2 Liga 2006/2007

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Sir 2007-02-22, 12:43 pm

http://sport.onet.pl/0,1248759,1491090,wiadomosc.html

Napastnik Polonii Bytom o krok od śmierci
Przegląd Sportowy/TK /09:34
Napastnik Polonii Bytom miał zostać bohaterem zimowej sesji transferowej w II lidze. Mariusz Mężyk ostatecznie nie zmienił drużyny, choć przebierał w ofertach. Zamiast do nowego klubu, trafił do szpitala - pisze "Przegląd Sportowy".
"Była niedziela rano. Siedzieliśmy z dziewczyną w moim mieszkaniu w Bytomiu. Nagle narzeczona poczuła nudności, dostała drgawek i zemdlała. Zadzwoniłem po pogotowie. Przyjechało po dziesięciu minutach. Pomogłem wnieść dziewczynę do karetki i chciałem wrócić do domu, ale na schodach poczułem się słabo. Też dostałem drgawek i nagle osunąłem się na ziemię. Przytomności nie straciłem, ale byłem w szoku" - powiedział Mężyk.

"Lekarz, jak tylko wszedł do mieszkania powiedział, że śmierdzi gazem. Mam w domu taki piecyk, którym grzeje się wodę i to on okazał się przyczyną nieszczęścia. Gdyby to wszystko stało się w nocy, to już by mnie nie było. Już bym się nie obudził. Czasami wystarczy godzina i amen" - dodał.
Sir

Postprzez Przemek26 2007-02-27, 4:26 pm

http://www.90minut.pl/sparing.php?id=4903

Mimo iż skład Bełchatowa nie rzucił na kolana to wynik poszedł w świat.
Czy to przypadek czy musimy się obawiać Piasta?

Piast Gliwice 5-1 GKS Bełchatów
Wojciech Kędziora 3, 30, Michał Filipowicz 4, Adam Kompała 25 (k), Łukasz Krzycki 83 - Marcin Kowalczyk 79

Piast Gliwice: Kozik - Michniewicz (75 Rogalski), Widuch, Banaś, Chylaszek - Filipowicz (61 Przewoźniak), Gamla (61 Krzycki), Kompała - Kaszowski, Podgórski (61 Kukulski), Kędziora (60 Wesecki).

GKS Bełchatów: Misztal - Tosik, Magdoń, Grodzicki, Komorowski - Zawodziński, Kuranty, Kowalczyk, Bocian (46 Kornik) - Michalak, Costly Molina.
Przemek26

Postprzez Lars 2007-02-27, 4:57 pm

Przemek26 napisał(a):http://www.90minut.pl/sparing.php?id=4903

Mimo iż skład Bełchatowa nie rzucił na kolana to wynik poszedł w świat.
Czy to przypadek czy musimy się obawiać Piasta?

Piast Gliwice 5-1 GKS Bełchatów
.

Piasta to my musimy obawiać się zawsze. pamiętam 1 kolejke rundy jesiennej. byłem wtedy na Słowacji, kumpel słał mi eski z aktualnym wynikiem. jak napisał ze jest 3:0, zadzwoniłem do niego by upewnić się że jest trzeźwy.
tak na powaznie to po pierwsze to był tlyko sparing, po drugie skład GKSu zdecydowanie rezerwowy
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Deu 2007-02-27, 11:21 pm

z innej beczki:

"Drugoligowe Podbeskidzie Bielsko-Biała otrzymało we wtorek formalne potwierdzenie o zwróceniu mu trzech punktów. Decyzję o anulowaniu kary podjął Wydział Dyscypliny PZPN.
Punkty zostały odebrane za nieregulowanie należności wobec byłych piłkarzy tego klubu, mimo wyroków sądu polubownego. Prezes klubu Jerzy Wolas powiedział, że Podbeskidzie zawarło porozumienia z byłymi piłkarzami i spłaca zadłużenie.

Dzięki decyzji WD PZPN dorobek Podbeskidzia po rundzie jesiennej wzrósł do 21 punktów, a klub awansował w tabeli z 13. na 9. miejsce."
Deu

Postprzez Zag18 2007-02-28, 7:10 pm

W Międzybrodziu Bialskim i Dzierżoniowie przygotowywali się piłkarze Zagłębia Sosnowiec do rundy rewanżowej drugiej ligi. Drużynę, walczącą od kilku sezonów o powrót do ekstraklasy, prowadzi nadal Jerzy Dworczyk, który w sierpniu ubiegłego roku miał tymczasowo zastąpić Janusza Białka.

Kibice Zagłębia marzyli o awansie już rok wcześniej, kiedy klub obchodził stulecie istnienia. Nic z tego nie wyszło, choć sosnowiczanie cały czas byli blisko szczytu tabeli. Pogrążyła ich porażka u siebie z Jagiellonią w ostatniej kolejce. Rundę jesienną tego sezonu piłkarze Zagłębia zakończyli na czwartym miejscu.

- Znów jesteśmy w czołówce i... znów pod koniec sezonu czeka nas spotkanie z Jagiellonią (przedostatnia kolejka - red.). Myślę, że tym razem finał będzie inny i nie będziemy musieli czekać do ostatniej kolejki. Jesteśmy pod każdym względem gotowi do walki o ekstraklasę - zarówno kadrowo, jak i organizacyjnie. Klub ma dopięty budżet. Nie wybiegam jednak daleko w przyszłość. Dla mnie najważniejszy jest w tej chwili nie ten ostatni mecz, ale pierwszy. Bo niezwykle istotne będzie dobre "wejście" w ligową wiosnę - powiedział dyrektor sportowy klubu Wojciech Rudy.

Zimą w zespole pojawiło się kilku zawodników o znanych nazwiskach. Nowe "nabytki" Zagłębia to obrońca m.in. bramkarz Boris Peskovic (ostatnio Pogoń Szczecin), obrońca Dawid Topolski (Górnik Łęczna), napastnicy Krystian Prymula (SV Yesilyurt Berlin) i Przemysław Oziębała (Zieloni Żarki) oraz pomocnik Adrian Mierzejewski (Wisła Płock).

Po stronie ubytków zapisać należy przede wszystkim pomocnika Bartłomieja Chwalibogowskiego, który trafił do drużyny lidera Orange Ekstraklasy BOT GKS Bełchatów. Odeszli także Tomasz Malinowski, Paweł Lisiecki, Wojciech Tyc (Unia Janikowo) i bramkarz Jakub Wierzchowski.

Wyniki sparingów:
Zagłębie - BKS Bielsko Biała 3:2
Zagłębie - Soła Kobiernice 18:0
Zagłębie - BOT GKS Bełchatów 2:2
Zagłębie - Górnik Zabrze 4:1
Zagłębie - Przebój Wolbrom 0:1
Zagłębie - Widzew Łódź 0:3
Zagłębie - Odra Opole 2:0
Zagłębie - Stal Stalowa Wola 1:0
Zagłębie - Nachodź-Destne (Czechy) 4:2
Zagłębie - Torpedo Żodino (Białoruś) 1:2

Zagłębie Sosnowiec pokonało w środowym sparingu Lechię Gdańsk 1:0 (0:0). Bramka: Przemysław Oziębała (61).

http://www.sports.pl/index.php?show=1&s=506&ns=85794
Zag18

Postprzez Przemek26 2007-03-01, 9:05 am

Z dzisiejszego Sportu.
http://www.dzienniksport.com/index.php? ... &Itemid=33
Dwie drużyny miały awansować do ekstraklasy bezpośrednio, a trzecia w stawce rozegrać baraż. Tymczasem przed szansą wskoczenia na wyższy szczebelek może stanąć większą liczba II-ligowców, gdyż chodzą słuchy, że latem z ekstraklasy kilka klubów zostanie karnie zdegradowanych za nieczyste zagrywki. Na taki scenariusz liczą po cichu we Wrocławiu. Śląsk zmontował mocną ekipę, ale strata do czołówki wydaje się nie do nadrobienia. - Nie ukrywamy, że naszym celem jest ekstraklasa. Zdegradowanie dodatkowych klubów może nam istotnie pomóc w osiągnięciu tego sukcesu - Andrzej Szymczak, prezes Śląska, nie kryje, że z nadzieją spogląda na „kuchenne drzwi”.

Brak podgrzewanych płyt
Rozbudzone apetyty ma połowa stawki na zapleczu ekstraklasy. Należy jednak twardo stąpać po ziemi. I liga wiąże się ze spełnieniem restrykcyjnych wymogów licencyjnych. Chodzi nie tylko o sprawy organizacyjne i przejrzystość finansową, ale również o infrastrukturę stadionową. - Można chyba zaryzykować stwierdzenie, że na dziś dzień żaden klub z II ligi nie spełnia I-ligowych norm - uważa Krzysztof Smulski z Wydziału Licencyjnego PZPN. Ma on dwóch faworytów, którzy mają najkrótszą drogę, aby uzyskać miano klubu ekstraklasy. - Mam na myśli Ruch Chorzów i Śląsk Wrocław. Oba kluby korzystają ze stadionów, które są wyposażone w oświetlenie i wymaganą ilość miejsc siedzących - tłumaczy Smulski. Jednak w obu wypadkach problemem jest brak podgrzewanych płyt. Niepokoi, że prezydent Chorzowa ze stoickim spokojem informuje, że na razie nie ma planów związanych z tą inwestycją. - Ma być - lakonicznie odpowiadają natomiast we Wrocławiu.

Poważne kontrasty
Pierwsze konkrety są w Białymstoku. Miasto zarezerwowało 5 mln zł na modernizację stadionu, na którym rozgrywa swe mecze Jagiellonia. Lwią część kwoty pochłonie montaż podgrzewanej płyty. Problemem pozostanie brak oświetlenia. Z takim samym dylematem borykają się w Sosnowcu, gdzie za 3,6 mln zł staną maszty oświetleniowe lub położony zostanie nowy „dywan” uzbrojony w kilometry rur. - Jeśli drużyna będzie walczyła o awans, to ruszą pracę związane z oświetleniem. W innym wypadku pieniądze zostaną przeznaczone na podgrzewaną płytę. Po za tym dokończymy modernizację dwóch sektorów i wykonamy dodatkowe zadaszenie - zapowiada Zbigniew Drążkiewicz, dyrektor sosnowieckiego MORiS-u. Jednocześnie w Sosnowcu i Białymstoku nadal poważnie myślą o budowie zupełnie nowych stadionów. Podobnie zresztą jak w Bytomiu, gdzie niedawno uznano, że nie ma sensu pompować pieniędzy w relikt. - Przykład Polonii wskazuje, że w II lidze dochodzi do poważnych kontrastów. Bytomski klub może mieć za kilka miesięcy problemy z uzyskanie licencji drugoligowej, więc trudno myśleć o ekstraklasie - ostrzega Krzysztof Smulski.

Okres przejściowy
Górnik Polkowice i KSZO Ostrowiec Świętokrzyski spełniają niemal w stu procentach wymogi dotyczące infrastruktury, lecz są podobnie jak kilka innych klubów II ligi uwikłane w aferę i mogą zostać surowo ukarane. Od kilku lat pazurki na ekstraklasę ostrzy sobie też Lechia Gdańsk, lecz i ona ma nadal „wybrakowany” stadion. Oczywiście kluby II ligi, które uzyskają promocję mogą liczyć na tzw. okres przejściowy w trakcie którego powinny doszlusować do reszty stawki. Ile on może potrwać? Góra 6-7 miesięcy, więc warto, aby miasta przygotowały się za wczasu do sukcesów swoich drużyn.

autor: Krzysztof Kubicki
Przemek26

Postprzez trojan 2007-03-01, 3:53 pm

Mam nadzieje ze po tej aferze z Małocha nas nie zdegraduja
trojan

Postprzez emdżej 2007-03-01, 4:03 pm

trojan napisał(a):Mam nadzieje ze po tej aferze z Małocha nas nie zdegraduja

Od razu klub zlikwidują. Zastanów się co piszesz.
emdżej

Postprzez stani19 2007-03-01, 5:56 pm

jezeli to prawda z naszym bylym zawodnikiem- Wojtusiem to moim zdaniem degradacja zasłużona!!! podzielimy los Arki,Łęcznej i Polkowic!!! POLSKA PIŁKA BEZ KORUPCJI!!!! Bardzo mnie to smuci,no ale cóż!!! :
stani19

Postprzez lileq 2007-03-01, 5:59 pm

Co wy tak k***a przeżywacie.?
Najlepiej niechodźcie na mecze bo była korupcjia.
lileq

Postprzez paw25 2007-03-01, 6:04 pm

Stanik wez sie lepiej nie udzielaj czlowieku,bo draznisz innych takimi wypowiedziami.Ogarnij sie łbie...
paw25

Postprzez stani19 2007-03-01, 6:10 pm

to jest moja opinia!!! a z Wojtusiem jak piszą byli jeszcze UJO i LACHA!!!a stanik to ja Twojej kobiecie mogę ściagnąć!!! JESTEM ZA CZYSTĄ PIŁKĄ i tylko przykro mi ze ta afera dotyczy mojego kochanego ZAGŁĘBIA!!!
stani19

Postprzez laki 2007-03-01, 7:04 pm

Małocha dobrze zrobił powiedział jaka była prawda nie obciażał
klubu.
Moim zdaniem Zagłebie nie dotknie żadna kara bo trudno karac
SSA Z.S. w osobie Prezesa za fakty na które nie miał wpływu
o których nic nie wiedział .
To co powiedział Małocha a wczesniej Lacha w jednym z wywiadów
było powszechne w każdym klubie .
Wiec obawiac powinni sie inni a nie my , zakładajac że prokuratura
dysponuje tak obszernym materjałem dowodowym jak czytamy
w wielu publikacjach .
Wola współpracy naszych obecnych i byłych grajków z prokuratura
jest pozytywem w sesie walki z patologia.
laki

Postprzez wieszczu 2007-03-01, 7:04 pm

Przychylam się do słów tych,którzy twierdzą iż springerowskim gównem i tanią sensacją tam zawartą nie należy się zbytnio przejmować.
Mnie natomiast niepokoi co innego.Pierwsze decyzje w sprawie ewentualnych kar miały być orzeczone pod koniec lutego.Nikt z nas tak naprawdę nie wie kiedy dosięgnie nasz klub ręka "sprawiedliwości" i co gorsza jak i czy w ogóle odbije się to na grze piłkarzy.Dobrze byłoby,aby w głowach mieli tylko jeden cel.Jaki-wiadomo.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez Łuki19 2007-03-01, 7:04 pm

stani19 napisał(a):to jest moja opinia!!! a z Wojtusiem jak piszą byli jeszcze UJO i LACHA!!!a stanik to ja Twojej kobiecie mogę ściagnąć!!! JESTEM ZA CZYSTĄ PIŁKĄ i tylko przykro mi ze ta afera dotyczy mojego kochanego ZAGŁĘBIA!!!

Jezeli nas mieli by za takie cos zdegradować to Arke musieli by usunąc z mapy piłkarskiej wiec nie gadaj takich głupot ps głowno nam zrobia duzo gadania mało robienia pozdro dla normalnych
Łuki19
Obserwowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna