PZPN - rózne

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez adriano20 2007-05-10, 5:48 pm

Misaki napisał(a):
zag23 napisał(a):Wszystko zależy od kary jaka nam dadzą. Teraz gramy o utrzymanie 2 ligi, no chyba, że zdegradują nas o 2 klasy rozgrywkowe to w przypadku zajęcia miejsca premiowanego awansem spadniemy do 3 ligi.

no ale raczej "przesunięcie na ostatnie miejsce w tabeli" to raczej nie jest utrzymanie drugiej ligi
zasada że kary obowiązują od następnego sezonu dotyczy wszystkich tylko nie nas? - no chyba że źle interpretuje ten punkt - co mam nadzieje robie

przesunięcie nastąpi po rozegraniu ostatniego meczu. Jeśli PZPN nas zdegraduje o 1 klasę rozgrywkową to jeśli zajmiemy 2 miejsce automatycznie zostajemy przesunięci na ostatnie miejce (po rozegraniu ostatniego meczu), jeśli zajmiemy 5 miejsce spadamy do 3 ligi.
wydaje mi się że jest to ukłon w naszą stronę, myślę że o 2 klasy nas nie zdegradują więc zostaniemy w drugie lidze,a może nawet na co po cichu licze będzie OE ( marzenia :))))))
adriano20

Postprzez bartekcz92 2007-05-10, 5:48 pm

Osman napisał(a):a co bedzie jesli przypuscmy:
12.Arka
13.Łęczna
14 Zabrze
15 Płosck
16 pogon

no to wtedy 4 spadaja to wiem, ale co z Zabrzem?? bedzie grał baraż???

b) w sytuacji, gdy zespół (zespoły) występujący(e) aktualnie w rozgrywkach o mistrzostwo I ligi (Ekstraklasy) zajmie(ą) na zakończenie sezonu piłkarskiego w wyniku rywalizacji sportowej 14. i wyższe miejsce(a) w końcowej tabeli, zaś na podstawie orzeczenia organów dyscyplinarnych PZPN zostanie(ą) przeniesiony(e) do niższej klasy rozgrywkowej, wówczas nie rozgrywa się meczu barażowego, a od najbliższego sezonu występować będzie(ą) odpowiednio w rozgrywkach II ligi lub niższej klasy.
bartekcz92

Postprzez Misaki 2007-05-10, 5:49 pm

michaelus napisał(a):
3. Uzupełnienie II ligi - procedura dla klubów występujących aktualnie w II lidze:
(...)
w sytuacji, gdy zespół (zespoły) występujący(e) aktualnie w rozgrywkach o mistrzostwo II ligi zajmie(ą) na zakończenie sezonu piłkarskiego w wyniku rywalizacji sportowej wyższe miejsce(a) niż 11. w końcowej tabeli, zaś na podstawie orzeczenia organów dyscyplinarnych PZPN zostanie(ą) przeniesiony(e) do niższej klasy rozgrywkowej, wówczas od najbliższego sezonu występować będzie(ą) odpowiednio w rozgrywkach III ligi lub niższej klasy. Jeśli zespołem przeniesionym do niższej klasy jest zespół uprawniony do gry w I lidze, jego miejsce zajmuje kolejny zespół (zespoły) z II ligi ustalony (ustalone) na podstawie końcowej tabeli. Jednocześnie zespoły te zostaną przeniesione na ostatnie miejsce w tabeli.

Ostatnia nadzieja. Nie będzie kary degradacji. Ale trzeba być dobrej myśli.

cały ten punkt wygląda jak by był specjalnie pod nas ułożony żeby nas wyj***ć więc na to michaelus bym nie liczył :( Trzeba protestować i tyle!
Misaki

Postprzez adriano20 2007-05-10, 5:49 pm

bartekcz92 napisał(a):
Osman napisał(a):a co bedzie jesli przypuscmy:
12.Arka
13.Łęczna
14 Zabrze
15 Płosck
16 pogon

no to wtedy 4 spadaja to wiem, ale co z Zabrzem?? bedzie grał baraż???

b) w sytuacji, gdy zespół (zespoły) występujący(e) aktualnie w rozgrywkach o mistrzostwo I ligi (Ekstraklasy) zajmie(ą) na zakończenie sezonu piłkarskiego w wyniku rywalizacji sportowej 14. i wyższe miejsce(a) w końcowej tabeli, zaś na podstawie orzeczenia organów dyscyplinarnych PZPN zostanie(ą) przeniesiony(e) do niższej klasy rozgrywkowej, wówczas nie rozgrywa się meczu barażowego, a od najbliższego sezonu występować będzie(ą) odpowiednio w rozgrywkach II ligi lub niższej klasy.

Teoretycznie więc w tym sezonie spaść z ekstraklasy mogą aż cztery zespoły - dwa z miejsc 15. i 16. oraz dwa zdegradowane.
Baraż o miejsce w ekstraklasie będzie możliwy tylko w przypadku, gdy oba zdegradowane zespoły zajmą dwa ostatnie miejsca w tabeli. Wówczas w barażowym dwumeczu 14. zespół Orange Ekstraklasy zagrałby z trzecią drużyną drugiej ligi.
adriano20

Postprzez zag23 2007-05-10, 6:01 pm

A jak dojdzie do tego Zagłębie Lubin to poleci 5 klubów z OE. HEHE

PS. DO MISAKI cały absurd polega na tym, że jak zajmiemy premiowaną do awansu pozycje to po sezonie zajmiemy przed ostatnie miejsce w tabeli (przed Zawisza Bydgoszcz) ale paradoksalnie utrzymamy się w 2 lidze przy założeniu, że wlepią nam karę degradacji o jedną ligę w dół.
zag23

Postprzez Misaki 2007-05-10, 6:10 pm

Echh Sorki za wprowadzenie małego zamieszania Ten punkt żeby zrozumieć należy przeczytać całościowo Już wiem dlaczego na studiach prawniczych jest przedmiot logika :)

Nie zmienia to jednak tego że ten pkt mógł by być lepiej sformułowany!
Misaki

Postprzez michaelus 2007-05-10, 7:05 pm

Ale najlepsze jest, że powyższe zasady będą miały zastosowanie tylko w przypadku uprawomocnienia sie decyzji o degradacji przed końcem sezonu. Wygląda na to, że baraż jednak będzie :-D
michaelus

Postprzez Przemek26 2007-05-10, 7:10 pm

Pierwszi juz płaczą.
Nasz dobry znajomy:
Trener szczecińskiej Pogoni Bogusław Baniak przyjął decyzję o PZPN dotyczącą spadków z ekstraklasy z przygnębieniem. Decyzja ta ostatecznie przesądza spadek portowców do drugiej ligi

Nie mam zdania

- Na razie jest to tylko komunikat, a nie ostateczna decyzja - uważa szkoleniowiec. - Jeśli dostaniemy tę decyzję, to zarówno Pogoń jak i Wisła Płock, czy Górnika Zabrze, które mogą podzielić nasz los, powinny się odwołać od niej. To skandal, że takie decyzje zapadają na cztery kolejki przed zakończeniem rozgrywek - stwierdził trener portowców.

Jeszcze w środowy wieczór Baniak, na konferencji prasowej po meczu z Odrą Wodzisław, wiele mówił o tym, że z niecierpliwością będzie czekał na czwartkową decyzję. Wierzył przy tym, że PZPN zdecyduje o tym, że m.in. Pogoń zagra w barażach o utrzymanie się w lidze z zespołem z II ligi.

- Absolutnie wierzyłem w to, że będziemy w stanie utrzymać się dzięki barażom. Gramy z meczu na mecz coraz lepiej. To już nie jest ta Pogoń do bicia, którą zespół był, gdy go przejmowałem. Nasza gra się poprawiła, ale jeszcze nie na tyle, by móc odnosić zwycięstwa w ekstraklasie. Jednocześnie przynajmniej od spotkania z Wisłą Płock widzę, że Pogoń jest zespołem, który wszystkim przeszkadza w lidze. Odzwierciedleniem tego są dziwne bramki, które zdobywają nasi rywale, rzuty karne niesłusznie dyktowane dla naszych przeciwników i nie dyktowane dla nas - jak choćby w meczu z Legią Warszawa - mówił Baniak.

Co dalej będzie z Pogonią Szczecin? Nie wiadomo. Zdaniem trenera decyzja jest w rękach właściciela Antoniego Ptaka oraz włodarzy miasta.

- Możemy spaść do II ligi. Tragedia się nie stanie. Ja jestem gotów dalej prowadzić tę drużynę pod warunkiem wprowadzenia normalności w klubie. Nie twierdzę, że opcja brazylijska jest całkowicie zła, bo w gronie piłkarzy, których mam, jest wielu świetnych chłopaków - zapewnił trener. - Ale są młodzi i krzywdę im zrobiono każąc grać w polskiej ekstraklasie. Jeśli będę miał pewność zrównoważonego układu, który będzie polegał na budowie zespołu w oparciu o najzdolniejszych Polaków i najzdolniejszych Brazylijczyków, mogę zostać w Pogoni, bo to mój klub i moje miasto - stwierdził Baniak.

- Cztery lata temu ja doprowadziłem do sprowadzenia Antoniego Ptaka do Szczecina i od tamtego czasu przeżyliśmy wiele cudownych chwil. Nie wyrzekam się tego, ale kontynuacja mojej pracy w Szczecinie uzależniona jest od tego, że będą całkiem inne zasady funkcjonowania klubu - zastrzegł Baniak.
Przemek26

Postprzez flex 2007-05-10, 8:58 pm

Przeanalizujmy tą uchwałę raz jeszcze:
3. Uzupełnienie II ligi – procedura dla klubów występujących aktualnie w II lidze:

Czyli dotyczy nas

c) W sytuacji gdy zespół (zespoły) występujący (e) aktualnie w rozgrywkach o mistrzostwo II ligi zajmie (ą) na zakończenia sezonu piłkarskiego w wyniku rywalizacji sportowej wyższe miejsce (a) niż 11 w końcowej tabeli, zaś na podstawie orzeczenia organów dyscyplinarnych PZPN zostanie (ą) przeniesiony (e) do niższej klasy rozgrywkowej – wówczas od najbliższego sezonu występować będzie (ą) odpowiednio w rozgrywkach III ligi lub niższej klasy. [bJeśli zespołem przeniesionym do niższej klasy jest zespół uprawniony do gry w I lidze jego miejsce zajmuje+ kolejny zespół (zespoły) z II ligi ustalony (ustalone) na podstawie końcowej tabeli.

Czyli z tego wynika, że awans należał się będzie kolejnemu zespołowi w tabeli.

Jednocześnie zespoły te zostaną przeniesione na ostatnie miejsce w tabeli. Wówczas odpowiednio mniejsza ilość drużyn będzie spadać, ale będzie przesunięta do rozgrywek barażowych a odpowiednio zmniejszona będzie liczba drużyn pierwotnie przewidzianych do baraży[/b]

A tutaj już nie wiadomo o jakich zespołach jest mowa.
Przyjmując, że tym pechowcem będzie nasze Zagłębie to jakie będą jego dalsze losy ? Zostanie przesunięta na ostatnie miejsce w tabeli i spadnie, zostanie w II lidze, będzie grało w barażach ? Nieprecyzyjnie jest to określone.

Niniejsza uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia i ma zastosowanie do rozgrywek sezony 2006/2007 i lat następnych.

A co będzie jeśli decyzja WD w sprawie Zagłebia zapadnie po zakończeniu rozgrywek czyli po 9 czerwca 2007 a Zagłebie zajmie miejsce dające awans do OE. Będzie traktowane jako I czy II ligowiec ?
flex
Administrator

Postprzez psv 2007-05-10, 9:16 pm

A czy mógł by ktoś powiedzieć ile czeka się na uprawomocnienie dzisiejszych decyzji pzpn-u?
W któryś wiadomościach sportowych podali że mało prawdopodobne jest aby decyzja ta zdążyła się uprawomocnić przed końcem rozgrywek
psv

Postprzez psv 2007-05-10, 9:25 pm

laki napisał(a):Zastanawiam się nad legalnym, uprzedno zgłoszonym przemarszem np. po meczu pod
Urząd Miasta i nagłośnieniu tego w mediach , ale czy ktoś mógłby to zorganizować to
raczej mało prawdopodobne , niemniej jednak to bardzo dobra forma nacisku na decydentów.

Popieram w 100%
psv

Postprzez wierny do końca 2007-05-10, 9:31 pm

psv napisał(a):
laki napisał(a):Zastanawiam się nad legalnym, uprzedno zgłoszonym przemarszem np. po meczu pod
Urząd Miasta i nagłośnieniu tego w mediach , ale czy ktoś mógłby to zorganizować to
raczej mało prawdopodobne , niemniej jednak to bardzo dobra forma nacisku na decydentów.

Popieram w 100%

również popieram
wierny do końca

Postprzez fan78 2007-05-10, 9:57 pm

wierny do końca napisał(a):
psv napisał(a):

Popieram w 100%

również popieram

Ja tez wziołbym udział w takim marszu.Tylko ze to musi byc dobrze zorganizowane.Wiadomo jak łatwo o policyjną prowokacje.
fan78

Postprzez Misaki 2007-05-10, 10:28 pm

fan78 napisał(a):
wierny do końca napisał(a):
psv napisał(a):

Popieram w 100%

również popieram

Ja tez wziołbym udział w takim marszu.Tylko ze to musi byc dobrze zorganizowane.Wiadomo jak łatwo o policyjną prowokacje.

ja też chętnie bym się przeszedł pod urząd
niech pan Górski nam to w oczy powie, że wszystko będzie przygotowane tak jak trzeba
jak to usłysze to może będę spokojniejszy bo z tego co widze to straszna lipa się szykuje :(
można by to nagłośnić najpierw za pomocą internetu potem ulotki na meczu
Misaki

Postprzez Zag18 2007-05-11, 7:21 am

"Jeśli Zagłębie awansowałoby, zagrałoby w II lidze"

- Nie chce przesądzać o winie Zagłębia Sosnowiec, ale mogę ogólnie potwierdzić, że wkrótce będziemy musieli zająć się tym klubem - powiedział Michał Tomczak, szef Wydziału Dyscypliny PZPN.
- Nie można wykluczać kolejnej degradacji, ale to tylko przypuszczenie - dodał mecenas Tomczak.

- Jeżeli przypuścimy, że Zagłębie awansuje do ekstraklasy, a zarazem mieć będzie sankcję w postaci degradacji o klasę niżej, to w następnym sezonie powinno po prostu pozostać w II lidze. Mówimy jednak o hipotetycznej sytuacji - dodał.

Więcej w "Przeglądzie Sportowym"

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1533 ... omosc.html
Zag18

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna