:shock:
Nie ważna data powstania klubu ??? "tylko żebyśmy byli jednymi z najlepszych" ???
Nie no osłabiłeś mnie teraz Albion. Czy to znaczy ,ze barwy też nie mają znaczenia bo " tylko zebyśmy byli ... " ? A czy ważna jest nazwa naszego klubu czy tez wystarczy "żebyśmy byli ... " Nie mogę pojąć takiego sposobu zwiazania z klubem . Czy jeśli w Bedzinie powstanie dobrze grający klub z ambicjami 1 ligowymi typu Groclin (załózmy, ze PKE wymyśli coś takiego) to Albion przestanie Ci zalezeć na Zagłębiu ?
Przecież 1906 to część naszej tradycji i dumy na równi z Jarosikiem, Mazurem , stadionem Ludowym , pucharami Polski itd. To ,że nie było kontynuacji w nazewnictwie to nie znaczy ,ze ta data jest nie do zaakceptowania . Na skutek burzliwej historii Zagłębia , które musiało najpierw zmagać sie z urzędnikami carskimi , później z komunizmem , który uznał Unię za klub burżuazyjny nazwa czeęsto się zmieniała lecz nie zmieniały sie nazwiska . Jeśli prześledzimy nazwiska piłkarzy i działaczy to zauważymy ciagłośc.
A powiedzcie mi czy data 1906 w przypadku Wisły nie jest kontrowersyjna ?
http://www.wisla.krakow.pl/pages/historia.php
Czy kopanina gimnazjalistów na krakowskich Błoniach i rozdanie im koszulek niebieskich i czerwonych może być uznane za początek klubu piłkarskiego ? Tego chyba nie chcą widzieć niektórzy redaktorzy 90 min .
W innych przypadkach tez wyglądao to banalnie ale raczej nikt do tego się nie doczepia - tylko do naszych nazw i fuzji.
1906 to jeden z tych elementów , które trzytmają kibica przy klubie mimo tego, że klub gra w nizszych klasach rozgrywkowych . A może redaktorom 90min (zwłasza jednemu, najbardziej aktywnemu w tej kampanii) chodzi o to zeby nie zakłócać naszym 100 leciem , wielkiego 100 lecia "wilelkiej" Wisły.
Nie dajmy się zwariować !