STRONA GŁÓWNA - TEMAT O HERBIE

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Krawiec 2006-01-24, 12:30 pm

Monti napisał(a):ooooo, widzę że wreszcie do niektórych docierają fakty, którymi długo redakcja kierowała się upierająć się przy piłce w topie.

Obawiam się że teraz także dociera do wielu ze umieszczenie histroycznego herbu na stronie absolutnie niczego nie załatwia. Sprawa wciąż wśród redakcji serisu wzbudza kontrowersje i historyczny herb w topie należy bardziej potraktować jako rocznicowy układ graficzny.

Daliśmy sygnał że nam też zależy na starym herbie ale jednocześnie pokazaliśmy że cały czas atakowaliście nie tych co trzeba. Teraz kombinujcie co dalej.

Na koniec pragnę zapewnoić że cały czas mamy zamiar utrzymac informacyjny charakter serwisu i cały czas chciemy choc w niewielkim stopniu reprezentować w wirtualnym świecie internetu nasz klub, bardzo bym nie chciał by ktoś pomyślał że odcinamy się od SSA, a zdecydowanie chcę żeby dostrzegano że w nasz skromny sposób wspieramy SSA pokazując jednocześnie że jest spadkobiercą stuletniej tradycji. Może się nieco wyrwałem ale jestem pewien że reszta redakcji podziela maje ostatnie słowa .

"Do niektórych" - jak to szczerze i symtycznie brzmi. Monti jedna sprawa to Wasza strona a druga to klub i jego sposób myślenia pt. "co my z tego będziemy mieć i kto na tym zarobi" - jak widzicie W.Rudy w wywiadzie asekuruje się i mówi, że Włosi mogą się na to nie zgodzić. .

Dla mnie ważniejszą rzeczą jest herb na koszulkach Zagłębia niż na stronie ale uważam - jak większość kibiców - że powinniście już dawno zamieścić tradycyjny herb dlatego, że Wy nie jesteście klubem tylko stroną dla kibiców.

Widzę, że moja opinia nie została rozgryzona , Paweł zarzuca mi sposób myślenia Włochów, Monti uważa , że dojrzałem po latach, a Twari sprowadza to co napisalem do obaw i braku wiary. Nie w tym rzecz ale nie będę się powtarzać.

Fajnie, że Darek określił oficjalnie swoje stanowisko : "Mogę go użyczyć Zagłębiu w każdej chwili. Za darmo! Tak stało się niedawno z sekcją hokeja [Kisiel jest członkiem zarządu hokejowego Zagłębia - przyp. red.] - tłumaczy. - Logo może wrócić na koszulki, bilety, plakaty. Nie zgodzę się tylko, żeby klub produkował pamiątki. To moja działka i mój sposób na życie - podkreśla."

Żeby cała akcja nie spaliła na panewce i żeby przed tak ważną dla nas rundą nie powstał kwas na linii klub - kibice niech każdy ma swadomość, że są różne rozwiązania prawne, które wg mnie zadowolą i Darka i klub.
Ostatnio edytowano 2006-01-24, 1:00 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 4 razy
Krawiec

Postprzez soohoq 2006-01-24, 12:30 pm

Rowniez uwazam ,ze brak zgodu wlasciciela herbu na "sprzedaz pamiatek" przez klub, zamyka droge porozumienia.Poprzednie info o tej sprawie ,mam na mysli wywiad w GW jakis czas temu, nie precyzowaly dokladnie stanowisk.Mialem nadzieje ,ze dyskusja toczy sie na jakich warunkach klub moglby sie stac wspolwlascicielem herbu.Wypowiedz Darka rozwiala te watpliwosci.Dobrze byloby gdyby moze jakis prawnik spojrzal na te sprawe i jesli nic nie staloby na przeszkodzie zaproponowal umowe gwarantujaca zeby zarowno SK i klub mial pelne prawa do herbu jako wspolwlasciciele.Czy to wykonalane to juz specjalista powinien stwierdzic.

"Uzyczenie" herbu klubowi imho to
nierealna propozycja, powody podali Krawiec , michaelus.Szczerze to nie wiem czego moznaby w tej sytuacji oczekiwac od klubu ... KP Legia 8)
Ostatnio edytowano 2006-01-24, 1:36 pm przez soohoq, łącznie edytowano 1 raz
soohoq

Postprzez Monti 2006-01-24, 12:42 pm

Krawiec napisał(a):"Do niektórych" - jak to szczerze i symtycznie brzmi.
'

Nie była to ani ironia ani złośliwość. Cieszę sie tylko że ktoś (nie tylko TY)zauważa te problemy, które miały wpływ na nasze wcześniejsze decyzje. Zresztą nie odbiegajcie od tematu problemu serwisu jak mniemam juz nie macie.
Monti
Moderator

Postprzez michaelus 2006-01-24, 2:06 pm

I dodam jeszcze tylko, że nie dziwi mnie postawa p. Darka. Zresztą tak samo jak nie dziwi postawa właścicieli działek pod stadionem. Między tymi dwoma sytuacjami widać zresztą analogie, choćby np., żew obu przypadkach właściciele nie chcą zadowolić się jednorazową wypłatą w zamian za zrzeczenie się praw.
michaelus

Postprzez Tomaszek 2006-01-24, 2:14 pm

Monti napisał(a):Daliśmy sygnał że nam też zależy na starym herbie ale jednocześnie pokazaliśmy że cały czas atakowaliście nie tych co trzeba. Teraz kombinujcie co dalej.

nie kombinujemy tylko zbieramy teraz podpisy, i tyle. Krawiec nie wiem po co z góry zakładasz, że "NIE" i już (czy tam że będą problemy itp). Z Psiqsem podjeliśmy pewne kroki, zainicjowlaiśmy akcję, w której chęć uczestniczenia wyraża coraz więcej osób. Co będzie to zobaczymy, zagwarantować nie możemy że zarząd zmieni herb, mamy pewną koncepcję, której z wiadomej sprawy nie będziemy rozpisywać. Trzymamy się jednego planu, który ma nam (wedle nas) zagwarantować sukces.

Nie wiem czy znasz możliwości - ugody - na jakie Darek może przystąpić, pewnie nie. Nam je Darek przedstawił, powiedział chcecie? zbierajcie! nie ma problemu. To nas zainspirowało, gdyż stwierdziliśmy, że lepiej wyjść z inicjatywą niż siedzieć i marudzić na forum.

P.S.
do Krawiec:
nie chodziło mi o inicjatywę Klubu regionu ZD, lecz o sam ten napis umieszczony tak "z dupy", ale mniejsza oto.
P.S. II
Właśnie problemu serwisu już nie ma, może każdy by się skupił na nowej akcji?

Pozdrawiam
Tomaszek
Żółta kartka

Postprzez Dami_mdc 2006-01-24, 5:00 pm

Stronka z "nowym" starym herbem prezentuje sie znacznie lepiej niż z "piłką" :) Lecz pozostaje jeszcze jedna sprawa która nie daje mi spokoju otóż: na stronie piłkarskiego serwisu 90minut.pl znajdują się irytujące błędy na temat naszego klubu :? np: Rok założenia 1918 albo pojemność stadionu 5.500 miejsc :roll: o herbie klubowym już nie wspominając :? Myślę żę można by było napisać maila do admina owej stronki z prośbą o skorygowanie tych błędów ale musi to zrobić osoba kompetentna :wink:

PS: Osobiście kiedyś pisałem do redakcji o zmianę chociaż by daty powstania lecz chyba moj mail został zignorowany :cry:
Dami_mdc
Mydlice Squad

Postprzez twari 2006-01-24, 6:31 pm

michaelus napisał(a):I dodam jeszcze tylko, że nie dziwi mnie postawa p. Darka. Zresztą tak samo jak nie dziwi postawa właścicieli działek pod stadionem. Między tymi dwoma sytuacjami widać zresztą analogie, choćby np., żew obu przypadkach właściciele nie chcą zadowolić się jednorazową wypłatą w zamian za zrzeczenie się praw.

Problem w tym ze o ile postawa wlascicieli działek mnie nie dziwi o tyle postawa Darka jednak troche...
Juz wyjasniam o co mi chodzi. Wlascicielami gruntow sa hipki z Katowic ktorzy w dupie maja nasz klub! Ba - na reke im jest go zniszczyc! Darek natomiast jest kibicem Zagłębia i mógłby coś dla klubu zrobić!
Rozumiem ze to jego sposob na zycie, tak zarabia kase itp. Wszystko jasne. Problem polega jednak na tym ze teraz on ma na to monopol i dyktuje ceny jakie chce. Gdyby klub byl wspolwlascicielem stalby sie konkurentem Darka (szczerze watpie aby klub chcial sie bawic w produkcje pamiatek no ale trzeba zalozyc taki wariant)! Taka konkurencja dobrze wyszla by glownie nam - bo ceny mogly by spasc!
W kazdej dziedzinie walczy sie z konkurencja na rynku! To cos normalnego. Kazdy z tym walczy wiec i Darek dalby sobie rade.
Moglby zrobic cos dla Zagłębia... i dla nas przede wszystkim!

Ale tak jak mowie - jest ZNIKOMA szansa aby klub wzial sie za produkcje gadzetow... Teraz nic nie robi chociaz moglby sprobowac! Marketing u nas w klubie kuleje wiec komu bys sie chcialo... "dla paru groszy"?

A mimo to Darek odrzuca taką opcję! Szkoda...
twari

Postprzez buli 2006-01-24, 6:54 pm

kolega z Wawy sie pyta czy można to może też jakoś na maila wysyłać ? to by załatwiło sie kilka podpisów ;)
buli

Postprzez bartekcz92 2006-01-24, 7:45 pm

buli napisał(a):kolega z Wawy sie pyta czy można to może też jakoś na maila wysyłać ? to by załatwiło sie kilka podpisów ;)

Tak można przeczytaj sobie temat WSPÓLNA AKCJA-PRZECZYTAJ KONIECZNIE jak podasz adres emaila to Tomaszek lub Psiqs wyslą ci emaila a w załączniku będziesz miał tabele na wpisy do wydrukowania. Pozdro :D
Ostatnio edytowano 2006-01-24, 8:59 pm przez bartekcz92, łącznie edytowano 1 raz
bartekcz92

Postprzez Pasta 2006-01-24, 7:46 pm

Po kolei
Dami_mdc: 90minut to strona o charakterze informacyjno-sportowym, która służy kibicom w całym kraju i logo które tam się znajduje powinno być logiem klubu, a herbem Zagłębia nadal jest piłka. Co innego strona Zagłębia, która służy głównie nam - kibicom którzy utożsamiają się z tym znakiem. Co do roku założenia faktycznie jest tam błąd

Twari: Darek wyraźnie powiedział że może za darmo użyczyć logo klubowi, tylko żeby dalej mógł zajmować się produkcją gadżetów. Nie wiem dlaczego wymagasz od niego aby jescze całkowice pozbył się swoich praw. Ot tak sobie mając coś co jest coś warte pozbyć się tego. Owszem klub mógłby odkupić prawa ale nie wiem czy będzie tym zainteresowany, bo przecież ile może kosztować coś co przecież dla nas wszystkich jest bezcenne. Nie przesadzaj też z tym monopolem - owszem tylko Darek sprzedaje pamiątki Zagłębia ale przecież ceny nie są wygórowane (mieszkam niedaleko sklepu wiślacki świat i wiem ile tam wynoszą ceny, a gadżety Wisły i Cracovii można kupić w praktycznie każdym sklepie sportowym w Krakowie więc konkurencja jest).
"jest ZNIKOMA szansa aby klub wzial sie za produkcje gadzetow... Teraz nic nie robi chociaz moglby sprobowac" - myślę że klub zdaje sobie sprawę z tego że pamiątki ze znaczkiem-piłką nie miałyby zbyt dużego wzięcia. Tak jest w Kielcach - w każdym salonie kolportera można kupić szalik, koszulkę, czapeczkę z napisem kolporter korona i ich sprzedaż nie idzie
Pasta

...

Postprzez Krawiec 2006-01-24, 7:57 pm

Być może przesiąknąłem pesymizmem po ostatnich doświadczeniach ze stowarzyszeniem i akcją stadion ZD. Tak jak napisałem pod akcją podpisuje się obiema rękami i nogami , ale wiem też, że o herbie Darek z W. Rudym rozmawiał już 15 maja 2004, podczas spotkania w UM, - w tym kontekście, że sprawa ma ruszyć do przodu ...

Nie znam detali i strategii jaką macie i może niepotrzebnie martwie się na zapas, ale jest to dla mnie kwestia emocjonalna i chciałbym żeby efekt był pozytywny - krew kibica nie woda ;-)

Robice dobrą robotę bo sama rozmowa na linii klub - Darek już będzie sukcesem. Problem polega na tym, że trzeba się do takiej rozmowy o ile ona nastąpi solidnie przygotować zwlaszcza od strony prawnej, żeby nie dać się zaskoczyć jakąś nieoczekiwaną sytuacją.

O jeszcze jedno mi chodzi , powtórzę to jeszcze raz . Mamy przed sobą najważniejsze wyzwanie jakim jest awans i boje się o to, że w przypadku fiaska akcji HERB nastąpi zła atmosfera na linii klub - kibice ... Dlatego jak już to ruszyliście / ruszyliśmy (kibice), to musi być to zalatwione pozytywnie.

ps. Fajnie, że jesteś Tomaszek za ideą "ZS klubem ZD". Mam nadzieje , że kiedyś to hasło wróci na stronę główną w jakiejś fajnej formie :roll:
Krawiec

Postprzez michaelus 2006-01-24, 8:06 pm

Darek wyraźnie powiedział że może za darmo użyczyć logo klubowi, tylko żeby dalej mógł zajmować się produkcją gadżetów. Nie wiem dlaczego wymagasz od niego aby jescze całkowice pozbył się swoich praw.

Nie rozumiem jednego w całej tej dyskusji. W sprawie zmiany logo próbuje wywrzeć się presję tylko na klubie. Dzięki temu właściciel praw może postawić twarde warunki - bo może jest kibicem Zagłębia, ale przede wszystkim jest biznesmenem.

Pozwolę sobie tutaj przekopiować komentarz z 90minut.pl:
Logo może użyczyć, ale klub z tego tytułu nic nie zarobi, bo to jego działka. Nieźle sobie wykombinował. Dla niego to dodatkowa woda na młyn, bo gdy klub zgodzi się na stary emblemat, wszystko: szaliczki, czapeczki, koszulki będą niosły w jego kapsę krocie.
Nie dziwię się, że tak pięknie zaznaczył UŻYCZĘ ZA DARMO! Stalin miał na takich swój patent...

Nie zgadzam się tylko z ostatnim zdaniem.
michaelus

Postprzez *FORUMDINHO* 2006-01-24, 9:31 pm

twari napisał(a):
Problem w tym ze o ile postawa wlascicieli działek mnie nie dziwi o tyle postawa Darka jednak troche...
Juz wyjasniam o co mi chodzi. Wlascicielami gruntow sa hipki z Katowic ktorzy w dupie maja nasz klub! Ba - na reke im jest go zniszczyc! Darek natomiast jest kibicem Zagłębia i mógłby coś dla klubu zrobić!
Rozumiem ze to jego sposob na zycie, tak zarabia kase itp. Wszystko jasne. Problem polega jednak na tym ze teraz on ma na to monopol i dyktuje ceny jakie chce. Gdyby klub byl wspolwlascicielem stalby sie konkurentem Darka (szczerze watpie aby klub chcial sie bawic w produkcje pamiatek no ale trzeba zalozyc taki wariant)! Taka konkurencja dobrze wyszla by glownie nam - bo ceny mogly by spasc!
W kazdej dziedzinie walczy sie z konkurencja na rynku! To cos normalnego. Kazdy z tym walczy wiec i Darek dalby sobie rade.
Moglby zrobic cos dla Zagłębia... i dla nas przede wszystkim!

A mimo to Darek odrzuca taką opcję! Szkoda...

Twari, Ty chyba nie wiesz co piszesz :) To jest sposób na życie Darka. To tak, jakbyś Ty miał obniżyc swoje dochody np. o połowę dla Zagłębia. Czy gdybyś był na jego miejscu i zarabiał 4000zł miesięcznie, to oddałbys herb ryzykując, że twoje zarobki spadną do 2000zł ? Nie sądze... Darek i tak zachowuje się w porządku.

Pozdrawiam.
*FORUMDINHO*

Postprzez twari 2006-01-24, 9:43 pm

Pasta napisał(a):Twari: Darek wyraźnie powiedział że może za darmo użyczyć logo klubowi, tylko żeby dalej mógł zajmować się produkcją gadżetów. Nie wiem dlaczego wymagasz od niego aby jescze całkowice pozbył się swoich praw. Ot tak sobie mając coś co jest coś warte pozbyć się tego. Owszem klub mógłby odkupić prawa ale nie wiem czy będzie tym zainteresowany, bo przecież ile może kosztować coś co przecież dla nas wszystkich jest bezcenne. Nie przesadzaj też z tym monopolem - owszem tylko Darek sprzedaje pamiątki Zagłębia ale przecież ceny nie są wygórowane (mieszkam niedaleko sklepu wiślacki świat i wiem ile tam wynoszą ceny, a gadżety Wisły i Cracovii można kupić w praktycznie każdym sklepie sportowym w Krakowie więc konkurencja jest).
"jest ZNIKOMA szansa aby klub wzial sie za produkcje gadzetow... Teraz nic nie robi chociaz moglby sprobowac" - myślę że klub zdaje sobie sprawę z tego że pamiątki ze znaczkiem-piłką nie miałyby zbyt dużego wzięcia. Tak jest w Kielcach - w każdym salonie kolportera można kupić szalik, koszulkę, czapeczkę z napisem kolporter korona i ich sprzedaż nie idzie

Zle mnie zrozumiales. Nie mowie ze Darek powinien pozbyc sie swoich praw! NIE! Dlaczego? Nie mowie tez ze ma odsprzedac im logo bo i po co? Mowie tylko ze gdyby klub powiedzial: "Zgadzamy sie na powrot do herbu pod warunkiem ze bedziemy jego WSPOLWLASCICIELAMI" (bo taka postawe mozna zrozumiec) to Darek powinien DLA DOBRA KLUBU na to sie zgodzic! Skoro zalezy mu na klubie to powinien zaryzykowac nawet obawiajac sie o utrate monopolu. Takie jest moje zdanie.
A co do pamiatek: myslisz ze Kolporter jest glupi i nie wie ze kibice glownie identyfikuja sie z innym herbem? Wie ale mimo wszystko probuje na tym zarobic. A Zagłębie nie! Poza tym klub i tak za wielu klientow by nie odbil Darkowi bo kibice sa przyzwyczajeni do SK w ktorym poza gadzetami mozna wiele zalatwic (zapisy na wyjazd, zbiorki itp).

Na koniec prosze:
http://www.sklep.wisla.krakow.pl/
Jak dla mnie cena za nowe szaliki Mistrza Polski w kwocie 25 zł to nadal mniej niz u nas 28 zl czy 29 zl za okolicznosciowy!
No i zobacz na asortyment!! Ile do wyboru!! Kalendarze, portfele, kartki okolicznosciowe, flagi, plakietki, naszywki, poduszki, spinki do krawatow, opakowania na prezenty... NAWET PIERSIOWKA Z LOGO KLUBU!
TEGO IM ZAZDROSZCZE! I to mnie u nas wkurza. Ciezko zrozumiec?
twari

Postprzez twari 2006-01-24, 9:52 pm

*FORUMDINHO* napisał(a):Twari, Ty chyba nie wiesz co piszesz :) To jest sposób na życie Darka. To tak, jakbyś Ty miał obniżyc swoje dochody np. o połowę dla Zagłębia. Czy gdybyś był na jego miejscu i zarabiał 4000zł miesięcznie, to oddałbys herb ryzykując, że twoje zarobki spadną do 2000zł ? Nie sądze... Darek i tak zachowuje się w porządku.
Pozdrawiam.

Nie - to chyba niektorzy tu nie wiedza co pisza. Fajnie ze martwicie sie o przyszlosci Darka i jego zarobki. Ja natomiast martwie sie o moje wydatki. To zrozumiesz? Gdybys mial wydac w ciagu roku 4000 zl na pamiatki albo 3000 zl bo ceny z powodu konkurencji poszly by w dol to co bys wybral? Jak masz kupic browara to idziesz kupic tego samego tam gdzie drozej zeby sprzedawcy dac zarobic?? Stary...

Jeszcze raz podkreslam - male jest ryzyko aby klub chcial produkowac pamiatki (kto by sie tym zajal? Rudy?? :D). Ale nawet jesli to konkurencja nie oznacza bankructwa! Wtedy bedzie mial szanse sie facet wykazac jakim jest biznesmenem.
A troche bardziej powaznie - skoro mowi ze robi to dla klubu to niech to w ten sposob udowodni - niech usiadzie do rozmow i niech przyczyni sie do tego czego pragna kibice. Niech postawi sie w sytuacji klubu (ktoremu KOMPLETNIE na tym nie zalezy i byle przeszkoda bedzie dla nich swietna wymowka dla nas) i spojrzy wtedy na swoje wymagania.
twari

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice