Transmisje meczów 2 ligi na żywo w internecie - ankieta.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Transmisje meczów 2 ligi na żywo w internecie - ankieta.

Postprzez MeczeNaŻywo 2010-04-09, 1:56 pm

Witam.
Jako że zrodził się w mojej głowie pomysł transmitowania meczy 2 ligi, zwracam się z uprzejmą i gorącą prośbą o wypełnienie ankiety na tenże temat. Ankieta jest krótka, składa się z 7 pytań, zajmie to Państwu dosłownie 5 minut. Liczę na wiarygodne i rzetelne odpowiedzi, gdyż każdy głos w niej oddany jest dla mnie niezwykle ważny i może zaważyć o całym przedsięwzięciu. Ankieta znajduje się pod adresem :

http://www.ankietka.pl/ankieta/38265/transmisje-pilkarskiej-2-ligi-na-zywo.html

Będzie ona dostępna do końca bieżącego miesiąca, tj kwietnia 2010 roku. Po tym czasie będę w stanie ocenić, czy jest jakikolwiek sens angażowania się w tego typu działanie.

W razie jakichkolwiek pytań lub niejasności, proszę o kontakt pod adresem emskrzypczak@gmail.com.

Pozdrawiam,
Maciej Skrzypczak.
MeczeNaŻywo

Re: Transmisje meczów 2 ligi na żywo w internecie - ankieta.

Postprzez asvel82 2010-04-09, 2:20 pm

co Ty tak wyskakujesz chłopie z płatnościami ?
Ostatni mecz Olimpia Grudziądz - Zagłębie był na żywo nadawany na www.soccer-live.pl
Jakoś może nie powalała na kolana , ale mecz był. i to za darmo !
asvel82

Postprzez Blajpios 2010-04-09, 3:01 pm

asvel82 napisał(a):co Ty tak wyskakujesz chłopie z płatnościami ?
Ostatni mecz Olimpia Grudziądz - Zagłębie był na żywo nadawany na http://www.soccer-live.pl

Hm. A koszty startu w biznesie? Przedarcia się na rynek, gdzie konkurencja może stawiać zapory? Rozumiem, że człowiek chce wystartować z działalnością przynajmniej w dużej mierze własną - czyli sprzęt, przynajmniej do jakiejś produkcji programu. To już koszty. Dalej - choćby prawa komercyjne zespołów, które będą pokazywane... itd. Tak więc - mogę zrozumieć, że pojawiają się koszty.
Jest jeszcze inna strona medalu. A może też zyski płynące z tego typu przedsięwzięcia? Może - jakaś współpraca z TVZagłębie, Zagłębie Radio? Może też - choćby gwarancja transmisji wszystkich meczy Zagłębia? Itd itp. Moim zdaniem - nie warto od razu kasować takiej inicjatywy, czy takiego zapytania, jakkolwiek ma się oczywiście prawo czy odrzucić ją, bo samemu nie jest się zinteresowanym płatnościami, czy np. budżet na razie na to nie pozwala. Tak samo - nie znaczy to, że nawet godząc się z płatnościami, nie ma się prawo zastanawiać nad wysokością, negocjować (choćby z pytaniem a co za parę miesięcy, gdy Zagłębie awansuje) itp.
Zakładam oczywiście, że ta strona soccer-live nie działa w oparciu o procedury pirackie, bo dla mnie to oczywiste, że nie przypuszczam, iż działałyby inne firmy - i to jeszcze reklamujące się (co innego - firmy przełamujące monopol i dyktat skandaliczny np. bogatych telewizji, bo jest mocno dyskusyjna, jeżeli nie skandaliczna polityka wielu nadawców, podobnie jak z oprogramowaniem komputerowym - gdzie też mocno podlegać powinine takiej dyskusji dyktat potentatów, typu Microsoft, krzyczących o niemoralności piratów ale zapominających pytać o moralność monopolistów i karteli). Gdyby więc wychodziło, że takie serwisy jednak nie tylko czysto walczą z dyktatem komercji niemoralnej - to mamy dodatkową przyczynę, dla której byłaby różnica między "kosztami" na soccer-live a taką telewizją.
Summa summarum - ciekawa inicjatywa i chyba warto pochwalić operatywność - i przyjrzeć się idei. Przypomnę jeszcze, co pisałem na temat, jak internauci sympatycy Zagłębia zaprotestowali przeciw ukazywaniu się stron www.sportowezaglebie i zażądali, by się nie pokazywały te strony, tylko chcą czerpać w internecie wiedzę o Zagłębiu ze stron sportśląski.
Blajpios

Postprzez django 2010-04-09, 3:07 pm

Blajpios napisał(a):Summa summarum - ciekawa inicjatywa i chyba warto pochwalić operatywność - i przyjrzeć się idei. Przypomnę jeszcze, co pisałem na temat, jak internauci sympatycy Zagłębia zaprotestowali przeciw ukazywaniu się stron http://www.sportowezaglebie i zażądali, by się nie pokazywały te strony, tylko chcą czerpać w internecie wiedzę o Zagłębiu ze stron sportśląski.

Kto nie chciał, żeby się "ukazywało" Sportowe Zagłębie i chciał czytać o ZS na Sporcie Śląskim?
django

Postprzez Blajpios 2010-04-09, 3:50 pm

django napisał(a):
Blajpios napisał(a):Summa summarum - ciekawa inicjatywa i chyba warto pochwalić operatywność - i przyjrzeć się idei. Przypomnę jeszcze, co pisałem na temat, jak internauci sympatycy Zagłębia zaprotestowali przeciw ukazywaniu się stron http://www.sportowezaglebie i zażądali, by się nie pokazywały te strony, tylko chcą czerpać w internecie wiedzę o Zagłębiu ze stron sportśląski.

Kto nie chciał, żeby się "ukazywało" Sportowe Zagłębie i chciał czytać o ZS na Sporcie Śląskim?

Odpowiadam na szybko - może później uda mi się dokładniej wyjaśnić tę moją prowokację. Bo przez takie "zszokowania" najłatwiej mogą dotrzeć prawdy, które inaczej nie trafiają. Niemniej, teraz muszę szybko - a warto teraz i nie czekać z odpowiedzią. Krótko więc - nie chodziło mi o jakieś osoby "pod własnym szyldem" tak mówiące, czy w ogóle o jakąś konkretną, do której "piłbym" z tą wypowiedzią. Najprościej pisząc: nie chcieli ci wszyscy, którzy - by trzymać się porównania użytego we wpisie pierwszym moim w tym temacie - robili za mało kroków poparcia. Czyli - są tymi i ci, którzy robią wprost kroki protestacyjne, zwalczające taką ideę; niemniej są tymi, co chcieli likwidacji i ci, co żadnego kroku, ani w te ani wewte nie robili: przez bierność. No i ci także, co może jakiś krok poparcia zrobili, tyle że tych kroków poparcia, by akcja się udała, potrzeba 20 a oni zrobili jeden albo 5. Oczywiście - można mówić, że i sam jestem w tej liczbie, choć zasadniczo, to będąc z dawna poza Zagłębiem, w zasadzie nie jestem tu do jakichś większych kroków. To podobna kwestia do tego, co pisałem nieraz: nawet protestujący przeciw zgórnośląszczaniu Zagłębia, niemniej nie robiący wystarczająco do rozwinięcia milionowego Wielkiego Zagłębia (od Sosnowca poza... itd) - służą zgórnośląszczaniu, które już jest postanowione, więc się siłą inercji dokona, jeżeli działanie w inną stronę nie będzie dość przemyślane. Podobnie - za mało odważna inicjatywa, dotarcie do ludzi, że nie stać Zagłębia na prasę sportową drukowaną, to wzmocnijmy internetowe i nie czytajmy drukowanego antyzagłębiowskiego: jest formą chcenia, by zagłębiowskie upadło.
Uff. Duży skrót. Ale może na razie wystarczy?
Tym bardziej - że piszę szybko i dlatego, by nie "skopać" człowiekowi jego inicjatywy, jego wątku. Wyjaśnienie złożyłem, sprawa jest ważna - i ma również odniesienia do tworzenia telewizji albo nie. Niemniej: nie chchę być kimś, kto spowoduje "przyćmienie" pytania tego człowieka, jego inicjatywy, jego ankiety - jakkolwiek, rzecz jasna, te rzeczy, co napisałem, uważam, że są ważne. Pozdrawiam więc - zachęcając tak do przemyśleń, które proponowałem - jak i rzecz jasna i do przemyśleń kwestii, jakie niesie ta inicjatywa wzbudzona przez tego człowieka.
Blajpios

Postprzez PawełK 2010-04-09, 5:01 pm

Jeżeli gość chce to robić z rozmachem na sporą skalę to jeżeli będzie brać za to abonament to podejrzewam, że będzie musiał płacić za transmisję klubom. Nie wierzę, że kluby wpuszczą go i dadzą robić biznes ich kosztem, nie biorąc za to nic...

Blajpios na Boga - nie da się krócej?
PawełK
pyszałek

Postprzez SO_1906 2010-04-09, 5:16 pm

PawełK napisał(a):Jeżeli gość chce to robić z rozmachem na sporą skalę to jeżeli będzie brać za to abonament to podejrzewam, że będzie musiał płacić za transmisję klubom. Nie wierzę, że kluby wpuszczą go i dadzą robić biznes ich kosztem, nie biorąc za to nic...

Tyle osób już go o to prosiło, ze w tym momencie pozostała chyba tylko możliwość omijania postów przez niego produkowanych...
SO_1906

Postprzez MeczeNaŻywo 2010-04-09, 5:20 pm

Ostatni mecz Olimpia Grudziądz - Zagłębie był na żywo nadawany na http://www.soccer-live.pl

Witam,
ja do niczego nie namawiam, zależy mi tylko na Waszych głosach w tej sprawie. Napisałeś że mecz Olimpia Grudziądz-Zagłębie był nadawany na soccer live, ale co będzie jak Twój zespół będzie grał najważniejszy mecz sezonu a nie będzie on nigdzie nadawany? Jeżeli nie będziesz mógł na niego pojechać z jakichś przyczyn, zostają Ci tylko relacje tekstowe lub radiowe. Ja np za takimi nie przepadam, i dlatego próbuje wyjść temu na przeciw, i mam nadzieję że poprzez tą ankietę sytuacja się rozjaśni, czy mam jakiekolwiek szanse.
Pozdrawiam
MeczeNaŻywo

Postprzez patrios91 2010-04-09, 6:10 pm

MeczeNaŻywo napisał(a):

Witam,
ja do niczego nie namawiam, zależy mi tylko na Waszych głosach w tej sprawie. Napisałeś że mecz Olimpia Grudziądz-Zagłębie był nadawany na soccer live, ale co będzie jak Twój zespół będzie grał najważniejszy mecz sezonu a nie będzie on nigdzie nadawany? Jeżeli nie będziesz mógł na niego pojechać z jakichś przyczyn, zostają Ci tylko relacje tekstowe lub radiowe. Ja np za takimi nie przepadam, i dlatego próbuje wyjść temu na przeciw, i mam nadzieję że poprzez tą ankietę sytuacja się rozjaśni, czy mam jakiekolwiek szanse.
Pozdrawiam

Zanim to uruchomisz to Zaglebie bedzie w I lidze i transmisje bedzie przeprowadzac TVP Sport ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez dziejus 2010-04-09, 9:20 pm

Wiedząc jaką miłoscią darzy nas telewizja publiczna to nawet po awansie nie napatrzymy się chyba w tv na nasze Zagłębie.Zdrowie nie pozwala na dalsze wyjazdy dlatego chętnie zapłace nawet cene biletu za dobrej jakości transmisje.Zaoszczędzone pieniądze na transport wrzuce do puszki przed meczem u siebie :-)
dziejus

Postprzez Blajpios 2010-04-10, 12:36 am

PawełK napisał(a):Jeżeli gość chce to robić z rozmachem na sporą skalę to jeżeli będzie brać za to abonament to podejrzewam, że będzie musiał płacić za transmisję klubom. Nie wierzę, że kluby wpuszczą go i dadzą robić biznes ich kosztem, nie biorąc za to nic...

Tyle spraw i głębiej siedzących ich uzasadnień, racji pozornie odległych ale decydujących w danej sprawie - to chyba nie bardzo; nie bardzo da się krócej. A jak by co - to proponuję Koledze zacząć... od siebie. Ja treść, którą Kolega zawarł w tych dwóch zdaniach zawarłem w 1 zdaniu krótszym:
Dalej - choćby prawa komercyjne zespołów, które będą pokazywane... itd.
plus wcześniej sygnał dostrzeżenia, że jest szansa na rozmach w jego działaniu - jednak zarazem pokazywałem w tym sygnale szerzej możliwości rozmachu. Tak np. dla serwisu oficjalnego, gdy wskazywałem, ze zamiast wypiąć się na gostka, może szukać współpracy z tv Zagłebie - jak i dla tego człowieka otwierając choćby perspektywy propozycji transmisji "w pakiecie" większej ilości meczy jednego zespołu. itp. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez PawełK 2010-04-10, 10:22 am

Blajpios napisał(a):A jak by co - to proponuję Koledze zacząć... od siebie. Ja treść, którą Kolega zawarł w tych dwóch zdaniach zawarłem w 1 zdaniu krótszym:

To ja mam propozycję - pogrubiaj esencję z posta i nie trzeba będzie czytać elaboratów aby wyłowić perłę... ja widząc Twoje posty najzwyczajniej je omijam, jak pewnie szersze grono użytkowników robi podobnie...
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2010-04-10, 1:37 pm

PawełK napisał(a):
Blajpios napisał(a):A jak by co - to proponuję Koledze zacząć... od siebie. Ja treść, którą Kolega zawarł w tych dwóch zdaniach zawarłem w 1 zdaniu krótszym:

To ja mam propozycję - pogrubiaj esencję z posta i nie trzeba będzie czytać elaboratów aby wyłowić perłę... ja widząc Twoje posty najzwyczajniej je omijam, jak pewnie szersze grono użytkowników robi podobnie...

to nie była esencja mojego wpisu, tylko jeden z elementów, dość znaczących, biorąc pod uwagę różne konfiguracje, niemniej właśnie pośród innych co najmniej kilku również... Już jednak zostawiam tu tę przepychankę... ż punktu widzenia, jak już wspominałem, samego tematu, bo nie chcę, by ludzie zostali skierowani na inne tory - jak i z racji żałoby narodowej, która Polskę spotkała. Nie moment to do ciągnięcia w tej chwili tej dyskusji jak kto ma wpisy tu zostawiać... Co do zaś tematu, to mam nadzieję, że w tym czasie żałoby on nie zamrze - i jeszcze zostanie owocnie podjęty. Jeżeli ktoś zaś skorzysta z tego, co dotąd napisałem, będę się cieszyć. Dla samych zaś poległych - niech czas wiecznego Miłosierdzia będzie spokojem wiecznym, niech moc Zmartwychwstania będzie ich udziałem... Wspomnijmy ich w najlepszych zakamarkach serca, czy to modlitwą czy inną mobilizacją serca, by coraz lepiej jedność Polski była budowana.
Blajpios

Postprzez PawełK 2010-04-12, 11:43 am

MeczeNaŻywo napisał(a):Witam,
Pozdrawiam

Z ciekawości - podzielisz się wstępnymi wynikami ankiety?
II liga (3 liga) nie jest produktem, na którym można zarobić. Ciężko nawet stwierdzić jednoznacznie czy kontrakt C+ z Ekstraklasą nie jest zawyżony do poziomu jaki kluby Ekstraklasy prezentują. Sam pomysł w sobie nie jest zły, jednak musisz się liczyć ze sporym wydatkiem bynajmniej na początek kilka kwestii:

Piszesz o relacjach meczów II ligi. Każdego weekendu jest 18 takich spotkań (grupa wschodnia i zachodnia), wiele z nich rozgrywanych jest o tej samej porze. Na jedną transmisję trzeba przynajmniej 3 kamer - razem 54 kamery (pamiętaj, że 2 ostatnie kolejki są rozgrywane o jednej porze). Oprócz tego sztab ludzi (z jakimś doświadczeniem), który charytatywnie tego robić nie będzie zapewne. Relacje miałyby się pewnie odbywać przez internet - dochodzą koszta z tym związane (nie wszędzie masz dostęp do internetu a sam bezprzewodowy może nie wystarczyć). Moim zdaniem zanim będziesz pobierać abonament od ludzi to najpierw trzeba im pokazać za co... otóż nie wyobrażam sobie płacić za coś co może w pewnym momencie albo przycinać, albo w ogóle się wyłączy. Trzeba też zwrócić uwagę na jedną kwestię, przytaczasz mecze Zagłębia wyjazdowe, jest spora rzesza kibiców co już nie jeździ na wyjazdy a chętnie by zobaczyła taki mecz - ok. Ale są też kluby typu Czarni Żagań lub Polonia Słubice (deficytowe jeżeli chodzi o oglądalność). Za rok może się zdarzyć (oby), że Zawiszy i Zagłębia nie będzie na tym poziomie rozgrywek a dojdą inne do których będzie trzeba dokładać. O prawach do transmisji meczów wydawanych przez klub nie wspomnę (chociaż większość może odda je za darmo, bo nie ma żadnej spółki tak jak Ekstraklasa, która o te kluby zadba). Nie chcę Cię zniechęcić do pomysłu, ale obawiam się że będziesz do tego dokładać - chyba, że jesteś przedstawicielem kogoś z pierwszej najbogatszej 50 wg. Forbes'a ;-)
PawełK
pyszałek

Postprzez MeczeNaŻywo 2010-04-12, 5:27 pm

PawełK napisał(a):
Z ciekawości - podzielisz się wstępnymi wynikami ankiety?
II liga (3 liga) nie jest produktem, na którym można zarobić. Ciężko nawet stwierdzić jednoznacznie czy kontrakt C+ z Ekstraklasą nie jest zawyżony do poziomu jaki kluby Ekstraklasy prezentują. Sam pomysł w sobie nie jest zły, jednak musisz się liczyć ze sporym wydatkiem bynajmniej na początek kilka kwestii:

Piszesz o relacjach meczów II ligi. Każdego weekendu jest 18 takich spotkań (grupa wschodnia i zachodnia), wiele z nich rozgrywanych jest o tej samej porze. Na jedną transmisję trzeba przynajmniej 3 kamer - razem 54 kamery (pamiętaj, że 2 ostatnie kolejki są rozgrywane o jednej porze). Oprócz tego sztab ludzi (z jakimś doświadczeniem), który charytatywnie tego robić nie będzie zapewne. Relacje miałyby się pewnie odbywać przez internet - dochodzą koszta z tym związane (nie wszędzie masz dostęp do internetu a sam bezprzewodowy może nie wystarczyć). Moim zdaniem zanim będziesz pobierać abonament od ludzi to najpierw trzeba im pokazać za co... otóż nie wyobrażam sobie płacić za coś co może w pewnym momencie albo przycinać, albo w ogóle się wyłączy. Trzeba też zwrócić uwagę na jedną kwestię, przytaczasz mecze Zagłębia wyjazdowe, jest spora rzesza kibiców co już nie jeździ na wyjazdy a chętnie by zobaczyła taki mecz - ok. Ale są też kluby typu Czarni Żagań lub Polonia Słubice (deficytowe jeżeli chodzi o oglądalność). Za rok może się zdarzyć (oby), że Zawiszy i Zagłębia nie będzie na tym poziomie rozgrywek a dojdą inne do których będzie trzeba dokładać. O prawach do transmisji meczów wydawanych przez klub nie wspomnę (chociaż większość może odda je za darmo, bo nie ma żadnej spółki tak jak Ekstraklasa, która o te kluby zadba). Nie chcę Cię zniechęcić do pomysłu, ale obawiam się że będziesz do tego dokładać - chyba, że jesteś przedstawicielem kogoś z pierwszej najbogatszej 50 wg. Forbes'a ;-)

Witam, cieszę się że mój pomysł skłonił zarówno Ciebie, jak i resztę osób do wypowiedzi. Jednakże żebym mógł cokolwiek więcej powiedzieć, lub nawet zacząć robić coś w tym kierunku, potrzebuję konkretnych wyników. Zapewniam Cie, że wszystko o czym napisałeś w swoim poście było, lub będzie dokładnie przeanalizowane i przemyślane, ja osobiście też nie płaciłbym za coś, co nie spełnia moich oczekiwań. Co do wyników ankiety, mogę na razie powiedzieć tyle, że jak do tej pory wypełniło ją +- 350 osób, jak na 3 dni nieźle, jednak dostępna jest do końca kwietnia, i mam nadzieję że liczba ta wzrośnie parokrotnie. Na koniec jeszcze mój apel do Was, jeżeli możecie, przekażcie znajomym że taka ankieta powstała, każdy głos się liczy.
ps. co do Forbes'a, niestety tak nie jest ;)

Pozdrawiam.
MeczeNaŻywo

Następna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: novack