D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez August 2010-11-08, 9:53 am

Myślę, że juz czas rozpocząć nowy wątek dotyczący nabywców pakietu 51% akcji piłkarskiego Zagłębia. W oczekiwaniu na pierwsze prezentacje oraz wywiady nowych akcjonariuszy piłkarskiej spółki możemy sie pokusić
o komentarze na temat naszych oczekiwań i nadziei odnośnie działań wyżej wymienionych Panów co do budowy silnego i liczącego się na krajowej arenie piłkarskiego Zagłębia.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez django 2010-11-08, 10:40 am

Po pierwszych wypowiedziach Kozielskiego możemy przyjąć, że jak ktoś liczył na jego poważny wkład finansowy, to się prawdopodobnie przeliczy. Widać też, że kadra będzie najprawdopodobniej budowana na wychowankach. Pocieszające jest to, że II ligę można wygrać bez wielkich pieniędzy, tylko potrzeba jest rewolucja w szeroko pojętym sposobie funkcjonowania klubu, którą mam nadzieję nowi współwłaściciele zapoczątkują.
Ostatnio edytowano 2010-11-08, 10:41 am przez django, łącznie edytowano 1 raz
django

Postprzez Qcu20 2010-11-08, 10:41 am

Wydaje mi się, że Kozielski chce zrobić coś takiego : "mało dać, dużo wyjąć", czy tak się da?
Pewnie tak, ale lepiej byłoby dużo wnieść i jeszcze więcej wyjąć.
Oczywiście potrzeba na to czasu, zobaczymy co to będzie.
Sądzę, że powinniśmy wygrać z Jarotą i spokojnie czekać co zrobią prezesi do rundy wiosennej ;)
Qcu20

Postprzez August 2010-11-08, 10:56 am

django napisał(a):Po pierwszych wypowiedziach Kozielskiego możemy przyjąć, że jak ktoś liczył na jego poważny wkład finansowy, to się prawdopodobnie przeliczy.

Osobiście nie liczyłem i nie liczę na jakiekolwiek pieniądze od Kozielskiego. Zresztą, czy chodzi tylko o to by pojawił sie dobry wujek z furą pieniędzy ? Mnie sie wydaje, że nie. Przykład z bogatym włascicielem i sponsorem już przerabialiśmy i wiadomo co z tego wyszło. Zresztą przykład Polonii i Wojciechowskiego czy tez Cracovii pokazują, że sama kasa nie wystarczy. Bardziej licze na pracę koncepcyjna obu Panów. Pamiętajmy, że w dużej mierze nie udawało się pozyskać solidnych darczyńców przez kompletną indolencję poprzednich decydentów. Do dzisiaj w Mittalu się śmieją z tego, że wydzwaniał Szatan , który chciał "sie spotkać z Panem Mittalem" tudzież Hytrego, który miał nawet ksywę "bymy" (bo by my chcieli).
Mam nadzieję i licze, że obecny Prezes oraz nowi akcjonariusze są ludźmi innego pokroju i będą chcieli - przynajmniej spróbować - przeobrazić Zabgłębie w dobrze i prężnie działający klub z przyzwoitą liczbą sponsorów oraz marketingiem.
Jestem tez ciekaw czy nowi akcjonariusz zechcą bezpośrednio wejść do Zarządu czy też sprawoać nad wszystkim pieczę poprzez uczestnictwo w radzie czy też wcale nie będą sprawoać bezpośrodnio żadnych funkcji w spółce. Wbrew pozorom jest to dość ważne bo będzie wskazywało jaki kierunek aktywności badź jej braku Panowie obiorą.

Qcu20 napisał(a):Wydaje mi się, że Kozielski chce zrobić coś takiego : "mało dać, dużo wyjąć", czy tak się da?

Nie bardzo widzę, czego i skąd mieliby wyjąć. Przypominam , że - mimo wszystko - jest to inna sytuacja , w porównania z momentmem przejęcia klubu przez Szatana. Mnie się wydaje, że Kozielski moze chcieć cos udowodnić. W Odrze się nie udało. A trzeba pamiętać, że nie uciekł stamtąd po degradacji. Tu zdecydowały konflikty z Czechami. Zagębie jest dość znaną a podupadłą marką. Zatem pole do popisu - spore.
August

Postprzez django 2010-11-08, 12:27 pm

August napisał(a):
django napisał(a): Do dzisiaj w Mittalu się śmieją z tego, że wydzwaniał Szatan , który chciał "sie spotkać z Panem Mittalem"

Czyli jednak rzucali mu kłody pod nogi, bo go nie chcieli umówić :lol:
django

Postprzez janeker 2010-11-08, 2:14 pm

Zupełnie przypadkowo miałem okazję zamienić kilka zdań z p. Kozielskim (przed meczem z Nielbą)
Jego zdaniem problem leży (i od tego chyba zacznie) w fatalnie skonstruowanych kontraktach zawodników.
Pieniądze - według Niego - będą leżały na boisku i będą mogły być stamtąd wzięte po spełnieniu wytyczonych celów, np. miejsca 5 - 8, 3 - 5 czy miejsca premiowane awansem. Renegocjacja kontraktów
spowoduje zapewne małą rewolucję; część zrezygnuje, na boisku pojawią się młodzi zawodnicy
ale zasobność ich kieszeni będzie rzeczywiście uzależniona od postawy na boisku.
Proszę zwrócić uwagę, że żaden z zakontraktowanych przez Kozielskiego do Odry tzw. wielkich piłkarzy
nie odszedł stamtąd po spadku z pretensjami finansowymi.
Pozdrowienia
janeker

Postprzez django 2010-11-08, 2:25 pm

janeker napisał(a):Zupełnie przypadkowo miałem okazję zamienić kilka zdań z p. Kozielskim (przed meczem z Nielbą)
Jego zdaniem problem leży (i od tego chyba zacznie) w fatalnie skonstruowanych kontraktach zawodników.
Pieniądze - według Niego - będą leżały na boisku i będą mogły być stamtąd wzięte po spełnieniu wytyczonych celów, np. miejsca 5 - 8, 3 - 5 czy miejsca premiowane awansem. Renegocjacja kontraktów
spowoduje zapewne małą rewolucję; część zrezygnuje, na boisku pojawią się młodzi zawodnicy
ale zasobność ich kieszeni będzie rzeczywiście uzależniona od postawy na boisku.
Proszę zwrócić uwagę, że żaden z zakontraktowanych przez Kozielskiego do Odry tzw. wielkich piłkarzy
Pozdrowienia

Ale przecież po przyjściu Adamczyka kontrakty były już renegocjowane w sposób, o którym piszesz, więc o co chodzi? Co do Odry, to nie wiem, czy zakontraktowane wtedy gwiazdy zostały spłacone, ale wiem, że klub po eksperymencie Kozielskiego wpadł w taki kryzys finansowy, że do dzisiaj nie bardzo mogą się podnieść.
django

Postprzez August 2010-11-08, 2:31 pm

django napisał(a):Ale przecież po przyjściu Adamczyka kontrakty były już renegocjowane w sposób, o którym piszesz, więc o co chodzi?

Jesteśmy pewny, ze na gadaniu się nie skończyło ? Widząc tę jesienna padakę naszych grajków mam wątpliwości.

django napisał(a):Co do Odry, to nie wiem, czy zakontraktowane wtedy gwiazdy zostały spłacone, ale wiem, że klub po eksperymencie Kozielskiego wpadł w taki kryzys finansowy, że do dzisiaj nie bardzo mogą się podnieść.

Gdzieś słyszałem że nie. Kozielski zagrał va banque i przegrał. Choć niewiele brakło ale jednak. Mimo niepowodzenia jego śmiałe decyzje mi sie podobały. No i fakt, że po spadku nie uciekł. Jak się to ma do sposobu sprawowania zarządu przez naszych działaczy po rundzie jesiennej ostatniego naszego pobytu w OE ?
August

Postprzez django 2010-11-08, 2:51 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Ale przecież po przyjściu Adamczyka kontrakty były już renegocjowane w sposób, o którym piszesz, więc o co chodzi?

Jesteśmy pewny, ze na gadaniu się nie skończyło ? Widząc tę jesienna padakę naszych grajków mam wątpliwości.

django napisał(a):Co do Odry, to nie wiem, czy zakontraktowane wtedy gwiazdy zostały spłacone, ale wiem, że klub po eksperymencie Kozielskiego wpadł w taki kryzys finansowy, że do dzisiaj nie bardzo mogą się podnieść.

Gdzieś słyszałem że nie. Kozielski zagrał va banque i przegrał. Choć niewiele brakło ale jednak. Mimo niepowodzenia jego śmiałe decyzje mi sie podobały. No i fakt, że po spadku nie uciekł. Jak się to ma do sposobu sprawowania zarządu przez naszych działaczy po rundzie jesiennej ostatniego naszego pobytu w OE ?

Nie jestem pewien. Opieram się na słowach Adamczyka. Patrząc na to, że jednak niektórzy sporo zarabiający piłkarze odeszli latem, to nie zarzucałbym mu kłamstwa. Być może Kozielski chce im jeszcze bardziej pojechać po pensjach, ale nie chciałbym żeby przedobrzył, bo gra kadrą opartą na młodzieżowcach na pewno nie przyniesie awansu.

Co do strategii Kozielskiego w Wodzisławiu to jednak okazała się nieskuteczna. Pamiętajmy, że Odra od kilkunastu lat utrzymywała się w ekstraklasie bez najemnych gwiazd, a jak te się pojawiły to spadła. Może to i dobrze dla nas, bo pewnie Kozielski czegoś się nauczył, tylko boję się, żeby nie popadł z jednej skrajności w drugą, a niektóre wypowiedzi mogą na to wskazywać.
django

Postprzez August 2010-11-08, 2:59 pm

Ja teżnie zakładam że Prezes mija się z prawdą w kwestii kontraktów. Ale , mimo wszystko, wolałabym usłyszeć od niego a nie od Szatana, info o tym że klub musi płacić Hosiciowi i Lilo. Chciałbym też usłyszeć jakie klub tak naprawdę "zyski" z takich posunięć. Czy np. wobec tego pierwszego nie należało zastosować porządnej kary finansowej.

django napisał(a):Co do strategii Kozielskiego w Wodzisławiu to jednak okazała się nieskuteczna. Pamiętajmy, że Odra od kilkunastu lat utrzymywała się w ekstraklasie bez najemnych gwiazd, a jak te się pojawiły to spadła

Tak, ale chyba należy pamiętać w jakim momencie przyszedł do Odry. Na jakim miejscu Wodziasław był po rundzie jesiennej i ile punktów straty miał do bezpiecznego miejsca. A zdaje mi się, że dość znaczną. Generalnie daleko mi do hurraoptymizmu, ale po przejściach z Szatanem chyba wiele już nie ryzykujemy. Wszak kupa pieniędzy i czasu poszła w przysłowiowe pi..u
August

Postprzez janeker 2010-11-08, 5:18 pm

django napisał(a):
janeker napisał(a):Zupełnie przypadkowo miałem okazję zamienić kilka zdań z p. Kozielskim (przed meczem z Nielbą)
Pozdrowienia

Ale przecież po przyjściu Adamczyka kontrakty były już renegocjowane w sposób, o którym piszesz, więc o co chodzi? Co do Odry, to nie wiem, czy zakontraktowane wtedy gwiazdy zostały spłacone, ale wiem, że klub po eksperymencie Kozielskiego wpadł w taki kryzys finansowy, że do dzisiaj nie bardzo mogą się podnieść.

Nie wiem (nie wiemy?) czy kontrakty były renegocjowane w taki sposób. Podejrzewam, że nie.
Kryzys finansowy Odry zaczął się na długo przed przyjściem Kozielskiego. Spowodowało go przejęcie Klubu przez
czeskich właścicieli i niespełniona obietnica przekazania przez nich znacznej kwoty pieniędzy.
Kozielski próbował ratować sytuację swoim przyjściem ale było już za późno. Oczywiście byłoby zupełnie inaczej gdyby Odra utrzymała się w ekstraklasie.
janeker

Postprzez django 2010-11-08, 5:37 pm

Temu ma służyć także zapowiadany przez Pana plan restrukturyzacyjny. Szykują się cięcia w kontraktach piłkarzy, którzy zarabiali ogromne, jak na ten poziom rozgrywek pieniądze?

- Nie lubię słowa "cięcia". Określam to jako podpisywanie kontraktów adekwatnych do tego, na co nas stać. Na pewno nie będzie już kolejnych kominów płacowych. Uważam, że jak na tą ligę, zawodnik będzie mógł dobrze zarobić, ale duża część tych pieniędzy będzie wypłacana za konkretne efekty ich pracy.

Do tej pory nie było w Zagłębiu takiego systemu motywacyjnego?

- Było tak, że zawodnicy mieli stałe pensje o określonej wysokości. W tej chwili będziemy wprowadzać system premiowania związany z osiągnięciem przewidzianego celu, czyli płatność zostanie zrealizowana dopiero po awansie, którego oczekujemy i na który liczymy. Oprócz tego każdy zawodnik będzie miał podzielone pieniądze: jakąś stałą część, bo wiadomo, że każdy ma rodzinę i swoje wydatki, natomiast reszta zostanie wypłacona indywidualnie, w zależności od tego, czy będzie się łapał do składu i czy mecze, w których wystąpi wygramy.

Skończyły się czasy wysokich kontraktów w Zagłębiu?

- Jak na ten poziom rozgrywek, piłkarze będą otrzymywali dobre pieniądze, ale powiedziałem im, że jeśli chcą zarabiać na poziomie ekstraklasowym, to zapraszam do ekstraklasy. Kończymy z takim systemem, w którym czy się stoi, czy się leży, czy siedzi się na ławce, czy na trybunach, to co miesiąc zgarnia się fajną, wysoką wypłatę i nie trzeba nic robić, bo pieniądze i tak wpłyną na konto.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... m-adamczy/

Opieram się min. na tej wypowiedzi prezesa. To co teraz miał mówić Kozielski jest powtórzeniem tego, co zapowiadał Adamczyk na początku rundy. Jeżeli chodzi o Wodzisław, to może macie rację, ale przypominam sobie n wypowiedź Ojrzyńskiego, kiedy był tam trenerem że ani on, ani piłkarze od dłuższego czasu nie dostają pieniędzy. Podejrzewam, że jakiś wpływ na to rozrzutna polityka transferowa sprzed pół roku musiała mieć.
django

Postprzez August 2010-11-08, 8:08 pm

django napisał(a):Podejrzewam, że jakiś wpływ na to rozrzutna polityka transferowa sprzed pół roku musiała mieć

Na pewno miała. Na kilkumilionowy dług również. Myślę, że Kozielski zagrał va banque. Gdyby utrzymano extraklasę byłoby i więcej pieniędzy
August

Postprzez Schabu 2010-11-08, 10:33 pm

A ja myślę,że trzeba porządnie kadrę przetasować i od tego pan Kozielski powinien zacząć.
Od wiosennych porządków.Mam nadzieję,że uporządkuje ten burdel,abyśmy na wiosnę nie musieli się wstydzić kolejnych dramatycznych wyników bo to za długo już trwa.I może dla wielu to będzie dziwne ale nad Lachą też bym się poważnie zastanowił.Taka jest moja opinia.
Schabu

Postprzez maly__kibic 2010-11-09, 12:00 am

a możesz uzasadnić, dlaczego nad Lachą byś się zastanowił? to przecież jeden z czołowych zawodników, który GRA, a nie udaje, że gra..
maly__kibic

Następna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników