Drukowanie w ligach od I-III !!!

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez ayer 2005-05-26, 1:29 pm

W zasadzie zarejestrowałem sie tylko aby odpowiedzec tutaj...

Wystarczy ze sie przesledzi pare lat wstecz tabele i wynika ze faktycznie 99/00 chodzi o nas i Slask. Ale czy tak naprawde Wy jako klub nigdy (chocby od 45 roku) nic nie załatwialiscie?? Jakos trudno uwierzyc. No ale ja nie wiem.

Jezeli chodzi o mecz z Odra to nie patrzcie na skrót w C+ bo jest nie obiektywny. przy 1-0 po kolei 3 czerwienie z czego tylko jedna prawidłowa. Sedzia w 93 minusie przedłuza o dalsze 5 , a jakby tego było mało to pewnie i z 10 minut by to pociagnął. Padła bramka wyrównujaca i ...zakonczył mecz. Była chyba 97 - 98 minuta meczu. Nie chodzi mi o to ze remis definitywnie zdegradował GKS, bo o spadku kibice GKS wiedzieli juz 2 kolejki wczesniej, ale szkoda piłkarzy którzy zostawili naprawde wiele serca i ambicji w ten mecz. A sedzia zrobił z niego cyrk. Istna kpina. 2 dni wczesniej wybucha afera z sedziami , a oni dalej kreca lody... Dostał po ryju , liniowy tez i bardzo dobrze bo prawdopodobnie bedzie to jedyna kara która ich spotka. Juz jak zauwazyliscie w C+ jada tylko na kibiców , bo sedziowie cacy poprowadili mecz, ciekawe czy gazety tez tylko wina obarcza kibiców. Przeciez ta liga to paranoja.. :roll:
Mozecie sobie wyobrazic co sie działo na boisku skoro nawet jakies dziadki , ojcowie z dziecmi , jakies kobiety chciały go zlinczowac. dO JAKIEGO SZAŁU DOPROWADZIŁO TO SEDZIOWANIE ZWYKŁYCH LUDZI.
Jak ta prokurtatura nie wyjasni tych chec z sedziami to oni powinni dostawac po ryjach na wszystkich boiskach bo tylko wtedy moze ze starchu beda dobrzesedziowali..
To tyle...
ayer

Postprzez SCORPARO 2005-05-26, 1:41 pm

Moim zdaniem dopóki z "ustawiana" meczów będą płynęły kożyści finansowe dla kogokolwiek ( a takowe są - a kwoty niebagatelne), dopóty proceder ten będzie trwał, i niezależnie od tego, czy organa ścigania złapią jednego, czy tez dziesięciu nieuczciwych arbitrów, to "łapownictwo" w piłce polskiej nie zniknie od razu. Niektórzy sędziowie mogą zaprzestać "brania" na jakiś czas ( w obawie o swoją wolność oczywiście), ale "żądza pieniądza" w Polsce jest o wiele silniejsza niż jakiekolwiek inne wartości społeczne...
Myslę że "branie" za mecze było obecne już wtedy gdy zaczynałem kibicować (oj dawno temu), tylko że nikt tego nie nagłaśniał tak jak to ma miejsce w obecnych czasach.

Być moze itnieje szansa na poprawę sytuacji w całej tej sprawie, ale trzeba było by najpierw zacząść od samej góry( Czytaj Listkiewicz, Żelazko itd...), co nie wydaje mi się możliwe do zrealizowania, ponieważ - jak to w Polsce - "ręka rękę myje" - gdyby nie wysoko postawieni urzędnicy państwowi (czytaj Sejm, Senat) przypuszczalnie panowie ci już dawno ponieśli by sromotną porażkę i dziś nie siedzieli na "stołkach" PZPN-u tylko słuch zaginął by po nich zaraz po zakończeniu karier sedziowskich.

Pozdrawiam...
SCORPARO

Postprzez Lars 2005-05-26, 2:16 pm

a moim zdaniem nie po to ide na stadion denerwuje sie, płace za bilet, zeby jakis czarny skurwysyn ustawiał mi końcowy wynik!!! :twisted:

Myśle że po aresztowaniu jednego z sedziów (winnego), i wczoraj na gks-ie sklejeniu innego (chyba niewinnego) troszke zaczną sie bać, i wkońcu bedzie można przynajmniej na poziomie centralnym obejrzeć widowisko fair play o wyniku którego decydują umiejętności.
Zawsze w emocjach mówi sie ze sedzia ustawił itp, ale zwykle potem myśli sie ze poprostu sie pomylił. a tu okazuje sie że niektóre kurwy całkiem nieźle na tym zarobiły, okradając klub i kibiców.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez tomas1906 2005-05-26, 2:36 pm

A ja mysle ze czeba zmiebic gore pzpn zaczynajac od liscia polowe sedziow a przedewszystkim obserwatorow,przyczyn jest wiele i rozwiazan rowniez jednym z nich bylo by wieksze place dla sedziow ja wiem ze to wam sie wydaje absordalne bo niby za co maje dostawac kase,za takie sedziowanie, a pomyslcie dlaczego biora, bo w porownaniu z innymi ligami dostaja malo chodzi mi tu o zachod to dziala na prostej zasadzie malo dostajesz slabo sie starasz jest mniejsza wydajnosc itd. apzpn ma kasy w c*** niech o tym pomysla chyba ze im nie zalezy na uczciwej lidze.
tomas1906

Postprzez Codino 2005-05-27, 9:53 pm

Ale o czym tu gadać? Nie słyszeliście jak prezes Listkiewicz mowił, że przypadek pana Antoniego F. jest incydentalny :lol: ? Przeciez to srodowisko jest bardzo uczciwe :lol:
Codino

Postprzez krzysztof 2005-05-27, 10:12 pm

uczciwe aż do bólu, o czym się przekonali po meczach GKS-Odra, czy Kujawiak-ŁKS ;-) W nich też psy powinny strzelać z gładkolufówki.
krzysztof

Postprzez Greg1906 2005-05-27, 10:14 pm

Ryba psuje się od głowy. Aby uzdrowić sytuację w polskiej piłce musiała by interweniować chyba jakaś wyższa siła, która wycięłaby tych wszystkich "zaszokowanych" Listkiewiczów, Kolatorów i inne miernoty. A ponieważ taka siła nie zaiterweniuje, tę ostatnią aferę możemy traktować wedle powiedzenia "psy szczekają a karawana idzie dalej".
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez Asja 2005-05-28, 9:55 am

Od 1 lipca wprowadzony zostanie nowy regulamin spadków i awansów sędziów piłkarskich, co pozwoli wyeliminować arbitrów popełniających najwięcej błędów w meczach także w trakcie sezonu - powiedział przewodniczący Kolegium Sędziów PZPN Janusz Hańderek.

Afera, jaka wstrząsnęła w ostatnich dniach środowiskiem sędziów piłkarskich w związku z aresztowaniem pierwszoligowego arbitra Antoniego F. za przyjęcie korzyści materialnej, skłania do zastanowienia się jak zapobiec korupcji w tym środowisku.

Do tej pory pomyłki arbitrów na boisku uchodziły im raczej płazem. Co najwyżej można było słabego (albo nieuczciwego) sędziego zawiesić na kilka spotkań. Natomiast nie można go było w trakcie sezonu całkowicie wyeliminować z grona sędziów ligowych. Czuł się więc zbyt pewnie. Teraz pod rządami nowego regulaminu ma się to zmienić.

"Zanim jeszcze ujawniono aferę z Antonim F. opracowaliśmy projekt nowego regulaminu spadków i awansów sędziów pierwszej, drugiej i trzeciej ligi, który ma być zatwierdzony trzydziestego czerwca przez zarząd PZPN - powiedział Janusz Hańderek. - Nowy regulamin daje większe uprawnienia Kolegium Sędziów. Będziemy mogli w trakcie sezonu zdegradować słabego arbitra o klasę niżej albo nawet odesłać go do okręgu. Są to więc przepisy bardziej restrykcyjne".

"Ranking arbitrów nie będzie jedynym wyznacznikiem ich przydatności do prowadzenia spotkań. W tych sprawach decydować będzie Kolegium Sędziów wspólnie z prezydium PZPN. Do tej pory o wszystkim decydował ranking sędziów. Po zakończeniu sezonu dwóch najsłabszych arbitrów spadało o klasę niżej. Na ich miejsce awansowało dwóch najlepszych z klasy niższej. Ten limit zostanie zniesiony. Można będzie zdegradować większą liczbę sędziów, jeśli okażą się słabi. W trakcie sezonu arbitra można było co najwyżej zawiesić na cztery mecze. Potem wracał na boiska. Nowe przepisy pozwolą szybciej i w większym stopniu eliminować złych lub też nieuczciwych arbitrów. Ranking będzie nadal obowiązywał, ale będzie bardziej elastycznie stosowany".

Ograniczona zostanie także liczba tak zwanych obserwatorów, którzy wystawiali sędziom noty za prowadzone przez nich mecze, przez co mieli duży wpływ na ich pozycję w rankingu. Obserwatorzy odgrywali także znaczącą rolę w tym łańcuchu nieuczciwości.

"I dlatego znacznie ograniczymy liczbę obserwatorów. Zostaną tylko ci, którzy mają największe zaufanie PZPN" - stwierdził Janusz Hańderek.

Nowy regulamin sędziowski zapewne nie wyeliminuje całkowicie nieuczciwych sędziów z boisk piłkarskich, ale może chociaż znacznie ograniczy ich liczbę.
Asja
Gwiazda

Postprzez MrCricket 2005-05-28, 10:21 am

Ten artykuł to same popłuczyny, obiecanki cacanki...

"I dlatego znacznie ograniczymy liczbę obserwatorów. Zostaną tylko ci, którzy mają największe zaufanie PZPN" - stwierdził Janusz Hańderek.

Ten fragment oznacza ,że dalej wszystko będzie w "porządku" :(

Liściu na drzewo !!!
MrCricket

Postprzez warchlak 2005-05-28, 1:01 pm

"Awans do ekstraklasy kosztuje 50 tysięcy złotych"

Arbiter, który chce przejść z III do II ligi, musi dać 30 tysięcy łapówki. Awans do ekstraklasy kosztuje 50 tysięcy złotych – informuje „SuperExpress”.

Andrzej Kondrat, były sędzia piłkarski z Lublina, nie ma wątpliwości. Jeżeli arbiter chce zrobić w Polsce karierę, to musi dawać w łapę. Płaci się głównie kwalifikatorom, czyli byłym sędziom, którzy oceniają pracę młodszych arbitrów.

- Sędziowałem ponad 2,5 tysiąca meczów, więc wiem, co mówię - zapewnia Kondrat. - Z sędziowaniem skończyłem, a raczej ze mną skończono, w 1987 roku. I wtedy, i teraz polska piłka to bagno. Przecież u nas ustawia się już nawet mecze juniorów.

- Kandydat do awansu musi mieć odpowiednio wysoką średnią notę z całego sezonu - tłumaczy sędzia Kondrat. - Notę wystawia kwalifikator. Dlatego sędzia musi sobie zapewnić jego przychylność. Ale nic w naszej piłce nie jest za darmo. Wszystkich ocen sędzia sobie nie kupi, niepisana zasada mówi, że płaci się kwalifikatorom trzech najważniejszych meczów w jednej rundzie. Kwalifikatorzy współpracują z reguły z wysoko postawioną osobą w danym okręgowym związku piłkarskim i to jest właśnie ta łapówkarska pętla. Sędzia daje w łapę kwalifikatorom, którzy dzielą się z szychą z okręgowego związku. Jeśli kasa się zgadza, to sędzia awansuje. A skoro arbiter zainwestował w swój awans, to później stara się te pieniądze odzyskać, sędziując w "odpowiedni" sposób.

źródło: Super Express
warchlak
Prowokator

Postprzez gruby 2005-05-28, 1:18 pm

http://sport.gazeta.pl/sport/1,35488,2734459.html

ciekawy wywiad odnośnie koprupcji w Polskiej piłce

http://sport.gazeta.pl/sport/1,35335,2734578.html

nie tylko w Polskiej piłce wybuchła afera..... :roll:
gruby

Postprzez zulus 2005-05-30, 4:44 pm

zulus

Postprzez SCORPARO 2005-05-30, 4:50 pm

Sądzicie że te wszystkie przetasowania, zmiany przepisów, ograniczenia liczby kwalifikatorów, itd.... przyniosą jakiekolwiek efekty ?? Jeżeli nawet to nieprędko.
A jeżeli nawet już by się tak stało, że mielibyśmy samych uczciwych arbitrów w ligach od I do a klasy - to pieniądze będą szarpały zawodnikami ... oby moje słowa zamieniły sie w gówno... jak już ktos raz wziął w łapę ( obojętnie czy to piłkarz, sędzia, trener, czy jakikolwiek działacz), to weźmie i drugi ... trzeci... więc sądzę ze korupcję w sporcie da się tylko stanowczo ogranoiczyć, ale zupełnie wytepić tego plugastwa się nie uda nigdy. Co sądzicie ??

Pozdrawiam.
SCORPARO

Postprzez Redeniak 2005-05-30, 6:35 pm

te zmiany przepisow to jakies kpiny... jakis czas temu wprowadzono tajnosc obsady sedziowskiej, aby zapobiec wałkom, teraz sie odtajnia z tego samego powodu :lol: :evil:
Redeniak

Postprzez emdżej 2005-05-30, 6:38 pm

Dopóki polską piłką rządzą dawni sędziowie (Listek i Kolator) to wszystko będzie kpina
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna