przez maras24 2006-09-01, 4:44 pm
Wkleiłem juz ten wywiad w temacie o Dworczyku ale może nie każdy tam zajrzy przed meczem ze Stalówką wiec wklejam również tutaj.Sorki jeśli zbytnio zaśmiecam ;) A co do wyniku typuje 0:2 na nasza korzyść.
Od wtorku trenerem Zagłębia Sosnowiec jest JERZY DWORCZYK (51 lat). Ten byÅ‚y dÅ‚ugoletni piÅ‚karz sosnowieckiej drużyny uważany jest za czÅ‚owieka „żelaznej rÄ™ki”, a ponadto trenera, który potrafi zmobilizować swojÄ… drużynÄ… do ambitnej walki. Tej ambicji nie zabrakÅ‚o zagłębiakom w meczu Å›rodowym z Ruchem Chorzów, wygranym 2:1.
– Owszem umiejÄ™tnoÅ›ci piÅ‚karskie sÄ… bardzo ważne, ale jeżeli zabraknie walki, chÄ™ci, serca do gry, to nie ma mowy o dobrym wystÄ™pie, o dobrym wyniku – powiedziaÅ‚ nam Jerzy Dworczyk. – Z Ruchem drużyna pokazaÅ‚a charakter i takiej samej postawy bÄ™dÄ… wymagaÅ‚ w każdy meczu, w każdym bez wyjÄ…tku.
– Po zwyciÄ™stwie nad Ruchem niemal wszystkie gazety napisaÅ‚y, że pana piÅ‚karzy gryźli trawÄ™. Å»e takiego walecznego Zagłębia dawno już nie oglÄ…dano.
– To gryzienie trawy to taka piÅ‚karska przenoÅ›nia. Po prostu każdy daÅ‚ z siebie wszystko, co mógÅ‚ dać na boisku i dlatego wygraliÅ›my. U mnie nikt koÅ‚o meczu nie przejdzie.
– Po objÄ™ciu zespoÅ‚u kilka piÅ‚karzy nie znalazÅ‚o uznania u pana i wylÄ…dowaÅ‚o na Å‚awce...
– Po to kadra liczy dwudziestu piÅ‚karzy, żeby z nich korzystać. I ja daÅ‚em szansÄ™ innym, a ci inni sprawdzili siÄ™. Nie oceniam przydatnoÅ›ci graczy po nazwisku tylko po tym, co prezentujÄ… na treningu, jak siÄ™ przykÅ‚adajÄ… do zajęć, i jakÄ… mogÄ… speÅ‚niać rolÄ™ w drużynie.
– A czy nie czuje pan na plecach oddechu jakiegoÅ› kolegi po fachu... Już siÄ™ spekulujÄ™, kto zostanie trenerem Zagłębia, traktujÄ…c pana „tymczasowo”. DziÅ› w „PS” można byÅ‚o przeczytać, że Stefan Majewski ma objąć drużynÄ™...
– Nie interesujÄ… mnie prasowe spekulacje. Różne rzeczy panowie redaktorzy wypisujecie, ale ja siÄ™ akurat nimi nie przejmuje. Każdy ma swojÄ… pracÄ™ do wykonania. Od wielu lat jestem pracownikiem klubu, powierzono mi drużynÄ™, wiÄ™c wykonuje swoje obowiÄ…zki pracownicze. Co bÄ™dzie dalej? Nie wiem i nie zastanawiam siÄ™. Jedyne, o czym w tej chwili myÅ›lÄ™, to jak wygrać nastÄ™pny mecz.
– I wie pan, jak wygrać z naszÄ… StalÄ…?
– Raz już wygraÅ‚em. W 2001 roku na inauguracjÄ™ wiosennej rundy wygraÅ‚em na stadionie w Stalowej Woli 2:0. WiÄ™cej meczów przeciwko Stali nie graÅ‚em.
– I po tamtym meczu pracÄ™ straciÅ‚ trener Stali, Grzegorz WesoÅ‚owski...
– Tak, przypominam sobie. No cóż, takie już jest to nasze, trenerskie życie.
– A jako zawodnik pamiÄ™ta pan pojedynki Zagłębia ze StalÄ…? PrzeczytaÅ‚em w historii Zagłębia, że graÅ‚ pan w jednej drużynie z WÅ‚adyslawem SzaryÅ„ski, który później byÅ‚ trenerem Stali.
– Pewnie, że graÅ‚em z „Szarikiem” w jednej drużynie! Ale meczów przeciowko Stali nie przypominam sobie. W latach 1973-82, a wtedy graÅ‚em w Zagłębiu, my byliÅ›my w I lidze, a Stal w II, wiÄ™c nie byÅ‚o nam dane siÄ™ spotykać.
– Czy na mecz niedzielny wypada panu ktoÅ› ze skÅ‚adu?
– Kontuzjowani sÄ…: Jakub Wierzchowski i Arkadiusz KÅ‚oda. Pozostali bÄ™dÄ… do mojej dyspozycji.
– DziÄ™kujÄ™ za rozmowÄ™ i do zobaczenia w Gorzycach.