Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
MarcelZS napisał(a):Przewodniczący Komisji Etyki PZPN twierdzi również, że związek ma informacje, iż kolejnym podejrzanym spotkaniem jest mecz Arki Gdynia z Zagłębiem Sosnowiec, wygrany przez Arkę 2:1. Pojedynek ten prowadziła ta sama trójka sędziowska, co zawody Piast - Świt.
Choć osobiście byłem na tym meczu i był to przełom, kontuzja Lachy
ale sędziowie byli tacy jak zwykle - lekko śmieszni
MarcelZS napisał(a):....Choć osobiście byłem na tym meczu i był to przełom, kontuzja Lachy
ale sędziowie byli tacy jak zwykle - lekko śmieszni
Jedna z drużyn pierwszej lub drugiej ligi jest zagrożona karą degradacji w związku z aferą korupcyjną w polskim futbolu - poinformował w piątek PAP prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej.
- Istnieje możliwość, że jedna z drużyn pierwszej lub drugiej ligi zostanie przed rozpoczęciem nowego sezonu zdegradowana w związku z aferą korupcyjną - powiedział PAP Michał Listkiewicz i poinformował, że Wydział Dyscypliny wszczął już w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.
- Nie mogę ujawnić o jaki klub chodzi - podkreślił.
Degradacja grozi na razie jednej drużynie, ale szef PZPN nie wyklucza, że będzie ich więcej. - Wszystko zależy od wyników śledztwa prowadzonego przez organy ścigania. Z informacji, jakie my posiadamy na ten moment degradacją zagrożony jest jeden zespół - przyznał.
- Być może decyzja w tej sprawie zapadnie już na najbliższym posiedzeniu Wydziału Dyscypliny, w czwartek 14 lipca - dodał prezes PZPN.
- Jeżeli są przesłanki do orzeknięcia kary degradacji, to chcemy, by stało się to przed rozpoczęciem nowego sezonu. Wówczas, zgodnie z przepisami PZPN, ta drużyna zostałaby zastąpiona przez inny zespół - wyjaśnił Listkiewicz i dodał, że jeżeli taka kara zostałaby orzeczona już po rozpoczęciu rozgrywek wówczas liga musiałaby grać w okrojonym składzie.
Oprócz kary degradacji, PZPN może na kluby zamieszane w aferę korupcyjną nałożyć karę ujemnych punktów. - Ta kara może zostać nałożona w dowolnym momencie, nawet w trakcie rozgrywek i, w odróżnieniu od degradacji, dotyczyć też grzechów z przeszłości, czyli z sezonów innych niż ostatni - stwierdził prezes związku.
- Poinformowałem szefa Wydziału Dyscypliny Sylwestra Wiśniewskiego, że kara ujemnych punktów w innych federacjach jest stosowana często i przynosi to oczekiwane skutki. Taką karę stosuje nie tylko w przypadkach korupcji, ale także np. w sytuacji nie wywiązywania się klubu ze zobowiązań finansowych. Myślę, że kara odjęcia kilku punktów może być bardziej dotkliwa niż np. czasowy zakaz transferów - zakończył Michał Listkiewicz.
Pierwsza kolejka sezonu 2005/06 jest zaplanowana na dni 24-26 lipca, a inauguracyjna seria meczów drugiej ligi ma się odbyć 30 i 31 lipca.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników