Od KS Milowice do Zagłębia Sosnowiec. Sto lat tradycji

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Od KS Milowice do Zagłębia Sosnowiec. Sto lat tradycji

Postprzez ^m@rcin^ 2006-12-28, 8:07 pm

W sosnowieckim Muzeum znajdującym się w Pałacu Schöna od 8 grudnia trwa wystawa pod tytułem "Od KS Milowice do Zagłębia Sosnowiec. Sto lat tradycji" poświęcona 100-leciu istnienia Zagłębia Sosnowiec. Na wystawie tej zaprezentowane zostaną puchary, proporce, plakaty, odznaczenia, programy, kroniki, dyplomy, stroje sportowe oraz wiele zdjęć dokumentujących sukcesy i porażki Zagłębia Sosnowiec. Wśród eksponatów na szczególną uwagę zasługują medale zawodników za zdobycie Mistrzostwa Polski oraz puchar za wicemistrzostwo z 1963 roku.

Dzisiaj wybrałem się na tą wystawę.Myślałem ,że to będzie coś lepszego.
Całość znajduje się w malej calce. Pierwsze pytanie do Pani która nas oprowadzała to było czy to jest cała wystawa.
Jest trochę zdjęć parę plakatów ,odznaki, bilety, kilka pucharów i to prawie wszystko ! Liczyłem ,że znajdzie się tam więcej pamiątek np. Stare koszulki szaliki itp. Tak się śmialiśmy z Bratem ,że więcej pamiątek to mamy w domu :)
Bilet normalny kosztuje 6 zł a ulgowy 3 zł.
Był ktoś z was na tej wystawie ?
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez SLIM 2006-12-29, 12:22 pm

^m@rcin^ napisał(a):Dzisiaj wybrałem się na tą wystawę.Myślałem ,że to będzie coś lepszego.
Całość znajduje się w malej calce. Pierwsze pytanie do Pani która nas oprowadzała to było czy to jest cała wystawa.

Byłem na otwarciu tej wystawy.
Myślę że jest to bardzo fajna inicjatywa,tym bardziej że nie organizuje ją klub, ani miasto tylko jeden z pracowników muzeum, który prywatnie jest wiernym kibicem Zagłębia i bardzo chciał zorganizować takową wystawę.
Michał Węcel sam szukał pamiątek i eksponatów na tę wystawę wsród kibiców Zagłębia i klubu sam.
Myślę że i tak dużo zebrał pamiątek i wystawa jest warto zobaczenia.
Na 100-lecie Zagłębie kiepsko postarały się władze klubu, więc takie inicjatywy jak ta są bardzo pożądane. Jest to wystawa kibica skierowana do kibiców.

^m@rcin^ napisał(a):Jest trochę zdjęć parę plakatów ,odznaki, bilety, kilka pucharów i to prawie wszystko ! Liczyłem ,że znajdzie się tam więcej pamiątek np. Stare koszulki szaliki itp. Tak się śmialiśmy z Bratem ,że więcej pamiątek to mamy w domu

Rzeczywiście tych starych szalików i koszulek troszkę brakuję...ale ogólnie i tak wystawa jest ciekawa i warta zobaczenia .
Skoro Marcin masz taki zbiór w domu, więc czemu nie odpowiedziałeś na apel organizatora wystawy i nie wypożyczyłeś na okres wystawy swoich pamiątek :?: Krytykować jest łatwo...
SLIM

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2006-12-29, 2:17 pm

Nie odpowiedziałem bo ten Apel do mnie nie dotarł. Nie wiedziałem, że będzie taka wystawa.
Ja tylko napisałem swoje zdanie :) Fajnie ,że coś takiego zorganizowali. Ale mogło by być więcej rzeczy.
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez keff79 2006-12-29, 5:59 pm

Wystawa rzeczywiście.. "przytulna" :lol: ..ale jest sporo fajnych ciekawostek i warto się wybrać. Zresztą w cenie biletu, zwiedziłem całe muzeum.. bilety kupiliśmy u pani na dole.. ale na wystawę zaprowadziła nas inna pani, która nie słyszała czym jesteśmy zainteresowani.. idziemy za nią - idziemy.. idziemy - schody - komnata... i nagle wchodzimy do pomieszczenia, pani do nas się ładnie uśmiecha pokazuję w kierunku ściany.. i mówi proszę... patrzymy - BITWA POD GRUNWALDEM! ..jak z bicza strzelił :lol: no fakt były dramatyczne mecze i w ogóle losy Zagłębia.. ale aż tak daleko posunięta alegoria..

później jeszcze "Sosnowiec" na płótnach.. Podhale XIX w fotografii :lol: i wreszcie flaga ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC!
keff79

Postprzez Siara 2007-01-02, 10:59 am

Jak dla mnie swietna sprawa, bylismy ze znajomym w dzien otwarcia, ( akurat wpuszczali jeszcze za darmo ), obydwojebylismy zadowoleni, zrobilismy sobie fotki na pamiatke, poczytalismy, milo Nas tam przyjeto...
Naprawde fajna sprawa, trzeba byc tylko pelnym podziwu dla czlowieka ktory to zorganizowal, bo wlozyl w to wiele czasu i za to wielkie barwa dla Niego. Pozdr!
Siara
Żółta kartka

:(

Postprzez ^m@rcin^ 2007-01-02, 11:29 am

Siara napisał(a):Jak dla mnie swietna sprawa, bylismy ze znajomym w dzien otwarcia, ( akurat wpuszczali jeszcze za darmo ), obydwojebylismy zadowoleni, zrobilismy sobie fotki na pamiatke, poczytalismy, milo Nas tam przyjeto...
Naprawde fajna sprawa, trzeba byc tylko pelnym podziwu dla czlowieka ktory to zorganizowal, bo wlozyl w to wiele czasu i za to wielkie barwa dla Niego. Pozdr!

A nam nie pozwolili zrobić fotek :(
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Re: Od KS Milowice do Zagłębia Sosnowiec. Sto lat tradycji

Postprzez Paulson 2007-01-02, 5:55 pm

^m@rcin^ .
Czy aby tylko byłes z bratem ? :wink: No ubaw to wy mieliście... :lol: Zgadzam się.
Paulson

Re: Od KS Milowice do Zagłębia Sosnowiec. Sto lat tradycji

Postprzez Krzysztof15 2007-01-02, 8:04 pm

^m@rcin^ napisał(a):Bilet normalny kosztuje 6 zł a ulgowy 3 zł.
Był ktoś z was na tej wystawie ?

Informacja dla nie wtajemniczonych : w soboty wstęp do tego muzeum jest bezpłatny :D
Wystawa skromna, to fakt, ale i tak warto się wybrać :!:
Krzysztof15

Postprzez Siara 2007-01-03, 12:10 pm

My zrobilismy sobie kilka fotek i to jeszcze na niekotrych zeby bylo wspolne to sami Nam pstrykali ;)
Siara
Żółta kartka

Postprzez WOJTEK 2007-01-03, 12:21 pm

Dobra. Koniec opowieści kto i co zrobił. Kto chce obejrzeć ten pójdzie. Zamykam.
WOJTEK
Adventure Group

Powrót do Piłka nożna