1906-2006: 100 lat Zagłębia czy 100 lat piłki w Sosnowcu?

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez T.K. 2005-08-02, 8:57 pm

Moim skromnym zdaniem - obchody jubileuszu 100-lecia – TAK, pokazmy, ze podnieslismy sie z krotkiego upadku , ktory nastapil na poczatku lat 90-tych(rowniez naszym wrogom – no bo jak nazwac osoby, ktore cieszyly sie,ze Zaglebie znika z mapy pilkarskiej rozgrywek wyzszego szczebla). Zaczelo sie w 1906 r., 1908r. Union, 1919 (jest to udokumentowane) zmiana nazwy na T.S. Sosnowiec, 1931 Unja (polaczenie K.S. Sosnowiec i Victorii), Unja rozgrywala tez mecze w czasie II wojny sw., po wojnie ze wzgledow “sponsorskich” zmiana nazwy na RKU, potem Stal i wreszcie w 1962 r. przyjecie nazwy Zaglebie i klub staje sie klubem calego naszego regionu Zaglebia Dabrowskiego (z calym szacunkiem do innych klubow naszego regionu , a przede wszystkim Zaglebia Dabrowa G. oraz T.S. Dabrowa).Na opinie kilku osob, ktore maja prawo miec odmienne zdanie na temat jubileuszu nie ma co zwracac uwagi. Jesli chca byc drobiazgowi to niech zaczna od historii klubow : Lech Poznan, Wisla Krakow, Resovia Rzeszow czy np. Widzew Lodz. Powinnismy byc dumni, ze polskie kluby sportowe istnialy mimo zaborow, a nie kwestionowac ich zagmatwanych tradycji.Jak stwierdzil profesjonalistas w tej dziedzinie dr hab. nauk o kulturze fizycznej w zakresie historii kultury fizycznej M. Ponczek istnieje ciaglosc personalna w dziejach naszego klubu. Mam nadzieje, ze przedstawiciele SSA Zaglebie czytaja czasami to forum poniewaz do tej pory nie bylo ze strony klubu zadnego zainteresowania obchodami jubileuszu. Jestesmy troche spoznieni , mysle , ze trzeba powolac komitet obchodow i zorganizowac ten jubileusz na powaznie.Po pierwsze prosze a wlasciwie to nie ma co prosic tylko zadac zeby klub porozumial sie z osoba posiadajaca prawa do starego, oryginalnego logo naszego klubu (pan Kisiel wyrazil chec wspolpracy teraz pora na krok ze strony klubu) i za porozumieniem stron zaczal uzywac ten herb (zalaczam skan) zamiast tego nowego uzywanego obecnie przez SSA. Historia naszegoklubu jest juz dosc zawila (co czyni ja zarazem interesujaca) zeby jeszcze zmieniac logo. Poza tym trzeba zwracac uwage (klub) na to u kogo zamawia sie pamiatki sportowe zawierajace nasz herb poniewaz duzo jest podrobek” na rynku.Mysle, ze b. dobrym pomyslem byloby tez skontaktowanie sie przez klub z PZPN-em i sprostowanie informacji znajdujacej sie na stronie intertnetowejtej organizacji odnosnie naszego klubu podajacej date powstania Zaglebia jako 1918 rok co jest nieprawda. Nie zaszkodziloby tez wyslanie do srodkow przekazu oficjalnej informacji na temat Zaglebia Sosnowiec tzn. daty powstania klubu oraz herbu (logo). Poza tym klub powinien reagowac na artykuly lub tresci zawarte w publikacjach, ktore przedstawiaja nasz klub w zlym swietle lub podajac nieprawdziwe informacje (np. wydawnictwa GiA z okazji 75-cio i 80-lecia OZPN K-ce). Zainteresowanych prosze o przeczytanie tych ksiazeczek, na pewno osoby z klubu otrzymaly takie egzemplarze jako zasluzeni lub dzialajacy w tym okregu pilkarskim.Jako Zaglebiacy nie dajmy sie szkalowac przez grupke Slazakow probujacych zawsze znalezc u nas cos zlego , a nawet te same przypadki przedstawiac w roznym swietle zaleznie czy jest to klub slaski czy zaglebiowski. Nie dajmy nikomu tworzyc nasej historii, to my jestesmy za to odpowiedzialni i jest to nasz obowiazek. Szanujmy siebie i szanujmy herb, tradycje klubowe.Na koniec mam nadzieje, ze kiedys znajdzie sie odpowiednia osoba oraz srodki na opracowanie ksiazki opisujacej dokladnie i rzetelnie dzieje naszego slawnego klubu, ktory istnieje m. in., a moze przede wszystkim dzieki oddanym kibicom.Oby obchody 100-lecia udaly sie pod kazdym wzgledem, przede wszystkim uczczone sukcesem sportowym druzyny. T.K.
T.K.

Postprzez crazeworm87 2005-08-03, 6:43 pm

Ja uważam że to musi być 100 lecie klubu bo kto to widział stulecie piłki w jakimś mieście :?
crazeworm87

HISTORIA

Postprzez fan78 2005-08-06, 5:49 pm

100 LAT PIEKNEJ HISTORII ZAGLEBIA SOSNOWIEC
fan78

Postprzez wufel78 2005-08-07, 9:35 pm

100 LAT NASZEGO KOCHANEGO ZAGŁĘBIA
wufel78

Postprzez gregor 2005-08-10, 7:36 am

co to za typ ten cały p.Gowarzewski , kwestjonuje datę powstania Zagłębia ,
powołuje się na " umarlaków " ,o doróbkę historii przywołuje inne kluby ,nie powołuje się na żadne dowody historyczne , same domniemania , żadnmych faktów , gdzie i kiedy , jaka praca kto opublikował , wręcz odwrotnie niż p.sorek Ponczek powołuje sie na żródło historyczne czyli archiwa państwowe
dotyczące guberni piotrkowskiej , powiatu będzińskiego .
Nie będzie łatwo malkontentów w naszej słowiańskiej Ojczyżnie nie będzie nam brakowało mimo wsystko jeszcze raz powiem :
100-LAT ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC !!! nie ma przebacz ni zmiłuj!!!!
gregor

Postprzez ja_rex 2005-08-10, 8:31 am

oczywiście że 100-lecie Zagłębia .Niepowinno być żadnej dyskusji!
ja_rex

Postprzez SCORPARO 2005-08-10, 8:36 am

ludki - kto będzie chciał, to sobie będzie obchodził co bęzie chciał - a prawdziwy Zagłębiak będzie obchodził 100 lecie Zagłębia Sosnowiec !! Uważam że sprawa jest jasna.
SCORPARO

Postprzez keff79 2005-08-10, 9:16 am

gregor napisał(a):co to za typ ten cały p.Gowarzewski , kwestjonuje datę powstania Zagłębia ,
powołuje się na " umarlaków " ,o doróbkę historii przywołuje inne kluby ,nie powołuje się na żadne dowody historyczne , same domniemania , żadnmych faktów , gdzie i kiedy , jaka praca kto opublikował , wręcz odwrotnie niż p.sorek Ponczek powołuje sie na żródło historyczne czyli archiwa państwowe
dotyczące guberni piotrkowskiej , powiatu będzińskiego .
Nie będzie łatwo malkontentów w naszej słowiańskiej Ojczyżnie nie będzie nam brakowało mimo wsystko jeszcze raz powiem :
100-LAT ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC !!! nie ma przebacz ni zmiłuj!!!!

Prof. jest dwóch tyle, że jeden ma wiedzę, a drugi poglądy..

ps. szkoda przekłamań na łamach 90minut.pl czy też stronie pzpn.., a może wywołamy wirtualną zadyme wysyłając kilka tysięcy "emilów" z wyjaśnieniem, choćby wklejając tekst prof. Ponczka - e-mail: pzpn@pzpn.pl :twisted: :lol: :lol:
keff79

Postprzez kongresman 2005-08-10, 9:29 am

Dziś w katowickim dodatku "Wyborczej" ciekawy artykuł do którego link wklejam. Ciekawy również komentarz Pawła Czado, którego w elektronicznej wersji gazety niestety nie ma.

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2861611.html

Szczególnie intrygujący fragment:"Jeśli 1906 rok ma być datą powstania, to dlaczego w takim razie Stal Sosnowiec obchodziła w 1955 roku 10-lecie [co ciekawe, w klubie są też puchary z 1961 roku upamiętniające 30. rocznicę powstania - przyp. red.]? W czasach PRL-u było modne dorabianie sobie historii: tak zrobiła Polonia Warszawa, tak zrobił Widzew. Podobnie musiało być w Sosnowcu. Pamiętam, jak profesor Ponczek już w 1976 roku forsował tezę, by świętować 70. urodziny Zagłębia."
kongresman

Postprzez kongresman 2005-08-10, 9:32 am

Sorry nie zauważyłem że to juz jest na stronie :x musicie wybaczyc :lol:
kongresman

Postprzez keff79 2005-08-10, 10:38 am

kongresman napisał(a):Dziś w katowickim dodatku "Wyborczej" ciekawy artykuł do którego link wklejam. Ciekawy również komentarz Pawła Czado, którego w elektronicznej wersji gazety niestety nie ma."

komentarz Pawła Czado człowieka zza Brynicy.. zero obiektywizmu, zero historycznych argumentów - coś z serii Vertigo.. "tak mi pasuje to se tak napisze" liczą się fakty, historia, wiedza nie poglądy jakiegoś pana redaktora.. a jego wywód z historią GKSu sięgającą 1860r. czy jakoś tak - przeuroczy.. IGNORANCI HISTORYCZNI ! - i tyle..

ps. i niech pan Czado nie wyjeżdza z leczeniem kompleksów bo takim komentarzem tylko udowadnia jak bardzo go boli że jednym z najstarszy klubów w okolicy jest klub z Sosnowca.
keff79

...

Postprzez Krawiec 2005-08-10, 10:59 am

Mam identyczne spostrzeżenia jak Keff ale małe sprostowanie, P. Czado nie jest zza Brynicy chociaz ten komentarz na to nie wskazuje.

Komentarz Pawła Czado wygląda tak jakby nie czytał argumentów prof. Ponczka. Czado bierze w ciemno wersję autora encyklopedii Fuji i posługuje się dokładnie tym samym sposobem na podważenie 1906 r. co Vertigo czyli klub jest wspaniały , kibice wspaniali więc po co wam ta "naciągana" data powstania.

Trochę obiektywizmu panie Czado , upadek pana kochanego GKSu można jakoś inaczej przeżywać .
Krawiec

Postprzez gregor 2005-08-10, 3:10 pm

keff79 -to na co czekamy wysyłajmy i róbmy do jasnej cholery ten dym lub dymek
pozdro
gregor

Postprzez gregor 2005-08-10, 3:47 pm

wysłałem juz dwa kto da więcej!!!!
gregor

Postprzez keff79 2005-08-10, 4:11 pm

gregor napisał(a):wysłałem juz dwa kto da więcej!!!!

3 poszły!! ..ale za to z różnych kont! gregor to już razem 5! :lol:
keff79

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna