PZPN - rózne

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez krzysztof 2006-12-12, 1:17 pm

No nie wiem, czy tak spokojnie.
Kwachu FIFA nie może zawiesić całej polskiej piłki, jedynie wykluczyć Polskę z europejskich rozgrywek czyli, europejskie puchary, Mistrzostwa Europy itp.

Fakt, że na razie PZPN nie wie ile meczów zostało kupione przez Zagłębie, ale na pewno jest coś na rzeczy skoro trzech piłkarzy potwierdziło, że w klubie występowałby taki proceder.
Nie sądzę, aby Ujo, Lacha, czy Antek byli tak wspaniałomyślni i bronili dobra klubu bardziej niż swojego. Zwłaszcza, że chodziło o ich przyszłość w polskiej piłce.
Także może być różnie.
krzysztof

Postprzez SCORPARO 2006-12-12, 1:32 pm

A ja jestem za tym żeby winni w końcu ponieśli zasłużoną karę !! Moze jak raz zdegradują "wszystkich", raz a dobrze, coś się ruszy w kierunku oczyszczenia piłki kopanej w polsce (przynajmniej na jakiś dłuższy czas), z wszelkiego rodzaju :piłkarskiego pokera". Oby.
Tylko dlaczego to dotyczy mojego ukochanego Zagebia :x
SCORPARO

Postprzez Diouf39 2006-12-12, 1:55 pm

Nic nam nie zrobią. Parę punktów ujemnych to będzie wszystko na co ich stac w wyniku tych całych przesłuchań. Mnie jakoś nie chce się wierzyc, że kupiliśmy wszystkie mecze w III lidze dającej nam awans.
WONT OD ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC
Diouf39

Postprzez kwachu 2006-12-12, 3:16 pm

krzysztof napisał(a):No nie wiem, czy tak spokojnie.
Kwachu FIFA nie może zawiesić całej polskiej piłki, jedynie wykluczyć Polskę z europejskich rozgrywek czyli, europejskie puchary, Mistrzostwa Europy itp.

Wiem, pytanie tylko czy np. mistrz polski z sezonu, w którym wykluczono nas z pucharów miałby możliwość grania po przywróceniu "do łask" w rozgrywkach europejskich... I co to za rozgrywki bez możliwości zaprezentowania się mistrza w europie ??
Poza tym tak jak pisałem dla mnie najważniejsze jest to co wypływa z prokuratury a nie z PZPN. PZPN już nie raz dowiódł że jest nieudolny i niekompetentny i nie ma chyba osoby, która ufałaby piłkarskiej centrali. Wobec tego to co mówią ci panowie traktuję niezbyt poważnie, jako rozrywkę w sezonie ogórkowym.
kwachu

Postprzez martinho 2006-12-12, 8:41 pm

"Nie sądzę, aby Ujo, Lacha, czy Antek byli tak wspaniałomyślni i bronili dobra klubu bardziej niż swojego. Zwłaszcza, że chodziło o ich przyszłość w polskiej piłce.
Także może być różnie."

Ale odwracając sutuację czy klub trzymał by dalej Lache, pracownika który orzeka przeciwko pracodawcy?

Powtórzę to co już wcześniej powtarzałęm i co barzdo mnie irutuje, a mianowicie cały czas operowanie nazwą klubu Zagłębie Sosnowiec. Z donieiseń prokuratury można wnioskować, że w cały galimatias jest zamieszane wiele klubów a wzsędzie w mediach,w PZPN mówi/ mówiło się tylko o nas, teraz dotarła jeszcze Arka. TRudno więc mi dociec o co chodzi: czy faktycznie jesteśmy tak umoczeni, że można już przewidywać wyrok na naszym klubie, czy jesteśmy kandydatem nr 1 na kozała ofiarnego albo można doszukać się jeszcze innych poddtekstów.

Druga kwestia, która mnie nurtuje to to co się może wydarzyć po wprowadzeniu komisarza w struktury PZPN. Organizacja ta jest/była organizatorem rozgrywek a sędziowie podlegali odpowiednim strukturom PZPN-u. Patrząc na skalę i ilość sędziów którym postawiono udział w tym procederze trzeba by być conajmniej naiwnym aby uwierzyć w to i PZPN nie wiedział o korupcji a w dodatku jeszcze za to płacił. CZyli reasumując przyzwalał na prowadzenie przestępczego procederu a nawet nim nadzorował.
To wszystko co się dzieje w tej kwestki może przynieść nieoczekiwane rozstrzygnięcia. Aż czekam z niecierpliwością.
martinho

Postprzez laBombonera 2006-12-12, 10:18 pm

TAK TAK ,zdegradujmy wszystkie kluuby Arke,Zaglebie,Kszo,Jage,itd
w ekstraklasie i w drugiej lidze beda graly ekipy Bzury Ozorkow,Przemszy Siewierz itp wtedy oprocz korupcji ,zniknie tez problem "pseudo"kibicow ,
niebedzie rac,poprostu RAJ.
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez Kwasny1906 2006-12-13, 7:03 am

laBombonera napisał(a):TAK TAK ,zdegradujmy wszystkie kluuby Arke,Zaglebie,Kszo,Jage,itd
w ekstraklasie i w drugiej lidze beda graly ekipy Bzury Ozorkow,Przemszy Siewierz itp wtedy oprocz korupcji ,zniknie tez problem "pseudo"kibicow,
niebedzie rac,poprostu RAJ.

i zapomniałeś o naszym kochanym Hydrogównie z Baniakiem na czele.
Kwasny1906

Postprzez laki 2006-12-13, 6:27 pm

Sprawa rostrzygnie sie w tedy gdy znajda sie dowody na przestepcze
procedery w samym PZPN-ie , tj. w zarzadzie , udowodnia to działacza ,
Listkiewiczowi , Kolatorowi i innym.
Jerzeli takich dowodów Prokuratura lub Urzad Skarbowy nie znajdzie to Minister Sportu bedzie bezradny , a co za tym idzie stare struktury
pozostana w obecnym składzie.
To własnie bedzie najwieksza poraszka Polskiej Piłki , ponieważ za
oczyszczanie wezmie sie moralista Listkiewicz , który swoich aparatczyków z pewnoscia nie skrzywdzi , ale kozły ofiarne beda musiały
sie znalesc .
Pomimo tego że żadnemu klubowi prokurator jeszcze nic nie udowodnił
a tylko przesłuchuje sie podejrzanych , to panowie z PZPN-u już
wymieniaja konkretne kluby.
Patrzac na ogrom prac na Ludowym w perspektywie awansu sadze że
nawet nasze własdze miejskie podejrzewaja że ta cała sprawa nas nie
ominie.
laki

Postprzez Przemek26 2006-12-15, 1:07 pm

Nie zazdroszczę przyszłemu prezesowi związku. Bo jak zacznie się czyszczenie brudów po aferze korupcyjnej, to przeżyje on prawdziwe piekło – uważa Jacek Kryszczuk z Wydziału Dyscypliny PZPN.
Kryszczuk zapytany o to, dlaczego kluby, o których już wiadomo, że zamieszane były w aferę, nadal spokojnie występują w rozgrywkach, odpowiedział: "Kara na pewno ich spotka. Chcemy jednak, żeby ta kara była sumą wszystkich przewinień piłkarzy, działaczy czy też trenerów w danym klubie. Nie chcemy opierać się na wiedzy cząstkowej. Czekamy na całościowe ustalenia prokuratury, które będziemy wykorzystywać w postępowaniu dyscyplinarnym".

"Nie prześlizgnie się nikt, kto brał udział w korupcji. Wszyscy, powtarzam: absolutnie wszyscy (!) zostaną ukarani. Wachlarz możliwość jest teraz spory: począwszy od pozbawienia licencji, po odebranie - co będzie lada chwila możliwe - nawet 30 punktów, aż po degradację do niższej klasy rozgrywkowej. Nie ukrywam, że robimy wszystko, by można było zdegradować klub nie tylko nawet o jedną, ale o dwie, czy nawet trzy klasy. Ciężka praca prokuratorów, jak dla mnie godna największego podziwu, nie pójdzie na marne" - dodał.
Więcej szczegółów w "Przeglądzie Sportowym"

A może by tak lepiej wsadzić do pierdla was ścerwo z pzpn-u :twisted: :twisted:
Przemek26

Postprzez arek 2006-12-16, 10:56 pm

Coś na rzeczy musi być skoro trzech piłkarzy niezależnie zeznaje to samo. Co do skali procederu to idąc tropem K. Tochela trochę śmieszne wydaje się być kupowanie meczów w sezonie kóry wygraliśmy w cuglach bijąc wszystkie możliwe rekordy - liczba wygranych z rzędu meczów, ilość zdobytych punktów itd. Zagłębie wtedy było zbyt silne żeby kupować mecze - chyba że w trakcie wyjdą jeszcze inne brudy
arek

Postprzez Przemek26 2007-01-04, 12:51 pm

PZPN wyrzuci kluby, które korumpowały sędziów?
Redakcja, źródło: Dziennik
Prawdopodobnie jeszcze przed rozpoczęciem rozgrywek ligowych Prokuratura Okręgowa we Wrocławiu skieruje pierwsze akty oskarżenia do sądu w sprawie korupcji w polskiej piłce nożnej. PZPN nie będzie miał już pretekstów, żeby bagatelizować problem i będzie musiał wyrzucić z ligi kluby, których działacze, piłkarze oraz trenerzy przekupywali sędziów i ustawiali mecze ligowe.
"Nie ukrywam, że do marca nasi prokuratorzy powinni skierować do sądu pierwsze akty oskarżenia. Niektórzy podejrzani przyznali się do winy i prawdopodobnie dobrowolnie poddadzą się karze, co ułatwi pracę wymiarowi sprawiedliwości" - mówi Janusz Kaczmarek, prokurator krajowy.

To będzie już koniec wymówek dla Wydziału Dyscypliny PZPN, który ciągle narzeka, że nie ma wglądu do akt sprawy dotyczącej korupcji w polskiej piłce nożnej. "Cały czas czekamy na informacje z prokuratury, jak poważne są zarzuty wobec osób zatrzymanych. Chcemy zapoznać się z całą dokumentacją dotyczącą podejrzanych klubów i podjąć właściwą decyzję w sprawie kar" - tłumaczy Krzysztof Malinowski, przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN.

Prokuratorzy uważają, że obecnie nie jest to możliwe, bo trwa śledztwo. "Na etapie postępowania przygotowawczego nie ma takiej możliwości. To mogłoby utrudniać pracę. Akt oskarżenia będzie jawny" - zapewnia Kaczmarek.

Wszystko wskazuje na to, że pierwsze akty oskarżenia będą dotyczyły osób, które przyznały się do ustawiania spotkań w pierwszej i drugiej lidze. Są wśród nich były kierownik Górnika Łęczna Ryszard M., były wiceprezes tego klubu Bronisław K., były kierownik Arki Gdynia Wiesław K., były kierownik Górnika Polkowice Mariusz J. oraz były szkoleniowiec Górnika Polkowice i Arki Gdynia Mirosław D. "Przypuszczałem, że tak się stanie. My nie zamierzamy czekać na prawomocny wyrok, tylko w momencie kiedy będzie gotowy akt oskarżenia, zaczniemy podejmować decyzje w sprawie kar" - zapewnia Jacek Kryszczuk, członek WD, odpowiedzialny w PZPN za kontakty z prokuraturą.

Dlaczego w takim razie związek nie podjął jeszcze decyzji w sprawie Zagłębia Lubin? Były piłkarz tej drużyny Zbigniew M. jest już oskarżony w sprawie tzw. afery Polaru i przed sądem toczy się proces przeciwko niemu.

"Z informacji, jakie otrzymaliśmy z Prokuratury Okręgowej nr VI z Wrocławia, wątek Zagłębia Lubin pojawia się także w prowadzonym tam postępowaniu, a to rozszerzy ewentualny zakres sprawy i będzie sankcjonować znacznie większymi karami" - broni się Kryszczuk. "Proszę mi wierzyć, będziemy surowiej karać ludzi i kluby, które uczestniczyły w aferze korupcyjnej, niż sąd we Wrocławiu."

PZPN wszczął postępowanie wobec klubów oskarżonych o korupcję

Wydział Dyscypliny PZPN wszczął postępowanie dyscyplinarne wobec dwóch klubów Orange Ekstraklasy (Arka Gdynia, Górnik Łęczna) oraz pięciu drużyn drugiej ligi (Górnik Polkowice, KSZO Ostrowiec Św., Podbeskidzie Bielsko-Biała, Zagłębie Sosnowiec, Zawisza Bydgoszcz) w związku z prowadzonymi przez wrocławską prokuraturę wobec przedstawicieli tych klubów postępowaniami oraz postawieniem im zarzutów w sprawach związanych z korupcją w polskim futbolu. W ubiegłym roku postępowanie dyscyplinarne zostało wszczęte wobec lubińskiego Zagłębia.

We współpracy z organami ścigania Wydział Dyscypliny PZPN wyjaśnia aferę korupcyjną. Wszystkie osoby, którym postawiono w tej sprawie zarzuty karne zostały objęte związkowym postępowaniem dyscyplinarnym. Wobec większości osób zamieszanych w nieuczciwy przebieg spotkań piłkarskich zastosowano środki zapobiegawcze w postaci zawieszenia. Po zakończeniu śledztwa prokuratorskiego i wniesienia aktów oskarżenia podjęte zostaną przez Wydział Dyscypliny decyzje o sankcjach wobec nieuczciwych sędziów, działaczy, piłkarzy oraz klubów.

Wszczęte zostało postępowanie dyscyplinarne wobec Mariusza Juraka oraz Górnika Polkowice w związku ze złamaniem orzeczenia z 3 sierpnia 2005 roku – nałożenie środka zapobiegawczego w postaci zwieszenia w prawach do oficjalnego reprezentowania klubu.

źródło: PZPN

Przemek26

Postprzez martinho 2007-01-04, 6:27 pm

Dla mnie nadal jest niezrozumiałe postępowanie pzpn-u, i uwazam iz to ich działanie jets tylko stworzenie fikcji, że coś robią. Bo jesli skala korupcji jest tak duża to gdzie sa inne kluby??? Nie wieżę, że tych ok.40 sędziów juz oskarzonych kupczyło tylko z tymi 7 klubami. Co da w oczyszczaniu patologii ukaranie tylko części winowajców a pozostali będą dalej robić swoje?
martinho

Postprzez Rambo_1989 2007-01-04, 7:32 pm

Osobiście czuję się poddenerwowany tą całą sytuacją.
Widać że pokazują się nowe kluby które maczały palce w korupcji.
Ciekawe jakie sankcje zastosują i kiedy w stos. do Zagłębia, jestem ciekaw wogóle jakie będa kary i dla kogo ?! :roll:
Nam w sumie nic nie udowodnili, jedynie mają ale do naszych byłych piłkarzy ale oficjalnie nic nam nie udowodnili że nasz zespół coś kupował.
Bardzo mnie martwi to wielkie ryzyko degradacji jednego z klubów.
Ciekaw jestem który dostanie chociaż należytą karę :roll:
Pewnie najmniej winni poniosą największą karę..
Zawsze tak jest :roll:

Zagłębie trzymaj się!!!

Pozdrawiam..
Rambo_1989

Postprzez wieszczu 2007-01-04, 7:40 pm

Pod koniec lutego Wydział Dyscypliny Polskiego Związku Piłki Nożnej ukarze kluby zamieszane w aferę korupcyjną. Winnym grozi degradacja, odjęcie punktów, a nawet wykluczenie z PZPN. Kary będą obowiązywały w sezonie 2007/2008 i nie wpłyną na układ tabeli obecnie trwających rozgrywek.

Obecnie postępowaniem prowadzonym przez Wydział Dyscypliny objętych jest osiem klubów - Zagłębie Lubin, Arka Gdynia i Górnik Łęczna w ekstraklasie oraz Zagłębie Sosnowiec, Zawisza Bydgoszcz, Górnik Polkowice, Podbeskidzie Bielsko-Biała i KSZO Ostrowiec w drugiej lidze.

REKLAMA Czytaj dalej

"W tej chwili można stwierdzić, że całej ósemce zostaną postawione zarzuty. Nie chcę jeszcze mówić o konkretach, ale mogę ujawnić, że jednemu klubowi grozi najwyższa z możliwych kar - wykluczenie z PZPN" - powiedział PAP przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN Krzysztof Malinowski.

Prezes prowadzącej rozgrywki pierwszej ligi Ekstraklasy S.A. Andrzej Rusko uważa, że PZPN jak najszybciej powinien ukarać winne kluby.

"Są naciski spółki Ekstraklasa, aby sprawę rozstrzygnąć jak najszybciej. My chcemy, żeby przed rozpoczęciem następnego sezonu rozgrywek ukarani mieli szanse się odwołać i decyzje się uprawomocniły. Poza tym materiał dowodowy musi być bardzo mocny, bo później musimy go obronić. W rundzie wiosennej nikomu w związku z tą sprawą nie odejmiemy punktów" - powiedział Malinowski po czwartkowym spotkaniu z przedstawicielami spółki Ekstraklasa S.A.

Podczas spotkania Ekstraklasa S.A. zaproponowała, aby PZPN rozważył możliwość wprowadzenia badania wariograficznego jako jednego z kryteriów weryfikacji arbitrów prowadzących mecze w pierwszej lidze.

W związku ze śledztwem, dotyczącym korupcji w piłce nożnej, wrocławscy policjanci zatrzymali już ponad 50 osób, wśród których byli m.in. sędziowie, działacze sportowi, prezesi klubów i piłkarze. Najpoważniejsze zarzuty postawiono Ryszardowi F., znanemu jako "Fryzjer". Według wrocławskich prokuratorów, F. kierował działającą od 2000 roku grupą przestępczą, która zajmowała się "ustawianiem" meczów ligowych. Od 2000 do 2003 roku F. nakłaniał, pośredniczył i wręczał łapówki różnym osobom, w tym sędziom piłkarskim i obserwatorom PZPN. Miał w ten sposób wpłynąć na wyniki kilkudziesięciu meczów w I, II i III lidze.
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez buli11 2007-01-04, 7:41 pm

Wydaje sie prawie pewne ze kary dotkna takze Zaglebie.Tylko moim zdaniem nie powinno sie degradowac klubow a osoby bezposrednio handlujace meczami i ich mocodawcow.Bo wyobrazmy sobie ze jakis klub zostaje zdegradowany za sprawe sprzed 5 lat a obecnie ludzi uwiklanych w afere nie ma juz w klubie.Wtedy ukarani zostaja przede wszystkim kibice czyli niewinni ludzie.
buli11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna