"Oberschlesien"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez WAB 2003-09-11, 7:37 pm

Przepraszam za ten pseudonaukowy język, ale nie umiem o tym pisać inaczej. W przyszłym tygodniu wrzucę Ci coś na maila na ten temat. Pozdrawiam
WAB

Postprzez IQ 2003-09-11, 8:33 pm

Ja mam tylko małą dygresję w sprawie Kuca - skoro on mieszkał w Szopienicach to musiał mieć sporo kontaktów w czasie swojej młodości z zagłębiakami. I patrząc na jego posturę (taki kurdupelek 165-170 cm) oraz czytając jego liczne bardzo negatywne opinie o Sosnowcu mam wrażenie że jego spotakania z rówieśnikami z Sosnowca musiały być dla niego bardzo niekorzystne. Takimi słowami pewnie opisałby to WAB
(WAB możesz mieć piękne i mądre myśli ale jak nie potrafisz tego wyrazić tak żeby cię inni zrozumieli to co ci z twoich przemyśleń ???? Na tym forum są też osoby w wieku 10-14 lat i daję sobie głowę obciąć, że twoich ostatnich wpisów nie rozumieją):D
A teraz tak trochę prozaicznie - Kuc wpierdol od Zagłębiaków często chwytał, pewnie w Brynicy nie raz pływał i teraz skoro ma posłuch w mediach to gada na nas takie bzdury.

PZDR
IQ

Re IQ

Postprzez WAB 2003-09-11, 9:13 pm

No ale ty zrozumiałeś i pewnie zauważyłeś, że mam głębokie przekonanie o swojej wyjątkowości, które sprawia że jestem dla siebie normą. Dlatego też nie oczekiwałby, że będę pisał kiedykolwiek " prozaicznie". Pozdrawiam.
WAB

...

Postprzez Krawiec 2003-09-11, 9:51 pm

Cześć WAB
Chciałbym się jakoś ustosunkować do Twojej wypowiedzi . Nie wiem jednak czy dobrze ją zrozumiałem bowiem na gruncie filozofii czuje się coraz mniej pewnie. Chodzi mi konkretnie o stanowisko wobec flagi Oberschlesien . Pozwole sobie zatem obniżyć terochę poziom abstrakcji i zapytać się czy rozpatrywanie tej kwestii berdziej racjonalnie niż emocjonalnie oraz w duchu poszanowania wolności znaczy to samo co nie odnoszenie się do tego tematu w ogole ? Czy też ustosunkowanie się do niego bez przytaczania arumentów historyczno-politycznych ?
Na tym chciałbym się skupić bo jeśli chodzi o naszą tożsamosc regionalną i tożsamość zbiorową w ogóle również jestem zwolennikiem określania jej w sposób pozytywny a nie poprzez negacje . Czyli w naszym konkretnym przypadku "Zagłębie Dąbrowskie" - tak , "Anty- Śląsk" - nie.
Pozdrawiam
Krawiec

Postprzez Sony 2003-09-11, 9:56 pm

Czy ta szmata bedzie wisiec na ich plocie czy nie nic to nie zmieni - i tak ich bede dalej nienawidzil! Ponoc przed meczem te chorzowskie kurwy wolaly pod stadionem "POLSKIE SWINIE"!!! Za to c*** im w ryj!
Sony

Postprzez Sony 2003-09-11, 9:57 pm

...oczywiscie chodzi o mecz Polska-Szwecja!
Sony

...

Postprzez Krawiec 2003-09-11, 10:30 pm

Cześć IQ
Zgodze się, że że metajęzyk użyty przez WABa jest ciężki do rozszyfroania ale zawsze można dopytać jeśli są jakieś niejasności. Natomiast słusznie stwierdziłeś, że należałoby dać jakąś wskazówkę , jakiś prost sygnał wchodzącychm tu młodszym osobą. Moje przsłanie dla młodzieży zagłębiowskie brzmi dyskredytujmy żartobliwie wycieczki Ślązaków pod naszym adresem - czyli nie skaczmy sobie do gardeł.
Odnośnie Kutza, czyli od niedawna osoby "narodowości" śląskiej, powiem że jest to wg mnie wyjątkowo podła jednostka. We wspomnieniach już nie żyjącej sosnowiczanki , zamieszczonych w Ekspresie Zagłębiowskim, wyczytałem, że rodzina Kutza jako pierwesza w Szopienicach podpisała folkslistę a mały Kaziu biegał w mundurku hitlerjugend . Za czasów PRL zdolny młody reżyser pochodzący ze Śląska był wyniesiony na piedestał przez pierwszego górnika kraju czyli E. Gierka i jemu właściwie zawdzięcza swoją karierę. Wówczas świetnie czuł się na salonach Warszawy i do głowy nikomu wówczas nie przyszło, że zalotny Kaziu (4 żony) odpłaci tak za swoje przywileje tzn określi małą ojczyznę swojego promotora jako cywilizację azjatycką gdzie panuje mentalnośc sowiecka, nieróbstwo, cwaniactwo itd.
"Najzabawniejsze" jest to , że nie tak dawno odebrał on z rąk prezydenta order za szerzenie wśród młodzieży idei wolnosci i tolerancji.
Pozdro
Krawiec

...

Postprzez Krawiec 2003-09-11, 10:42 pm

..wyluzuj sony to była grupa neonazistów w szalikach ruchu co nie znaczy, że większość kibiców ruchu tak myśli a jestem pewien, że wstydzi sie za tych troglodytów.
Np jeden z najbardziej znanych kibiców niebieskich , prof. Jan Miodek starł sie sie z innym kibicem ruchu w/w herr Kutzem w sprawie "narodowości ślaskiej" . Tak wiec sprawa nie jest jednoznaczna .
Pozdro
Krawiec

Postprzez Gość 2003-09-11, 10:55 pm

ciekawe czy kibice niemieccy w jakimkolwie swoim klubie wywiesili flagę w języku polskim żeby się podchlibić naszym pojeb.....ślązakom... -chyba nie.Kolejny dowód ,że pojeb.... mamy hanysów.Ale to ich głupota,wstyd i tyle.
Gość

Postprzez Sony 2003-09-11, 11:40 pm

Mylisz się kolego to nie była grupa neonazistów, a z tego co wiem większość kibiców ruchu jest tego samego zdania! ...a poluzować to ja sobie mogę gumkę w majtkach:) Dla śmieci nie ma litości!!!
Sony

Postprzez Pesto 2003-09-12, 12:46 am

IQ napisał(a):Ja mam tylko małą dygresję w sprawie Kuca - Kuc wpierdol od Zagłębiaków często chwytał, pewnie w Brynicy nie raz pływał i teraz skoro ma posłuch w mediach to gada na nas takie bzdury.

PZDR

hehehe ... wspominał w owym słynnym wywiadzie , że toczyli z Zagłębiakami bitwy na kamienie , ale o rezultatach to już nie wspomniał :D

co do Volkslisty , to mojego pradziadka też chcieli wpisać - wykręcił się i dumny jestem z niego

co do Ruchu , to znam jednego chorzowskiego , który w pełni utożsamia się z Polską - wg niego są trzy opcje na Ruchu : polska , śląska , niemiecka

WAB - prawdziwy intelekt poznaje się m.in. po zrozumiałym języku (porównaj wypowiedzi prof. Miodka z bełkotem abp Glempa)
Pesto
kumaty

Postprzez Monti 2003-09-12, 7:25 am

Pesto napisał(a):co do Ruchu , to znam jednego chorzowskiego , który w pełni utożsamia się z Polską - wg niego są trzy opcje na Ruchu : polska , śląska , niemiecka

Z tego co wynika z dyskusji na forum Ruchy to się zgadaza tylko że kolejność inna. Śląska, Polska, Niemiecka.
A bardzo często także Polsko-Śląska lub Niemiecko- ŚLąska.

Oni naprawde mają problem z określeniem swojej tożsamości.
Monti
Moderator

Postprzez Monti 2003-09-12, 8:00 am

A dla potwierdzenia opcji prezentowanej na naszym forum że stosunek Ruchu do tego tematu nie jest jednoznaczny prezentuje fragment z ich forum.

Gerard Cieślik, legenda chorzowskiego Ruchu

Ta flaga nie powinna powstać. Jestem przeciwny jej wywieszaniu na meczach Ruchu. Komu to jest potrzebne? Nie wiem, nie rozumiem... To nie służy klubowi, nie służy Śląskowi! Nie wiem skąd to do nas przyszło, żeby tak chętnie spoglądać w stronę Niemiec. Może to z biedy, frustracji? Mają przecież zamykać kolejne kopalnie.

Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze śląski, a Śląsk był zawsze polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć.
Monti
Moderator

Postprzez Pesto 2003-09-12, 11:02 am

no , ale co ma do gadania Gerhard Cieślik ? przecież on jest niekómaty i nawet żadnego wagonu z węglem nie opierdolił 8)
Pesto
kumaty

Oberchlesin

Postprzez zgredos 2003-09-12, 11:10 am

Uważam że ta flaga to sprawa Ruchu niech sobie piszą co chcą. Ale skoro zaczeliście napisze swoje zdanie. Hanysy mają swój region i swoją gwarę czy to się komuś podoba czy nie trzeba z tym żyć. Jeśli ten napis nikogo nie obraża czemu miało by go nie być. Na naszych flagach są napisy angielskie i włoskie i nikt się nie obraża.
zgredos

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników