Silesia ,ze niby co ??

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Silesia ,ze niby co ??

Postprzez romi_k9 2007-10-26, 5:59 pm

Tak wazny temat musi miec swoje miejsce ,wiec mi go nie kasowac!Jak wy kibice widzicie sie w tej grupie.Juz slychac opinie zza Brynicy ze sobie nie potrafimy rady dac i ze w calej historii klubu nigdy sie tak nie zblaznilismy,popieram i sie pytam czy pare groszy jest wazniejsze od HONORU !!!
romi_k9

Postprzez Misaki 2007-10-28, 2:21 pm

Najbardziej boli mnie nie sam fakt tego, że jesteśmy w tej grupie razem ze śląskimi klubami ale fakt, że firmujemy takie coś jak Silesia, jest to kolejna instytucja mająca w nazwie "Śląsk".
Czy nie można wynegocjować było innej nazwy? Ten klub to jest jeden z niewielu ostatnich bastionów walki o naszą tożsamość a tu takie gówno :( Co do samego tworu Silesia to nikt tu nas się nie pytał o zdanie co do niego. Ja uważam, że zarówno Ślązacy jak i Zagłębiacy powinni mieć prawo do własnej tożsamośći a właśnie takimi małymi akcjami jak ta się ją zabija. To jest kolejna szpilka w moją dumę i to dotkliwa bo zadana w bardzo czuły punkt, który dotąd myślałem jest nietykalny. Okazuje się jednak, że i Zagłębie Sosnowiec śląskim klubem może być - i proszę nie mówcie, że to nic nie zmienia bo i tak czujemy się Zagłębiakami, jeśli wszyscy w Polsce będą myśleć, że Zagłębie to śląski klub. Smutne ale tak właśnie jest...
Misaki

Postprzez DJ_Siwy 2007-10-28, 2:46 pm

Powinni przetłumaczyć na angielski zarówno wyraz "Śląsk jak i "Zagłębie"

Tłumaczenie: "Zagłębie dąbrowskie"
po niemiecku: Dombrowaer Kohlenbecken
po angielsku: literally Coal Fields of Dabrowa

a sam wyraz "Zagłębie"
n, rodz. n
basin
DJ_Siwy

Postprzez sektorówka 2007-10-28, 5:17 pm

"Polityka, polityka tu wojenna gra muzyka. Nie umieliście uworzyć projektu "śląsk" pod pozorem scalania regionu, to próbujecie go wdrozyć na bazie piłki nożnej. Wstyd! Byle się tylko szybko nachapać kasy. Może w ogóle Polskę podzielić tylko na dwa regiony. Przecież to paranoja. Każdy z nas, zna w Polsce mniejsze i większe miasta, które pod względem infrastruktury zawstydziłyby niejeden urząd miasta. Małymi kroczkami do celu. Nie potrzeba nam żadnych sztucznych tworów. Szanujmy swoją tożsamość.
sektorówka

Postprzez Misaki 2007-10-29, 2:27 pm

Mam przed sobą gazetkę "echo miasta" i ciekawy artykuł o Silesia-7.
Można się z niego dowiedzieć, że jutro o godz. 13 w sali konferencyjnej Stadionu Śląskiego zostanie podpisany list intencyjny zapowiadający utworzenie stowarzyszenia, które ma dbać o interesy klubów w rozmowach z władzami miast, regionu, PZPN a przede wszystkim sponsorami. Statut stowarzyszenia jest opracowywany i ma być gotowy w tym roku.

Tutaj natomiast przedstawiam kilka fragmentów z tego artykułu:

"Siedem śląskich klubów futbolowych podpisze jutro list intencyjny" - to z czołówki
"futbolowa aglomeracja"
"wzmocnienie pozycji śląskiej piłki"
"wsparcie piłki na Śląsku"
"projekt stowarzyszenia śląskich klubów"

Także są wypowiedzi osób A. Piechniczka i wojewody śl. T.Pietrzykowskiego i oni też używają formuły "śląskie kluby" - z tego co wiem to pietrzykowski ma patronat obiąć nad tym i tutaj już widze, że dobre to dla nas nie będzie bo ten koleś działa jedynie w sprawie Gliwic.
Są też wypowiedzi prezesów wszystkich siedmiu klubów. Jedynym prezesem który nie mówi o "śląskiej piłce" ,"śląskiej organizacji klubów" jest Leszek Baczyński.

Słowo ZAGŁĘBIE nie pada ani razu.

Coś mi się wydaje, że ten news na stronie Zagłębia o klubach Śląska i Zagłębia został stworzony jedynie na potrzeby nasze bo oficjalnie takie pojęcie nie funkcjonuje...

Teraz do pana Baczyńskiego jeśli to czyta mój osobisty apel:
Niech pan jutro powalczy na tym spotkaniu nie tylko o interesy klubu pod względem finansowymale także niech pan zadba o nasze interesy - interesy Zagłębiaków.
Panie Leszku My nie jesteśmy Ślązakami!
Misaki

Postprzez darco 2007-10-29, 2:44 pm

I co kibice zaakceptujemy to, że jesteśmy już śląskim klubem ???

Na naszych oczach upada jeden z ostatnich bastionów zagłębiowskiej tożsamości !
Teraz zmieńcie jeszcze nazwę naszego klubu, aby pryncypałów z za Brynicy więcej nie kuła w oczy !!!

SKANDAL !!!!!!!!!!!!!!

Co na to rzecznik klubu, co na to Baczyński, co na to Szatan ???!!!

Sprzedadzą się jak "sprawdzony gospodarz" za "judaszowe srebrniki" ?

Żądam natychmiastowej odpowiedzi i ich stanowiska w tej kwestii !!!

Bo za chwilę będzie za późno...
darco

Postprzez xys 2007-10-29, 3:01 pm

skandal goni skandal na naszej zagłębiowskiej ziemi!!
xys

Postprzez Misaki 2007-10-29, 3:02 pm

a tak poza tym to kto chce edukować dziennikarzy to zapraszam do wysłania maila do redakcji Echa Miasta, ja już wysłałem takie coś:
Witam.

Czytałem artykuł w Echu Miasta z 29 października 2007 pt. S7 CZYLI SZTAMA.
Muszę stwierdzić, że został popełniony błąd nazywając kluby w grupie Silesia-7 śląskimi z jednego prozaicznego powodu. Zagłębie Sosnowiec jest klubem Zagłębia Dąbrowskiego i powinno firmować markę regionu Zagłębie Dąbrowskie. Proszę w związku z tym o zamieszczenie dementi przy najbliższej możliwej okazji - które stwierdza, że Zagłębie Sosnowiec nie jest klubem śląskim.
Piszę ten list nie tylko w swoim imieniu, ale także całego środowiska osób skupionych wokół Zagłębia Sosnowiec, które mogą odbierać ten artykuł jako wyraz braku poszanowania dla ich tożsamości.

Z poważaniem

Czytelnik

adres:

lukasz.buszman@echomiasta.pl

PS
Także proszę o zabranie głosu w tej sprawie Prezesa, cały zarząd klubu no i pana Szatana.
Myślę, że należą się nam jakieś wyjaśnienia i poznanie ich stanowiska w tej sprawie.
Ostatnio edytowano 2007-10-29, 3:07 pm przez Misaki, łącznie edytowano 1 raz
Misaki

Postprzez jls 2007-10-29, 3:05 pm

Powstanie Stowarzyszenia, osobiście mi nie przeszkadza.
Jest tylko jedna poważna sprawa, całe swoje życie przeżyłem w Sosnowcu sercu Czerwonego Zagłębia. Doświadczyłem na własnej osobie wyzwisk i traktowania zgłębiaków przez ślązaków w latach 50-70tych.
Nie róbmy tego co zrobili ślązacy podlizując się niemcą, nie sprzedawajmy się ślązaką.
Musimy w kazdej takij grupie silnie zaznaczać swoją nację , czyli przywizanie do Ziemi i Regionu noszącego nazwę ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE.
MOżemy przystąpić do Stowarzyszenia ale pod własną nazwą zaznaczoną w nazewnictwie Stoważyszenia, bo inaczej szybko o nas zapomną.
jls

Postprzez darco 2007-10-29, 3:16 pm

Już taki jeden w Sosnowcu jest, co twierdzi że "nazwa nie jest istotna, tożsamość jest drugorzędna i tak właściwie to nie ma o co kruszyć kopi".

Czyżby teraz znalazł swoich naśladowców, w osobach prezesa i właściciela jeszcze Zagłębia (mam na myśli nazwę klubu) ?

Współpraca tak ! Ale wyłącznie z poszanowaniem i zaznaczeniem naszej tożsamości !

Blajpios w swoich wywodach ma racje, trucizna dawkowana powoli robi swoje i to w sposób nie zauważony. Kropla drąży skałę ! I to właśnie robią z Zagłębiem !
darco

Postprzez Misaki 2007-10-29, 3:23 pm

darco napisał(a):
Blajpios w swoich wywodach ma racje, trucizna dawkowana powoli robi swoje i to w sposób nie zauważony. Kropla drąży skałę ! I to właśnie robią z Zagłębiem !

Ojj mam nadzieję, że teraz się przeliczyli i tą dawkę dali za dużą i wreszcie się ludzie zorientują co tu jest grane! Czyli to, że Zagłębiu zadawana jest powolna śmierć.
Misaki

Postprzez Krawiec 2007-10-30, 12:12 pm

Niektórym trudno zrozumieć, że można współpracować zachowując swoją tożsamość. Może trudno, a może tak wygodniej...

Tylko patrzeć, jak warunkiem przekazania jakiś śmiesznej ilości miedziaków, będzie umieszczenie symboli śląskich na Ludowym czyli niebiesko-żółtej fagi i orła książąt opolskich.

Niektórym samorządowcom opłaca się funkcjonowanie w śląskich strukturach bez względu na interes Zagłębia więc mamią nas obiecankami o supermieście... a przecież wiemy jak zostały podzielone środki w rpo... teraz jak mniemam dołączyli do nich działacze klubu.

Supermiasto to podobno wizja wymyślona przez dziennikarzy, czytałem kiedyś wizje tych samych dziennikarzy dotyczące klubu FC Silesia, który miałby grać na Stadionie Śląskim i być zlepkiem klubów z województwa. Może to S7 to pierwszy krok na zasadzie trucizny, o której pisał Blajpios...
Krawiec

Postprzez oak 2007-10-30, 1:24 pm

Krawiec napisał(a): Może to S7 to pierwszy krok na zasadzie trucizny, o której pisał Blajpios...

S6 !
Ruch na szczęście na ten gieksiarski pomysł nie poszedł.
oak

Postprzez tsnm 2007-10-30, 4:08 pm

Misaki napisał(a):a tak poza tym to kto chce edukować dziennikarzy to zapraszam do wysłania maila do redakcji Echa Miasta, ja już wysłałem takie coś:
Witam.

Czytałem artykuł w Echu Miasta z 29 października 2007 pt. S7 CZYLI SZTAMA.
Muszę stwierdzić, że został popełniony błąd nazywając kluby w grupie Silesia-7 śląskimi z jednego prozaicznego powodu. Zagłębie Sosnowiec jest klubem Zagłębia Dąbrowskiego i powinno firmować markę regionu Zagłębie Dąbrowskie. Proszę w związku z tym o zamieszczenie dementi przy najbliższej możliwej okazji - które stwierdza, że Zagłębie Sosnowiec nie jest klubem śląskim.
Piszę ten list nie tylko w swoim imieniu, ale także całego środowiska osób skupionych wokół Zagłębia Sosnowiec, które mogą odbierać ten artykuł jako wyraz braku poszanowania dla ich tożsamości.

Z poważaniem

Czytelnik

adres:

lukasz.buszman@echomiasta.pl

PS
Także proszę o zabranie głosu w tej sprawie Prezesa, cały zarząd klubu no i pana Szatana.
Myślę, że należą się nam jakieś wyjaśnienia i poznanie ich stanowiska w tej sprawie.

Napisalem podobnych sprostowan (nie tylko w temacie Zaglebia) juz z kilkanascie, a moze nawet kilkadziesiat. Odpowiedz otrzymalem na... dwa. Uzytkownikom innego forum na ktorym sie udzielam udalo sie wymusic usuniecie kilku bzdurnych tekstow z glownej onetu. Najpierw jednak trzeba bylo w kilkadziesiat (kilkaset?) osob zaspamowac skrzynke autora...
Obawiam sie, ze Twoj wysilek poszedl na marne.

W temacie - trzeba koniecznie puscic slowa "Zagłębie Dąbrowskie" w ogolnopolski obieg. Bardzo przydalaby sie nam jakas marka, pomocna przy promowaniu regionu...
Inaczej Zagłębie umrze smiercia naturalna i nasze prawnuki zostana Slazakami przez zasiedzenie.
tsnm

Postprzez psv 2007-10-30, 5:08 pm

http://www.sport.pl/pilka/1,82315,4626648.html

Porozumienie śląsko-zagłębiowskich klubów piłkarskich

List intencyjny w sprawie powołania stowarzyszenia klubów piłkarskich Śląska i Zagłębia podpisali we wtorek na Stadionie Śląskim przedstawiciele Górnika Zabrze, Piasta Gliwice, Polonii Bytom, GKS Tychy, GKS Katowice i Zagłębia Sosnowiec
- Doszliśmy do wniosku, że "w jedności siła". Na niedużym obszarze działa wiele klubów piłkarskich. Możemy wspólnie stworzyć dobry produkt marketingowy, mogący konkurować z Warszawą, Poznaniem czy Krakowem. Ubolewamy nad tym, że nie ma dziś w naszym gronie Ruchu Chorzów - powiedział dyrektor bytomskiej Polonii Cezariusz Zając. Władze Ruchu w wydanym oświadczeniu nie wykluczyły chęci współpracy ze stowarzyszeniem lub przystąpienia do niego w najbliższej przyszłości.

Marszałek województwa śląskiego Janusz Moszyński zaproponował, żeby siedzibą stowarzyszenia był Stadion Śląski. - Wydawałoby się, że takie porozumienie jest niemożliwe a jednak udało się - dodał wojewoda śląski Tomasz Pietrzykowski.

Patronem stowarzyszenia jest były trener kadry narodowej i świeżo upieczony senator - Antoni Piechniczek. - Mamy w regionie ogromny potencjał. Trzeba go wykorzystać. Idea jest zatem przednia a roboty - masa - stwierdził.

Spośród sygnatariuszy porozumienia najlepszą aktualnie pozycję - sportową i ekonomiczną - ma Górnik Zabrze. - Nasz klub nie musi dziś rozpaczliwie szukać sponsora, co nie oznacza, że nie chcemy poprawić swojej sytuacji. Nawet Real Madryt stale walczy o powiększenie budżetu. Nie zastanawialiśmy się ani chwili czy przystąpić do porozumienia. Górnik jest zobowiązany swoją marką taką inicjatywę poprzeć. Zdajemy sobie sprawę z tego, że naszą rolą będzie raczej dawanie niż branie - dodał prezes zabrzańskiego klubu Ryszard Szuster.

Porozumienie zakłada m.in. sporządzenie wspólnej oferty marketingowej, współpracę z policją przy ustalaniu harmonogramu i zabezpieczenia spotkań, wspólne negocjacje dotyczące sprzedaży praw telewizyjnych wyłączając umowy regulowane przez np. Ekstraklasę SA.
psv

Następna strona

Powrót do Piłka nożna