"Oberschlesien"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Oberchlesin

Postprzez xXx_1906 2003-09-12, 12:12 pm

zgredos napisał(a):Uważam że ta flaga to sprawa Ruchu niech sobie piszą co chcą. Ale skoro zaczeliście napisze swoje zdanie. Hanysy mają swój region i swoją gwarę czy to się komuś podoba czy nie trzeba z tym żyć. Jeśli ten napis nikogo nie obraża czemu miało by go nie być. Na naszych flagach są napisy angielskie i włoskie i nikt się nie obraża.

Dokładnie. Niech sibie wieszają co chcą i nic nam do tego lepiej zajmijmy się swoimi problemami, a ta flaga to nie nasz problem :D
xXx_1906

...

Postprzez Krawiec 2003-09-12, 12:13 pm

...W tym rzecz ,ze to nie jest napisane gwarą, a sprawa wykracza poza sportowe ramy. Hanysy to nie jest jakas grupa typu świadkowie jehowy w której panuje jednomyślnosc. Jak trafnie zacytował monti wśród części kibiców ruchu panuje oburzenie zniemczaniem, powstanczych, polskich tradycji klubu. Nie twórzmy fałszywego stereotypu bo za co można miec do Ślazaków pretensje, za to mozna. Nie generalizujmy ich pogadów bo Sląsk to mozaika klulturowa i swiatopoglądowa.
Z jednej strony wycieczki anty-polskie , a z drugiej np. prof. Jan Miodek, językoznawca rodem z Tarnowskich Gór mówi :

" Bezdyskusyjne jest, że gwara śląska to gwara polska w najczystszym staropolskim wydaniu, która przetrwała przez wieki w archaicznym stanie. Parę lat temu na konkurs "Ślązak Roku" przyjechali potomkowie XIX-wiecznych emigrantów z Płużnicy na Opolszczyźnie, którzy wraz z ks. Leopoldem Moczygembą założyli w Teksasie osadę Panna Maria. I oni powiedzieli tak: "My cołki ten czas godali o sobie: Poloki. Dopiero ksiądz Kuzaj powiedzioł, że my są Poloki Ślązoki z Opolszczyzny". Pytam zatem z melancholią i smutkiem: co się stało przez tych kilkadziesiąt ostatnich lat, że w 2003 roku ponad 173 tysiące ludzi chce powiedzieć o sobie, że są tylko Ślązakami? Niech na to pytanie zechcą odpowiedzieć psychologowie społeczni, socjologowie, politycy. Ja nie chcę być królem niczyich sumień ".
Krawiec

Postprzez Krawiec 2003-09-12, 12:23 pm

xXx_1906 napisał(a):
zgredos napisał(a):Uważam że ta flaga to sprawa Ruchu niech sobie piszą co chcą. Ale skoro zaczeliście napisze swoje zdanie. Hanysy mają swój region i swoją gwarę czy to się komuś podoba czy nie trzeba z tym żyć. Jeśli ten napis nikogo nie obraża czemu miało by go nie być. Na naszych flagach są napisy angielskie i włoskie i nikt się nie obraża.

Dokładnie. Niech sibie wieszają co chcą i nic nam do tego lepiej zajmijmy się swoimi problemami, a ta flaga to nie nasz problem :D

..Jasne, ale pogadac przecież można i niejednego się dowiedzieć , a co do naszych problemów, to temat o jazdach nalewka squad na Ludowym nadal czeka na zaangażowanie większej ilosci kibiców.

Pozdro !
Krawiec

szmata a nie fana

Postprzez mareios 2003-09-12, 8:13 pm

znam wielu fanów ruchu i wiem że są mocno wkurwieni na to że taka szmata wisi na cichej. Przecież to jawna prowokacja. Przypomnijcie sobie kto płacił za wieszanie 10 lat temu przez hanysów flag niemieckich? Temat znany jak nic. Osobiście widziałem kase za tą komedię. Tylko kurwy tak postępują więc temat nadaje się już do zamknięcia.
mareios

Postprzez bankier 2003-09-12, 9:50 pm

10 lat temu nie interesowało mnie kto, komu i za co płacił.... chętnie przeczytam o co chodzi....
bankier

Postprzez Erazmus 2003-09-13, 8:18 pm

W Polsce mówi się po polsku , używa się polskich nazw a flaga Oberschlesien dla mnie mieszkańca stolicy Dolnego Śląska jest przegięciem . Polacy przelewali krew w 3 powstaniach śląskich żeby te ziemie wróciły do Polski a teraz okazuje się że ich trud idzie na marne.

ŚLĄSK ZAWSZE POLSKI !
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez fabian 2003-09-13, 8:44 pm

Erazmus napisał(a): dla mnie mieszkańca stolicy Dolnego Śląska ŚLĄSK ZAWSZE POLSKI !

Nie chce sie czepiac, ale co Wy Lwowiacy mozecie wiedziec o Slasku i powstaniach ;) :D
fabian

Oberchlesin

Postprzez zgredos 2003-09-14, 8:18 pm

Ja też jestem za tym żeby w Polsce mówić i pisać po polsku ( Polacy nie gęsi... ) ale chyba nie ma w Polske klubu żeby nie miał na flagach napisów angielskich lub włoskich. Dlaczego wobec tego nie mogą być niemieckie śląsk bardzo długo był pod niemieckim zaborem. Nie mam zamiaru ich tu bronić bo ich nie lubie, ale takie jest moje zdanie.
zgredos

Postprzez fabian 2003-09-14, 8:30 pm

zgredos napisał(a):śląsk bardzo długo był pod niemieckim zaborem

w zwiazku z powyzszym pierdalnijmy sobie flage po rusku ;)
fabian

Postprzez Franz 2003-09-14, 8:46 pm

fabian napisał(a):
zgredos napisał(a):śląsk bardzo długo był pod niemieckim zaborem

w zwiazku z powyzszym pierdalnijmy sobie flage po rusku ;)

I to nie jest zły pomysł. Napiszmy Czerwone Zagłębie takimi ruskimi literami :wink: :lol:
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez time of desidners 2003-09-18, 9:40 am

..ta więc zróbmy sobie flagę "...nie będzie niemiec pluł nam w twarz i dzieci nam germanił..." he
time of desidners

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2003-09-18, 10:50 am

time of desidners napisał(a):..ta więc zróbmy sobie flagę "...nie będzie niemiec pluł nam w twarz i dzieci nam germanił..." he

a moze po Japonsku ?? takiej nikt jeszcze nie ma :D
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Gość 2003-09-18, 11:15 am

[quote="Franz]w zwiazku z powyzszym pierdalnijmy sobie flage po rusku ;)
I to nie jest zły pomysł. Napiszmy Czerwone Zagłębie takimi ruskimi literami :wink: :lol:[/quote]

A może coś w tym stylu?? Tylko nie krytykujcie. Picassem nie jestem a ruski miałem wieki temu :wink:
Pierdalnicie sobie jeszcze podobiznę Lenina i Stalina w parze z Dzierżyńskim i macie flagę jak malowanie.

Obrazek
Ostatnio edytowano 2003-09-20, 8:44 am przez Gość, łącznie edytowano 2 razy
Gość

...

Postprzez Krawiec 2003-09-18, 11:48 am

Sorki Morf , nie doczytałem ;-)
Ostatnio edytowano 2003-09-18, 2:46 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Gość 2003-09-18, 11:56 am

OK. Nic się nie stało :wink:
Gość

Poprzednia stronaNastępna strona