Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
W mediach pojawiają się dziś informacje wg których budowa stadionu piłkarskiego w Sosnowcu uzależniona jest od pozyskania środków unijnych. Są to informacje sprzeczne z uzyskanymi dotychczas przez nas wiadomościami na ten temat i dlatego zwróciliśmy się do lidera projektu budowy stadionu, Jarosława Pięty, o skomentowanie takich doniesień.
Sosnowiecka Platforma Obywatelska uważa, że budowa stadionu powinna być sfinansowana ze środków własnych i środków zewnętrznych - środków unijnych lub środków krajowych pozyskanych np. z Ministerstwa Sportu. Proporcje udziałów poszczególnych środków mogą być różne np. 25 proc./ 75 proc. lub odwrotnie, a może 50 proc. środków własnych i 50 proc. zewnętrznych.
Będziemy starać się o pozyskanie jak największych środków zewnętrznych. Musimy tym samy przełamać naszą dotychczasową słabość na tym polu. Co będzie z budową, gdy nie pozyskamy środków zewnętrznych? Będziemy budować stadion ze środków własnych. Budżet miasta z roku na rok rośnie, a nie maleje - to po pierwsze.
A po drugie - przyjmijmy to wreszcie do wiadomości - stadion to też jest biznes. To parkingi, siedziby firm, wiele obiektów towarzyszących, które przynoszą dochody.
Oczywiście, jeśli pozyskamy niewiele środków zewnętrznych lub ich nie pozyskamy, to będziemy budować 6 lat, ale na pewno stadion zbudujemy. Rozważania w rodzaju: stadion zbudujemy, ale pod warunkiem... są nieuzasadnione.
Nie przymierzamy się do budowy stadionu wielkiego, ale kameralnego na 15-20 tys. widzów. Chcemy natomiast obiektu bardzo nowoczesnego, na miarę XXI wieku. Dlatego konkurs na projekt będzie miał wymiar międzynarodowy, liczymy na udział architektów z doświadczeniem. Nie chciałbym zbyt daleko wybiegać już dziś w przyszłość, ale dlaczego mieszkańcy Sosnowca nie mają wiedzieć o naszych planach odpowiednio wcześniej? Powiem więc wprost - chcielibyśmy, aby ten stadion poprzez zadaszenie całego obiektu rozwiązał także problem braku hali widowiskowo - sportowej w Sosnowcu.
Budowa stadionu piłkarskiego w Sosnowcu jest dla nas sprawą priorytetową - powiedział Jarosław Pięta, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Sosnowca.
sanhedryn_zla napisał(a):fan78 napisał(a):sanhedryn_zla napisał(a):fan78 napisał(a):Jak juz chca budowac stadion i wykorzystac fundusze z UE to czemu tylko na 18 tys?Jak wejdziemy do OE to na mecze z Legią,Górnikiem czy Ruchem to na pewno nie starczy i znow beda organizowac Telebim? :056:
k*** tak zle tak nie dobrze mysle ze 18 tys. jest optymalnie nie mowi juz ze w Sosnowcu jest ytaka napinka na mecze czemu teraz niema kompletow publicznosci maja budowac stadion na 3 mecze? nie zworci sie koszt budowy.... nie widomo jaki to projekt bedzie moze bedzie projekt tylko trybuny z 2 stron bez trybun za bramkani ale z mozliwoscia wybudowania tam trybun w razie potrzeby.... ja pier*** tylko krytykowac niektorym z was to chyba trza by stadion jak Wembley i tancerki ktore robia loda przed wejsciem w przerwie i po meczu co? zamiast sie cieszyc ze cos robia to narzekania....ehhh typowa Polska mentalnosc nikomu nie da sie dogodzic , wszystko krytykowac;/ wiecznie zle i niedobrze
Wystarczy wspomniec mecz z Jagiellonia jak walczylismy o baraze a to byla tylko 2 liga.Polska mentalnosc to mozesz zarzucac wlodarzom tego miasta a nie mnie.Od razu rzuca sie w oczy ich minimalizm.Nie zwroca sie koszty budowy?Przeciez pisze ze maja tam tez organizowac koncerty wiec ten argument mozesz miedzy bajki wlozyc.Tancerki robiace loda przed stadionem?Moze kogos przyciagna,mnie nie muszÄ… juz od parunastu lat odkad tam zagladam.A na koniec dalej swoje: co z przetargiem na Oswietlenie panie Gorski???
no fakt masz racje na Jage wpuszcili chyba o ile dobrze pamietam 6 tys plus pewnie drugie tyle bylo chetnych to w sumie daje 12tys. jeszcze zostaje 6 tys. Ci co chodza na mecz regularnie to jest ile teraz 3-4 mecze na ktore jest napinka przyciaga na trybuny ok 6-8tys. oczywiscie sa mecze jeszcze lepsze nie trzeba chyba nikomu przypominac meczu ze Slaskiem gdzie bylo chyba ok 12.5tys. i zostali wpuszczeni wszyscy chetni czy mecze z Ruchem ktore przyciagaj ok 10tys. dodajac do tego ze jak awansuje Zaglebie to zrobi sie nowych kibicow 2-3tys bo i nowy obiekt swoje zrobi to i tak mysle ze 18tys. wystarczy bo kto nie chodzil to chodzic nie bedzie beda pikniki ktorzy beda chodzic na mecze jak bedzie szlo druzynie a jak nie to nie beda..... teraz zobacz sobie koszty utrzymania takiego stadionu sa ogromne nie wiem dokladnie jakie (dzis poczytam) to czy dla miasta stadion powiedzmy o pojemnosci 30tys. bedzie rentowna inwestycja? ile takich koncertow mozna zorganizowac? 4-5 w roku? niech bedzie nawet 8-10 to i tak chyba nie bedzie zwrotu pieniedzy ktore bedzie miasto musialo dac na utrzymanie moje zdanie jest takie : najlepiej gdyby zrobiono 2 trybuny po bokach a w razie potrzeby za bramka dobudowac(ME) a stadion o pojemnosci 18tys jest nam jak na razie w zupelnosci wystarczajacy .... chcialbym aby taki powstal i chcialbym go kiedys zobaczyc zapelnionego do ostatniego miejsca:))
pozdrawiam
ps. mozemy nadal dyskutowac jesli masz takie argumenty ktore mnie przekonaja przyznam racje---> na razie nie przekonuja mnie:))
Stadion Ludowy sluzy nam juz 51 lat.Wiec przyjmuje ze ten nowy obiekt tez jest przewidywany przynajmniej na nastepne polwiecze.Czy w ciagu tych 50 lat nie mozemy zdobyc mistrzostwa polski?Ja uwazam ze moze,y i to nie raz:)Wtedy stadion na 18 tysiecy to byloby duuuzo za malo.Gramy w Lidze Mistrzow z ManU,Barcą czy Milanem.18 tysiecy???Potencjal kibicowski Zaglebia Dabrowskiego jest znacznie wiekszy niz sie niektorym wydaje,a w przypadku zdobycia przez Zaglebie mistrza on eksploduje z duzą siłą.Niechce budowac Giganta na miare Maracany ale 25tys to wedlug mnie minimum.Czy ten argumenty sa wystarczajace?Ze sportowym pozdrowieniem
fan78 napisał(a):sanhedryn_zla napisał(a):fan78 napisał(a):sanhedryn_zla napisał(a):fan78 napisał(a):Jak juz chca budowac stadion i wykorzystac fundusze z UE to czemu tylko na 18 tys?Jak wejdziemy do OE to na mecze z Legią,Górnikiem czy Ruchem to na pewno nie starczy i znow beda organizowac Telebim? :056:
k*** tak zle tak nie dobrze mysle ze 18 tys. jest optymalnie nie mowi juz ze w Sosnowcu jest ytaka napinka na mecze czemu teraz niema kompletow publicznosci maja budowac stadion na 3 mecze? nie zworci sie koszt budowy.... nie widomo jaki to projekt bedzie moze bedzie projekt tylko trybuny z 2 stron bez trybun za bramkani ale z mozliwoscia wybudowania tam trybun w razie potrzeby.... ja pier*** tylko krytykowac niektorym z was to chyba trza by stadion jak Wembley i tancerki ktore robia loda przed wejsciem w przerwie i po meczu co? zamiast sie cieszyc ze cos robia to narzekania....ehhh typowa Polska mentalnosc nikomu nie da sie dogodzic , wszystko krytykowac;/ wiecznie zle i niedobrze
Wystarczy wspomniec mecz z Jagiellonia jak walczylismy o baraze a to byla tylko 2 liga.Polska mentalnosc to mozesz zarzucac wlodarzom tego miasta a nie mnie.Od razu rzuca sie w oczy ich minimalizm.Nie zwroca sie koszty budowy?Przeciez pisze ze maja tam tez organizowac koncerty wiec ten argument mozesz miedzy bajki wlozyc.Tancerki robiace loda przed stadionem?Moze kogos przyciagna,mnie nie muszÄ… juz od parunastu lat odkad tam zagladam.A na koniec dalej swoje: co z przetargiem na Oswietlenie panie Gorski???
no fakt masz racje na Jage wpuszcili chyba o ile dobrze pamietam 6 tys plus pewnie drugie tyle bylo chetnych to w sumie daje 12tys. jeszcze zostaje 6 tys. Ci co chodza na mecz regularnie to jest ile teraz 3-4 mecze na ktore jest napinka przyciaga na trybuny ok 6-8tys. oczywiscie sa mecze jeszcze lepsze nie trzeba chyba nikomu przypominac meczu ze Slaskiem gdzie bylo chyba ok 12.5tys. i zostali wpuszczeni wszyscy chetni czy mecze z Ruchem ktore przyciagaj ok 10tys. dodajac do tego ze jak awansuje Zaglebie to zrobi sie nowych kibicow 2-3tys bo i nowy obiekt swoje zrobi to i tak mysle ze 18tys. wystarczy bo kto nie chodzil to chodzic nie bedzie beda pikniki ktorzy beda chodzic na mecze jak bedzie szlo druzynie a jak nie to nie beda..... teraz zobacz sobie koszty utrzymania takiego stadionu sa ogromne nie wiem dokladnie jakie (dzis poczytam) to czy dla miasta stadion powiedzmy o pojemnosci 30tys. bedzie rentowna inwestycja? ile takich koncertow mozna zorganizowac? 4-5 w roku? niech bedzie nawet 8-10 to i tak chyba nie bedzie zwrotu pieniedzy ktore bedzie miasto musialo dac na utrzymanie moje zdanie jest takie : najlepiej gdyby zrobiono 2 trybuny po bokach a w razie potrzeby za bramka dobudowac(ME) a stadion o pojemnosci 18tys jest nam jak na razie w zupelnosci wystarczajacy .... chcialbym aby taki powstal i chcialbym go kiedys zobaczyc zapelnionego do ostatniego miejsca:))
pozdrawiam
ps. mozemy nadal dyskutowac jesli masz takie argumenty ktore mnie przekonaja przyznam racje---> na razie nie przekonuja mnie:))
Stadion Ludowy sluzy nam juz 51 lat.Wiec przyjmuje ze ten nowy obiekt tez jest przewidywany przynajmniej na nastepne polwiecze.Czy w ciagu tych 50 lat nie mozemy zdobyc mistrzostwa polski?Ja uwazam ze moze,y i to nie raz:)Wtedy stadion na 18 tysiecy to byloby duuuzo za malo.Gramy w Lidze Mistrzow z ManU,Barcą czy Milanem.18 tysiecy???Potencjal kibicowski Zaglebia Dabrowskiego jest znacznie wiekszy niz sie niektorym wydaje,a w przypadku zdobycia przez Zaglebie mistrza on eksploduje z duzą siłą.Niechce budowac Giganta na miare Maracany ale 25tys to wedlug mnie minimum.Czy ten argumenty sa wystarczajace?Ze sportowym pozdrowieniem :564:
Hussar napisał(a):kurde już to widze Hipersuper stadion jak w kielcach już widziałem ten stadion w kielcach za bramką jest wielka dziura i widac karetke zamiast siedzeń i jeden wielki beton jak bym siadał na wielkim klocu kurde nie łudzmy sie że bedzie stadion władza sie zmienią i tak do usranej śmierci a jak coś zrobią to spartolą zrobią na 18 ty i kupa teras to sie buduje na 40 tys minimum niech jadą do Angli i niech zobaczą stadion Old Trafford no poprostu płakac sie chce nailepsza decyzia włac Menczesteru teras miasto zarabia taką kase w Sosnowcu jak by taki stadion powstał to by tutaj firmy dzwiami i oknami waliły ale jak sie tu można budowac jak nawet normalni ludzie nie wiedzą ile klub ma kasy jak zwykle wszystko tajne jak by tu była jakaś baza pod ludowym jak ma klub zarabiac sam na siebie jak niema naczym grac ludzie są odaleni od bojska o 50 metrów jakaś bieżnia sfilcowana i to na dodatek na stadionie do piłki nożnej haha bojsko wygląda jak jeden wielki lej po bombie i niespodzianka star z żurawiem a na żurawiu kamera żeby było tą tragedie uwiecznić dla pokolenia bo oni też będą patrzeć na ten sam stadion asz do śmierci wyślimy naszych radnych do Menczesteru zobaczą jak sie buduje i jak sie reklamuje klub i jak sie go prowadzi od podstaw wszystko jest tam podane na tacy kibic może zobaczyc wszystko (Zagłębie Sosnowiec bez tajemnic) i jak widze te stroje naszych piłkarzy to asz mnie szlach zalewa tak jakby moda piłkarska zatrzymała sie na latach 90 nawet na logo żagłębia można zarabiac ale co tam włosi żucą ochłapy a po tem jak kontrola podatkowa sie przykleij to spiepszą do włoch a my zostaniemy w bagnie najlepiej gdy zagłębie weidzie do 1 ligi dac nasz klub na giełde i zbic troche mamony i inwestycie w klub banalne sposoby ale to są nailepsze sposoby jakie mogą byc w angli to sie sprawdza czemu nie w naszej kochanej Polsce :509: Zagłębie Sosnowiec i do przodu
Hussar napisał(a):sanhedryn_zla napisała -czy wiesz o istnieniu czegos takiego jak budzet klubu o stronach miastach na ktorych jest wypisane ile pieniedzy na co przeznaczaja?
jasne a ty tak wierzysz wszystko co ci napisali na stronie miasta:)P
sanhedryn_zlai napisała -co bieznia przeszkadza jezli to ma byc stadion nie tylko wykorzystywany do rozgrywania meczow pilki noznej ale i maja byc inne imprezy sportowe i kulturalne organizowane?
tak jak sie buduje stadion to sie buduje stadion jak sie buduje hale do koszkówki to sie buduje hale do koszykówki jak sie chce miec żużel to sie buduje obiekt do żużla czasy perelu sie skączyły nie robi sie z obiektu składanego robota warszawie jest taki robot nazywa sie Stadion Dziesięciolecia :)P test
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników