Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
kwachu napisał(a):Dziś w Teleexpresie była krótka wzmianka o projekcie stadionu Zagłębia Dąbrowskiego - wymienili gminy, które mają finansować projekt, podali koszt - około 120 mln oraz informację o zaniechaniu inwestycji na Ludowym. Były też migawki z "potencjalnego" terenu budowy.
ktoś kiedyś napisałWarto marzyć
Historia o której chcę napisać przypomina trochę bajkę. Pewnego razu powstał serwis internetowy a wraz z nim forum dyskusyjne. Na początku forum przypominało piaskownice, w której dzieci kłócą się kto ma ładniejszą zabawkę, innym razem zawody w ilości wypowiedzianych przekleństw . Z czasem jednak nabrało formę i rolę do jakiej zostało stworzone. Coraz szersze grono ludzi, którzy mieli w sercu "Zagłębie" zaczęło się tam wymieniać poglądami i pomysłami. Jestem pewien, że na tym właśnie forum narodziło się wiele inicjatyw i wiele z nich zostało wprowadzone w życie. Ja chcę przypomnieć początki jednej z nich.
Przy okazji gdy nasz klub awansował do 2 ligi i pojawiły się plany rozbudowy Stadionu Ludowego, pewien kibic rzucił dość rewolucyjny pomysł. Zbudujmy nowy stadion. Wzbudziło to u jednych śmiech u innych politowania a jeszcze inni w tym także ja pomyśleli że dobrze mieć marzenia. Ten sam kibic argumentował swój pomysł tym że stadion powinien być stadionem regionu i integrować społeczność Zagłębia Dąbrowskiego poprzez nasz klub. Wbrew pozorom w swoich pomysłach nie był osamotniony. Jakiś inny kibic w tym samym czasie myślał tymi samymi kategoriami. Ten kombinował, że wokół Zagłębia mogą i powinni integrować się przedsiębiorcy , że wystarczy tylko plan marketingowy i mała promocja a na Ludowym pojawią się firmy, które będą widziały interes w tym by kojarzyć się z Zagłębiem. Ten pomysł co prawda nie wypalił mniejsza o to z jakich powodów, mogę tylko zaświadczyć że nie z powodu wygaśnięcia zapału.
Ale nie ma tego złego... Zapał, który nie został wykorzystany przy tej inicjatywie został przelany na inną, o której zaczęto dyskutować już nieco poważniej niż jako o nierealnym pomyśle naiwnego kibica. Pomysł budowy nowego stadionu, stadionu Zagłębia Dąbrowskiego zaczął wśród kibiców zyskiwać coraz szersze poparcie. Grono ludzi zaczęło pomysł traktować już nie jako marzenia ale jako plan do zrealizowania. Z czasem kilku zapaleńców powołało grupę inicjatywna, która z zadziwiającą konsekwencją pracowała by do pomysłu przekonać każdego kto może przyczynić się do jego realizacji. Czynili to z coraz większym skutkiem, od szeregowych kibiców zbierając podpisy mające na celu udokumentować ich poparcie przez polityków wszelakiej maści do władz administracyjnych zagłębiowskich miast. Inicjatywa nabrała rozpędu przyciągając coraz większe grono ludzi. Nie mogło przy tej okazji oczywiście obyć się bez pomysłów "podpinania się" pod tą inicjatywę ludzi, którzy zauważyli że mogą dzięki niej "ugrać" coś dla siebie (nierzadka cecha wielu polityków). Sprawa jednak jest moim zdaniem marginalna i nie mogąca zaszkodzić w realizacji planów.
W momencie gdy o pomyśle zaczęła pisać lokalna prasa a prezydenci i burmistrzowie zagłębiowskich miast deklarować że uważają pomysł za dobry pomyślałem że to może się udać. W międzyczasie wyszła sprawa Euro 2012, a jako argument budowy Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego ktoś inny dołożył że budując stadion można zgłosić aspiracje do organizacji tych rozgrywek . Tak też się stało władze naszego regionu oficjalnie zgłosili aspiracje organizacji EURO. Faktem stała się też walka zagłębiowskich miast o to by znaleźć się w jednym podregionie administracyjnym co pozwoliłoby na planowanie wspólnego rozwoju i pozyskiwanie funduszy.
Pomyślałem sobie że jeśli zapadnie uchwała decydująca o budowie sportowego obiektu na 30 tys. miejsc grupa inicjatywna swoją pracę będzie mogła uznać za wypełnioną i mogą uznać się za wygranych. Dzisiaj jednak zmieniłem zdanie. Oni już wygrali. Doszedłem do takiego wniosku w momencie gdy w telewizji ogólnopolskiej w TV1 w godzinach największej oglądalności z "Teleexpressu" usłyszałem o inicjatywie budowy stadionu Zagłębia Dąbrowskiego. Gratulacje za dobrze wykonana pracę, niezależnie od dalszych losów przedsięwzięcia. Moim zdaniem w tym momencie kończą się możliwości grupy inicjatywnej a cała akcja zakończyła się sukcesem.
A może znowu ich nie doceniam ?
Monti
ja napisze WYWALCZYLIwalcz Krawiec walcz mądry gościu jestes
Nie mogło przy tej okazji oczywiście obyć się bez pomysłów "podpinania się" pod tą inicjatywę ludzi, którzy zauważyli że mogą dzięki niej "ugrać" coś dla siebie (nierzadka cecha wielu polityków). Sprawa jednak jest moim zdaniem marginalna i nie mogąca zaszkodzić w realizacji planów.
Mati_1987 napisał(a):Bardzo fajnie że Monti wspomniał o :Nie mogło przy tej okazji oczywiście obyć się bez pomysłów "podpinania się" pod tą inicjatywę ludzi, którzy zauważyli że mogą dzięki niej "ugrać" coś dla siebie (nierzadka cecha wielu polityków). Sprawa jednak jest moim zdaniem marginalna i nie mogąca zaszkodzić w realizacji planów.
:lol: :lol: :lol:
ten kawałek to chyba jest dedykowany gborowieckiemu :D
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników