"Oberschlesien"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Franz 2003-09-20, 2:22 pm

No brawo Morpheus.....
tylko możemy napisać Zagłębie też po radziecku i już będzie git :lol:
A o ile się nie myle to Zagłebie w języku rosyjskim brzmi: Szachtiar :wink:
:lol: :lol: :lol:
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez Gość 2003-09-20, 5:36 pm

Ja się kłócić nie będę bo mogę czegoś nie pamiętać, ale "Szachta" to Kopalnia, a "Szachtiar" to Górnik :twisted: :twisted:
P.S.
Dla tych, którzy nie skapowali. Ta flaga to żart. Chciałem pokazać bezsens takiego przedsięwzięcia więc się nie napalajcie.
Gość

Postprzez Franz 2003-09-20, 6:59 pm

Morpheus ja też się nie będe kłócić, tylko mi się to tak skojarzyło. Słyszałem o Zagłębiu donieckim na Ukrainie i pomyślałem o nazwie klubu Szachtiar Donieck. Pomyślałem że to taka sama nazwa jak Zagłębie Sosnowiec tylko że na Ukrainie. Później sie pytałem pani nauczycialki na rosyjskim i ona mi powiedziała że mam racje. Tylko ona sama mogła nie wiedzieć i mi odpowiedziała na "odwal sie". Zresztą to i tak nie ma znaczenia, nawet nie wiem po co pisałem ten ostatni post. pozdr
Franz
Pudzian

Postprzez kamilos 2003-10-06, 10:12 pm

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
kamilos

Re: Oberchlesin

Postprzez Gość 2003-10-20, 10:31 am

zgredos napisał(a):śląsk bardzo długo był pod niemieckim zaborem

Slask nigdy nie byl pod zadnym zaborem. On po prostu nalezal do Niemiec. Rownie dobrze moznaby powiedziec ze teraz jest pod Polskim zaborem...(co w sumie jest blisko prawdy :roll: ).
Gość

Postprzez WOJTEK 2003-10-20, 11:18 am

A WIESZ,PANIE HISTORYKU,ŻE JESZCZE DŁUŻEJ BYŁ POD CZESKIM PANOWANIEM ??? I CO ??? JESTEŚ CZECHEM ???
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez fabian 2003-10-20, 11:41 am

dlatego jestem za niepodlegloscia Slaska (nie mylic z wojewodztwem slaskim :D), wtedy przynajmniej gornicy przestana mi droge do pracy blokowac :D
A swoja droga tak sie rzucaja te hanysy, a powinni sie cieszyc, ze sa w Polsce, bo w jakim innym kraju ktos by sie z nimi tak cackal???
fabian

Postprzez Gość 2003-10-20, 8:30 pm

WOJTEK napisał(a):A WIESZ,PANIE HISTORYKU,ŻE JESZCZE DŁUŻEJ BYŁ POD CZESKIM PANOWANIEM ??? I CO ??? JESTEŚ CZECHEM ???

A czy ja napisalem ze jestem Niemcem :?: Napisalem ze Slask nalezal do Niemiec, teraz nalezy do Polski, kiedys jeszcze do Czech. Co nie zmienia faktu ze nie jestem zadnym Niemcem, Polakiem czy Czechem. Jestem Slazakiem...

Najpierw 2 razy przeczytaj, potem wyciagaj wnioski, a dopiero na koncu sie wypowiadaj - nigdy odwrotnie. Bo na glupote jeszcze lekarstwa nie wynaleziono, a z glupkiem ciezko sie dogadac :!:
Gość

Postprzez WOJTEK 2003-10-20, 8:35 pm

A TY ,PANIE MĄDRY I WYCHOWANY,MOŻE BYŚ SIĘ PODPISYWAŁ?ANONIMY LADUJĄ W KOSZU.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Gość 2003-10-20, 8:51 pm

WOJTEK napisał(a):A TY ,PANIE MĄDRY I WYCHOWANY,MOŻE BYŚ SIĘ PODPISYWAŁ?ANONIMY LADUJĄ W KOSZU.

Zorientowales sie ze pieprznales glupote, to od razu uciekasz od tematu...
A co, mam ci niby dac swoj adres, imie i nazwisko, i numer kolnierzyka jeszcze co??? Jakby to faktycznie mialo jakiekolwiek znaczenie. Chyba wazne jest to co kto ma do przekazania, a nie jak ma na imie czy jaka ma ksywke... I tak sie nigdy (na szczescie) nie spotkamy, wiec nie gra to zadnej roli. A z tego co tu napisalem wczesniej widac chyba, ze jestem Slazakiem, no nie? Co wiecej w tej rozmowie moze miec znaczenie...???
Gość

Postprzez Franz 2003-10-20, 9:00 pm

Anonymous napisał(a):
WOJTEK napisał(a):A TY ,PANIE MĄDRY I WYCHOWANY,MOŻE BYŚ SIĘ PODPISYWAŁ?ANONIMY LADUJĄ W KOSZU.

Zorientowales sie ze pieprznales glupote, to od razu uciekasz od tematu...
A co, mam ci niby dac swoj adres, imie i nazwisko, i numer kolnierzyka jeszcze co??? Jakby to faktycznie mialo jakiekolwiek znaczenie. Chyba wazne jest to co kto ma do przekazania, a nie jak ma na imie czy jaka ma ksywke... I tak sie nigdy (na szczescie) nie spotkamy, wiec nie gra to zadnej roli. A z tego co tu napisalem wczesniej widac chyba, ze jestem Slazakiem, no nie? Co wiecej w tej rozmowie moze miec znaczenie...???

Jednak miłoby było gdybyś się przedstawił. Chociażby ze względu na kulture. Wiem że u was na Śląsku nie znacie takiego słowa ale poszukaj jego znaczenia w słowniku języka polskiego. O ile taki w domu posiadasz :lol:
Franz
Pudzian

Postprzez Pesto 2003-10-21, 10:55 am

część Śląska do dziś należy do Czech ( Opava , Karvina , Bohumin , Trziniec , Jablunkov , lewobrzeżny Cieszyn)
Pesto
kumaty

Poprzednia strona

Powrót do Kibice