, że to pomocnik. Nawet wieku nie ma.
django

Postprzez Blajpios 2008-01-20, 9:33 pm

Jakim jest pomocnikiem, to też nie wiem. No i - czego najbardziej się obawiać można, to że grał w rezerwach, amatorach, młodzieżowych itd. Bo same kluby, to ostrożnie z prześmiewaniem, choć pierwszy klub rzeczywiście daje podstawy pewne. W dodatku - a co robić innego, gdy nic nie wiadomo o zawodniku, niewiele o klubach. Dodam parę ciekawostek.
Po pierwsze, to nazwa klubu Casalotti już nie jest aktulna, w 2007 była kolejna zmiana! A było to tak. Casalotti, to po pierwsze albo nazwisko albo znaczy "osadka, miasteczko". Oni grali e Serie C2, czyli IV liga byłoby, włoska, więc polska III? Może II? Potem - uwaga Zagłębiacy, może coś przypominać. Fuzja z Tanas Primavalle - staje się: Casalotti Tanas. W 2004 chyba - fuzja z San Filippo Neri: wtedy staje się drużyną San Filippo Neri Casalotti Tanas. Tu nie ma obawy, rzeczywiście nazwa związana ze św Filipem Neriuszem, bardzo sympatycznym świętym, otwartym na młodzież itd, niemniej właśnie dlatego tak nazwano po prostu miejscowość. Tę nazwę podano na stronach Zagłębia, wtedy pewnie G. Kowalczyk tam występował, ale od 2007 roku nazwa jest jeszcze bardziej przebojowa, choć teraz klub gra w okręgówkach, terenówkach. Jest to po fuzji z L'Impero Romano i klub nazywa się dumnie: L'Impero Romano Casalotti.
Następny klub, też można by się, jeżeli ktoś jest uczulony, bo to: Trydent po prostu; jest to miasto ok. 200tysięczne obecnie, historyczne.
Klub - powstał w 1918 roku, dość szybko doszli do Serie A, bo chyba w 1927 już tam byli, grali z małymi przerwami do1959. Potem najniżej jak spadli, to chyba czwarta liga (serie C2). Potem, uwaga, uwaga, zaczęli w połowie lat 80tych miewać kłopoty, kilka sezonów grywali z punktami karnymi, w końcu bankrutują w czerwcu 1994, choć jeszcze w tym sezonie wygrywają Puchar Włoch III ligi. Szybko jednak powołują nowe Stowarzyszenie i jeszcze w 1994 startują od niskich lig amatorskich, niemniej znowu awansują dość szybko (od razu do profesjonalnej już czwartej ligii, czyli C2, następnie do Serie B wchodzą w po playoffach w 2002 i są cały czas w tej klasie. Uwaga, uwaga, ten sezon rozpoczęli z punktem karnym!
No, tak, ale za dużo śladów o Kowalczyku tam nie ma. W tym roku ani w młodzieżówce nie widać, w poprzednich przynajmniej 06/07 w kadrze I zespołu też go nie było.
Niemniej - czy na pewno niczego tam się nie mógł nauczyć? Nie może jakiejś szansy zwietrzyć, jak choćby w zeszłym roku Prymula? Zagłębie przecież nie ma kasy na kupno sprawdzonych; jak pisałem, tylko jakimś takim sprytem więc może zaskoczyć.

PS. dopowiedziałbym jeszcze do Kol. django, że z tego, co wiem, to nawet tylko IV ligi są profesjonalne (A,B,C1,C2). D - jest już liczona do amatorskich, choć jest ogólnowłoską, jedyną amatorską uważaną za ogólnokrajową, nawet jeżeli podzieloną na grupy; stąd ma pewne prerogatywy inne od pozostałych, zbliżone do profesjonalnych. Na koniec sezonu jest turniej zwycięzców i wygrywający mają tytuł mistrza kraju niezawodowców. Poniżej zaś tej V ligi: znów V poziomów, można by porównać do "klas" w Polsce, choć najpierw są "wybijający się regionów", potem "promowani" i dopiero potem kategoria pierwsza, druga, trzecia.
Blajpios

Postprzez mefisto 2008-01-20, 10:07 pm

mayday77 napisał(a):Widzę że nawet nie wiesz kto gra u nas,a zabierasz głos.Bośniacy grają u nas już trzeci sezon,

Ale to napewno są Bośniacy, czy może bośniaccy Serbowie?
mefisto

Postprzez tymin 2008-01-20, 10:15 pm

Na zakończenie zgrupowania w Dzierżoniowie piłkarze z Sosnowca rozegrali pierwszy tej zimy sparing. Rywalem Zagłębia był w niedzielę trzecioligowy Orzeł Ząbkowice Śląskie.
Sosnowiczanie przeważali wyraźnie w drugiej połowie (strzelili wtedy trzy gole), gdy grali już podstawowym składem.

- Po tygodniu ciężkich treningów trudno było oczekiwać supergry. Mimo wszystko jestem zadowolony z postawy drużyny - mówi trener Andrzej Orzeszek.

- Najważniejsze, że na razie omijają nas kontuzje. Podczas obozu na uraz narzekał tylko Dawid Skrzypek - dodaje.

Sparing z Orłem przesądził o tym, że piłkarzem Zagłębia nie będzie Bułgar Georgi Bijew. Szanse na podpisanie kontraktu wciąż ma Słowak Michal Filo i przede wszystkim Krzysztof Bodziony (Pniówek Pawłowice).

Przed drużyną z Sosnowca kolejne mecze testowe z trzecioligowcami - w środę z Rozwojem Katowice (na boisku Rapidu), w sobotę z Rakowem w Częstochowie - oraz testy piłkarzy. Z zespołem będzie trenował Grzegorz Kowalczyk, pomocnik grający ostatnio w regionalnych klubach we Włoszech. Trenerzy czekają też na przyjazd napastnika z Serbii.
Zagłębie Sosnowiec 3 (0)
Orzeł Ząbkowice Śląskie 0

Bramki: 1:0 Pach (60.), 2:0 Oziębała (61.), 3:0 Ciesielski (84.).

Zagłębie: Kopyl - Grunt, W. Białek, Marek, Dzieniszewski - Cygnar, Skórski, Demydenko, Bodziony - Smarzyński, Bijew. Po przerwie grali: Bensz - Kłoda, Hosić, Ciesielski, Filo - Bednar, Berliński, Pach, Łuczywek - Folc, Oziębała.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Zrezygnowaliśmy z Biżewa? :/ Adaś , a na stronie głównej cisza...
tymin

Postprzez kurzy_kuper 2008-01-21, 5:55 am

Skoro anonsuje się w klubie oczekiwanie na przyjazd znającego łacinę człowieka w nieznanym wieku, który przechodził przez 17 fuzji drużyn ze świętych włoskich miast i osad, nagminnie karanych ujemnymi punktami i degradacjami do lig łąkowych i są poszlaki, że 10 lat spędził na awansach z drużyny ministrantów do pierwszego składu rezerw zespołu kleryków, a tym samym ma za sobą wiele meczów "księża kontra karabinieri" i "koło różańcowe vs sprzedawcy odpustów" - to to musi być kandydat na Prezesa.
kurzy_kuper

Postprzez Blajpios 2008-01-21, 10:28 am

kurzy_kuper napisał(a):Skoro anonsuje się w klubie oczekiwanie na przyjazd znającego łacinę człowieka w nieznanym wieku, który przechodził przez 17 fuzji drużyn ze świętych włoskich miast i osad, nagminnie karanych ujemnymi punktami i degradacjami do lig łąkowych i są poszlaki, że 10 lat spędził na awansach z drużyny ministrantów do pierwszego składu rezerw zespołu kleryków, a tym samym ma za sobą wiele meczów "księża kontra karabinieri" i "koło różańcowe vs sprzedawcy odpustów" - to to musi być kandydat na Prezesa.

niby dobre. Prawie, że uśmiać by się można, jakiś odruch uśmiechu przebiega, gdy się to czyta. A jednak, taka to smutna wypowiedź, już nawet nie dlatego, że przekręca się dane niezbyt uczciwie, ostatecznie żart też zasadza się na przejaskrawieniach.
Człowieku, dlaczego w sercu tyle jadu? To właśnie smuci tak bardzo. Takim jadem zresztą zwykle każdy sobie najbardziej szkodzi. Inni - w samoobronie po prostu będą omijać, by jad nie dosięgał ich serc. No i zostaje na jad wstawione jedynie serce "wytwórcy jadu". Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez mefisto 2008-01-21, 11:01 am

kurzy_kuper napisał(a): to musi być kandydat na Prezesa.

Moim skromnym zdaniem, to już nawet na Mesjasza - zbawcę Zagłębia. Z ziemi włoskiej do Polski - aż samo się ciśnie na usta.

Już chyba przejżałem chytry plan Borata. On po prostu importuje tanią siłę roboczą, obchodząc przy tym zakaz zatrudniania cudzoziemców. Niedługo okaże się, że na stanie w klubie jest ze stu zawodników, z czego 70 zapyla na ubojni przy użynaniu kurom łbów. To jeżeli mógłbym coś Boratowi podpowiedzieć, to że najlepszymi kandydatami byliby jacyś zaporoscy lub dońcy rezuni. Taki tylko raz tnie od ucha i kaput. Jest tylko jeden problem - ci goście to okazy zdrowia i nijak się nie "do im grupy załatwić i bez to nie bedom nojtańsi". Sadzę więc, że niedługo doczekamy się prawdziwej egzotyki w składzie Zagłębia w postaci połnocnokoreańskich dzieci, które bedą "grać" za miskę ryżu na ubojni. A ryż się załatwi z UNICEFU, w ramach pomocy dla wygłodzonych ofiar reżimu Kim Dzong Ila i "bedzie za darmo, a nojwyży za pore złotych".

Ps. Mam ksywę dla tego gościa z Włoch - "Il Diaboli" - pasuje jak ulał moim nieskromnym zdaniem.
mefisto

Postprzez kurzy_kuper 2008-01-21, 11:54 am

No mefisto - za te frazy o taniej sile roboczej w ubojni i sierotach po Kim Ir Senie dostaniesz niechybnie dwa ostrzeżenia naraz...
A ja luzik, ja jestem pod ochroną, bo po przeczytaniu moich podejrzeń, że z Ziemi Włoskiej podąża ku nam duchowny-waterpolista z Czarnych Kaszalotów aby sprawować posługę Prezesa Klubu - wielce Czcigodny Blajpios doznał "jakiegoś odruchu uśmiechu".

Dobra, koniec żartów... Mamy więcej danych, tabula rasa się zapełnia. Repra w wieku ministranckim, Coventry, Błękitni, Triest. Jedna bramka siedem lat temu. Mnie to przekonuje jak diabli a Was?
kurzy_kuper

Postprzez Blajpios 2008-01-21, 12:08 pm

kurzy_kuper napisał(a):No mefisto - za te frazy o taniej sile roboczej w ubojni i sierotach po Kim Ir Senie dostaniesz niechybnie dwa ostrzeżenia naraz...
A ja luzik, ja jestem pod ochroną, bo po przeczytaniu moich podejrzeń, że z Ziemi Włoskiej podąża ku nam duchowny-waterpolista z Czarnych Kaszalotów aby sprawować posługę Prezesa Klubu - wielce Czcigodny Blajpios doznał "jakiegoś odruchu uśmiechu".

Dobra, koniec żartów... Mamy więcej danych, tabula rasa się zapełnia. Repra w wieku ministranckim, Coventry, Błękitni, Triest. Jedna bramka siedem lat temu. Mnie to przekonuje jak diabli a Was?

cieszę się, że już jadu mniej, wręcz nawet próba popatrzenia pozytywnie, dając szansę, by było lepiej. Bo szkoda życia na kiszenie się w jadzie. Znowu więc - pozdrawiam!
Blajpios

Postprzez mefisto 2008-01-21, 2:09 pm

kurzy_kuper napisał(a):A ja luzik, ja jestem pod ochroną, bo po przeczytaniu moich podejrzeń, że z Ziemi Włoskiej podąża ku nam duchowny-waterpolista z Czarnych Kaszalotów aby sprawować posługę Prezesa Klubu - wielce Czcigodny Blajpios doznał "jakiegoś odruchu uśmiechu".

Dobra, dobra, ty lepi napisz, za ileś sie sprzedoł.
mefisto

Postprzez LucasUSA 2008-01-21, 2:13 pm

Czy jakies nieoficjalne zrodlo moze potwierdzic, ze Kowalczyk strzelil bramke?

Boze, jak ja bym chcial po sezonie bic sie w piersi i odszczekiwac wszystkie moje zale na temat tego pospolitego ruszenia ktore bedzie NAS reprezentowac.

[ Dodano: 2008-01-21, 8:15 am ]
LucasUSA

Postprzez mefisto 2008-01-21, 3:43 pm

LucasUSA napisał(a):Czy jakies nieoficjalne zrodlo moze potwierdzic, ze Kowalczyk strzelil bramke?

Co czytać nie umiesz? "W swoim debiucie w klubie A.C. Reggiana 1919 w sezonie 2001/2002 strzelił bramkę".

Boze, jak ja bym chcial po sezonie bic sie w piersi i odszczekiwac wszystkie moje zale na temat tego pospolitego ruszenia ktore bedzie NAS reprezentowac.

[ Dodano: 2008-01-21, 8:15 am ]

Proszę tu nie siać defetyzmu na forum. To jest z góry ułożony, misternie utkany plan, którego, ani ja, ani ty, ani nikt, poza Słońcem Sosnowca nie jest w stanie objąć rozumem. Po prostu idziemy w ślady Ajaxu i staniemy się kuźnią kadr dla całej ligi. Co ty myślisz, że to tak łatwo jest wyszukać taki rodzynek w cieście? I jeszcze namówić go na powrót do kraju do I ligowego zespołu z ligi włoskich trampkarzy? Nie mówiąc już o kosztach. A chyba lepi jest wzionć taki surowy i niełoszlifowany diament i samymu go łoszlifować, niż przepłocać za gotowy brylont. Przecie zawsze to tani wyjdzie, a jeszcze sie zarobi.
mefisto

Postprzez LucasUSA 2008-01-21, 6:07 pm

mefisto napisał(a):
LucasUSA napisał(a):Czy jakies nieoficjalne zrodlo moze potwierdzic, ze Kowalczyk strzelil bramke?

Co czytać nie umiesz? "W swoim debiucie w klubie A.C. Reggiana 1919 w sezonie 2001/2002 strzelił bramkę".

Nie zrozumiolzes zaluzji. Chcialem uzyskac potwierdzenie zdobycia TEJ bramki z innego, niezaleznego zrodla.
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna