TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mario1 2007-06-27, 4:41 pm

kapitalnie trzeba niestety w naszej sytuacji robic wszystko tak zeby sie nie mieli do czego przy..fanzolic choc lesne dziady i tak cos pewnikiem wynajda w rekawie nie ukrywajmy nie kocha nas centrala :606: :606:
mario1

Postprzez Marcyś_1906 2007-06-27, 6:02 pm

Nie wiem w którym temacie mam spytać więc zadaje tu

czy znane jest stanowisko policji co do naszych meczy w chorzowie ?
Marcyś_1906
MEGAPROJEKTANT

Postprzez Osman 2007-06-27, 9:01 pm

ciekawe co klub zrobi względem meczow na Śląskim dla kibicow :/

mam nadzieje że będą jakieś udogodnienia, nie mam zamiaru sam jechac po hanysowie...
Osman
Żółta kartka

Postprzez Tomowitz 2007-06-27, 9:05 pm

Osman napisał(a):ciekawe co klub zrobi względem meczow na Śląskim dla kibicow :/

mam nadzieje że będą jakieś udogodnienia, nie mam zamiaru sam jechac po hanysowie...

No kibole niebieskich już zadbają o komfort :) więc zupełnie się z Tobą zgadzam chociaż i tak do października bedę na robocie w Reichu :(
Tomowitz

Postprzez psv 2007-06-27, 10:00 pm

http://www.sport.pl/sport/1,78978,4260001.html
Maszty, które mają stanąć na obiekcie Zagłębia Sosnowiec, z powodzeniem sprawdzają się już na stadionach Wisły Kraków, Dyskobolii Grodzisk Wielkopolski i Amiki Wronki.
Pierwszy krok ku dostosowaniu Ludowego do wymogów licencyjnych został wykonany. Przetarg na oświetlenie rozstrzygnięto. Za całość realizacji projektu będzie odpowiedzialna Eltel Networks, firma ze skandynawskim kapitałem działająca w sektorze energetycznym i telekomunikacyjnym. Koszt przedsięwzięcia to 3 658 584 zł i 80 gr. - Jeżeli nie będzie protestów firm, które przegrały w przetargu, to w przyszłym tygodniu powinny ruszyć prace - mówi Leszek Baczyński, dyrektor stadionu i prezes Zagłębia.

Jasiu w pół godziny

Maszty, które staną na obiekcie w Sosnowcu, z powodzeniem sprawdzają się już na stadionach Wisły, Dyskobolii i Amiki. Głównym wykonawcą będzie wrocławski oddział firmy Eltel Networks - maszty dostarczy jednak chorzowska firma Gem, a projektory oświetlające boisko - katowicki oddział przedsiębiorstwa Thorn.

Konstrukcja masztów, jak i projektorów wywodzi się z Francji. Słupy, które staną na koronie Ludowego, nazywają się pieszczotliwe "Petit Jean", czyli po prostu "Jaś".

Inżynier z firmy Gem, wyłącznego przedstawiciela francuskiego przedsiębiorstwa PETITJEAN, mówi, że słupy będą mieć około 44 m wysokości i będą pochylone w kierunku murawy pod kątem 5 st. O dodatkowe 15 st. będzie przechylony sam projektor. Montaż słupów jest błyskawiczny - ponoć można go postawić w 30 min! Scalenie poszczególnych elementów oraz podłączenie do prądu trwa jednak około dwóch tygodni (dla czterech masztów).

W takim tempie Zagłębie miałoby stadion na ligę jeszcze przed inauguracją rozgrywek (27 lipca)! Specjaliści z Eltelu tłumaczą jednak, że postawienie masztów to jedno, a budowa solidnych fundamentów to drugie.

- By konstrukcja była solidna i bezpieczna, powinno się odczekać 21 dni. Są co prawda pewne dodatki do betonu, które przyspieszają ten proces, ale trudno przesądzić, czy zostaną zastosowane w Sosnowcu [latem nie zaleca się stosowania tego typy środków - przyp. red.] - mówią. Z naszych informacji wynika, że odbiór prac ma nastąpić najpóźniej po 90 dniach.

Maszty będą niemal identyczne jak te na stadionach Wisły, Groclinu i Amiki. Różnica będzie jedna - na wymienionych obiektach drabina prowadząca na szczyt znajduje się na zewnątrz słupa. W Sosnowcu będzie jak na stadionie olimpijskim w Atenach - specjalny wózek ma się poruszać wewnątrz konstrukcji. Światło na Ludowym ma mieć moc 1500 luksów. Przypomnijmy, że wymogi UEFA dotyczące oświetlenia to 1400 luksów.

Tymczasem zgodnie z naszymi informacjami działacze Zagłębie podpisali wczoraj umowę z władzami Stadionu Śląskiego na użyczenie obiektu do czasu, aż wymogi licencyjne spełni Ludowy. Mecze mają się odbywać przy ograniczonej widowni, a jej liczba będzie zależna od rangi przeciwnika. Dodajmy, że zgłoszenie Śląskiego to rozwiązanie formalne, bowiem Zagłębie chce jeszcze prosić rywali, z którymi zmierzy się na początku sezonu, o zmianę gospodarzy spotkań.
psv

Postprzez Robson_2006sc 2007-06-28, 12:09 am

sorki za rozmycie ale fajne pytanie znalazlem w quizie na gazecie

Quiz: sportowe wydarzenia tygodnia

9. Około 500 kibiców Zagłębia Sosnowiec manifestowało w czwartek przed Urzędem Miejskim w Sosnowcu. Czego się domagali?:
a) dotacji władz miasta dla klubu w wysokości 10 mln złotych
b) szybkiego przystosowania Stadionu Ludowego do wymogów Orange Ekstraklasy
c) nowych wyborów prezydenta Sosnowca, bo okazało się, że obecny, Kazimierz Górski jest kibicem Ruchu Chorzów

hmm a moze odpowiedz C jest rzeczywiscie prawidlowa:P

a tak normalnie to dobrze ze juz zrobiony ten przetarg byle nie bylo zadnych odwolan i do roboty z jupiterami teraz murawa i szatnie i gramy u siebie
Robson_2006sc

Postprzez PaprykarZ19 2007-06-30, 12:33 am

Jeżeli rzeczywiście żadna z firm nie oprotestuje przetargu na oświetlenie to okaże się, że Górski ma więcej szczęścia niż rozumu ;D
PaprykarZ19

Postprzez dziejus 2007-07-01, 8:42 pm

Kiedy mija dokladnie termin odwolan ? mnie sie wydaje ze chyba jutro
dziejus

Postprzez darco 2007-07-01, 9:13 pm

7 dni od ogłoszenia wyniku, a więc do 3 lipca włącznie.
W środę (4 lipca) rano powinno być wszystko jasne !
darco

Postprzez Xavier88 2007-07-01, 9:20 pm

Mam nadzieję, że od razu następnego dnia wejdą robotniczy i zaczna walczyc.
Twu nie chce krakać, ale czy nie znacie polskiej zawiści i w ostatniej godzinie może ktoś wpaść na genialny pomyśł i zrobic nam na złość.
Jeszcze raz twu.
Xavier88

Postprzez Tomowitz 2007-07-01, 9:47 pm

Hehe a może ktoś z ratusza napisze odwołanie? ;)
Tomowitz

Postprzez dziejus 2007-07-02, 11:02 pm

Jeszcze 24 godziny !!
dziejus

Postprzez MarcelZS 2007-07-03, 2:02 pm

oby tylko .... nikt nie był złośliwy i nie przywlił w ostatnij chwili z odwołaniem bo wtedy to w rundzie jesiennej o oświetleniu możemy zapomnieć .... nie mówiąc już o kłopatach z licencją, bo do tego czasu napewno ruszą prace na Stadionie Sląskim ... zaczynamy odliczanie :)
MarcelZS

Postprzez Osman 2007-07-03, 7:12 pm

ja tam myśle że jak już mieli by sie zgłoszać to już by sie zgłosili, wiedzą zapewne jaka jest sytuacja o co biega i nikt nam już przeciwności nie bedzie robił, bo i tak szans nie ma a tylko zbesztany zostanie przez większość :P
Osman
Żółta kartka

Postprzez PaprykarZ19 2007-07-03, 7:34 pm

Ja jestem ciekawy tego jak oni chcą teraz tak szybko tą podgrzewaną murawę zainstalować. Z tym nie jest tak jak z oświetleniem, że zamontują na stadionie i od razu do użytku będzie. Trawę trzeba zasiać i musi się ona odpowiednio zakorzenić, bo jak się za szybko na niej zacznie grać to się zniszczy nawierzchnię... Chyba, że planują sprowadzić już gotowe rolki murawy z zagranicy ;D Chciałbym żeby wykonawcą nie była zielona architektura, bo są do bani.
PaprykarZ19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników