2 LIGA 2005/06

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez SCORPARO 2006-03-31, 12:17 pm

...wolalbym jednak żeby spadli przegrywajac spotkania na boisku a nie (jak się to dzieje w tej chwili ), w walce z PZPN'em.

Nie wnikam w to ile mieli długów, czy spłacają je, czy tez nie i wcale mnie nie obchodzi co się z nimi stanie, ale PZPN pogrywa nieładnie (nie chodzi mi teraz tylko o chorzów - było więcej takich klubow...)

Uważam że to czy jakiś klub spłaca swoje zaległości czy nie, nie powinno mieć wpływu na układ tabeli (tymbardziej w środku sezonu) - rodzą się potem niepotrzebne pomówiena (ten dostał avans... tamten sobie załatwił... a jeszcze inny został spuszczony przez PZPN) - po co, avanse i spadki powinny się decydować w bezpośrednich konfrontacjach na boiskach ligowych!!

Rozwiązanie jest proste : nie masz kasy na gre w I / II lidze ?? - Spadaj !! (niżej, bądź gdziekolwiek....) - wszyscy kibice Zagłębia chyba pamiętają sytuacje naszej MIŁOŚCI sprzed kilku lat - nikt sie z nami nie pierd*** - trzeba było zaczynać od poczatku, ale to co teraz robi PZPN, jakieś odejmowanie ... wracanie... śmiech na sali.
SCORPARO

Postprzez musztra 2006-03-31, 7:13 pm

Łks prowdzi 2-0 ze Świtem widać że ostro walczą o awans no i Sypniewski wrócił do formy 2 bramy i multum okazji.
musztra

Postprzez maras24 2006-03-31, 8:03 pm

No wyniki Łódzkich drużyn robia wrażenie...Ciekawe jaka bedzie odpowiedź naszych gwiazdorów jutro w Gdańsku i nie ma znaczenia że gramy na wyjeździe bo gramy ze słabym zespołem broniącym sie przed spadkiem a My chyba o coś więcej walczymy.
maras24

Postprzez twari 2006-03-31, 8:57 pm

Nie zgodzę się z Tobą SCORPARO! Cieszę się że wreszcie PZPN wziął się za karanie drużyn! Co prawda robi to jeszcze trochę nieudolnie (odbiera, potem oddaje) ale COŚ już robi. Przez wiele lat wszystko działo się samopas! Była taka wolna amerykanka! Pokaż mi inny kraj gdzie jest tak jak u nas?
Masz racje - jesli nie masz kasy na I czy II lige to nara! I właśnie to robi teraz PZPN. Tyle ze zamiast od razu degradowac odejmuje pkty co wydaje mi sie nienajgorszym rozwiązaniem - zarówno dla kibiców jak i innych zespołów.
twari

Postprzez Leyton 2006-03-31, 10:04 pm

twari napisał(a):Nie zgodzę się z Tobą SCORPARO! Cieszę się że wreszcie PZPN wziął się za karanie drużyn! Co prawda robi to jeszcze trochę nieudolnie (odbiera, potem oddaje) ale COŚ już robi. Przez wiele lat wszystko działo się samopas! Była taka wolna amerykanka! Pokaż mi inny kraj gdzie jest tak jak u nas?
Masz racje - jesli nie masz kasy na I czy II lige to nara! I właśnie to robi teraz PZPN. Tyle ze zamiast od razu degradowac odejmuje pkty co wydaje mi sie nienajgorszym rozwiązaniem - zarówno dla kibiców jak i innych zespołów.

Zgadzam się! Tym bardziej, że przed Ruchem mecze z samą czołówką. A punktów muszą teraz szukać wszędzie.
I tylko w takich kategoriach rozpatruję odebranie im 6 punktów. :D Jak dla mnie mogą grać nawet w A-klasie. Ale w drodze na piłkarskie peryferie niech jeszcze komuś zabiorą cenne punkty. Bukowa z niecierpliwością czeka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Leyton

Postprzez PTAQ84 2006-03-31, 10:45 pm

czy ŁKS taki dobry czy Świt taki słabiutki..wynik budzi szacunek..
PTAQ84
WOJKOWICE

Postprzez SCORPARO 2006-04-01, 8:21 am

twari napisał(a):Nie zgodzę się z Tobą SCORPARO! Cieszę się że wreszcie PZPN wziął się za karanie drużyn! Co prawda robi to jeszcze trochę nieudolnie (odbiera, potem oddaje) ale COŚ już robi. Przez wiele lat wszystko działo się samopas! Była taka wolna amerykanka! Pokaż mi inny kraj gdzie jest tak jak u nas?

...PZPN wziął się za karanie w ten sposób już dawno (patrz piast gliwice, szczakowianka), ale odnosze wrazenie że to wszystko "grubymi nićmi jest szyte".
Co z tego że odejmą komukolwiek 3,6,10 pktów - czy to pomoże w spłacaniu zaległości finansowych ?? - nie sądzę. Jeżeli jakiś klub nie posiada funduszy na gre w I , II lidze - dowidzenia!! - a taka zabawa z punktami poprostu mnie śmieszy, chyba za malo sie ostatnio mówiło o PZPN'ie i chca w ten sposób zwrócić na siebie uwagę.

Co do osobliwych rozwiązań w naszym kraju - tutaj sie zgodzę z tobą - nigdzie , na całym świecie, nie ma takich debili rządzących jak Polsce.

Wg mnie takie odejmowanie / dodawanie pktów - dziecinada, można walczyć z "nieuczciwym (niewypłacalnym) pracodawcą", ale nie metodami dzieci z piaskownicy !!! (teraz mu zabiorę, a później może oddam... - patrzcie sprawa szczakowianki).

PS.: Odnośnie nazwy II ligi (Ogórkowa) - ta nazwa bardziej pasuje do PZPN'u niż do jakiejkolwiek klasy rozgrywek ligowych.
SCORPARO

Postprzez Mati_ZS 2006-04-01, 9:32 am

Co do ogórków to nie zapominajmy ze dzisiaj jest 1 kwietnia i prima aprilis :lol:
Mati_ZS

Postprzez krzysztof 2006-04-01, 10:14 am

Ja też uważam, że akurat w przypadku zadłużeń PZPN robi dobrze odbierając punkty. Nie degradując zespołu od razu daje mu jeszcze szanse na pozyskanie dodatkowego sponsora, ugodę z wierycielami i chociaż częściową spłatę długów. Po degradacji nie sądze aby ktoś cokolwiek jeszcze od takiego klubu odzyskał.
Co innego w przypadku kar za korupcję. Za takie gierki degradacja jest całkiem na miejscu.
krzysztof

Postprzez SCORPARO 2006-04-01, 11:29 am

philips napisał(a):Co do ogórków to nie zapominajmy ze dzisiaj jest 1 kwietnia i prima aprilis :lol:

Niemniej jednak nazwa bardziej pasuje do PZPN.

Ja też uważam, że akurat w przypadku zadłużeń PZPN robi dobrze odbierając punkty. Nie degradując zespołu od razu daje mu jeszcze szanse na pozyskanie dodatkowego sponsora, ugodę z wierycielami i chociaż częściową spłatę długów. Po degradacji nie sądze aby ktoś cokolwiek jeszcze od takiego klubu odzyskał.
Co innego w przypadku kar za korupcję. Za takie gierki degradacja jest całkiem na miejscu.

Jak już wyżej pisalem nie sądzę aby klyby którym odejmuje się punkty za nie spłacanie dlugów, byly tym szczególnie umotywowane. Po drugie, na miejscu potencjalnych inwestorów wolałbym wyłożyć kasę w coś co "ma przyszłość' i jest jako tako bez innych obciążeń finansowych.

Dalej utrzymuje że odbieranie punktów za niespłacanie dlugów ma sie nijak do ich egzekwowania(mowa o długach) - wręcz przeciwnie.
Jeżeli drużyna zadłużona (taki przeciętniak - środek tabeli), zostanie dodatkowo obciążona kilkoma ujemnymi punktami - sytuacja niewesoła >> trzeba bronić sie przed spadkiem >> takim klubom niezmiernie ciężko jest pozyskać jakiegokolwiek sponsora.

W dalszym ciągu uważam że PZPN wygłupia się ze swoimi gierkami w odejmowanie punktów (choć pozostaje sie cieszyć że chcą cos zrobić w tym temacie - tylko sdzkoda że na razie idzie im to tak nieudolnie).
SCORPARO

Postprzez keff79 2006-04-07, 7:31 pm

A jednak.. Ogórek Druga Liga!

Już wiadomo że po 20 kolejkach 1 zespół będzie miał 37 punktów, ŁKS już tyle ma, Widzew ma szanse... Śląsk tylko teoretycznie - szanse bliskie zeru :wink:

W poprzednim sezonie po 20'tu kolejkach 1. GKS B. miał... 46 pkt. 2. Korona 39.. Można powiedzieć, że ten sezon jest bardziej wyrównany ale ja się będe upierał, że jest poprostu marny. Słabszy poziom powinien nam sprzyjać ale niestety się dostosowaliśmy :?
Sporo się słyszy/czyta o tym, że te 2 najbliższe mecze Zagłębia są decydujące - a jak dla mnie może w jednym i drugim spotkaniu paść remis, a profesjonalizm Białka pokażą te mecze w których mieliśmy duże problemy.. Heko, Polkowice, Finisz - cała czołówka jeszcze potraci głupio punkty my już nie możemy..
keff79

Postprzez MrCricket 2006-04-07, 7:36 pm

Ten przeciętny Ruch wsparty Śrutwą zdemolował Lechię 3:0 z którą my nie mogliśmy stworzyć choćby jednej sytuacji bramkowej :!: :roll:
MrCricket

Postprzez zgredos 2006-04-07, 8:39 pm

MrCricket napisał(a):Ten przeciętny Ruch wsparty Śrutwą zdemolował Lechię 3:0 z którą my nie mogliśmy stworzyć choćby jednej sytuacji bramkowej :!: :roll:

To jest kolejny dowód na to że trener Tochel żle przygotował drużyne do sezonu. Kilka dni temu Lechia dostaje baty od Widzewa (4-0), teraz 3-0 od Ruchu a w między czasie z łatwością ogrywa nas 2-0 i to w rezerwowym składzie. Dlatego trener Tochel musiał odejść, szkoda tylko że o kilka meczy za póżno
zgredos

Postprzez Rynek 2006-04-11, 7:22 am

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,3273086.html
No to koksownie mozemy juz skreslic! Zostala huta...
Przynajmniej Ruchowi nie pomoze :wink:
Rynek
Obserwowany

Postprzez Przemek26 2006-04-11, 8:10 am

W ostatnim czasie odbywają się spotkania władz klubu Zagłębie Sosnowiec z przedstawicielami biznesu, którzy mogliby wkrótce wziąć na siebie współfinansowanie klubu.
Udział w tych spotkaniach brali także przedstawiciele miasta Sosnowca, na czele z Panem wiceprezydentem Witoldem Klepaczem.
-Panie Prezydencie, jak była rola Miasta w tym przedsięwzięciu?

-My jako Miasto staramy się pozytywnie oddziaływać na te środowiska biznesowe, staramy się pokazywać, że warto jest w ten klub inwestować. Tym bardziej, że jest to klub z ogromnymi tradycjami, że wspomnę tutaj tylko o wicemistrzostwie oraz o zdobytym czterokrotnie Pucharze Polski. W tym roku piłkarstwo w Sosnowcu obchodzi stulecie swego istnienia, klub nasz zawsze występował wysoko. Teraz Zagłębie jest w drugiej lidze, ale za to z ogromnymi szansami na awans do Ekstraklasy. Piłkarze grają dobrze, a nawet można powiedzieć, że bardzo dobrze, po jesieni mają niewielką stratę do miejsc premiowanych awansem, więc runda wiosenna zapowiada się ciekawie. Wystarczy wspomnieć zeszłoroczną wiosnę, gdy nasi gracze grali byli najlepszym zespołem. Mam nadzieję, że podczas tej rundy również zawodnicy dołożą wszelkich starań, aby stulecie klubu uczcić awansem. Miasto dba o obiekt, sukcesywnie dokonujemy remontu kolejnych sektorów i przekazujemy je kibicom. Wyremontowaliśmy trybunę główną, naszym zamiarem jest też budowa sztucznego oświetlenia. Jest to wymóg ze strony PZPN, że kluby pierwszoligowe muszą mieć sztuczne oświetlenie. Często mecze, które są transmitowane odbywają się w późnych godzinach wieczornych i wtedy konieczne jest sztuczne oświetlenie. W tej chwili zleciliśmy wykonanie projektu, jeżeli klub zdobędzie awans, wówczas w trakcie przerwy letniej rozpocznie się budowa.

-Czy na pewno zdąży się to zrobić? Przerwa między sezonami jest bardzo krótka?

-Jest pewien okres karencji dla beniaminków ekstraklasy, czas, w którym mogą oni dostosować swoje obiekty do wymogów licencji. Podczas ubiegłorocznej wizyty w Sosnowcu, władze Polskiego Związku Piłki Nożnej wizytowały obiekt i orzekły, że jest dobrze zabezpieczony. Pod względem bezpieczeństwa i sportowym stadion Ludowy spełnia już warunki potrzebne na Ekstraklasę. W tej chwili pozostaje jedynie kwestia oświetlenia.

-Jak przedstawiciele biznesu podchodzą do sprawy współfinansowania klubu? Są chętni wspierać klub i, jeśli tak, na jakich zasadach?

-Właścicielem klubu jest ER.SI. Jest to kapitał włoski, wywodzący się z Turynu. Zarówno właściciel, jak i prezes klubu to Włosi. Zwrócono się do nas o pomoc ze względu na rosnące koszty utrzymania klubu, który gra na wysokim poziomie. Zespół potrzebuje wzmocnień kadrowych, odpowiedniego sprzętu, utrzymania gotowości treningowej, za czym idą zgrupowania, również wyjazdy zagraniczne. Wszystko to wymaga dodatkowych środków. Myślę, że w tym zakresie przedsiębiorcy będą w stanie wspomóc klub swoimi środkami. W związku z walką o awans „ciśnienie” wokół zespołu rośnie, jeśli Zagłębie awansuje wówczas będą transmisje telewizyjne. Podczas transmisji będą widoczne reklamy na stadionie, co daje szansę tutejszym przedsiębiorcom na rozgłos.

-W jaki sposób miasto włączy się w obchody stulecie klubu?

-Obecnie jest przygotowywany scenariusz obchodów tej rocznicy. Chcielibyśmy, aby główne obchody stulecia Zagłębia przypadły na Dni Sosnowca. Zazwyczaj były to trzy dni, w tym roku Dni Sosnowca potrwają cały tydzień. W tym czasie przypada ostatni mecz Zagłębia, mam nadzieję, ze po nim nastąpi ogromna feta z powodu awansu. W ostatni dzień obchodów Dni Sosnowca na Stadionie Ludowym odbędzie się festyn dla sympatyków klubu, nie tylko z Sosnowca, ale również z całego Zagłębia Dąbrowskiego, gdyż Zagłębie jest sztandarowym klubem całego regionu. W czasie festynu rozegrany zostanie mecz oldbojów Zagłębia z oldbojami Reprezentacji Polski oraz wiele innych atrakcji.

-Czy czuje się Pan Prezydent kibicem Zagłębia?

-Oczywiście, że tak. Staram się nie opuszczać meczy. Od momentu, gdy zamieszkałem w Sosnowcu, czyli od 1978 roku regularnie chodzę na mecze Zagłębia i wiernie kibicuję temu klubowi. Interesuję się tą dyscypliną, swego czasu często grywałem amatorsko w piłkę nożną. Ten sport wywołuje u mnie bardzo pozytywne wrażenia. Często jeżdżę na mecze Reprezentacji Polski, jeśli są rozgrywane na Stadionie Śląskim.

-Dziękuję za rozmowę.
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna