Śląsk Wrocław - Zagłębie Sosnowiec 27 sierpnia, 12:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Śląsk Wrocław - Zagłębie Sosnowiec 27 sierpnia, 12:00

Postprzez slawojka 2005-08-22, 8:20 am

Wszyscy kibice już żyją najbliższym meczem naszego Zagłębia. Wyjazd sezonu. Stacja Wrocław. Mecz arcyciekawy zarówno piłkarsko jak i kibicowsko. Tu zajmijmy się tą pierwszą kwestią. Czeka nas mecz w okrzykniętej "twierdzy", z której nikt podobno nie zdoła wywieźć 3 punktów. Tak zapowiada forumowy wrocławski Kolega Erazmus. Zapomniał dodać , że nikt oprócz Zagłębia !! :wink:
Rzeczywiśćie Śląsk idzie jak burza - rozpędzony po awansie na zaplecze ekstraklasy zapomniał włączyć hamulec i zgarnął w czterch meczach 9 punktów, z czego 3 ostatnie na boisku łódzkiego Widzewa, co było największą niespodzianką kolejki. Jednak uczyli mnie "specjaliści" od zakładów sportowych, że po nieoczekiwanym zwycięstwie jakiejś drużyny na wyjeźdie należy w następnej kolejce typować jej porażkę na własnym boisku. Jakie wnioski?? :) :)
Historia spotkań zwłaszcza tych ostatnich pomiędzy Śląskiem i Zagłębiem pokazuje że oba kluby sportowo nie były dla siebie gościnne. Jednak kibice wzajemnie nadrabiają gościnność. Jak będzie tym razem? O trybuny martwić się raczej nie musimy natomiast o zdobycz punktową będzie bardzo bardzo trudno. Nasi piłkarze muszą wyciągnąć właściwe wnioski ze swoich dotychczasowych występów i muszą mocno przyłożyć się so sobotniej potyczki. Jaką taktykę obierze trener Tochel? Jakie ustawienie? Kto od pierwszych minut? Przekoanmy się wkrótce. Szczerze liczę że piłkarze przywiozą do Sosnowca komplet punktów. Życie zweryfikuje mój optymizm...
Zapraszam do dyskusji!
slawojka

Postprzez YOOSHKY 2005-08-22, 8:26 am

Wszyscy już żyją tym meczem? :) Ja czekam na ten wyjazd od powrotu z Łodzi :)

Jeśli chcemy wygrać to powinniśmy paradoksalnie zapomnieć o obronie i cisnąć do przodu bez względu na to czy mamy przewagę 1 czy 2 bramek. Gra obronna nie jest naszą mocną stroną. Ostatni mecz powinien skończyć się przynajmniej wynikiem 2:0.

Mam nadzieję że pojedziemy 3-ma składami :)
YOOSHKY

Postprzez twari 2005-08-22, 10:09 am

Jesli w pomocy zagramy ustawieniem:
Paczka - Chylaszek - Lacha - Wolanski (ew. Skrzypek)
a w ataku Pitry - Zuban
to o wynik bede spokojny.
Jesli natomiast obok Lachy zagra Butryn to niestety ale srodek pola bedzie nalezal do Slaska i znowu bedzie lipa.
Mamy niestety w ustawieniu z Butrynem duza luke w srodku pola. Czemu? Ano Lacha jak to Lacha stara sie byc wszedzie, ma ciag na bramke, schodzi na skrzydla... i ta luke powinien zapelnic Chylaszek - typowy pomocnik ktory potrafi przytrzymac pilke i cos z nia zrobic. A nie Butryn - typowy defensor ktory potrafi nawet skutecznie odberac pilke ale nie potrafi jej utrzymac ani tymbardziej rozegrac. A i z celnymi podaniami bywa roznie!
Uwazam ze Butryn nie jest zlym zawodnikiem ale jest zawodnikiem nie do naszego stylu gry. On moze byc przydatny gdy bedziemy grac z Legia w PP gdy trzeba bedzie skupic sie na destrukcji. A w lidze to my jestesmy faworytem wiec to nie my mamy grac cofnieci...
Tyle ode mnie. Wyniku nie typuje bo moze byc kazdy! Ale RACZEJ nie bedzie remisu! :)
twari

Postprzez SCORPARO 2005-08-22, 10:33 am

... po tym co ostatnio mialem okazję oglądac w wykonaniu Zagłębia, juz sam nie wiem na co stać nasz zespoł. Jak kazdy, oczywiście chciałbym zwycięstwa, lecz zdrowy rozsądek podpowiada ciężką walkę o remis. Śląsk to może jeszcze nie potęga w II lidze, ale pokazał już na co go stać, w meczu z widzewem chociażby. Biorąc pod uwagę mecze korespondencyjne - wniosek nasuwa się sam.
Moze akurat w tym dniu to "naszym" będzie dopisywało szczęście, i oby, bo punkty sa nam potrzebne (jeżeli chcemy walczyć o extraklasę - a oś słyszalem że taki cel na tensezon :-) )
Nie będę obstawiał wyjściowej 11-stki, ponieważ zeby wygrać spotkanie - samo nazwisko nie pomoże, potrzeba jeszcze woli walki, zaangażowania i POMYSŁU na grę (z tym pomysłem to różnie bywa ostatnio).

Co do wyniku to 1:0 dla Zagłębia - ale jakoś przekonany do końca nie jestem (sam siebie ne poznaję)
SCORPARO

Postprzez dynamitek 2005-08-22, 10:48 am

Zawsze byłem optymistą, ale chyba nie tym razem... Moim zdaniem tradycyjnie wyjedziemy z Wrocławia z bagażem 3-ch bramek... Na wiosnę, jeśli stanie się jakiś cud, odgryziemy się. Wydaje mi się, że zarówno Widzew, jak i Śląsk, mają patent na nas... Zresztą nie trzeba być geniuszem, żeby nas rozpracować. Będą hurra-wrzutki w pole karne, hurra-wykopy do przodu i zero pomysłu na grę. A może trenerowi się już pomysły kończą? Sam już nie wiem... Wiem tylko, że Zagłębie potrafi grać mądrze (pierwsza połowa z Lechią) i odważnie, ale ostatnio to tylko przebłyski. Tak oceniam sprawę obiektywnie... Natomiast całym sercem, duszą i ciałem będę z drużyną, będę trzymał kciuki i zdzierał gardło, żeby choć jeden punkcik z Wrocławia wywieźć! Pozdrawiam!
dynamitek

Postprzez Robson_sc 2005-08-22, 11:16 am

Czekam na ten mecz jak na mało który. Slask w tym sezonie pokazal, ze potrafi strzelac gole. Jezeli wiec pojdziemy na wymiane ciosow to wynik moze byc podobny jak na Widzewie. Mysle, ze wrocławianie opromienieni zwyciestwem w ostatnim meczu od poczatku rzuca sie na nas i w tym paradoksalnie upatruje nasza szanse. Mozemy we Wroclawiu groznie kontratakowac. Oczywiscie chcialbym zwyciestwa ale kazdy punkt zdobyty na Oporowskiej bedzie sukcesem. Aby go jednak zdobyc musimy walczyc na 120% mozliwosci. Pilkarze wiedza jak wazny jest to mecz wiec mam nadzieje, ze pokaza pelnie swoich mozliwosci.
Robson_sc

Postprzez Oko 2005-08-22, 11:40 am

Będzie bardzo ciężko ale myślę że 3 punkty przywieziemy z Twierdzy Wrocław. Liczę na zwycięstwo poprostu, w obojetnie jakim rozmiarze.
Oko

Postprzez Warson 2005-08-22, 1:40 pm

Myśle że jednak Plecki :-(( Strzelimy na 0-1 Cofniemy sie i skonczy sie 2-1
Warson

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-08-22, 2:33 pm

Slask Wroclaw zawsze jest dobra druzyna, ostani mecz przegralismy 3-0 bo owczesny trener Pan Kowalski zastosowal taki patent ktory polegal na tym iz przed meczem murawa boiska byla mocno zlana woda, a to wszystko po to aby nasi wysocy obroncy mieli problemy z poruszaniem sie po boisku, a wroclawskim niskim napastnikom mokra murawa nie przeszkadzala.
Teraz trenerem jest Pan Tarasiewicz inna osoba inny sposob prowadzenia druzyny. Jednak jest jeden zawodnik ktory bedzie chcial udowodnic trenerowi KT ze popelnil blad rezygnujac z jego gry w zespole Zaglebia mam na mysli pomocnika Rosinskiego(silne uderzenie in dobra lewa noga)
a moze do duetu dolaczy Wielgus.
Jakie kolwiek zabawy w typowanie zawodnikow do druzyny - nie ma sensu bo trener czyni proby ze wszystkimi zawodnikami i na wszystkich mozliwych pozycjach.
Jestem pesymista nie wygramy tego meczu bedzie dobrze jak Zespol przywiezie z Wroclawia jeden punkt. Przestalem ufac w obietnice i te mowy ze gramy o cala pule. Z nas Kibicow ktos sobie zartuje, moze przyjdzie taki moment ze przestanie to i my zaczniemy sie przygladac.
Po prostu wygrany mecz z Lechia zawodnicy zremisowali i mowia o AWANSIE i odrabianiu punktow ktore pogubili do tej pory.
Pozdrawiam
tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez MarcelZS 2005-08-22, 5:52 pm

Zagłębie meczu we Wrocławiu jeszcze nie przegrało, więc z całym szacunkiem Panie Tadeuszu, sezon dopiero się zaczął, może nie gramy za dobrze ale źle nie jest.

Mecz ze Śląskiem może się zakończyć każdym rezultatem, a Zagłębie na pewno zagra o 3 punkty, a jestem przekonany, że ten mecz będzie na „przełamaniem” dla zawodników i kibiców malkontentów.

A na deklaracje Trenera i zawodników dotyczące celu na ten sezon należy patrzeć przez pryzmat budżetu klubu i umiejętności poszczególnych zawodników, a prawda jest taka, że budżet naszego klubu wcale nie jest największy, a dokonane przed sezonem transfery należ określić kosmetyką.

Więc jeżeli uda się wywalczyć awans to będzie to zasługą Trenera i kolektywu w drużynie.
MarcelZS

Postprzez mały 2005-08-22, 5:54 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Slask Wroclaw zawsze jest dobra druzyna, ostani mecz przegralismy 3-0 bo owczesny trener Pan Kowalski zastosowal taki patent ktory polegal na tym iz przed meczem murawa boiska byla mocno zlana woda, a to wszystko po to aby nasi wysocy obroncy mieli problemy z poruszaniem sie po boisku, a wroclawskim niskim napastnikom mokra murawa nie przeszkadzala.
Teraz trenerem jest Pan Tarasiewicz inna osoba inny sposob prowadzenia druzyny. Jednak jest jeden zawodnik ktory bedzie chcial udowodnic trenerowi KT ze popelnil blad rezygnujac z jego gry w zespole Zaglebia mam na mysli pomocnika Rosinskiego(silne uderzenie in dobra lewa noga)
a moze do duetu dolaczy Wielgus.
Jakie kolwiek zabawy w typowanie zawodnikow do druzyny - nie ma sensu bo trener czyni proby ze wszystkimi zawodnikami i na wszystkich mozliwych pozycjach.
Jestem pesymista nie wygramy tego meczu bedzie dobrze jak Zespol przywiezie z Wroclawia jeden punkt. Przestalem ufac w obietnice i te mowy ze gramy o cala pule. Z nas Kibicow ktos sobie zartuje, moze przyjdzie taki moment ze przestanie to i my zaczniemy sie przygladac.
Po prostu wygrany mecz z Lechia zawodnicy zremisowali i mowia o AWANSIE i odrabianiu punktow ktore pogubili do tej pory.
Pozdrawiam
tadeusz
Panie Tadziu czyżby brak wiary ? Czy realna ocena naszych możliwości ?

Moim zdaniem mecz w plecy. Nie mamy konceptu na grę a i sam trener troche się w tym wszystkim pogubił. Takie odnoszę wrażenie ! Może potrzeba jakiegoś chłodnego spojrzenia z boku ? Nie mam na myśli zmiany trenera ale może warto przemyśleć niektóre sugestie kibiców.
Czasmai z trybun widać więcej niż z ławki rezerwowych !!
mały

Postprzez Erazmus 2005-08-22, 6:16 pm

W Śląsku nie ma wielkich nazwisk ale jest coś czego nie można kupić - drużyna dowodzona przez charyzmatycznego trenera , legende naszego klubu Ryszarda Tarasiewicza.Chłopcy walczą przez 90 minut na 120 % swoich możliwości bez wzgłędu czy przegrywają 0:1 czy prowadzą 2:0 . Mieliśmy problemy z ofensywą ale na ostatnią chwilę przed pierwszym meczem pojawili się w klubie Marcin Wielgus , który był niechciany przez Rudego :) , i 18 letni talent ze Szczecina Marek Kowal. Zagłębie zagra otwarty futbol co dla Śląska jest bardzo korzystne. Mamy szybkich niskich napastników i pomocników : Ulatowski, Kowal i Wielgus którzy będą stwarzać masę problemów waszym obroncom. Reasumując zobaczymy szybki , pełen emocji mecz i wiele bramek . Stawiam na 3:1 dla Śląska - bramki : Kowal, Budka i Ulatowski a dla Zagłębia Wasz as :Pitry

pozdrawiam wszystkich Zagłębiaków :)
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez MrCricket 2005-08-22, 6:31 pm

Śląsk rzeczywiście jak na razie, jest niespodzianką 2 ligi. Chociaż u beniaminków to normalne, że zwykle z początku grają ze zwiekszoną determinacją, a dopiero po jakimś czasie wpadają w ligową szarzyznę i pogarszają swoje wyniki. Nie jest to reguła, ale bardzo często tak się zdarza. Osobiście liczyłem, że już po kilku meczach Śląsk będzie w ogonie tabeli, ale jak widać nie miałem racji. Nie ma sensu wdawać się w takie korespondencyjne porównania, że Śląsk wygrał z Widzewem, a my dostaliśmy baty w Łodzi. Mecz meczowi nie równy i każdy przeciwnik z 2 ligi jest do ogrania.
Jeśli zaś chodzi o sam mecz, to uważam, że trzeba we Wrocławiu zgarnąć minimum 1 punkt. O ile obrona spisuje się naprawdę solidnie(poza meczem w Łodzi), atak w miarę sobie radzi, jednka w drugiej linii powinny nastąpić jakieś zmiany. Może zacząć z Morawskim i Lachą wchodzi po przerwie, Wolański za Skrzypka ? Nie wyobrażam sobie braku Chylaszka po takim występie z Lechią. Paczkowskiego też szkoda, żeby pałętał się po boiskach A-klasy, to jest miejsce raczej dla Wojtka Małochy. Na szczęście w Śląsku nie mają Sławka Wojciechowskiego i może ta nasza pomoc będzie wyglądała lepiej, niż w 2 połowie z Lechią.
Mimo wszystko typuję fuksiarskie zwycięstwo Zagłębia(może po jakimś stałym fragmencie ?)
MrCricket

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-08-22, 8:33 pm

Kol. MALY - po pierwsze jestem wkurzony po meczu z Lechia gdzie nie wiem ktory raz na wlasne zyczenie "dwa punkty poszly sie golic" , po drugie moja logika juz chyba nie wytrzymuje takich stwierdzen odrabianie strat (punktow). Wg mnie raz zremisowany mecz dwa punkty stracone i nie da sie odrobic - Co moze mecz bedzie powtorzony? A moze ktos mi powie ze wygrany mecz we Wroclawiu to odrobione pkty z Lodzi. - Ja nie daje rady.
Co do mozliwosci naszej druzyny - to wg mnie nie ma takiego czlowieka ktory znalby te mozliwosci na prawde i do konca.
Mamy do czynienia z mlodymi trenerami, ktorzy oprocz praktyki i gry w klubach zagr. maja bardzo dobra wiedze teoretyczna o fachu trenerskim i najblizsza sobote w samo poludnie (nie wiem kto wymyslil taka godzine) nasz druzyna idzie pod noz Pana Ryszarda Tarasiewicza - wspanialego pilkarza, Reprezentanta Kraju(specjalista od stalych fragmentow). Ja nie wiem czy nasza druzyna jest w stanie fizycznie wytrzymac 90 min. meczu na obrotach. A ktos zapyta czy jest taka potrzeba? JEST - najlepszym przykladem byl wlasnie mecz z Lechia a zobaczymy co bedzie we Wroclawiu.
Nie jestem Kibicem Malkontentem, ale chcialbym, aby slowa Kol. Marcel ZS spelnily sie i nastapilo przelamanie zawodnikow bo jesli z takimi bolami to wszystko bedzie szlo to moje wymarzone 35-36 pkt w tej rundzie bedzie nie realne.
Jest faktem, ze z TRYBUN widac wiecej i inaczej bo i zaangazowanie Kibicow jest inne (brak odpowiedzialnosci wiecej ryzyka)
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez emdżej 2005-08-22, 8:38 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):najblizsza sobote w samo poludnie (nie wiem kto wymyslil taka godzine)

Prezydent Wrocławia. Po meczu na stadionie jest jakiś festyn i to widocznie jest ważniejsze od drugoligowej konfrontacji
emdżej

Następna strona

Powrót do Piłka nożna