przez fan78 2007-07-08, 7:12 pm
Zadbamy o to, żeby żaden z tych bandytów, których zidentyfikujemy, już nigdy nie wszedł na stadion - zapowiada prezes Legii Leszek Miklas. W niedzielę chuligani w barwach stołecznego klubu przerwali mecz Interoto w Wilnie.
ZOBACZ TAKŻE
* Skandal w Wilnie. Kibice Legii przerwali mecz Pucharu Interoto (08-07-07, 19:32)
Dla sport.pl - Leszek Miklas, prezes Legii:
To skandal, jakiego nie widziałem. Od TVP i TVN dostaniemy wszystkie materiały, jakie zostały nakręcone. Zadbamy o to, żeby żaden z tych bandytów, których zidentyfikujemy, już nigdy nie wszedł na stadion. Twarze wielu było doskonale widać i zapewniam, że wyeliminujemy ich ze sportu, bo oni go niszczą. Na każdą decyzję UEFA jesteśmy przygotowani, tym bardziej że to recydywa naszych tzw. kibiców. Nie pamiętam meczu w Europie po którym nie płacilibyśmy kary. W ubiegłym roku kara wyniosła 180 tys. zł. Jestem zszokowany, że ludzie z cywilizowanego kraju mogą się tak zachowywać. To dzicz, która nie umie żyć w normalnym społeczeństwie. I nie ma prawa pojawić się na naszym stadionie. Nie mamy wyjścia, musimy ich skutecznie usunąć. Z kibicami nie mają nic wspólnego. Obiecuję, że ci, których zidentyfikujemy - a takich będzie sporo - nie wejdą już na stadion. Litwini nie byli przygotowani na przyjęcie jakichkolwiek kibiców, ale to żadne usprawiedliwienie.
Źródło: Gazeta Wyborcza
[ Dodano: 08-07-2007, 9:15 ]
I jeszcze komentarz Listka:
Dla sport.pl - Michał Listkiewicz, prezes PZPN, przedstawiciel komisji UEFA ds. europejskich pucharów:
Za kibiców swojej drużyny odpowiada klub. Legia na pewno będzie ukarana bardziej niż Litwini. Wszystko zależy od tego, co napisze delegat UEFA. Wynik zostanie zweryfikowany na 3:0 dla Vetry. Rewanż, jeśli w ogóle do niego dojdzie, zostanie rozegrany 300 km poza Warszawą albo przy pustych trybunach. Wszystko skończy się gigantyczną karą, jeśli nawet nie wykluczeniem z pucharów. Tym bardziej, że UEFA od lat ma kłopoty z kibicami Legii. Kiedyś pokazywali nam film szkoleniowy o "zadymach". Jako przykład pokazano mecz Utrecht - Legia i głupio mi było jak 52 przedstawicieli państw całej Europy patrzyło jak Holenderzy biją się z Polakami. Na EURO 2012 to nie będzie miało wpływu.
Źródło: Gazeta Wyborcza