Nowy stadion

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Misaki 2007-06-22, 10:08 pm

Co do tego gotowego już starego projektu to mam duże wątpliwości Z tego co wiem to są 4 luźne trybuny a ja mam nadzieje, że nowy estadio będzie - jak to przystało na nowoczesne obiekty - ładnie zamkniętą bryłą. Jeżeli mają też odbywać się tam koncerty to już w ogóle powinien być domknięty z każdej strony. Poza tym nie wyobrażam sobie tego, żeby nie było przynajmniej jednej trybuny jednopoziomowej ( przy dwupoziomowych trybunach nie można dobrze zaprezentować choreografii ultras - w Kielcach strasznie się z tym męczą)
Misaki

Postprzez Lord Vania 2007-06-22, 10:16 pm

http://stadiony.net/stadium.php?s=561

Mógłby być podobny do tego.
Lord Vania

Postprzez novack 2007-06-24, 7:37 am

Ekspert w sprawie nowego stadionu w Sosnowcu

Zdzisław Pelczarski

Dzisiaj w UM Sosnowca miało miejsce spotkanie władz miasta z ekspertem czyli dr Zdzisławem Pelczarskim, który miał wyrazić opinie w sprawie lokalizacji nowego stadionu i projektu. Ze strony władz miasta obecni byli wiceprezydenci Zbigniew Jaskiernia oraz Ryszard Łukawski, dyr. MOSiR Zbigniew Drążkiewicz oraz naczelnik wydz. Kultury Fizycznej i Sportu, Artur Szczepański (p.o.).

Od dwóch tygodni Pan dr Pelczarski wraz ze współpracownikami analizuje zaproponowane przez Urząd miejsca na terenie Sosnowca. Przypomnę że są to: ul. Kresowa - stadion miałby być zlokalizowany wzdłuż Brynicy w okolicach boiska żużlowego, ul. Zaruskiego (w okolicach Górki Środulskiej) oraz stadion Górnika koło hali Dorian – te słowa Zbigniewa Drążkiewicza były wstępem do dyskusji.

Jeśli chodzi o stadion Górnika, to na tę chwilę nie bierzemy go pod uwagę bowiem teren jest zbyt wąski, w pobliżu znajdują się zabudowania i nie ma wystarczająco dużo miejsca pod budowę parkingów - wyjaśnił wiceprezydent Jaskiernia.

Dr Zdzisław Pelczarski jest jednym z niewielu mieszkających w Polsce specjalistów od projektowania stadionów, m.in. zaprojektował nową trybunę na Stadionie Śląskim. Swoją ekspertyzę zaczął od stwierdzenia, że stadion powinien być funkcjonalny ale też - co bardzo ważne - winien stanowić istotny element przestrzeni miejskiej czyli być wizytówką miasta. Dlatego też za niezwykle atrakcyjną uznał on lokalizację nowego stadionu przy ulicy Zaruskiego ale nie na terenie Politexu, gdzie byłby on schowany za górką tylko nieco niżej. Można o tym miejscu mówić w samych superlatywach bowiem jest ono doskonale skomunikowane (nieopodal są 3 drogi dwupasmowe), od ul 3-maja podchodziło by się niczym do greckiego Akropolu, stadion usytuowany na wzniesieniu byłby pięknie wyeksponowany, widoczny z wielu miejsc w Sosnowcu, a co najważniejsze wraz z Parkiem Środulskim i Całorocznym Centrum Narciarstwa tworzyłby żywą rekreacyjną przestrzeń, dostępną dla mieszkańców. Jak wiadomo teren na Kresowej jest podmokły i wymagałby osuszenia oraz poprawy nośności - to są dodatkowe, znaczne koszty – stwierdził dr Pelczarski.

Do dyskusji włączył się wiceprezydent Łukawski, który poruszył kwestię własności i przestrzeni parku. Po konsultacjach i obejrzeniu map okazało się, że nie ma przeszkód natury własnościowej, a przestrzeń potrzebna pod budowę stadionu nie jest tak duża żeby naruszała znacząco układ parku. Należałoby ewentualnie przesunąć linie wysokiego napięcia – wyjaśniał ekspert.

Zbigniew Jaskiernia odniósł się jeszcze do pierwotnego pomysłu czyli zlokalizowania stadionu na terenie Politexu. Niemniej jednak po dokładniejszej analizie okazało się, że te tereny świetnie nadają się na usytuowanie na nich miejsc parkingowych, nawet parkingu wielopoziomowego – stwierdził Ryszard Łukawski. Dodatkowo miasto przewidziało parking w miejscu dawnego szpitalika dziecięcego po drugiej stronie ul. Zaruskiego.

Wszyscy uczestnicy zgodnie podkreślali, że stadion musi służyć ludziom i być miejscem żywym, nie tylko w chwili rozgrywania meczu piłkarskiego. Dlatego na jego terenie powinny znaleźć się punkty usługowe i miejsca służące rozrywce i rekreacji. Stadion musi też zarabiać na siebie, więc projekt powinien przewidywać przestrzeń pod hotel i biura.

Optymizmem napawa fakt, że w 1998 i 1999 roku powstał projekt stadionu, który miał powstać w miejsce Stadionu Ludowego z trybunami dwukondygnacyjnymi w stylu brytyjskim (bez bieżni). Jeśli dałoby się ten projekt wdrożyć to jak twierdzi ekspert bylibyśmy rok przed konkurencją.

To dopiero początek starań o nowy stadion ale miejmy nadzieję, że przy wsparciu wszystkich, którzy dobrze życzą naszemu miastu i klubowi będziemy coraz bliżej urzeczywistnienia tej pięknej idei.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez viking 2007-06-24, 12:37 pm

Jak si ę czyta o tym projekcie to aż łezka kręci się w oku :)
viking

Postprzez muminlukasz 2007-06-26, 6:01 pm

Wnioskując po grze Zagłębia i jaką formę prezentowała pod koniec sezonu to tylko drastyczne zmiany zapewnią jej utrzymanie się w ekstraklasie niestety końcówka obecnego sezonu to pasmo samych haniebnych wyników w porównaniu do pozostałych meczów podejście graczy lub trenerów doprowadziło do tego wnioski trzeba wyciągnąć wnioski awansu niestety nie mamy za dobrą gre tylko za to że afery wybuchły i tyle drużyn weszło do ekstraklasy taka jest prawda

Co do stadionu wstyd wielki wstyd ale nie samego Soosnowca czy tam urzędu miasta ale Dąbrowy Górniczej Czeladzi Będzina Jaworzna te miasta nic nie zrobiły aby Jeden porządny stadion był w Naszym Zagłębiu Dąbroskim i to wielka plama na naszym honorze ludzi którzy w tym mieście mieszkają !!!!! Nie tylko władz, dziś czytałem lub słyszłem wypowiedź śmieszna jak Zagłębie grało w 2 lidze i 3 to stadion był nie potrzebny co za bzdura to był okres a był długi przypominam
na budowe właśnie stadionu Zagłębia Dąbroskiego!!!!!

Policzcie sobie ile byśmy mieli kaski z 5 tych miast jak by się wszystkie złożyli plus mieszkańcy którzy kochają ten klub + dotacje z zagranicy sponsorzy Policzcie sobie stadion powinien służyć do koncertów imprez i widowisk nie tylko piłkarskich

P.s Podam przykład jak byśmy zbudowali stadion na 35 tys ludzi to takie imprezy jak koncerty np: Dni dąbrowy sosnowca nie musiały być zdane na pogode jak w dabrowie deszcz tylko były by otrganizowane na takim stadionie i nie piszcie że 35 tys stadion to dużo bo przeliczcie sobie ile osób jest w tych 5 miastach razem i wtedy pogadamy!!

Koszty stadionu 35 tys nie są duże unas patrząc iż nasze zarobki sa niebotycznie niskie w porównaniu do zagranicznych więc firmy budowlanie nie wzieły by tak dużo a ich prestiż by był wysoki podejmując się takiego projektu Prosze samemu sobie skalkulowac jeśli praca budowlańca wacha sie w Polsce od 1400zł do 2300zł a za granica 3 4 razy więcej więc nasz stadion 35 tysięczyn moze się równać stadionowi za granica 16 tysięcznemu za tą samą kwote:)
muminlukasz

Nie nowy, ale stary.

Postprzez ^yoGi^ 2007-07-29, 1:01 am

Nie znalazłem tematu o stadionie Ludowym więc piszę tu.
Nie było mnie w S-c przez 16 dni. Może mi ktoś udzielić informacji czy jakiekolwiek pracę na stadionie Ludowym zostały rozpoczęte ?
^yoGi^

Re: Nie nowy, ale stary.

Postprzez Stanley 2007-07-29, 5:15 am

^yoGi^ napisał(a):Nie znalazłem tematu o stadionie Ludowym więc piszę tu.
Nie było mnie w S-c przez 16 dni. Może mi ktoś udzielić informacji czy jakiekolwiek pracę na stadionie Ludowym zostały rozpoczęte ?

To Ty chyba ślepy jesteś!!
Stanley

Postprzez ^yoGi^ 2007-07-29, 10:25 am

Stanley napisał(a):

Ja się nie pytałem czy mam problemy ze wzorkiem, jestem krótkowidzem, a może długo...
Chciałem o odpowiedź dotyczącej Stadionu Ludowego, a nie napinki (nabijania postów) z Twojej strony. Skoro uważasz, że jestem "chyba" ślepy to mógłbyś przytoczyć mi link do odpowiedniego tematu, nie ?

Sorry za OT i proszę o odpowiedź dotyczącą Stadionu Ludowego.
^yoGi^

Postprzez fan78 2007-07-29, 10:30 am

^yoGi^ napisał(a):
Stanley napisał(a):

Ja się nie pytałem czy mam problemy ze wzorkiem, jestem krótkowidzem, a może długo...
Chciałem o odpowiedź dotyczącej Stadionu Ludowego, a nie napinki (nabijania postów) z Twojej strony. Skoro uważasz, że jestem "chyba" ślepy to mógłbyś przytoczyć mi link do odpowiedniego tematu, nie ?

Sorry za OT i proszę o odpowiedź dotyczącą Stadionu Ludowego.
WYSTARCZY ZERKNĄĆ NA LISTE TEMATÓW W DZIALE "PILKA NOZNA" TO TAKIE TRUDNE?????????
Jezeli to przerasta twoje mozliwosci to zawsze mozesz isc na mecz Mlodej Ekstraklasy i sie przekonac na wlasne oczy.Mecz jest dzisiaj.
fan78

Postprzez emdżej 2007-07-29, 10:46 am

Ja wiem, że ^yoGi^ to jest pokemon wybitny, ale jak już go opieprzacie to linka podać przy okazji nie zaszkodzi:
http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/view ... 459#195459
emdżej

Postprzez Zaleś 2007-07-31, 11:08 pm

O NOWYM STADIONIE MOZNA POMAZYC !!! moze kiedys!! za 10 lat
Zaleś

Postprzez drewinio 2007-08-01, 7:57 am

A mnie sie wydaje że stadion 15-20 tys powinien nam wystarczyć. Nie ma nic gorszego jak mecz przy prawie pustym stadionie.
drewinio

Postprzez Misaki 2007-08-07, 6:21 pm

Należy się poważnie zastanowić nad ilością miejsc na nowym stadionie. Według mnie najlepszym rozwiązaniem dla nas był by stadion na 22-23 tys miejsc, jednak:
W 2006 roku UEFA wprowadziła regulacje co do infrastruktury stadionowej. Stadiony będą posiadały kategorie, w kolejności rosnącej 1, 2, 3 i najlepsza elite. Może warto by zastanowić się nad budową stadionu o najwyższej kategorii - elite. Taki stadion musiał by mieć jednak pojemność 30 tys i jest to wartość podana netto czyli tak naprawde by musiał mieć około 33 tys pojemności, jednak czy to dla nas nie za dużo. Może by pomyśleć nad jakimś nowatorskim rozwiązaniem, dzięki któremu można zwiększać, zmniejszać ilość miejsc na stadionie np z 25 do 33 tys Takie stadiony się już chyba buduje...

Tutaj dokument UEFA:
Regulacje UEFA na temat infrastruktury stadionowej 2006

Poniższy tekst jest tłumaczeniem oficjalnego dokumentu UEFA.
I Warunki ogólne
Artykuł 1 – Zakres stosowania

1. Regulacje dotyczą kryteriów strukturalnych, jakie muszą spełniać stadiony piłkarskie dla uzyskania kategorii 1,2,3 lub Elite (w kolejności rosnącej).
2. Wymienione poniżej wymogi obowiązują dla wszystkich czterech kategorii, chyba że zastrzeżono inaczej.

Artykuł 2 – Powiązanie z wymogami poszczególnych imprez UEFA

Odpowiednie przepisy UEFA obejmujące odbywanie się imprez na stadionach:

1. Określają kategorię wymaganą od stadionów goszczących wszystkie mecze konkretnej imprezy.
2. Określają odpowiedzialność za monitorowanie zgodności stadionów kryteriami przypisanymi do każdej kategorii.
3. Mogą precyzować okoliczności, w jakich administracja UEFA może odstąpić od konkretnego kryterium strukturalnego wymaganego dla określonej kategorii.

Artykuł 3 – Definicje

Poniższe definicje odnoszą się do:

1. CCTV (closed-circuit TV system): zamontowane ruchome kamery dla monitoringu widzów, bezpośredniej okolicy stadionu, wejść i wszystkich przestrzeni w samym stadionie.
2. Pomieszczenie kontroli (control room): pomieszczenie zarezerwowane dla osób, które odpowiadają za ogół kwestii bezpieczeństwa związanych z meczem, czyli głównego oficera policji, szefa ochrony i ich podwładnych.
3. Pokój delegata (delegate’s room): pomieszczenie zarezerwowane dla oficjalnego delegata UEFA i obserwatora sędziów.
4. Strefa mieszana (mixed-zone): obszar między szatniami a parkingiem dla autobusów z zawodnikami, gdzie akredytowani przedstawiciele prasy, radia i telewizji mogą prowadzić wywiady z piłkarzami po meczu.
5. Obszar dla pojazdu OB. (OB. van area): wydzielona przestrzeń w parkingu dla mediów, gdzie może stanąć główny wóz transmisyjny (OB. Van).
6. System nagłośnienia (public address system): elektroniczny system głośników zdolny do wyraźnego przekazywania komunikatów wszystkim widzom jednocześnie.
7. Tymczasowe trybuny (temporary stands): miejsca siedzące, które z uwagi na materiały, projekt i konstrukcję mają służyć tylko przez bardzo ograniczony okres czasu.

II Kryteria strukturalne
Rozdział Pierwszy: przestrzenie związane z piłkarzami i działaczami
Artykuł 4 – Obszar gry

1. Obszar gry musi być płaski i równy
2. Musi być wyposażony w system odprowadzania wody. Nie może dojść do sytuacji, kiedy będzie niemożliwy do użytkowania z powodu zalania.
3. Musi być zgodny z poniższymi wymiarami i wymogami:

Kategoria Długość Szerokość Dodatkowe wymagania
1 100-110 m 64-75 m -
2
3 105 m 68 m
Elite Brak jakichkolwiek ogrodzeń wokół boiska
Artykuł 5 – Miejsce do rozgrzewki

Obszar gry musi zawierać miejsce do rozgrzewki dla rezerwowych wzdłuż linii bocznych lub za bandami reklamowymi za bramkami.
Artykuł 6 – Bramki i zapasowa bramka

1. Słupki i poprzeczka muszą być wykonane z aluminium lub podobnego materiału i mieć okrągły lub eliptyczny kształt (przekrój). Dodatkowo, muszą być zgodne z Zasadami Gry (Laws of the Game), wydanymi przez International Football Association Board (IFAB), co oznacza konkretnie, że:
1. Odległość między słupkami musi wynosić dokładnie 7,32m;
2. Wysokość od dolnej krawędzi poprzeczki musi wynosić dokładnie 2,44m;
3. Słupki i poprzeczka muszą być białe;
4. Nie mogą stanowić jakiegokolwiek zagrożenia dla zawodników.
2. Dodatkowa bramka możliwa do zainstalowania w każdej chwili, jeśli będą tego wymagały okoliczności, musi być dostępna na stadionie.

Artykuł 7 – Murawa

1. Stadion musi posiadać albo naturalną nawierzchnię trawiastą, albo sztuczną murawę.
2. Sztuczna murawa musi spełniać poniższe warunki:
1. musi posiadać licencję FIFA, którą można pozyskać jedynie po zbadaniu danej murawy przez laboratorium akredytowane przy FIFA i uznaniu jej za spełniającą wymogi FIFA wobec sztucznych muraw;
2. musi spełniać wszystkie wymogi obowiązującego prawa narodowego;
3. musi być zielona.

Artykuł 8 – Ławki rezerwowych

Stadion musi być wyposażony w dwie ławki rezerwowych umieszczone na poziomie boiska, każda z miejscami dla przynajmniej 13 osób i każda przynajmniej 5m od linii bocznych boiska.
Artykuł 9 – Flagi

Stadion musi posiadać przynajmniej 5 masztów lub innych podpór, które będą pozwalały zawiesić na stadionie 5 flag.
Artykuł 10 – Szatnie

1. Stadion musi być wyposażony w:
1. z szatnią dla każdego zespołu z przynajmniej pięcioma prysznicami, trzema muszlami klozetowymi, miejscami siedzącymi dla przynajmniej 25 osób, jednym stołem do masażu i jedną tablicą do kreślenia taktyki;
2. szatnię dla sędziów z przynajmniej jednym prysznicem, jedną muszlą klozetową, pięcioma krzesłami i biurkiem.
2. Stadion musi gwarantować bezpośrednie, osobne i chronione wejście na obszar gry dla obu drużyn i sędziów i zapewnić im bezpieczne dotarcie i opuszczanie stadionu.

Artykuł 11 – Pokój delegata

Stadion musi posiadać pokój dla delegata z dostępem do telefonu i faksu w pobliżu i z łatwym dostępem do szatni piłkarzy i sędziów.
Artykuł 12 – Pokój pierwszej pomocy i leczenia dla piłkarzy i działaczy

Stadion musi posiadać wydzielone pomieszczenie do udzielania pierwszej pomocy i leczenia dla zawodników i działaczy.
Artykuł 13 – Pomieszczenie kontroli antydopingowej

1. Stadion musi posiadać pomieszczenie do kontroli antydopingowej zgodne z wymogami określonymi w Aneksie 1 tego dokumentu.
2. Pomieszczenie to musi być blisko szatni zawodników i musi być niedostępne dla osób nieupoważnionych i mediów.
3. Musi mieć przynajmniej 20m2 i zawierać trzy części: poczekalnię, pokój do testów i toaletę. Wszystkie połączone ze sobą.
4. Poczekalnia jest wydzieloną częścią pokoju do testów lub bezpośrednio do niego przylega (przegroda rozdzielająca obie części jest dozwolona). Musi zawierać miejsca dla 8 osób, wieszaki lub szafki na ubrania oraz lodówkę.
5. Pokój do testów musi posiadać: 1 stół, 4 krzesła, zlew z bieżącą wodą, zamykaną szafkę i toaletę (przylegającą do pokoju lub w samym pokoju).
6. Toaleta musi znajdować się w pokoju do testów lub bezpośrednio przy nim, z bezpośrednim i osobnym wejściem do pokoju testowego. Musi zawierać muszlę klozetową i zlew z bieżącą wodą.

Artykuł 14 – Sztuczne oświetlenie

1. Stadion musi posiadać system sztucznego oświetlenia spełniający minimalne i/lub maksymalne podane wartości oświetlenia (mierzone zgodnie z Aneksem II):
Kategoria stadionu: w Ev (lx) dla stałych kamer w Ev (lx) dla ruchomych kamer
1 800 – 1400 500 - 1000
2
3 1200 – 1400 800 - 1000
Elite minimum 1400 minimum 1000
2. W celu zapewnienia, że mecz będzie mógł być kontynuowany w razie awarii prądu, musi być dostępny niezależny system zasilania awaryjnego, spełniający te wymogi:
Kategoria stadionu Wymóg
1 brak
2 Zdolny dostarczyć min. 2/3 normy dla kategorii
3 Zdolny dostarczyć pełną wartość normy stale i bez zakłóceń
Elite

Artykuł 15 – Parkingi

1. Stadion musi zapewnić przynajmniej dwa miejsca dla autobusów z zawodnikami i 10 miejsc dla aut klubowych działaczy.
2. Dodatkowo, musi spełniać poniższe wymogi:

Kategoria stadionu Minimalna ilość chronionych miejsc parkingowych dla VIP-ów Dodatkowe wymogi
1 20 -
2 100
3 150 Miejsca parkingowe dla przynajmniej 400 autobusów w okolicy stadionu.
Elite
Rozdział 2: Przestrzeń związana z widzami
Artykuł 16 – Trybuny i pomieszczenia dla kibiców

1. Miejsca siedzące dla widzów muszą być indywidualne, przytwierdzone (np. do podłoża), oddzielone od siebie, wyprofilowane, numerowane, z wytrzymałego i niepalnego materiału i muszą posiadać oparcia na przynajmniej 30cm od powierzchni siedziska.
2. Zabronione jest wykorzystywanie tymczasowych trybun.
3. Stadion musi być wyposażony w toalety i punkty cateringowe dla wszystkich widzów na każdym sektorze (osobne dla każdej trybuny).
4. Dodatkowo, stadion musi spełniać następujące wymogi:

Kategoria stadionu Wymóg
1 Mecze mogą się odbywać przed stojącą widownią
2 Mecze mogą być rozgrywane tylko przed widownią siedzącą, sektory z miejscami stojącymi muszą być zamknięte (wszelkiego rodzaju ławki uznawane są za miejsca stojące).
3
Elite
Artykuł 17 – Kibice gości

Przynajmniej 5% całkowitej pojemności musi zostać udostępnione wyłącznie kibicom gości, w wydzielonej części stadionu.
Artykuł 18 – Wchodzenie i opuszczanie stadionu

1. Bramy wejściowe i/lub kołowrotki muszą być zaprojektowane tak, by uniknąć zatorów i zapewnić swobodny przepływ widzów.
2. Wszystkie ciągi pieszych i klatki schodowe w przestrzeni dla widzów muszą być pomalowane na jasny kolor, podobnie jak wszystkie bramy prowadzące z przestrzeni dla kibiców (z trybun) do obszaru gry (murawa i okalająca ją przestrzeń) i wszystkie drzwi wyjściowe i bramy prowadzące na zewnątrz stadionu.
3. Wszystkie drzwi wyjściowe i bramy na stadionie oraz wszystkie bramy prowadzące z przestrzeni dla kibiców na obszar gry, muszą:
1. być wyposażone w zamek, który może być obsłużony w prosty sposób i przez każdego, od wewnątrz- w przypadku wyjść i bram wyjściowych ze stadionu, lub z obu stron w przypadku bram prowadzących z trybun na obszar gry;
2. muszą być tak zaprojektowane, aby mogły pozostawać otwarte, kiedy kibice są na stadionie.
4. Okolice stadionu (podejście pod stadion) muszą być odpowiednio oznakowane (np. przez piktogramy), by pokierować widzów na ich sektory, a wszystkie kołowrotki, bramy wejściowe/wyjściowe i drzwi muszą być sprawne i oznaczone podobnie, w zrozumiały powszechnie sposób.
5. Dodatkowo, stadion kategorii Elite musi posiadać nowoczesny elektroniczny system kontroli wstępu, który dostarcza dane o wchodzących kibicach w czasie rzeczywistym i uniemożliwia użycie podrobionych biletów.

Artykuł 19 – System oświetlenia awaryjnego

Dla zapewnienia bezpieczeństwa i kierowania widzów, stadion musi posiadać system awaryjnego oświetlenia zatwierdzony przez odpowiednią lokalną instytucję, na wypadek awarii instalacji elektrycznych. Awaryjne oświetlenie musi obejmować wszystkie przestrzenie, do których ma dostęp publiczność, włącznie z wyjściami i drogami ewakuacyjnymi.
Artykuł 20 – Pojemność (kibice)

W kwestii pojemności każdy stadion musi spełnić następujące wymogi:
Kategoria stadionu Wymóg
1 Trybuna główna z minimum 200 miejscami
2 Przynajmniej 3000 krzesełek
3
Elite Przynajmniej 30000 krzesełek, z czego minimum 22500 zadaszonych.
Artykuł 21 – System nagłośnienia

1. Stadion musi być wyposażony w system nagłośnienia.
2. System musi być zasilany niezależnie od głównego źródła prądu i działać w razie jego braku.
3. Dodatkowo, stadion kategorii Elite musi posiadać wielki ekran, umożliwiający wyświetlanie komunikatów dla publiczności.

Artykuł 22 – Pomieszczenia sanitarne dla widzów

Muszle klozetowe dla obu płci oraz pisuary muszą być udostępnione na każdym sektorze stadionu, ze średnią jednej muszli klozetowej na 200 osób i jednego pisuaru na 125 osób.
Artykuł 23 – Pierwsza pomoc dla widzów

1. W pełni wyposażone pomieszczenia do udzielania pierwszej pomocy zaakceptowane przez kompetentną lokalną instytucję muszą być dostępne na każdym sektorze stadionu.
2. Te pomieszczenia muszą być jasno oznakowane, a dostęp do nich odpowiednio oznakowany.

Artykuł 24 – Widzowie niepełnosprawni

1. Stadion musi posiadać osobne wejście i miejsca na trybunach dla osób niepełnosprawnych i ich pomocników.
2. Dodatkowo, osoby niepełnosprawne muszą mieć zapewnione osobne pomieszczenia sanitarne i cateringowe w pobliżu sektora dla nich przewidzianego.

Artykuł 25 – Pomieszczenie kontroli

Stadion musi spełniać następujące wymogi:
Kategoria stadionu Wymóg
1 -
2 Posiadać pomieszczenie kontroli z widokiem na wnętrze stadionu i urządzeniami komunikacyjnymi
3
Elite
Artykuł 26 – CCTV

Kategoria stadionu Wymóg Dodatkowy wymóg
1 -
2
3 Wyposażenie w stały system CCTV wewnątrz i na zewnątrz stadionu System musi posiadać wbudowaną funkcję wykonywania zdjęć widzów i posiadać kolorowe monitory w pomieszczeniu kontroli
Elite
Artykuł 27 – Przestrzeń dla VIP-ów i gości

1. Stadion musi posiadać przynajmniej następującą liczbę miejsc dla VIP-ów i posiadać pojedyncze pomieszczenie dla gości o następujących wymiarach:
Kategoria stadionu Minimum miejsc dla VIP-ów Minimum miejsc dla VIP-ów zarezerwowanych dla przyjezdnych Przestrzeń dla gości
1 50 20 -
2 400 200
3 750 400 m2
Elite 1500
2. Miejsca VIP muszą być zlokalizowane w trybunie głównej, możliwie blisko środkowej linii boiska, między polami karnymi.

Rozdział 3: Przestrzeń związana z mediami
Artykuł 28 – Przestrzeń pracy mediów

1. Stadion musi posiadać przynajmniej jedno pomieszczenie robocze dla mediów z biurkami i urządzeniami komunikacyjnymi (telefony, faksy, internet)
2. Pomieszczenie to musi mieć następujące wymiary:

Kategoria stadionu Wielkość pomieszczenia
1 50 m2
2 100 m2
3 150 m2
Elite
Artykuł 29 – Umiejscowienie kamer

1. Na trybunie głównej musi się znajdować jeden podest na główną kamerę. Musi być umieszczony centralnie, ponad powierzchnią murawy na wysokości gwarantującej optymalną jakość przekazu.
2. Musi ona być usytuowana dokładnie na wprost linii środkowej boiska na wysokości dającej kąt nachylenia do murawy rzędu 15-20.
3. Platforma dla głównej kamery musi mieć następujące wymiary:

Kategoria stadionu Wielkość podestu
1 4 m2
2 6 m2
3 10 m2
Elite 12 m2
Artykuł 30 – Loża prasowa

1. Stadion musi posiadać lożę prasową dla reprezentantów mediów spełniającą następujące warunki:
Kategoria stadionu Minimum zadaszonych miejsc Minimum zadaszonych miejsc z blatami Lokalizacja loży prasowej
1 20 5 -
2 50 25
3 100 50 W centrum trybuny głównej (w okolicy szatni piłkarzy i innych pomieszczeń dla mediów).
Elite 200 100
2. Wszystkie siedzenia z blatami muszą być wyposażone w kontakt i łącze telefoniczne/modem.
3. Blaty muszą być na tyle duże, by pomieścić laptopa i notatnik.

Artykuł 31 – Miejsca dla komentatorów radiowych i telewizyjnych

1. Stadion musi mieć przynajmniej następującą liczbę zadaszonych stanowisk dla komentatorów:
Kategoria stadionu Minimalna liczba miejsc
1 2
2 5
3 25
Elite 40
2. Każde stanowisko musi posiadać przynajmniej 3 siedziska.

Artykuł 32 – Studio TV

Stadion musi posiadać studio/a TV spełniające następujące wymogi:
Kategoria stadionu Wymagana liczba Wymagany rozmiar Dodatkowe wymogi
1 1 -
2 2 5m x 5m x 2,3m (d-s-w) -
3 W tym „studio prezentacyjne” z widokiem na murawę i zabezpieczoną odpowiednią strefą mieszaną
Elite 3
Artykuł 33 – Przestrzeń dla wozu transmisyjnego (pojazdu OB.)

Stadion musi spełniać następujące wymogi dla wozów transmisyjnych:
Kategoria stadionu Umiejscowienie Rozmiar
1 - Przynajmniej 100m2
2 Przynajmniej 200m2
3 Przynajmniej 1000m2
Elite Po tej samej stronie stadionu, co trybuna główna Przynajmniej 2000m2
Artykuł 34 – Sala konferencyjna

Kategoria stadionu Wymóg Minimalna ilość miejsc siedzących
1 Część pomieszczenia roboczego mediów może być wykorzystana -
2 Przynajmniej jedna sala konferencyjna z biurkiem, stanowiskiem dla kamery, podwyższeniem, rozdzielaczem, nagłośnieniem i krzesłami 50
3 75
Elite 100

http://stadiony.net/article.php?a=51&t= ... nowej-2006

edit: Tak sobie teraz myśle, że się mogłem trochę zagalopować co do naszych możliwości. Kategoria 3 myśle, że będzie dla nas też ok, gdyż można rozgrywać na takim stadionie wszystkie mecze pucharu UEFA i Ligi Mistrzów poza finałami. Szczegóły:
Na obiektach, odpowiadających kryteriom kategorii 3, będą mogły być rozgrywane wszystkie spotkania rozgrywek krajowych oraz mecze wszystkich etapów rozgrywek UEFA, poza finałami Ligi Mistrzów i Pucharu UEFA. Najważniejsze założenia stadionu kategorii 3 to: zalecana pojemność minimum 15 000 indywidualnych miejsc siedzących netto, z czego co najmniej trzy trybuny muszą być zadaszone, wyposażenie w podgrzewaną płytę, szatnie mieszczące co najmniej 25 osób, wewnętrzna telewizja przemysłowa lub monitoring, co najmniej 5 procent miejsc dla kibiców gości, 750 miejsc na trybunie VIP plus sala recepcyjna 400 m2, parking dla co najmniej 150 samochodów VIP, trybuna prasowa na minimum 100 osób, pokój dla prasy, sala konferencyjna, 25 zadaszonych, stanowisk komentatorskich (TV/radio), dwa studia dla potrzeb TV, miejsca dla wozu transmisyjnego o pow. co najmniej 1000 m kw., oświetlenie co najmniej 1200 lux plus awaryjny system zasilania.

Jednak wyobraźcie sobie np, że w Sosnowcu organizujemy finał pucharu UEFA :) mniam

3 kategoria = 15 tys netto czyli pewnie pod 17 tys podchodzi. Np taka Korona Kielce to nie wiem czy będzie mogła grać na swoim estadio od 2009 roku w pucharach - pewnie będzie mogła bo jest to pojemność jedynie zalecana.

edit:

Połączyło mi posty.

STADION CZY SZPITAL?

[ Dodano: 16-09-2007, 1:06 ]
Sprawa budowy stadionu piłkarskiego w Sosnowcu zeszła ostatnio na dalszy plan. Zdominowały ją: afera korupcyjna w klubie Zagłębie, modernizacja Stadionu Ludowego i trudna sytuacja naszego klubu, tak sportowa, jak i - w nieodległej perspektywie - finansowa. Ale nie tylko to.

Tematem nr 1 ostatnich miesięcy w Sosnowcu jest restrukturyzacja szpitali miejskich, czyli połączenie ich w nowoczesny podmiot. Ile będzie kosztować ta restrukturyzacja, nie wiadomo, ale mówi się o kilkudziesięciu milionach złotych. Zaangażowanie władz miasta w ochronę zdrowia dostrzegła dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego, Urszula Urbanowicz, i postanowiła zrestrukturyzować swój szpital na koszt budżetu Sosnowca, co jej się udaje.

Temat budowy stadionu stał się przed wyborami tematem niewygodnym dla polityków, którzy mają świadomość, że w trąbę nie zrobią już nikogo. Problem jednak istnieje, i wcześniej czy później wybuchnie, i to raczej nie z siłą kapiszonu. Poprosiliśmy więc czołowych polityków sosnowieckich o odpowiedź na pytanie: co dalej z budową stadionu? Tylko dwóch liderów (jeden z SLD, drugi z PO) schowało głowy w piasek, czego się po nich akurat spodziewaliśmy.

Oto odpowiedzi liderów sosnowieckiej sceny politycznej na pytanie: co dalej z budową stadionu?

Radny Aleksander Kalański:
- Jestem, byłem i pozostanę przeciwnikiem budowy nowego stadionu piłkarskiego w Sosnowcu ze środków budżetowych. Od początku uważałem, że świętym obowiązkiem miasta było przygotowanie Stadionu Ludowego do rozgrywek pierwszoligowych. Niestety - nawet z tak prostą sprawą sobie nie poradzono, przez co skazano sympatyków Zagłębia na tułaczkę do Wodzisławia. Uważam, że miasto wyrządziło kibicom krzywdę. Tylko dzięki ich kulturalnej, choć stanowczej postawie podczas manifestacji, sprawę remontu uda się niebawem załatwić. Uważam, że dziś w mieście są zdecydowanie ważniejsze sprawy niż budowa nowego stadionu - są nimi ratowanie służby zdrowia, pilne zagospodarowanie placu Papieskiego i urządzenie tam centrum życia katolicko-kulturalnego, remont stadionu w Klimontowie wraz z boczną murawą, a przede wszystkim działania sprzyjające rozwojowi Zagłębia Dąbrowskiego. Inwestujmy w ludzi, nie w pałace.

Przewodniczący Rady Miejskiej Daniel Miklasiński:
- Jestem za budową nowego stadionu, jeśli nie odbędzie się to kosztem restrukturyzacji szpitali.

Radny Krzysztof Haładus:
- Oglądając w telewizji relacje z Orange Ekstraklasy nie da się nie zauważyć, iż praktycznie większość polskich drużyn pierwszoligowych, gra na stadionach nie lepszych od Stadionu Ludowego w Sosnowcu. Po prowadzonej obecnie na koszt miasta modernizacji rzędu 10 mln. złotych, istniejący stadion spełniać będzie warunki gry w I lidze. Sądzę więc, że skierowanie przez władze miasta takich środków na zaspokojenie potrzeb miłośników zawodowej piłki nożnej, jest racjonalne i wystarczające. Właśnie takie rozwiązanie postulowałem – szybki, niezbędny remont stadionu. Osobiście jestem zwolennikiem finansowania swoich zainteresowań bezpośrednio z własnej kieszeni, aniżeli poprzez transfer - via budżet państwa czy samorządu, co jest droższe, o niemałe koszty owego transferu, nie mówiąc o tym, że krzywdzące dla tych, którzy ze swoimi potrzebami nie potrafią się "przebić". Jestem przeciwny budowie nowego stadionu z pieniędzy budżetu miasta. Nie mam natomiast nic przeciwko budowie i finansowaniu nowego stadionu przez podmiot prywatny. Deklarowałem onegdaj i podtrzymuję tę deklarację, wykupu akcji prywatnej spółki akcyjnej za kwotę minimum 1000 zł, jeśli przedstawi ona realny biznesplan - budowy i funkcjonowania takiego stadionu. Gdyby 10.000 kibiców Zagłębia postanowiło przeznaczyć podobną kwotę, którą w ciągu wakacji można zarobić w ciągu miesiąca (!), to mielibyśmy 10 mln zł na początek! A sądzę, że w Sosnowcu znalazłoby się wielu, którzy są znacznie bardziej zainteresowani piłką nożną niż ja i skłonni byliby zainwestować większe kwoty. Myślę, że w przypadku pojawienia się takiej prężnej inicjatywy, władza samorządowa mogłaby ją wspomóc, udostępniając teren, pomagając w opracowaniu projektu czy pozyskaniu dodatkowych funduszy unijnych. Do tego potrzeba jednak śmiałego działania i pracy, a nie biadolenia czy narzekania.

Radny Tomasz Jamrozy:
- W Sosnowcu nie mamy żadnego nowoczesnego obiektu sportowego, stąd niezbędna jest zmiana tego stanu. Dlatego nadal zdecydowanie uważam, iż w Sosnowcu potrzebny jest nowoczesny stadion piłkarski. Co więcej, powinien być usytuowany przy ulicy Kresowej, obok obecnego obiektu, gdyż miejsce to ma już swoje tradycje sportowe, a także jest łatwo dostępne dla kibiców. Pojawiających się głosów w Radzie Miejskiej o wyższości potrzeby restrukturyzacji sosnowieckich szpitali nad koniecznością budowy stadionu nie rozumiem i zupełnie się z nimi nie zgadzam. Prawdopodobnie niektórzy, po ostatnich porażkach Zagłębia przestali wierzyć w dalsze sukcesy klubu. W tej chwili nie znamy kosztów budowy stadionu, ani potrzeb szpitali. Inwestycje te będą rozłożone na lata, a na ich realizację będzie można pozyskać środki zewnętrzne. Według mnie sfinansowanie obu zadań jest możliwe i prowadzenie takiej dyskusji jest nieodpowiedzialne.

Radny Karol Winiarski:
- W Wieloletnim Planie Inwestycyjnym na lata 2007-2010 zapisano kilka miesięcy temu kwotę 60 mln zł. na budowę stadionu piłkarskiego. Kwota ta pochodząca z budżetu Sosnowca miała pokryć jedynie część ogólnych kosztów tej inwestycji - w najlepszym razie połowę. Dla każdego kto zna realia finansowe naszego miasta, od początku było jasne, że nie jesteśmy w stanie samodzielnie sfinansować tak kosztownego przedsięwzięcia. Dlatego też proponuję zapisanie w budżecie na rok 2008 o wiele mniejszej, kilkumilionowej kwoty, która będzie dawała możliwość wystąpienia o pozyskanie środków zewnętrznych, czy też poszukiwanie inwestora prywatnego w ramach partnerstwa prywatno -publicznego. Pozostałą kwotę natomiast należałoby przeznaczyć na sfinansowanie programu restrukturyzacji szpitala miejskiego rozpoczynającego swoją działalność z dniem 1 stycznia oraz na wykonanie niezbędnych prac w budynkach przychodni w związku z programem dostosowawczym, który musi być zrealizowany do końca przyszłego roku.

Prezydent Kazimierz Górski:
- Przygotowujemy specjalną ofertę dla inwestorów i banków współpracujących z naszym miastem. My nie mamy 100 hektarów, które proponuje Zabrze, ale myślę, że bez tego uda nam się zawiązać konsorcjum, które będzie współfinansować budowę stadionu. W październiku temat powinien się rozstrzygnąć.

Radny Tomasz Bańbuła:
- Rozpoczęty na szeroką skalę remont Stadionu Ludowego zmierza we właściwym kierunku. Natomiast budowa nowego stadionu uzależniona jest przede wszystkim od środków z zewnątrz. Gdybyśmy na okoliczność organizowania Mistrzostw Europy w Chorzowie, otrzymali znaczące środki, to wówczas moglibyśmy na ten temat dyskutować. Dzisiaj nie stać nas na wydatek kilkudziesięciu milionów złotych.

Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Jarosław Pięta:
- Zgłosiliśmy już wniosek o uwzględnienie w przyszłorocznym budżecie propozycji zabezpieczenia środków na budowę nowego stadionu. Ze strony klubu PO podejmiemy działania mające na celu uwzględnienie tego wniosku.

Reasumując:
Platforma jest za budową stadionu (nawet ze środków własnych miasta); opozycja jest przeciw, chyba, że ze środków zewnętrznych...; SLD jest przeciw, chyba że ze środków zewnętrznych; prezydent Kazimierz Górski (z SLD) chciałby...; Przewodniczący Rady Miejskiej (z PO) też chciałby, ale..., czyli generalnie wszyscy są za a nawet przeciw.

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ne ... hp?id=9862
Misaki

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna