zentrum61 napisał(a):Narbutrowicz - wyrzut z autu atomowy ,b.dobry technik pomocnik
walczak
Zbyszek Sączek - znacznie lepszy od Wojtka moim zdaniem , pomocnik
opanowany twardziel, dobre warunki fizyczne
Janusz Koterwa - obrońca jak wino im starszy tym lepszy
Edek Maleńki , śp.WŁODEK MAZUR , Mikołajów - atak trzech panów "M"
śp. ZDZISIEK KOSTRZEWA , Bęben , Słabik - moim zdaniem równorzędni bramkarze
Janek Urban - pomocnik , krążyła legenda że gdyby wówczas dokupiono
2-3 graczy( z Wisły IWAN) ZAGŁĘBIE szłoby na mistrza
zgadzam się z powyższą wyliczanką, jak i z większością głosów, ale dodam:
co do J. Urbana, (hm, Zagłębiaka przecież z Jaworzna), to pamiętam, jak za plus poczytywałem mu właśnie w tamtym czasie, iż czekał lojalnie (panie U!) "na klub" aż "wzmocni się" - nie skorzystał, o ile pamiętam jednego sezonu z oferty przejścia do "lepszych", czyli bodaj Górnika. Za rok to samo, ale postawił "ultimatum", że albo jednak klub się rozwinie, by mógł się rozwijać - albo jednak będzie musiał odejść, bo stać go grać o większe rzeczy (choć uczciwie mówiąc, chyba był ciut młodszy nawet przy tym ultirmatum niż p. M.U - z tym, że jednak "format" też miał "większy"). Po roku rzeczywiście, jak działacze zwodzili - jednak odszedł.
dwa: jak ten rep, tak sabie myślę - cieszą te wszystkie wyliczanki mistrzów. Jeszcze bardziej, gdy to nie sama wyliczanka, ale jakieś wspomnienie. Jeszcze fajniej by było - jakieś anegdoty, spotkania, ciekawe postawy. Niemniej, hm. Przy całym szacunku dla tych, co grali później, zwłaszcza wiernie jak W. Sączek nawet w niskich ligach, ale w ogóle dla wszystkich związanych z Zagłębiem: o ileż ciekawsze te lata 60te, 70te, o ileż lepsza klasowo jedenastka marzeń byłaby z tych lat. Żądajmy (w znaczeniu "stwarzajmy klimat, doping") od obecnych, by takie horyzonty i ambicje mieli przed sobą, by już rodziły się ich "zajadłości" na grę w pucharach europejskich, w czołówce I ligi, w walce o Mistrzowstwo pierwsze czy kolejny Puchar!
Znów paru osiwieje, że więcej do czytania, przepraszam. Mam jednak nadzieję, że też coś - do myślenia tu się znajduje :-))