Znowu „zapomnieli” o Zagłębiu | 12.05.2007
Urząd Marszałkowski i prezydent Chorzowa przygotowali listę inwestycji, które mają przekonać rząd do wybrania Stadionu Śląskiego jako miejsca rozgrywania meczów Euro 2012. W poniedziałek do Ministerstwa Rozwoju Regionalnego pojedzie marszałek Janusz Moszyński, by przekonywać decydentów do Chorzowa. Ogółem do wzięcia jest 400 mln euro, które rząd chce przeznaczyć na budowę nowych boisk.
Na liście inwestycji jest 20 projektów; najważniejszy z nich dotyczy modernizacji Stadionu Śląskiego za 190 mln zł. Oprócz tego za 40 mln zł tuż przy Śląskim ma powstać wielopoziomowy parking, na którym zmieści się nawet 3 tys. samochodów.
Warszawskich urzędników do przyznania nam Euro 2012 mają też przekonać: Drogowa Trasa Średnicowa, odnowiony stadion Ruchu, GKS Katowice i Górnika Zabrze. Ten ostatni miałby być bazą treningową dla zespołów biorących udział w mistrzostwach Europy - czytamy w katowickiej Gazecie Wyborczej.
Komentarz:
Tradycyjnie już o Zagłębiu „zapomniano”, a może do województwa nie dotarła jeszcze wiadomość, że Sosnowiec będzie budował stadion. Tak czy siak, na liście, która jest już w Warszawie, nas nie ma.
Nie ma nas, gdyż nadal większy nie dostrzega mniejszego. Nawet nieodległa perspektywa powstania Górnośląskiego Związku Metropolitalnego czy Aglomeracji Śląskiej nie poprawiła wzroku decydentom wojewódzkim - nadal nie dostrzegają Zagłębia... podczas „rozdziału” pieniędzy. Wygląda na to, że jesteśmy potrzebni im wyłącznie do celów statystycznych - większa populacja przekłada się na większe środki zewnętrzne.
Po jesiennych wyborach samorządowych toczyła się w sosnowieckiej Platformie Obywatelskiej ożywiona dyskusja pod tytułem: wejść czy nie wejść do koalicji z SLD. Słyszałem liderów tej partii, którzy zapewniali, że po wejściu do koalicji rządzącej spowodują poprawę stosunku władz wojewódzkich (w których PO odgrywa dominującą rolę) do naszego miasta.
Ponieważ uważam, że PO nie wywiązuje się z tych deklaracji, zwróciłem się do sekretarza Zarządu Powiatu PO RP w Sosnowcu, Tomasza Jamrozego, z pytaniem, czy jego partia dostrzega dyskryminowanie Zagłębia przez władze wojewódzkie?
- Nie jesteśmy zadowoleni z pracy marszałka, który koncentruje się na pewnej, bliskiej sobie, części województwa. Czujemy się zobowiązani do reagowania na ewidentne niedostrzeganie Zagłębia przez władze wojewódzkie. Już kilka tygodni temu zwróciliśmy się do marszałka Moszyńskiego z propozycją spotkania i omówienia tego narastającego problemu. Do naszej propozycji marszałek odniósł się życzliwie, ale do spotkania jeszcze nie doszło z powodów personalno - politycznych (tzn. nie jest pewne czy Janusz Moszyński będzie pełnił funkcję marszałka). Po ich rozstrzygnięciu spotkamy się na pewno i przedstawimy marszałkowi nasze stanowisko - powiedział Tomasz Jamrozy i dodał: - Jeśli chodzi o tę listę inwestycji, to jestem przekonany, że uzupełnimy ją o stadion, który będziemy budować w Sosnowcu.
Janusz Lewanda
http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ne ... hp?id=8694