Do Bankiera i zwolenników "CZERWONEGO ZAGŁEBIA"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Monti 2003-05-12, 4:04 pm

BAS 1906 % napisał(a):, a po tobie Monti takiego komentarza sie nie spodziewałem.Żeby to były jakieś brednie albo bluzgi.....

Masz racje poniosło mnie . Powinienem podjąć polemike a nie tak reagować . Nie chce mi sie jednak juz na ten temat dyskutować i rozpisywać , pozostanę wiec przy postanowieniu ignorowania tego tematu.
Monti
Moderator

Re: ?

Postprzez Monti 2003-05-12, 6:03 pm

Krawiec napisał(a):PS. Kolegę Montiego proszę aby zastanowił się nad różnicą między klubem regionalnym i tradycyjonalnym , który niesie ze sobą symbole nie tylko sportowe a klubem typu Amica, Groclin czy Dospel ;-) .

!

Krawiec bardzo cie przepraszam za moją reakcje , ale ten temat a raczej poziom dyskusji spowodował że Twój wpis potraktowałem jak te wszyskie wpisy ludzi pokroju Bankiera. Przyznam sie szczerze że nawet nie przeczytałem dokładnie Twojego tylko zareagowałem emocjonalnie po pierwszych kilku zdaniach. Nie watpię że byłbyć trudnym partnerem do dyskusji bo w przeciwieństwie do wielu obrońców "Czerwonego Zagłębia" przytaczasz argumenty pewnie czasami trudne do podważenia. Nie podejmę jednak dyskusji i nie bedę się starał przedstawiać dlaczego moim zdaniem ta flaga nie powinna zawisnąć . Męczy mnie juz ten temat po prostu i nie chcę sie juz w to mieszać przynajmniej na forum . Jak koniecznie chcesz wymiany poglądów to w ostateczności na skrzynkę.
Monti
Moderator

Przemówienie

Postprzez Krawiec 2003-05-13, 12:04 am

Jako zdobywca Oskara wypada mi chyba coś powiedzieć. Zatem będę mówił po polsku bo tak prosciej :-)
Dzięki wielkie za Wasze słowa . Powiem wam, że walczę o prawdę dotyczącą Zagłębia na wszystkich mozliwych stronach internetowych posiadających forum . Jeśli chodzi o (drugą) reakcję Montiego to jestem pozytywnie zaskoczony.
Powiem Ci Monti, że ja nie będę się boczył na Zagłebiaków, którzy krytykuja Czerwone Zagłębie bo gdybym nie wyszperał w historii (za PRL-u zakazanej a dziś już zapomnianej) tego o czym piszę, równiez byłbym na "nie" dla pomysłu czerwonej flagi.
Mój staruszek podkładałał się za NSZZ Solidarność organizujac strajki i strukturę zwiazku. Nie wiem czy wśród krytyków Czerwonego Zagłębia znajdzie sie ktoś kto miał takie przykrosci ze stony tzw komuny jak ja. W latach 80-tych kiedy słowo S-ść było zakazane ja biegałem z bibułą i naklejkami za co w budzie miałem masakrę (wówczas na hokeju kibice skndowali Lech Wałęsa a ja byłem szczęśliwy ... takie były czasy ). Dzisiaj ,widząc cwaniaków, którzy wytarli sobie mordy ideą solidarności robiac milionowe przekręty mamy z moim ojcem dość polityki, z której zreszta wyleczylismy się juz dawno.
Ja rozumiem że nic tak nie dzieli Polaków jak polityka ale nie mogę nie przyklasnać pomysłowi, który tak naprawdę odnosi się do historii, która powinna być nasza dumą bo ludzie którzy oddali życie w 1905 r. ( w tym dwóch braci mojego pradziadka ) zrobili to w imię orła białego a nie sierpa i młota oraz w imię takich racji jak sprawiedliwy podział wypracowanego kapitału i lepsze warunki socjalne - kolor oznaczał walkę robotników o przetrwanie i godnosc oraz wolność Ojczyzny (cele PPS-u).
Dodatkowy argument na tak dla flagi jest konflikt ze Ślazakami , którzy metodycznie wmawiaja całej Polsce i sobie samym ,że to my jesteśmy winni wszystkich nieszczęść bo wg nich Zagłębie = Komuna , Sowieci , Azjaci , Złodzieje , Alkoholicy itd itp. Dla poparcia swoich argumentów używają pojęcia Czerwone Zagłębie. Choćby w imię szacunku dla tych co byli tu przed nami i w imię własnej godności warto powalczyć z hanysami i opowiedzieć rodakom prawdziwą historię Czerwonego Zagłębia.
Ok znowu się zagłębiam w to co juz napisałem wcześniej i za co dostałem Oskara. Czcę na koniec powiedzieć Montiemu ,że mam wielki szacunek do autorów strony za spore poświęcenie . Sam jestem w trakcie robienia strony dotyczącej własnie nieznanej przedwojennej historii Zagłębia gdzie zainteresowani mogliby dowiedzieć się podstawowych rzeczy o Zagłębiu Dąbrowskim , dlatego wiem ile to wymaga wysiłku.
Jeśli nie przekonałem przeciwników flagi "Cz. Z." , to przynajmniej mam nadzieje, że nie bedą już tak wrogo nastawieni do tego pomysłu.

Niemniej powtórzę, że deklarowaną kasę w pierwszej kolejnosci wykładam na wspólna flagę z napisem ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE.

Houk!
Krawiec

Postprzez Monti 2003-05-13, 7:52 am

Krawiec jednak sprowokowałeś mnie do polemiki. Nie mam Twojej wiedzy historycznej i dyskusje muszę oprzeć na logice . Powiem szczerze że przed Twoimi postami w tym temacie wydźwięk "Czerwone Zagłębie " ; dla mnie był jednoznaczny , określając krótko - polityczny. Kojarzyło mi się jednoznacznie z jedynym i słusznym kierunkiem rozwoju Polski jaki był lansowany przez okres prawie 50 lat od wojny. Nie chcę się nawet zagłębiać w dyskusje ile dobrego czy złego przyniósł ten ustrój Polsce czy regionowi bo nie o to chodzi w tym sporze. Paradoksalnie moja niewiedza jest właśnie argumentem na to by taka flaga nie zawisła. Powiedz ilu Polaków wie że "Czerwone Zagłębie" to to z roku 1905 ? Większość jak sądzę odbiera to hasło w kontekście politycznym a nie w kontekście dziedzictwa regionu. Dla większości "Czerwone Zagłębie" to właśnie Edward Gierek , to poparcie ludności regionu dla jedynej i słusznej opcji politycznej przed 90 rokiem a dla cwaniaków którzy ustawili się na stołkach po 90 roku. Ten symbol CZ.Z. być może został zbestrzeszczony ale stracił swoja jednoznaczną symbolikę (symblikę o której dowiedziałem się od Ciebie). To tak jak z symbolem krzyża na niemieckich czołgach przekraczających Polską granicę. (mam nadzieje że nie popełniam kolejnej historycznej gafy). Powiem zatem, tak skłonny byłbym ustąpić i powiedzieć tak ta flaga to dobry pomysł pod takim warunkiem że nie pojawiły by się nigdy na tym forum pomysły wpisywania Gierka w ten czerwony kolor , że wpisane były by symbole robotnicze i że każdy kto widział by tą flagę wiszącą na stadionie otrzymał by "instrukcje obsługi". Przynajmniej jeden z tych warunków nie jest spełniny , ten pierwszy , padły już chasła "Gierek , polityka" i teraz nawet jak będziesz 100 razy powtarzał że to nie o to chodzi że to 1905 rok to będą tacy do których to nie dotrze. Ta flaga stanie sie symbolem gierkowskiego Czerwonego Zagłębia a tego jak sądzę Ty tez nie chcesz. Oczywiście trudno negować pozytyny wydźwięk "Czerwonego Zagłębia"; w kontekście starych uliczek na Milowicach czy Środuli , trydno negować pozytywny wydźwięk dziedzictwa historycznego z roku 1905 , niestety w tej chwili to chasło to wydźwięk polityczny jak się okazuje w całości przekłamujacy prawdę historyczną. Z innej beczki to chętnie dołącze link do twojej strony w charakterze historia regionu , a nawet jestem skłonny przy współpracy z Toba gdy uda się wygospodarować trochę wolnego czasu wrzucić do serwisu podstroną w którym umieścimy historie regionu tą "Czerwonego Zagłębia" także. W sumie przydał by się dział "miast i region " z linkami do prezentacj regionu współczesnego ale także z linkiem do historii , w sumie należąło by promować region i miasto przez sport i klub jakim jest Zagłębie Sosnowiec. Pomysłów wiele czasu małao . Ten pomysł z miss stadionu tez super. Pozdrawiam .
Monti
Moderator

Postprzez Bas 2003-05-13, 9:00 am

Nie sądzę Monti żeby zwolennicy Cz.Z. zrezygnowali z tego pomysłu tylko dlatego że reszta Polski nie wie o co cho.Po tej lekcji Krawca my wiemy swoje i róbmy swoje.Czerwone Zagłębie.
Bas
Żółta kartka

czerwone zagłebie

Postprzez fan78 2003-05-13, 12:41 pm

BAS masz racje,zacznijmy w koncu cos robic bo sprawa tej flagi jak narazie stoi w miejscu.Bankier ty miales juz gotowy projekt,moze przedstawisz go nam wszystkim?Franz z ciebie tez widze niezły grafik moze tez strzelisz jakis projekcik?A co do "instrukcji obsługi" o ktorej pisał Monti to ja mam lepszy pomysł.Kiedy flaga bedzie juz gotowa i bedzie miala zadebiutowac na 2 ligowym meczu Zagłebia,poprosi sie Krawca do radiowęzła i on przedstawi historie regionu wszystkim kibicom obecnym na stadionie.Pozdrawiam!
fan78

Postprzez Monti 2003-05-13, 12:46 pm

Zapomniałem jeszcze dodać . W kontekscie wykładu Krawca WORKING CLASS stanowi doskonałą alternatywę dla CZ.Z. oddajęc klimat i idee (idee w rozumieniu Krawca) powstania flagi nie wzbudzając jednocześnie kontrowersji i złych skojarzeń w tym przede wszystkim politycznych .
Monti
Moderator

Postprzez voytech 2003-05-13, 1:23 pm

Do Krawca:
Odwracasz kota ogonem.
Niezaleznie od tego, czy "Czerwone Zaglebie" ma swe korzenie w roku 1905, czy po II wojnie, jest to ideologia lewicowa, z ktora klub sportowy nie powinien miec nic wspolnego.
Bo jest klubem sportowym, a nie stronnictwem politycznym.
voytech

Postprzez Bas 2003-05-13, 1:36 pm

W Będzinie na ul. 11Listopada od kilku lat jest napis na murze Cz.Z. i nikomu on nie przeszkadza.Ja do flagi się dołoże , ale jak nie powstanie to się ie obraże.
Bas
Żółta kartka

Postprzez bankier 2003-05-13, 5:26 pm

fan - spoko, projekt jest gotowy (ale ten z wizerunkiem E. Gierka) - jednak ten element znikni (po burzliwej dyskusji)! nie mam jednak czasu żeby przysiąść przy kompie odpalić korela i popracować na nowym wizerunkiem flagi! myślę sobie, ze warto wykorzystać symbolikę młotów górniczych (wykorzystaną już w working class) - zajebiście będą się komponować z resztą!

ps. czy nie wysyłałem ci projektu mejlem?

jak będę miał gotowy projekt wrzucę go mejlem na skrzynkę (adres w któryms z postów podał chyba Krawiec - jednak nie pamiętam - coś tam 1906małpainteria.pl :))) inaczej nie wiem jak i gdzie go będę mógł przedstwić szerszej publice....
bankier

Ten sam

Postprzez Krawiec 2003-05-13, 11:44 pm

Witam ponownie!
Muszę przyznać, że Monti ma talent negocjatorski. Najpierw podważył sens stworzenia flagi CZ.Z. z racji na powszechną niewiedzę i jednoznaczne skojarzenia z komunizmaem. Później przyznał, że mógłyby nawet zaakceptować pomysł bez Gierka i zaoferował współpracę w uświadamianiu historii regionu by na końcu stwierdzić ,ze idea CZZ własciwie zawiera się we fladze "working class" więc z Cz Z mozna zrezygnować.
Znalazłem się w sytuacji problematycznej bo nie ukrywam ,ze propozycja Montiego mnie bardzo ucieszyła. Niemniej jednak chiałbym byc wierny sprawie właśnie z powodu powszechnej nieznajomosci historii CzZ , która ułatwia Ślazakom prowadzenie wrogiej propagandy.
Ponadto powtórzę (dla Voytecha) ,ze wyjście kilkudziesięciu tysięcy ludzi(również nielicznie występujacych w Zagłębiu prawicowych członków partii robotniczych) na ulice Sosnowca, DG i Zawiercia po to bu zaprotestować przeciw carskiemu zniewoleniu , kapitalistycznemu wyzyskowi i złym warunkom bytowym nie miało charakteru politycznego(walka o władzę) lecz wyzwoleńczy (wolnosc i godnosc).
Przyznam ,że inicjatywa moze wywołac wiele napięć i zgrzytów ale gra jest warta świeczki i nie rezygnowałbym ze zrobienia flagi . Ostatni wpis bankiera i poprzednie innych zwolenników flagi dowodza, że sa gotowi pójśc na kompromis.
Oprócz tego wierzę ,że informacje na stronie, która dzieki ewentualnej przychylności Montiego będzie przybliżona kibicom Zagłebia wpłynie pozytywnie na postrzeganie Czerwonego Zagebia .

W tym momancie wpadł mi do głowy pomysł na "depolityzację" flagi CzZ tzn oprócz pominiecia E.Gierka możnaby wypisać na fladze filary demokracji czyli hasła rewolucji franc. : " Wolność, Równość, Braterstwo
... a politycy do kostnicy".

Ps Mój pomysł z założeniem skrzynki na której możnaby gromadzic wszystkie projekty flag a zwłaszcza tej wspólnej ZAGłEBIE DABROWSKIE
okazał się idiotyzmem , bo zapomniałem ze wróg nie spi i tylko czycha by zniszczyć nasze inicjatywy. Nie mam pojęcia jak przedstawić swoje projekty szerzej (prv i frico juz nie rejstruje nowych użytkowników). Moze ktoś ma jakis inny pomysł?
Houk!
Krawiec

Postprzez PRZEMEK1 2003-05-14, 12:17 am

TEGO CO POWIEDZIAL KRAWIEC NIE WIEDZIAŁEM, ZRESZTĄ PODEJRZEWAM ŻE JAK WIĘKSZOŚĆ Z NAS. TERAZ JESZCZE BARDZIEJ PRZEKONUJĘ SIĘ DO TEJ FLAGI. ALE BEZ GIERKA I ŻADNYCH MOTYWÓW Z SIERPAMI JAK TO BYLO PIERWOTNIE. GRATULACJE DLA AUTORÓW WORKING CLASS. NAPRAWDĘ ŚWIETNY POMYSŁ. POZDRO
PS A W KOŃCU RZECZYWIŚCIE BY SIĘ PRZYMNKĘLI MOŻE NIEKTÓRZY LUDZIE ZE ŚLĄSKA, ZRESZTĄ NIE MOŻEMY SIĘ OGLĄDAĆ NA TO CO MYŚLĄ O NAS INNI. A JAK KTOŚ NIE CHCE SIADAĆ KOLO ZAGŁĘBIA, NO CÓŻ. WOLNY KRAJ.
CIEKAWE CO O TEJ FLADZE BY POWIEDZIAL K. KUTZ?
PRZEMEK1

Postprzez PRZEMEK1 2003-05-14, 12:17 am

AHA, JA JUŻ LECĘ PO TĄ KSIĄŻKĘ. SZUKALEM NA NECIE ALE NIESTETY.... :D
PRZEMEK1

Literatura

Postprzez Krawiec 2003-05-14, 12:47 am

PRZEMEK1 napisał(a):AHA, JA JUŻ LECĘ PO TĄ KSIĄŻKĘ. SZUKALEM NA NECIE ALE NIESTETY.... :D

W necie nie szukaj bo ksiażka ukazała się malutkim nakładem w nieistniejacej juz sosnowieckiej wydawniczej oficynie sowa press.
Najpewniejsze miejsce, w którym znajdziesz "Sztandar buntu" lub archiwalne numery miesiecznika "Ekspress Zagłębiowski" to dział regionalny w bibliotece na Zagadłowicza w S-cu.
Krawiec

Postprzez voytech 2003-05-14, 8:39 am

To jest po prostu daremne, bo widze, ze rozmawiam ze sciana.
Musze odpoczac od tej dyskusji, bo mam juz jej po prostu dosc.
Zeby ladnie zakonczyc, 2 powiedzonka (przyslowia?) podsumowujace moich interlokutorow:

Nie ma bardziej gluchych od tych, ktorzy nie chca sluchac.

Kto za mlodu nie byl komunista, ten nie ma serca. Kto potem nie zostal liberalem, ten nie ma rozumu.
voytech

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice