PIŁKARZE, KTÓRZY UTKWILI CI W PAMIĘCI

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez gothblack 2005-07-22, 9:18 pm

Szkoda mi was bo większość pamięta tylko szarość na Ludowym czyli ligi podrzędne,a ja pamiętam taki mecz z Widzewm gdzie grali min. Dziekan,Smolarek i Wijas i graliśmy o puchary....niestety przegraliśmy na Ludowym 0-2,a widzów było20 tys. wyobrażacie to sobie.....czekałem wtedy w kasie za biletem 60 min....i wy piszecie tu o jakiś grajkach,że niby to gwiazdy ...hehehehehehhe....Prawdziwi grajkowie z Sosnowca to bracia Sączkowie,Kordysz,Koterwa,Dworczyk,Tochel,Mazur,Rudy,Bęben(tata),Urban,Koczuba,Woźnica(mój sąsiad biedak ledwo wiąże koniec z końcem),Gałuszka,itp.Więc wymienianie graczy którzy potrafią tylko biegać i czasami kopnąć piłkę w galerii naszych sław jest nie na miejscu.Oczywiście nie wymieniam naszych gwiazd z lat 50,60,70 gdyż znam ich tylko z historii i z opowiadań ale oni zrobili oczywiście najwięcej dla naszego regiony gdyż jedyne sukcesy są tlko ich dziełem.....mam nazieję,że ja również i wy dożyjemy takich sukcesów....
gothblack

Postprzez gruby 2005-07-22, 9:24 pm

gothblack napisał(a):Szkoda mi was bo większość pamięta tylko szarość na Ludowym czyli ligi podrzędne,a ja pamiętam taki mecz z Widzewm gdzie grali min. Dziekan,Smolarek i Wijas i graliśmy o puchary....niestety przegraliśmy na Ludowym 0-2,a widzów było20 tys. wyobrażacie to sobie.....czekałem wtedy w kasie za biletem 60 min....i wy piszecie tu o jakiś grajkach,że niby to gwiazdy ...hehehehehehhe....Prawdziwi grajkowie z Sosnowca to bracia Sączkowie,Kordysz,Koterwa,Dworczyk,Tochel,Mazur,Rudy,Bęben(tata),Urban,Koczuba,Woźnica(mój sąsiad biedak ledwo wiąże koniec z końcem),Gałuszka,itp.Więc wymienianie graczy którzy potrafią tylko biegać i czasami kopnąć piłkę w galerii naszych sław jest nie na miejscu.Oczywiście nie wymieniam naszych gwiazd z lat 50,60,70 gdyż znam ich tylko z historii i z opowiadań ale oni zrobili oczywiście najwięcej dla naszego regiony gdyż jedyne sukcesy są tlko ich dziełem.....mam nazieję,że ja również i wy dożyjemy takich sukcesów....

powiem ci tak że większośc nazwisk które wymieniłeś,znajdziesz w poprzednich postach więc nie wiem czego się czepiasz... :roll: :roll:
gruby

Postprzez gothblack 2005-07-22, 9:55 pm

może i tak,ale nie zmieniam zdania,że dopiero historia przed nami......Pzdr. :oops:
gothblack

Postprzez regard 2005-07-22, 9:56 pm

gothblack napisał(a):Woźnica(mój sąsiad biedak ledwo wiąże koniec z końcem)

Poza tematem. Zdanie wyrwane z kontekstu ale idealnie obrazuje ,,karierę" piłkarza. Ku przemyśleniu dla tych, co wieszają psy na odchodzących z Zagłębia.
Wracając do tematu nie będę oryginalny. Marek Bęben, Czerwiec, Karol Kordysz....... Wspomnienia z lat, kiedy Zagłębie walczyło na równi z polską czołówką.
regard

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-23, 9:45 am

Czy sa na naszym FORUM Kibice ktorzy pamietaja wystepy na LUDOWYM tak znanego pilkarza jakim byl i czasami kopie dla przjemnosci - Pan Zbigniew Boniek.
Oczywiscie jego gra w Widzewie.

Ale nie wiem czy wy Kochani zwracacie uwage na to ze zdecydowana wiekszosc tych ludzi pochodzi z Sosnowca i Okolic nie obrazajcie sie ale Jaworzno to Rysiek Czerwiec i wspanialy Jan Urban, a Kulawik to Chlopak z Bukowna noi nasz trener KT to tez chlopak z Okolic Sosnowca (dokladnie nie pamietam) a dzisiaj nasza druzyna to wszystkie mozliwe OKOLICE SWIATA.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Leyton 2005-07-23, 10:06 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Czy sa na naszym FORUM Kibice ktorzy pamietaja wystepy na LUDOWYM tak znanego pilkarza jakim byl i czasami kopie dla przjemnosci - Pan Zbigniew Boniek.
Oczywiscie jego gra w Widzewie.

Ja pamiętam. Rok bodajże 1982, a nawet na 100% 1982. Przed pamiętnym Mistrzostwami Świata w Hiszpanii. Pokonaliśmy wtedy 1-0 wielki Widzew, który podbijał piłkarską Europę i walczył o Mistrzostwo Polski, z Bońkiem, Smolarkiem i Młynarczykiem w składzie. Pamiętam, że wszyscy widzewiacy wychodzący na rozgrzewkę byli ubrani w takie same dresy... a Boniek jako jedyny w inny :D
Nie pamiętam tylko, kto strzelił dla nas bramkę, wydaj mi się, że Karol Kordysz, ale pewien nie jestem.
Leyton

Postprzez Lukasz_1906 2005-07-23, 10:24 am

Karol Stawecki - i tyle w temacie :!: :wink:
Lukasz_1906

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-23, 10:36 am

Pan Zbigniew B - to byl zawodnik ktory nie byl lubiany na stadionach w Polsce a w zwiazku z charakterem pilkarza impulsywny, arogancki mialy miejsce rozne spiecia z tym pilkarzem. Pilkarz ten mial Kibicowska ksywe RUDY z racji koloru wlosow, ktorej chyba nie akceptowal.
W Sosnowcu podobno (bylem nieobecny) kiedy Kibice troszke dokuczyli Panu Zbigniewowi - mial zjac spodenki pilkarskie itd...
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zgredos 2005-07-23, 12:51 pm

Kol. Tadeusz Zbigniew B nie był lubiany przez kibiców szczególnie w Sosnowcu bo przed jakimś meczem rep. Polski gdy kadra trenowała w Sosnowcu jeden z młodych kibiców podszedł do p. B. po autograf a pan B odpowiedział że jego autograf jest cenny a on nie ma tyle kasy żeby za nigo zapłacić. Pamiętam to do dziś i do dziś nienawidze kurwy Bońka
zgredos

Postprzez Dami_mdc 2005-07-23, 2:04 pm

Mi osobiście utkwił w pamięci Marcin Józefowicz oraz Robert Stanek
Dami_mdc
Mydlice Squad

Postprzez twari 2005-07-23, 2:29 pm

http://www.90minut.pl/sparing.php?id=3220

Zobaczcie kto strzelil 1 bramke dla WKSu...
twari

Postprzez Lars 2005-07-23, 3:28 pm

twari napisał(a):http://www.90minut.pl/sparing.php?id=3220

Zobaczcie kto strzelil 1 bramke dla WKSu...

no Rosiński nie od dzis gra w WKS-ie.
pamietam go z gry w Sosnowcu. miał chłopak kopyto.
...ale z tego co pamietam rozstał sie z Zagłębiem ze względu na problemy z sercem. ciekawe jak ta sprawa sie skonczyła :roll:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

"D

Postprzez koza99 2005-07-23, 4:19 pm

Mi utkwił w pamięci Waldek Adamczyk,Artur Derbin,Maciej Zudin(bo mieszka na mojej ulicy)Robek Stanek i oczywiście prze-strzelec karnych Józefowicz.A i jak na pół roku do ZAGŁĘBIA przyszedł Kulawik z Wisły Kraków
koza99

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-23, 6:24 pm

Pociagne troszke epizod Tomka KULAWIKA - 6 miesiecy w Zaglebiu. Napewno wiekszosc wie ze kiedy nasze ZAGLEBIE mialo sie zle cala grupa zawodnikow Zaglebia przeniosla sie do WISLY Krakow i tak bramkarz Bobrowicz, Tomek Kulawik,chyba brat Tomaka Kulawika rowniez tego nie jestem pewny, byl tez pilkarz o nazwisku Adamczyk
przejscie tych zawodnikow to stanowilo w poczatkowym okresie wzmocnienie z druzyny z Krakowa.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez gregor 2005-07-23, 9:26 pm

ktoś wspomniał Leszka Rycka (Górnik Wałbrzych)- facet o jądrowych płucach ganiał za piłką jak
chart wyścigowy , tylko z tego nic nie wynikało ,bo brakowało pary na odegranie piłki ,a kto pamięta kapitana ZAGŁĘBIA z piosenki kibiców
"Gdy przyjdziecie na LUDOWY ,
pozdejmujcie czapki z głowy
przywitajcie ........... i drużynę całą jego ".
na Stali w Mielcu strzelił zwycięską bramkę , pomimo mikrego wzrostu !!!???
najniższy zawodnik na boisku ograł obrone Stali Mielec i punkty pojechały do SOSNOWCA.
Tak ,tak chodzi o Władysława SZRYŃSKIEGO( Górnik Zabrze) -pomocnik można powiedzieć mózg zespołu , no wówczas na meczyki chodziło po kilkadziesiąt tysięcyludzi
taradajki nabite , do centrum śmigało się na butach ,szybciej i wygodniej.
Wieczorek - obrońca, brat Henryka i syn trenera Teodora ( trenera ZAGŁĘBIA) stadion miał ucieche po jednej z interwencji wspomnianego w meczu z ROW-em, zimno i chłodno na boisku nieciekawie i gdyby nie interwencja syna trenera ówczesnego ZAGŁĘBIA stracilibyśmy frajerską bramkę stan meczu 0:0
Napieracz ksywa "szach" - na-pastnik jakiś ciężki i nieruchawy- mym zdaniem ,przyszedł z Rzeszowa ze Stali,pamiętam bitego przez tego gościa karnego -żelazne nerwy.
LATA 70-te to piękny czas dla DRUŻYNY ZAGŁĘBIA , lata osiemdziesiąte
to dekada niezapowiedzianego kryzysu zespołu z
ZAGŁĘBIA DABROWSKIEGO.
Na Ludowym na bońka zawsze wołano "rudy"nikt go tu nie lubiał
wtykne na tyle ,
gregor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna