DYREKTOR RUDY

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-05-02, 5:01 pm

Kol. Blajpios - temat ktory nas tak mocno zajmuje a jednoczesnie irytuje
jest stary jak PILKA NOZNA. W tej chwili robi sie to w duzej czesci ze wzgl.
politycznych (temat zastepczy) nalezy spoleczenstwu pokazac jak to pilka
nozna jest skorumpowana. A tu na antenie telewizyjnej Pan Jacek G bardzo
znany trener z ekipy Pana Gorskiego - powiada tak my bralismy KASE za
ustawiane mecze.
W tej chwili nie akceptujemy chyba wszyscy zdrowi na umysle Kibice tej
korupcji bo wchodza w gre pieniadze i czasami duza KASA.
Kiedys Kibice nie wiedzieli o co chodzi bo sprawa byla zalawiona przez
telefon badz przy stoliku w Restauracji.
Stwierdzam w sposob jednoznaczny nie jestem zwolennikiem korupcji
pod zadna postacia.
To ze PZPN zarzadzalo dwoch Prezesow z Sosnowca to mysle, ze to nie mialo
zasadniczego wplywu na wygranie meczu przez nasza druzyne.Byli to Panowie
Wieslaw Ociepka i drugi Pan to prawdopodobnie Marian Ryba z Niwki.

Nie moge znalezc nigdzie co znaczy, jak nalezy interpretowac 13 zarzutow
postawion Panu WR - czy to jest jednoznaczne z 13 meczami ?

Z natury jestem spokopjny i optymista w tej konkretnej sytuacji nie grzeje sie
ale widze kare kilku pkt i wysoka kare finansowa. Jedna sprawa ktora w sposob
znaczacy zlagodzi ten bol to jest AWANS w tym roku.
Nie sadze, aby ukarano nas degradacja do III ligi. Najgorsze co nas moze spotkac
to wywalczymy AWANS a bedziemy musieli przez nastepny rok grac w II lidze.
Spokojnie popatrzcie wstecz - podrzucono nam sprawe bydgoska - przeciez ona sie
sama nie urodzila. Autor tej sprawy chodzi sobie spokojnie i nic, pismaki mowia
temu Panu wprost Pan wspolpracuje, ale skad Ja nie.
Materia jest super delikatna - ale nie mozemy byc pesymistami a nasi pilkarze
MUSZA wywalczyc AWANS.
Chodza mi po glowie mysli, iz wlasciciel nie zostawi nas ot tak sobie, bedzie walczyl
o Klub, zawodnikow. A co myslicie o stwierdzeniu Pana Motto - GDYBYSMY KUPOWALI
TO JUZ DAWNO BYLIBYSMY W I LIDZE.
Jak Was wszystkich mnie rowniez meczy to czekanie, ale mimo wszystko bedzie dobrze.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

nie wiem, czy już nie odchodzimy od tematu Dyr. Rudy?

Postprzez Blajpios 2007-05-02, 10:34 pm

Niemniej jeszcze dopowiem cośkolwiek w tym wątku, na kanwie tego, co napisał Kol. Tadeusz Wisniewski. Staram się też np. być optymistą i są pewnie zawsze do tego podstawy, niemniej realizm to "też piękna rzecz". Przy czym też warto widzieć rzeczy szeroko.
Między innymi jest częścią tego realizmu odpowiednia polityka informacyjna, czy nawet reklama. Na przykład - dopiero obecne władze Polski potrafiły doprowadzić do powiedzenia głośno w Europie rzeczy oczywistej, jaką jest wybitnie prekursorska rola Konstytucji 3 Maja w skali całej Europy, z której powinno się czerpać przy budowie jedności na Kontynencie. Przyzwyczajony w czasach PRLu do bycia na kolanach "przed władzą w innej stolicy" rząd postkomunistyczny nie był w stanie tego robić i wobec Brukseli - i parę lat zmarnowano. Tak więc i ja - w takim też duchu "podpowiadania ujęć informacyjnych" dodaję wtręty typu "Prezesi PZPN z Sosnowca". Przypominając, że warto podkreślać dobry i znaczący wkład zagłębiowski. Niestety bowiem, tak jak Sosnowiec nie umie sprzedawać najciekawszych elementów swej historii (bo czegóż spodziewać się po przyuczonych do małości mentalności zgody na małość) - tak jest i w sprawach piłkarskich. Np. do Prezesów wspomnianych przez Kol. Tadeusza można jeszcze i przypomnieć Dziurowiczów sosnowieckie pochodzenie, można dodać np. organizatora pierwszej w historii polskiej telewizyjnej redakcji sportowej, można wspomnieć największego chyba polskiego radiowego sprawozdawcę, można i największego telewizyjnego. Ot, siła Sosnowca, klubu co najmniej ze stuletnią tradycją (co najmniej, bo i nie wykorzystano niestety i tej okazji do wyjaśnienia kwestii stulecia w sposób jednoznaczny dla całej piłkarskiej Polski a nie jedynie dla przekonanych kibiców Zagłębia...) Warto te sprawy też przypominać w różnych kontekstach, choćby także i obrony Zagłębia.
Bynajmniej nie pisałem natomiast o tym, jakoby mieli ci Prezesi być przyczyną awansów Zagłębia. Oczywiście też mam świadomość, że bynajmniej nie zostało to jasno mi tak imputowane.
Co do innych jeszcze możliwych - bądź niemożliwych - "wymiarów optymizmu".
Miałbym ochotę, by móc być pewnym podejścia właściciela Klubu - Włocha. Przy czym jednoznacznie odrzucam nerwowe, gwałtowne, kibicowskie i często krzywdzące zarzuty ze strony niektórych wyzywających, że "tylko się kasa dla nich liczy", "kapitaliści", "wyzyskują", "nie są klubem tylko klubem są ci, co kupią bilet" itp. Niemniej - nie tylko tak się sprawy mają, że te epitety trzeba odrzucić. Chcę więc też mieć nadzieję, że można ufać, iż to, co działo się we Włoszech z klubem Właściciela było dla niego nauczką; że nie chciał więc robić tego samego w Polsce.
Przecież jednak to w tym samym czasie, gdy były początki zagłębiowskiego udziału w korupcyjnych układach za p. Rudego - rozegrała się afera finansowa w Torino, w wyniiku, której Właściciel utracił klub, czy był zmuszony sprzedać. Miejsce zaś wywalczone w I lidze przez piłkarzy, skutkiem tej afery było utracone i drużynę relegowano do II ligi. Oby nie takie było podobieństwo: ten sam Właściciel. Oby to jednak była inna historia, tzn. przestroga skuteczna wzięta z Włoch a nie wzór, jak awansować i stracić miejsce. Niemniej, z powyższych choćby racji można pytać, czy p. Motta bynajmniej nie stosuje "zasłon", jak stosowali w Torino. Niestety, milczenie wokół dymisji p. Rudego, tym bardziej po jego przyznaniu się, może "stawiać znaki zapytania".
Dodatkowo przypomnę tutaj, że pisałem przeciwstawiając się "nazbyt łatwej", to znaczy nerwowo totalnie gnojącej, krytyce p. Rudego - a przede wszystkim dopisywaniu już "w ciemno" i K. Tochela do całej tej afery, podczas gdy jeszcze nie zapadły takie kroki przeciw niemu. Można mieć nadzieję, że nie zaistnieją też po meczu z Podbeskidziem w Sosnowcu.
O tym, że naprawdę bardzo skomplikowana jest to sprawa pisałem, zaznaczając, że jest konieczność zobiektywizowania obrazu - poprzez choćby uznanie rzeczy oczywistej, że to jest toczący się już od lat proceder w polskiej piłce i nie można więc tylko rozliczyć ostatnich lat a powiedzieć, że wcześniej było cacy. Wydaje mi się zaś, że wbrew intencjom Kol. Tadeusza, tak jednak brzmią Kolegi słowa. Mówienie, że od dawna tak było, to niestety rozmywanie sprawy.
To, że bardziej jeszcze ukryte było to od dawna: to tym gorzej. Właśnie te z czasów PRLu układy przyczyniły się do tego, że wytworzył się podskórny a bardziej istotny system rozgrywek piłkarskich, gdzie decydowano, niestety: "przy stoliku szulerskim", choćby w restauracjach, gabinetach sekretarzy itp.
Niemniej to właśnie to, że wytworzył się ten układ już jako główny system - jest bodaj najgorsze!
Nie można tego oswajać słowem "OK!, zawsze tak było". Tą drogą można powiedzieć, że zawsze, od początku świata była nieuczciwość, odkąd są pieniądze jest korupcja na świecie a piłka to jedna z tysiąca czy więcej dziedzin życia, gdzie to jest. Czyli "w domyśle": "nie ma sprawy". Tylko, powtarzam, tu mamy ze skorumpowaniem występującym jako główny system piłki. To jest nieszczęście. Korupcja zdarza się, zdarzała, pewnie zdarzać będzie - ale niech to będzie jako "narośl" a nie jako system. A już zupełnie nie rozumiem, gdy kibicowskie przywiązanie do piłki, "uzależnienie" jest tak wielkie, że "byle były jakieś rozgrywki", to zgadzamy się i na to, by podejść pobłażliwie i wtórujemy PZPNowi w jego kłamliwej samoobronie ze strachu, gdy krzyczą: "to ataki polityczne".
Jak kibic może się zgadzać na to, by nie działać ku wykorzenieniu systemu korupcyjnego, tylko popierać to, co z "dawnych lat peerelowskich" przyszło? Jak może się zgadzać na to, że stworzyli system, który kpi z kibicowskiego przejęcia się grą?
Powtarzam: bynajmiej nie od początku piłki, także w Polsce, tak się stało; to stopniowa degeneracja, której jeżeli się nie odrzuci, to skończmy udawać, że to nie cyrk. Na banialuki PZPNu, że to jakieś "ataki polityczne" napiszę tak:
porównajmy sobie. Pierwsza afera korupcyjna w Polsce, lata trzydzieste bodaj. Klub (lub tylko kilku piłkarzy) sprzedaje jeden mecz! Konsekwencje: cały klub wyrzucony z wszelkich rozgrywek, żadna tam degradacja.
Postpeerelowski powojenny stan: klub "kupuje mecze przez jeden tylko"... cały sezon! Konsekwencje: degradacja... o jedną chyba klasę, względem najwyższej do której doszedł korupcją.
Zaraz, zaraz, co tu jest wynikiem ataków politycznych?
Na koniec powtarzam - w całym tym kontekście trzeba widzieć historię i p. Rudego - i być ostrożnym z oskarżeniami wobec innych. Trzeba też umieć przypomnieć, jak to wcześniej Zagłębie już cierpiało z racji odrzucenia przez układy aż do Aklasy itp. Niesprawiedliwie natomiast dopuszczano do II ligi Widzew, czy teraz w "glorii poszkodowanych" chodzi GKS, który nieuczciwie nie został zdegradowany do Aklasy.
Trzeba mieć optymizm i dążyć do tego, by jak najlepsze rozwiązania zapadły dla Zagłębia - a piłkarze sami wywalczyli awans, bo to najlepsze wsparcie, jakie mogą dać, dali tego przykład Włosi, choćby na Mistrzostwach.
Niemniej - nie należy też tracić obiektywizmu...
Przepraszam znów za dłuższy wywód, ale taki jest całokształt sprawy, rozległy. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez martinho 2007-05-03, 7:27 am

13 zarzutów to 13 meczy tak w którejś prasie był komentarz rzecznika prokuratury.
martinho

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-05-03, 8:51 am

Kol. Blajpios - za drogie jest dla mnie Zaglebie jako Region, Sosnowiec jako miasto
i Klub Sportowy Zaglebie aby rozmywac , badz upolityczniac te sprawe.
Jest taki przedstwiciel rzadu ktory juz po raz 777 kiedy tyko moze to temat wroclawski
na antenie TV badz radiowej podaje jako osiagniecie. Dlaczego Ci sami Panowie
nie powiedza spoleczenstwu ze bezrobocie w Polsce spadlo dzieki emigracji naszych
Obywateli w rozne strony swiata.
Dlaczego akurat buduje sie Dw. kol. Wloszczowa - cz on jest niezbedny, moj dworzec
Sosnowiec Gl. wybudowala kolej Warszawsko - Wiedenska.
I takich spraw jest cale multum w naszym pieknym kraju ktory ma na imie POLSKA.
Bede zlosliwy ale nie znam kraju PRL - dla mnie zawsze byla POLSKA jaka by ona nie byla.
A prosze okreslic dlaczego tych spraw nie mozna zalatwic spokojnie, profesjonalnie
a stanowczo i zgodnie z litera prawa.
Teraz mamy nowego Vce Min. Sportu - od nowego roku szkolnego beda rozgrywki DZIKICH DRUZYN - Kto ma troche wiecej niz 18 lat to wie ze jest stara sprawa jak
swiat - w Sosnowcu byly oranizowane turnieje Dzikich Druzyn dawno, dawno temu.

Nasza druzyna nasza pilka nozna jest taka jakie sa realia do uprawiania tej dyscypliny
sportu - Ile moja druzyna ma czekac aby na Stadionie Ludowym i obok byla normalna
europejska murawa nie mowie o innych rzeczach - To pan Iwan w transmisji TV mowi
no dzisiaj ona wyglada lepiej bo cos tam zrobiono - podlano woda i ukorzenila sie - gdzie my jestesmy, ale 777 razy o korupcji nalezy mowic bo to zmieni nasz Klub nasza
pilke nozna.
Odprowadzam do zapoznania sie wywiadem Pana Leo trenera naszej Kadry po spotkaniu z trenerami na AWF w Warszawie.
Co to ma z korupcja ano tyle iz majac slabych zawodnikow, slabo ich oplacajac - Ci
ludzie mysla jak by tu dorobic, jakby zarobic wiecej poprzez awans a moze pokazac sie
innemu szkoleniowcowi.
My prawdziwi Kibice mozemy miec swoj wlasny stosunek do korupcji, ale wplyw na
zmiane mamy zaden.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

dopowiedzenie

Postprzez Blajpios 2007-05-03, 10:18 am

Zastrzegam, że w tym momencie rozwoju dyskusji piszę ostatni raz. Nie dlatego rzecz jasna, że uważam za bezcelową dyskusję, choć rzeczywiście jest pytanie, do jakiego stopnia zdołalibyśmy, z Kolegą Tadeuszem, jeden drugiego przekonać. Może jednak byłoby możliwe zweryfikowanie jakiejś części poglądów jednego, czy drugiego, lub rozszerzenie jakiejś dotychczasowej płaszczyzny porozumienia. Czyli z tych powodów mogłoby to być sensowne. Choćby jednak z racji, że odbiegamy coraz bardziej od tematu, zagłębiając się co prawda w jego korzeniach - po prostu w tym momencie proponuję zakończyć na prezentacjach "aktualnych naszych a propos". Także choćby z racji - by nie zająć wątku w kółko naszymi wypowiedziami na przemian, które mogą dla ogółu przestać wnosić coś istotnego w tym temacie, dodatkowo blokując innych.
Dwie wiÄ™c rzeczy. Gdybym ja z kolei miaÅ‚ napisać zÅ‚oÅ›liwie, odpowiedziaÅ‚bym: wielka szkoda, że Kol. Tadeusz w dodatku nie zna kraju PRL - podczas gdy po uszy tkwi w jego mentalnoÅ›ci i ma takie widzenie Å›wiata, jakie PRL podyktowaÅ‚, w dodatku wyznaje, że go nie zna. Gdybym miaÅ‚ do koÅ„ca w to uwierzyć, to mógÅ‚bym uznać jedynie, że bardzo smutna to sytuacja, delikatnie piszÄ…c. Ja z kolei - zawsze dobrze miaÅ‚em Å›wiadomość, że Polska, to coÅ› innego, niż Priwislanski Kraj, który usiÅ‚owaÅ‚ z niej zrobić car-zaborca, ustanawiajÄ…c namiestnika swego, co akurat po ’45 zwaÅ‚o siÄ™ wÅ‚aÅ›nie kraj PRL, z jego sekretarzami, czy nadzorcami z sowieckiej ambasady. ByÅ‚a to jedyna organizacja strukturalna z jakÄ…Å› admistracjÄ…, co trzeba byÅ‚o uznawać i "ustawiać siÄ™". Przejmować dla Polski po części - po części zaÅ› nie dać siÄ™ do tego ograniczenia sprowadzić, tak jak choćby pokazali to wczeÅ›niej Polacy wobec realiów rozbiorów.
Do odnalezienia się we właściwy sposób dzisiaj, rozwinięcia polskiej historii, nawiązując do całej dumy, specyfiki, charakteru można tylko wtedy, gdy będzie się umiało spojrzeć szerzej. Między innymi może choćby cierpiąc parę lat jeszcze, ale odcinając się od wyznaczonego przez PRL miejsca na integrację zagłębiowską na stadionie... przy okazji odbieranym przez Ślązaków jako gwałcenie ich praw własności, w dodatku razem z komunistami przez Zagłębiaków. Jeżeli ten klub, to Zagłębie - to powinien grać tam, gdzie bliżej Zagłębiakom, ba Sosnowiczanom - a nie ludziom z Katowic. Przecież ten stadion położono najdalej, jak było możliwe w Zagłębiu. Cóż, w ostateczności - pewnie i to dałoby się zrobić. Jednocześnie jednak - bynajmniej nie wtedy, gdy wiadomo, że nie zrobi się tam i tak czegoś wspaniałego, tylko kalekie adaptacje.
Druga rzecz. Cóż mogą zrobić kibice? Tu - zgoda. To, co napiszę jest marzycielskie, bo nie zdobędą się na to kibice. Niemniej - szkoda, że to takie marzycielskie tylko. Bo przez to - kibice stają się współodpowiedzialni. W latach trzydziestych PZPNowi wyrzucającemu klub za jeden mecz pomagała świadomość, że to jest nie do zaakceptowania dla kibiców, by sprzedawano mecze. Gdyby dziś kibice po prostu gremialnie przestali chodzić informując: przestajemy, dopóki nie przestaniecie robić z nas durniów organizując rozgrywki w "systemie przedpłaconym pod stolikiem" - to pewnie na poważnie przejęliby się sprawą. Tak, jak gdzieś to testowano, gdy na połowę meczu kibice przerwali doping i wywiesili flagę informującą o przyczynach. Cóż, to nierealne, by tak podeszli w całości kibice? Pewnie tak. Ale niech potem nie wkurzają się, gdy "system przetrwa" i niech nie krzyczą, że są oszukani, bo sami na to się zgodzili, wytwarzając ciche przyzwolenie, choć im się wydawało, że to jedynie rezygnacja z bezsilności.
Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-05-03, 11:44 am

Serdecznie dziekuje za wymiane mysli, nie ma mnie na FORUM do ogloszenia
werdyktu przez PZPN w sprawie naszego Klubu.
Proponuje aby kazdy dokonal oceny swojego miejsca, lat w ktorych zdobywal
wiedze inaczej mowiac to byly lata mlodosci, lata najpiekniejsze, lata pierwszych spotkan, lata kiedy mial druzyne ktora dawala mu satysfakcje swoja gra, Stadion
ktory wowczas zbudowano nikt nie myslal wrogo o jego lokalizacji, tylko tlumy
ze wszystkich miast Zaglebia walily na mecz.
Dziosiaj czytam iz jest propozycja budowy nowego Stadionu na Cegielni, zobaczymy
czy ta lokalizacja cos zmieni - Czy druzyna bedzie grala w I lidze ?
Czy Burmistrz Miasta bez I ligi podejmie decyzje o budowie tego objektu.
Patriota do Ziemi Zaglebiowskiej, do miasta do Klubu wreszcie do Kraju Ojczystego
to sie czlowiek rodzi - i dla mnie Polska zawsze byla Polska i tak bedzie zawsze.
Serdecznie Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez yoopiter 2007-05-03, 11:47 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Dziosiaj czytam iz jest propozycja budowy nowego Stadionu na Cegielni, zobaczymy czy ta lokalizacja cos zmieni - Czy druzyna bedzie grala w I lidze ?
Czy Burmistrz Miasta bez I ligi podejmie decyzje o budowie tego objektu.

Gdzie???
yoopiter

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-05-03, 12:04 pm

Kol. Yoopiter - otoz ma to byc tak - jadac od wawelu w kierunku Kopalni po lewej
stronie Kosciol mijamy tory tramwajowe - pierwszy mozliwy skret w lewo Zaklady
Odziezowe po prawej - po prawej ul. Kukulek kiedys Wschodnia i za ulica
Kukulek po prawej stronie - na tym terenie ma powstac Stadion- tyle mojej
wiedzy.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez mayday77 2007-05-03, 10:35 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol. Yoopiter - otoz ma to byc tak - jadac od wawelu w kierunku Kopalni po lewej
wiedzy.
Pozdrawiam
Tadeusz

Dokładniej to obok cmentarza i Ersi Poland.Ten teren jest podobno podchodzący pod Pekin.
mayday77

Postprzez czeladzianin 2007-05-04, 12:27 pm

mayday77 napisał(a):
Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol. Yoopiter - otoz ma to byc tak - jadac od wawelu w kierunku Kopalni po lewej
wiedzy.
Pozdrawiam
Tadeusz

Dokładniej to obok cmentarza i Ersi Poland.Ten teren jest podobno podchodzący pod Pekin.

Kolego mayday77 czytaj, po prawej ul kukulek i za ulica kukulek po prawej stronie dlugo juz tam nie bylem ale o ile dobrze pamietam byly tam tez jakies ogrodki dzialkowe (ale moge sie mylic, prosze mnie poprawic Panie Tadeuszu jesli sie myle), na przeciw jest jakas firma spedycyjna, nie pamietam nazwy, nie wjezdzasz w ul. Kukulek!!
czeladzianin

Postprzez mayday77 2007-05-04, 1:09 pm

czeladzianin napisał(a):
mayday77 napisał(a):
wiedzy.
Pozdrawiam
Tadeusz

Kolego mayday77 czytaj, po prawej ul kukulek i za ulica kukulek po prawej stronie dlugo juz tam nie bylem ale o ile dobrze pamietam byly tam tez jakies ogrodki dzialkowe (ale moge sie mylic, prosze mnie poprawic Panie Tadeuszu jesli sie myle), na przeciw jest jakas firma spedycyjna, nie pamietam nazwy, nie wjezdzasz w ul. Kukulek!!

Właśnie "czytaj" kolego Czeladzianin.Na Pekinie są 2 miejsca na których może zostać umiejscowiony nowy stadion. 1-obok górki na Środuli,2- na Kukułkach obok cmentarza i Ersi.

Taka mała uwaga-nie wjeżdzając w jakąś ulicę nie opisuje się jej, a tu czytam"po prawej ul.Kukułek,za ul.Kukułek i nie wjeżdzać w ul.Kukułek"Z takim opisem połowa ludzi trafi pod byłą kopalnię Sosnowiec.
mayday77

Postprzez czeladzianin 2007-05-04, 5:03 pm

Mayday77 najlepiej niech ten nasz spor roztrzygnie Pan Tadeusz bo o tym miejscu o ktorym Ty piszesz to zawsze pola byly a nigdy cegielnia. Poza tym oczekuje juz tylko odpowiedzi Tadeusza bo za bardzo odeszlismy od tematu, reszta na PRV. Pozdrawiam
czeladzianin

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-05-04, 8:30 pm

Najlepiej to Pan Tadeusz powie w ten sposob iz ul. Kukulek mijamy i udajemy sie
w strone Pekinu. Ta firma spedycjna to chyba jest DSV - Ale to ma byc lokalizacja
za Kukulkiem po prawej stronie - jak daleko od Kopalni to nie wiem, bo przeciez
wjazd do Kopalni to jest na przeciw Kukulek.
Wyczytalem ze ma byc nowy piekny Stadion z pelnym zapleczem (boiska treningowe
lato/zima parkingi pod ziemia i rozne inne bajery - rowery.Kol. Czeladzianin spiesze
wyjascic iz ta częsc Sosnowca gdzie jest ul. Kukulek i wjazd do kopalni to nazywala sie CEGIELNIA - to nie ma niz wspolnego z produkcja cegiel.
Jezeli powiem tak iz jest to teren w prostokacie ulic Kukulek- Kombajnistow -
Mariusza Zaruskiego i 11 Listopada. to nie ma bledu.
Sprawdzilem na mapie miasta Sosnowca - a ze Ogrodki Dzialkowe sa to fakt.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Ostatnio edytowano 2007-05-04, 8:47 pm przez Tadeusz Wisniewski, łącznie edytowano 1 raz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez czeladzianin 2007-05-04, 8:38 pm

Mayday77 i co teraz glupio Ci kto umie czytac ze zrozumieniem...... Dziekuje Panie Tadeuszu!!! Jutro kto moze do Bielska!!!!! Teraz wracamy juz do tematu Ojca Dyrektora!!!
czeladzianin

Postprzez MarcelZS 2007-05-04, 8:40 pm

Ale Panowie tamt jest o Wojtku Rudym??? ... a wy o jakiś Kukułkach i stadionie, który jak powstanie to tylko wersji makiety, która stanie w Urzędzie Miejskim...
MarcelZS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Adamek182