"Oberschlesien"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Szczurek 2003-09-09, 12:11 pm

Ja jestem rodowitym Ślązakiem i nie podobają mi się flagi z napisami w stylu "łowcy hanysów", po prostu nie rozumiem po co takie głupie animozje, a "Oberschlesien" tez jest pretensjonalne i przywodzi na myśl lata Śląska w granicach Niemiec
Szczurek

Postprzez ewryk 2003-09-09, 12:13 pm

osobiscie uwazam, ze kazdy ma prawo pisac na flagach co chce i w jakim sobie tylko jezyku zyczy ale pod warunkiem ze nie bedzie obrazal innych tym napisem w sposob widoczny.Wiadomo ze kibice ruchu robiac ta flage napewno maja wsrod innych kibicow swojej druzyny przeciwnikow ze nie po Polsku itp. Jest jednak wiele flag w polsce po niemiecku, po angielsku (ciekawe czy sa po czesku i rosyjsku :)?), i trzeba to akceptowac czasem angielska nazwa brzmi duzo lepiej niz Polska lub odzwierciedla to troszke inaczej niz to samo napisane po Polsku. Dlatego kazdy niech robi flagi jakie chce oby nie obrazac razaco innycjh i wteyd bedzie ok a co do PZPN-u oni jak zwykle maja problemy o wszystko im napisac po niemiecku kochamy PZPN tez by z pewnoscia przeszkadzalo bo by pomysleli ze psize co innego :).
ewryk

Postprzez Monti 2003-09-09, 1:04 pm

Cały problem polega chyba na tym jak są interpretowane intencje twórców tej flagi. Jeśli przyjmiemy każdą inną niż demonstracja dażenia do autonommi Śląska wówczas nie ma chyba nic złego że napis jest po niemiecku. Bo jeśli to demonstracja poplątanych losów ślązaków , jeśli to ta wielokulturowość , jeśli to cokolwiek innego to nie wiedzę problemu.
Monti
Moderator

...

Postprzez Krawiec 2003-09-09, 1:16 pm

Cześć !
Wybaczcie kolokwializm ale nie mam czasu rozpisywac się na ten temat choc jest to mój konik. Powiem tylko tyle, że tolerancja polegająca na stwierdzeniu, że wszyscy ludzie są tacy sami i nie ma między nimi różnic mi nie odpowiada. Takie rozumowanie jest wbrew naturze i paradoksalnie prowadzi do komunistycznego albo faszystowskiego widzenia świata, a w najlepszym przypadku do nihilizmu i chowania głowy w piasek , kiedy trzeba rozwiązac jakiś problem.

Dyskusja toczy się na różnych płaszczyznach , jedni wypowiadają się w stylu " jedna rasa , ludzka rasa " i "keine granzen" czyli z punktu widzenia jakiś ideałów a inni z punktu widzenia faktów i doświadczeń.

Ogólnie nie chciałbym zaprzeczać takiej postawie jaka reprezentuje Morf albo Po Prostu Ktoś bo mają oni dobre intencje ale to że flaga Oberschlesien znalazła się na stadionie to nie jest jakiś surrealistyuczny wymysł czy artystyczna prowokacja, którą wg zasady politycznej poprawnści powinnismy tolerowac ale jest to działanie, które ma głębokie podłoże ideologiczne i polityczne.

Tu trzebaby przypomnieć polsko-niemiecką walkę o Ślask w okresie plebiscytów , albo prześledzić obecna argumentację Ruchu Autonomii Śląska oraz srodowisk promujących tzw "narodowość śląską" . W skrócie możnaby powiedzieć, że te środowiska starają się udowadniac, że cywilizacyjna rola kultury pruskiej ( Sląsk pozostawał poza polska przez ponad 400 lat ) była tak ogromna, że nie sposób identyfikować się dziś z kulturą polską i słowianską w ogóle.

Problem jest nabrzmiały i propolscy Ślązacy bez przerwy ścierają się ze Ślązakami szukajacymi korzeni w kulturze pruskiej.

Jak doskonale wszxyscy wiemy Ruch Chorzów powstał w roku 1920 , w okresie ślaskiech powstań i miał symbolizowac właśnie polski ruch narodowowyzwolenczy.

Za flagę pt Oberschlesien czyli górny Śląsk jest odpowiedzialna właśnie wspomniana wyżej ta separatystyczna czesć Ślazaków i jak powiedział Bankier wielu kibiców Ruchu , których ojczyzną jest Polska a małą ojczyzną Górny ślask jest tym faktem zbulwersowana . Jesden kibic napisał na forum GW ze my są chopcy z Górnego Śląska a nie z żadnego Oberschlesien.

Jeśli mielibyśmy porównywac flage do naszej dumy czyli do Zagłębia Dabrowskiego to istnieje różnica polegająca na tym ze Zagłębiacy nie sa podzieleni narodowosciowo i nie mają problemów z identyfikacją co najwyżej niektórzy moga nie zrozumieć tego pojęcia bo nasz region w ostatnim czasie przezywa totalny kryzys nie tylko ekonomiczny ale też tożsamosciowy.

Natomiast w kwestii stosunków ślasko -zagłębiowskich powiem ze nie mozna udoawać, że pada deszcz kiedy na nas plują. Są granice tolerancji i jeśli zarówno grupa Ślazaków propolskich jak i proniemieckich określa swoją tożsamość na czarnym negatywnym dla nich zagłębiowskim tle. I nie jest to jakiś margines oszołomów jak chcieliby niektórzy na tym forum to widzieć ale szeroka grupa, od intrelektualistów , polityków i artystów aż po zwykłych ludzi. I nie jest to wcale zamkniete koło ale jednostronny atak, który większosc Zagłębiaków ( no moze poza kibicami ) cierpliwie znoszą.

Nie mozemy na siłę lubieć ljakiejs grupy ludzi która wcale nie ma zamiaru z nami się bratać , a wręcz przeciwnie. Wiara w to ze jeśli wyciągniemy do nich ręke to i oni do nas jest złudna bo dumą Ślazaka i podstawą jego identyfikacji regionaklnej jest to ze jest lepszy od Zagłebiaka. Ja rwniez przekonałem się o tym na własnej skórze mieszkając 5 lat w Katowicach.

Więc ja proponuje ten problem rozwiązac inaczej, po prostu wyśmiewac te ich rasistowskie poglądy czyli ucywilizowac konflikt .

Jak ktoś kiedyś mądrze powiedział powinniśmy sie pieknie różnić , a ja dodam, że jesli nie mozna pieknie to przynajmniej powinno byc śmiesznie.

Pozdrawiam !
Krawiec

Re: ...

Postprzez Gość 2003-09-09, 1:48 pm

Krawiec napisał(a):Cześć !
Wybaczcie kolokwializm ale nie mam czasu rozpisywac się na ten temat choc jest to mój konik.

Może jednak dobrze że nie miałeś czasu się r o z p i s y w a ć :lol: :lol: .Bo wyszłaby niezła książka :lol: :lol:

Pozdro!
Gość

:)

Postprzez Franz 2003-09-09, 1:58 pm

A mi ta flaga nie przeszkadza. To ich sprawa co wieszają na swoim stadionie a PZPN nie powinien sie mieszać do tego. Napis na tej fladze nikogo nie obraża (chyba) więc powinni sobie dać spokuj. Tak samo nie moge zrozumieć co im sie nie podoba w fladze CHULIGANERIA. Może dobrze że na ostatnim meczu Zagłębia nie było żadnych flag, bo jeszcze by się doczepili do "working class" ale jeszcze jakiejś innej.
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez Gość 2003-09-09, 2:23 pm

Nie o to biega ze napisy na wszystkich flagach maja byc w jezyku ojczystym jednakze napis w jezyku niemieckim{nie chodzi mi o dyskryminacje tego jezyka} na fladze klubu ze Slaska kojarzy mi sie jednoznacznie.Pamietam czasy kiedy na stadionach slaskich klubów wisialy niemieckie flagi a bylo to calkiem nie dawno.Wielu sasiadów z za Brynicy podresla swoja prznaleznosc do Slaska jako terytorium nie-polskiego{chec uzyskania autonomii itd itp}-prosze bardzo-jezyk niemiecki nawet wskazany.Jednakze sa wsród nich i tacy którzy podreslaja iz przede wszystkim sa Polakami a przynaleznosc regionalna znajduje sie na drugim miejscu-jesli wiec ktos utrzymuje ze jest Polakiem to napis na fladze w jezyku niemieckim dziwi.
Gość

Re: ...

Postprzez Krawiec 2003-09-09, 2:32 pm

Morpheus napisał(a):
Krawiec napisał(a):Cześć !
Wybaczcie kolokwializm ale nie mam czasu rozpisywac się na ten temat choc jest to mój konik.

Może jednak dobrze że nie miałeś czasu się r o z p i s y w a ć :lol: :lol: .Bo wyszłaby niezła książka :lol: :lol:

Pozdro!

Jeśli by wyszła niezła książka to chyba raczej nie dobrze, że nie mam czasu sie rozpisywać. No chyba, że słowo ksiązka żle się tobie kojarzy. Ileż w tej młodzieży sprzecznosci ;-)

Ps Franz , zobacz dyskusje na forum Gazety Wyborczej, haslo Oberschlesien przeszkadza właśnie samym kibicom Ruchu .

Narka
Krawiec

Postprzez Wojna 2003-09-09, 2:51 pm

Dla mnie moga nawet zrobic ,,Łowcy Goroli'' przynajmniej bedzie na co polowac.Koło pały z tym zajmijmy sie lepiej naszymi flagami.A czy oni sa Ślazakami,Niemcami czy Polakami to ich sprawa.
Wojna

Postprzez Ader 2003-09-09, 2:53 pm

mi takie cos nie przeszkadza a delgat pzpn byl nieco przewrazliwiony jak dla mnie to flagi moga byc pisane hieroglifami lub po chinsku mnie to nie przeszkadza lecz jesli ta flaga obrazana sie jakis pilkarzy klub kibicow po razistowsku wtedy by mozna ja kazac zdajc a nie wtedy gdy cos pisze o ich regionie czyli moze jak powiesimy flage zaglebie dabrowskie to delgat kaze nam ja zdjac bo obraza ona slask lub cos w stym stylu lub kaze nam zdjac workin class bo nie pisze po polsku i moze kogos obrazac a co ma do flagi chuliganeria ta flaga ma 2 lata i nikt sie do niej nie doczepial
Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez ^m@rcin^ 2003-09-09, 3:13 pm

Troche na temat innej flagi.

Jaga-Radomsko
- druga połowa zaczyna się od komunikatu , że kibice mają zdjąć 3 flagi z racji tego , że posiadają one rasistowskie znaczki oraz czaszkę oraz !!!!!! godło Polski . Trochę się zagotowało , flag oczywiście nie zdjęto , po kilkunastu minutach 20-25 zaczęła się druga połowa (z powodu flag grożono zakończeniem meczu).

Czy ta flaga obraża godło Polski?

Obrazek

Odrze Wodzislaw zakazano wieszac flagi alkocholic fans bo miala godlo klubu dzialacze kazali policji interweniowac w tej sprawie. :D

A u nas przed meczem z Piastem dzialacze prosili nas o nie wywieszanie flagi Łowcy Hanysow. Jednak flaga wisiala.

Co do flagi Ruchu to mi ona osobiscie nie przeszkadza. I PZPN nie powinien sie doczepic.
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

...

Postprzez Krawiec 2003-09-09, 3:35 pm

...Mnie też to wali co wisi na ruchu ale chciałem wyjaśnić dlaczego moze się to komuś nie podobać (np kibicom ruchu) . z drugiej strony polskie władze powinny się przyjżeć bliżej działaniu RAŚ-u bo czasem robią wycieczki jawnie anty-polskie . Inna sprawa to działacze , którzy przesadzają ( nie zawsze bo z czaszką , symbolem ss bym sie zastanowił ) .
Krawiec

Postprzez krzysiu 2003-09-09, 4:23 pm

Morpheus napisał(a):
<ciach>

A Fuoce Brigade też mi nie wygląda na język polski.
Jeśli już się wypowiadamy to wypowadajmy się obiektywnia a nie na zasadzie "u nas może być, a u nich jest bee"

nie Fuoce tylko Fuoco
to jest po wlosko - angielsku
krzysiu
HONOROWY CZŁONEK FORUM

Postprzez bankier 2003-09-09, 6:49 pm

no to teraz dziwnie wygląda mi hasło często śpiewane przez kibiców Zagłębia" "...Polska, Polska bez Śląska..."
bankier

Postprzez Gość 2003-09-09, 9:34 pm

bankier napisał(a):no to teraz dziwnie wygląda mi hasło często śpiewane przez kibiców Zagłębia" "...Polska, Polska bez Śląska..."

A nigdy cie nie zastanawialo dlaczego gdy Legia lub Zaglebie spiewa "Polska bez Slaska" to kibice slaskich druzyn przylaczaja sie do tej piesni???
Gość

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice