D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: D. Kozielski i G. Książek - współwłaściciele Zagłębia

Postprzez django 2010-11-19, 2:15 am

Jak podpisywano kontrakty w Odrze

Czy klub we wcześniejszych latach był dobrze zarządzany? Czy podpisywane umowy i kontrakty szkodziły Odrze?

Analizując bieżącą sytuację MKS Odra Wodzisław Śląski S.A. a w szczególności podpisywane w latach poprzednich umowy reklamowe oraz kontrakty z zawodnikami zadajemy sobie to pytanie – jak podpisywano w Odrze kontrakty. W tak krótkim czasie, w jakim jesteśmy obecni we władzach naszego Klubu nie jesteśmy w stanie przejrzeć całości pozostawionych nam materiałów ale już teraz nasuwają się pewne wnioski.

Dla przykładu, bez wchodzenia w szczegóły, podamy tylko kontrakty dwóch zawodników: Adama Wrzaska i Deivydasa Matuleviciusa – kontrakty zawarte na czas określony bez możliwości ich wypowiedzenia.

Ten pierwszy w barwach Odry rozegrał niewiele spotkań. W sezonie 2009/2010 nie rozegrał żadnego meczu w Ekstraklasie, pięć meczów w Młodej Ekstraklasie, w tym dwa po 45 minut. W rundzie jesiennej tego sezonu zawodnik został wycofany z listy uprawnionych zawodników przez ówczesnych włodarzy Klubu. W kolejnym sezonie Adam Wrzask rozegrał na boiskach I ligi jedną minutę, a w IV ligowych rezerwach Odry dwa pełne spotkania i jedno do 80 minuty kiedy otrzymał czerwoną kartkę. W tym samym czasie do kadry nie zmieściło się i opuściło Klub kilku zawodników reprezentujących poziom nie słabszy od Adama Wrzaska, jak chociażby Piotr Szymiczek i Witold Cichy. Z podpisanych kontraktów wynika że, menedżerowi Adama Wrzaska za doradzanie i wspomaganie przy transferze tego zawodnika Odra była winna 90.000 zł z czego 50.000 zł zostało już spłacone.

Deivydas Matulevicius w sezonie 2009/2020 na boiskach Ekstraklasy rozegrał 9 spotkań, tylko jedno w pełnym wymiarze, pięciokrotnie też oglądał mecz z ławki rezerwowych. W rundzie jesiennej poprzedniego sezonu rozegrał osiem spotkań i zdobył 2 gole. Aż szesnastokrotnie w tym czasie nie zdobył miejsca w meczowej szesnastce. W młodej Ekstraklasie rozegrał w tym sezonie 7 meczów w tym tylko jedno w pełnym wymiarze.

Kontrakt z tym zawodnikiem podpisany był do końca 2011 roku, mimo tego, w sytuacji gdy Odra po rundzie jesiennej miała na koncie zaledwie 9 punktów i do Klubu ściągnięto kilku zawodników z głośnymi nazwiskami, a Pan Matulevicius nie rokował absolutnie żadnych nadziei na grę na przyzwoitym poziomie, na początku 2010 roku kontrakt z nim został przedłużony do 2013 roku z odpowiednio podniesionym uposażeniem które osiągnie w 2013 roku wysokość 18.683 zł (plus przeróżne premie). Pod kontraktem tym podpisali się ówcześni zarządzający Klubem. W jakim celu ta umowa została przedłużona? Kontrakt ten w dalszym ciągu obowiązuje i mimo że Pan Matulevicius nie był widziany w klubie od prawie pół roku jego umowa obciąża klubową kasę kwotą prawie 20.000 zł miesięcznie.

Naszym skromnym zdaniem, zadaniem każdego zarządu Klubu Sportowego jest takie nim kierowanie aby stale nie tylko podnosić poziom sportowy, ale także nie doprowadzać do sytuacji gdy Klub ponosi straty spowodowane błędnymi decyzjami osób nim zarządzających. Czy klub we wcześniejszych latach był dobrze zarządzany? Czy podpisywane umowy i kontrakty szkodziły Odrze? Na te i wiele innych pytań będziemy szukali odpowiedzi.
http://www.odra.wodzislaw.pl/?page=arti ... gory=rozne

Jak w Odrze podpisywano kontrakty cz. 2

Prezentujemy kolejne aspekty umów podpisywanych przez poprzednich włodarzy Klubu.

Odra swego czasu słynęła z pozyskiwania wartościowych zawodników za darmo i zarabianiu na ich odsprzedaży po ich wypromowaniu. Nierzadko starsi piłkarze lub Ci z zagubioną formą przychodzili do Odry aby w Wodzisławiu szukać gry i sposobności na wypromowanie. Wielu to się udawało. Wyszukiwanie na rynku piłkarzy którym kończyły się kontakty było domeną naszego klubu, dzięki temu udawało się przez wiele lat utrzymywać kadrę na solidnym ligowym poziomie bez wydawania milionów na kontrakty.

Coś jednak w ostatnim okresie poszło nie tak.

Nie jest dla nikogo tajemnicą iż poprzedni zarządzający MKS Odra Panowie Dariusz Kozielski i Ireneusz Serwotka ogłaszali wszystkim iż, nowi zawodnicy podpisujący kontrakty z naszym Klubem przychodzą do nas "za darmo". Pytamy zatem skąd wziął sie niespłacony dług wobec menedżerów tych zawodników w wysokości ponad 1,5 mln zł.

Z analizy podpisanych przez Dariusza Kozielskiego i Ireneusza Serwotkę kontraktów z piłkarzami wynika że Odra jest winna menedżerom piętnastu zawodników 478.000 zł oraz 305.380 euro. Są to kwoty które do tej pory nie zostały zapłacone a klub jest zalewany nakazami płatności.

Czy za tym możemy powiedzieć że poprzedni Zarząd MKS Odra działał dla dobra Klubu i spółki? Jest to kolejne pytanie które nasuwa się nam po pracy nad dokumentacją archiwalną naszego Klubu.
http://www.odra.wodzislaw.pl/?page=arti ... anizacyjne

Nie wiem co o tym myśleć. Jeżeli to co piszą na oficjalnej stronie Odry jest zgodne z prawdą(a żadnego dementi jak do tej pory nie było), to Zagłębie wpadło z deszczu pod rynnę. Jeszcze to, co poniżej. Nie wiem jak wkleić obrazek, więc kliknijcie w link:

-> http://www.odra.wodzislaw.pl/?page=arti ... gory=rozne
django

Postprzez August 2010-11-19, 8:27 am

django napisał(a):Nie wiem co o tym myśleć. Jeżeli to co piszą na oficjalnej stronie Odry jest zgodne z prawdą(a żadnego dementi jak do tej pory nie było), to Zagłębie wpadło z deszczu pod rynnę. Jeszcze to, co poniżej. Nie wiem jak wkleić obrazek, więc kliknijcie w link:

http://www.odra.wodzislaw.pl/?page=arti ... gory=rozne

To jest rzeczywiście powód do niepokoju.A jak się patrzy na ten spisany na kolanie "kontrakt" to wszystko opada. I śmierdzi. Pozostaje mieć nadzieję, że Kozielski ma "jedynie" 1/4 całego pakietu akcji.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Onslow 2010-11-20, 10:19 pm

Nie wiem od czego zacząć ponieważ dużo tematów jest poruszanych od 1 strony chciałbym się odnieść do 1 strony co do Mittala słyszałem i to od dużej grupy osób że u Mittaltla było dużo klubów chyba wszystkie z naszego regionu prosić o sponsoring ale Mittal nie chce się angażowac (póki co) w sponsoring piłki a szkoda...
Co do stadionu to uważam że stadion na 15 tyś bedzie za kiedyś za mały juz teraz uważam że to co włożone było w Ludowy to pieniądze wyrzucone w błoto ale rozumiem że wczesniej nie było innej opcji
co do trenera uważam że Pierścionek był dobry i moglismy z nim coś osiągnąć tylko nie wszystko też zależało od niego - trudno i szkoda
Onslow

Postprzez GrubyPerez 2010-11-20, 11:34 pm

Onslow napisał(a):Nie wiem od czego zacząć ponieważ dużo tematów jest poruszanych od 1 strony chciałbym się odnieść do 1 strony co do Mittala słyszałem i to od dużej grupy osób że u Mittaltla było dużo klubów chyba wszystkie z naszego regionu prosić o sponsoring ale Mittal nie chce się angażowac (póki co) w sponsoring piłki a szkoda...
Co do stadionu to uważam że stadion na 15 tyś bedzie za kiedyś za mały juz teraz uważam że to co włożone było w Ludowy to pieniądze wyrzucone w błoto ale rozumiem że wczesniej nie było innej opcji
co do trenera uważam że Pierścionek był dobry i moglismy z nim coś osiągnąć tylko nie wszystko też zależało od niego - trudno i szkoda

Dupa, rzepa ,kalarepa.....
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Malocchio_ZD 2010-11-21, 2:47 pm

I to podsumowanie Pereza jest najbardziej adekwatną oceną sytuacji .
Kozielski jest i za to mimo wszystko szacun. Nikt nie wymaga , abym został kibicem Jodłownika.
Większe nadzieje pokładam w Książku, oby biznesowo rozwinął nasz target z podobnym efektem jak firmę z Będzina. I tego nam wszystkim życzę. Pozdrawiam, koniec
Malocchio_ZD

Postprzez August 2010-11-26, 7:59 am

Widzę, że skład Rady został niec zmieniony. Jest dwóch nowych członków. To, co mnie nieco dziwi to fakt, że żaden ze współwłaścicieli nie wszedł do tego organu. Dwa, że nadal Przewodniczącym jest Sławczyk. No, chyba że to pomyłka (skopiowałem prosto z oficjalnej):

Łukasz Sławczyk - Przewodniczący
Grzegorz Pazera - Członek
Grzegorz Obuchowski - Członek

Ryszard Chmura - Członek
Marcin Latoś - Członek
August

Postprzez django 2010-11-26, 9:33 am

Obaj to wspólnicy Książka, także można powiedzieć, że są przedstawicielami nowych współwłaścicieli w RN.
django

Postprzez patrios91 2010-11-26, 9:38 am

JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-11-26, 11:08 am

django napisał(a):Obaj to wspólnicy Książka, także można powiedzieć, że są przedstawicielami nowych współwłaścicieli w RN.

To się rozumie samo przez "się" natomiast dziwi mnie obecnośc Sławczyka. No i myślałem też, że współwłasciciele osobiście zechca wejść do organów spółki

Blajpios napisał(a):Zwłaszcza że to żenująca sprawa, jakkolwiek jest to czy nie jest medialny popis p. Kozielskiego, by zaistnieć (współwłaściciel i to z najmniejszą częścią wkładu rzeczywiście przedstawia się jako właściciel? czy to tylko potwierdza podejrzenia, że te układy są dziwne?)

Zgadzam sie. Facet się zachowuje jakby był wyłącznym włascicielem klubu. A tak nie jest.
August

Postprzez August 2011-01-03, 8:02 pm

Zdaje się, że Kozielski kombinuje:

(...)
Co ciekawe, w klubie obradowali w poniedziałek działacze stowarzyszenia MKS Odra Wodzisław, będącego 10-procentowym udziałowcem spółki Odra Wodzisław S.A. Prezesem tego gremium jest jeden z akcjonariuszy spółki Andrzej Rojek, jednym z wiceprezesów został Dariusz Kozielski, a członkiem zarządu stowarzyszenia Ireneusz Serwotka. W jakim celu spotkali się byli głównodowodzący klubem? - Wszystkich w Wodzisławiu interesuje plan "B" - wypalił Rojek. - Odra zarządzana w taki sposób jak dziś nie jest moją Odrą. Jesteśmy grupą ludzi, która nie pozwoli, by piłka w Wodzisławiu upadła - dodał.

Rybnicki biznesmen zarzucił zarządowi spółki m.in. to, że trener Copjak został zatrudniony w Odrze niezgodnie z regulaminem i statutem spółki, bo nominacji nie zatwierdziła rada nadzorcza spółki.

Serwotka był jak zwykle bardziej powściągliwy. - Szukamy swojego miejsce na mapie. Będziemy uczestniczyć w różnego rodzaju akcjach sportowych. Plan działania mają przygotować pan Kozielski oraz trener Jarosław Skrobacz. Nie robimy nic przeciwko komuś - zapewnił Serwotka.

Kozielski przyznał wprost, że istnieje koncepcja budowy alternatywnego klubu na bazie stowarzyszenia. - Jeśli Czesi mieliby ogłaszać upadłość, to myślę, że nie tylko ja będę chętny do przejęcia klubu. A jeśli zamierzają trwać przy władzy i dalej ma to tak wyglądać, to po sezonie być może powstanie Odra bis - zdradził właściciel Zagłębia Sosnowiec.Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1A05Z2vmN
August

Postprzez django 2011-01-04, 12:48 am

Wesoło się ten nowy rok zaczyna. Jeden współwłaściciel postanowił już nie finansować Zagłebia, a drugiemu nagle zachciało się budować Odrę Wodzisław. Nie to, żebym jakoś specjalnie żałował Kozielskiego, bo na razie jedyne co zrobił to tort na wigilię dla dzieci, udział w kampanii Kazika. No i oczywiście załatwił robotę swoim swoim ludziom. Pół biedy, że gość ośmiesza sam siebie, gorzej, że robi to pod szyldem naszego klubu. Ciekawe na ile to spotkanie Kozielskiego z Serwotką jest związane z bilansem otwarcia przygotowywanym przez nowych właścicieli Odry. Możemy się tylko domyślać, że Czesi nie będą mieli takich oporów z jego opublikowaniem, jak Adamczyk. A wtedy nasz współwłaściciel może mieć powody do tłumaczenia.
Wydaje mi się, że Kozielski w Zagłębiu to typowy słup. Górski potrzebował na szybko jakichś współwłaścicieli, no to znalazł, być może z pomocą Książka, piekarza. Razem z Książkiem dostali od Szatana Zagłębie za drobne pieniądze, no i Kozielski ma okazję robić to co lubi, czyli lansować się w mediach, a przy okazji załatwił robotę znajomym. Potwierdzeniem może być to, co zauważył August, że Kozielski nawet nie ma swoich ludzi w RN. Wygląda na to, że to co tak naprawdę interesuje naszego piekarza, to kombinacje wokół Odry Wodzisław, a Zagłębiem rządzi Górski, przy pomocy oddanego mu prezesa i biernych współwłaścicieli, wykorzystując instrumentalnie klub do swoich politycznych celów. Czego przykładem było wykorzystanie Zagłębia przed wyborami i kopnięcie w dupę po nich.
django

Postprzez August 2011-01-04, 9:38 am

Ta sytuacja doskonale pokazuje jakim problemem dla sportowego Sosnowca, w szczególności piłkarskiego Zagłębia są ludzie, mający wpływ na cokolwiek. A trzeba sobie powiedzieć, że ludzi po prostu kompetentnych, którym dobro tego klubu leży na sercu najzwyczajniej w świecie nie ma bądź nie ma możliwości aby tacy mogli działać na rzecz klubu. Nie ma na to lepszego dowodu jak pozycja klubu. Popatrzcie jakie pieniądze - dosłownie - utopiono w ciągu ostatnich 10 lat. A gdzie - dla porównania - są dzić takie kluby jak Ruch Chorzów, Bytom, Jagiellonia czy Lechia, które o takiej forsie jak u nas mogły tylko sobie pomarzyć. Wszystkich tych ludzi, którzy decydowali o klubie w ostatnich latach nijak nie mozna nazwać jak szkodnikami i pasożytami. I w większości nie poniosą za to konsekwencji. Mam tylko nadzieję, że w końcu zostsaną osądzeni ci, którzy sa odpowiedzialni za korupcję. Z Rudym na czele. Odnośnie aktualnie nam panującej ekipy, nie mam nadziei na żaden przełom. A mam tu na myśli przede wszystkim Miasto oraz Książka, którzy dysponują sumą 3/4 akcji i są miejscowi. Kozielski to raczej folklor. Niemniej pasywność współwłascicieli jest duża i nie bardzo wierzę, że coś sie zmieni. Adamczyk jako Prezes swoją dotychczasową działalnością też na kolana nie powala. Oczywiście jest lepszy od Hytrego, ale póki co na gadaniu się kończy. Dlatego też patrząc realnie nie ma widoków na lepszą - przynamniej tę najbliższą - przyszłość z awansem choćby o jedną klasę wyżej.
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2011-01-04, 5:10 pm

Kol. August - nalezy sie zgodzic z tym co piszesz w poczatkowej czesci wypowiedzi
tzn brak kompetentnych ludzi plus zmarnowane pieniądze w przeszłosci.
Natomiast mysle sobie iz w tym roku jest jeszcze szansa aby uciec z tej II ligi.
W tym zespole ludzkim ktory jest w tej chwili do dyspozycji trenera powinni awansowac.
Popatrzyłem na rozklad gier i tak jezeli Zagłebie wygra 5 pierwszych spotkan to bedzie
mocnym kandydatem do AWANSU a następne trzeba piekielnie uwazac aby nie tracic
głupio pkt. Mysle ze sprawa jest do wygrania tylko czy druzyna bedzie chciała i będzie
grała na awans.
Mysle ze od poniedziałku bedziemy mieli wiecej info o składzie - kto przyjdzie a kto
odejdzie.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez wojtas sc 2011-01-04, 9:54 pm

panie kolego : Tadeusz Wisniewski
w popniedziałek to jest 10ty a jak kolega zauważył to 15 / 1 /2011 grają sparing z cidrami
moje zdanie jest takie powinna być kara zamknięta już wcześniej a nie jak trener powiedział :
W styczniu jeszcze będą zapraszani na testy pojedynczy zawodnicy,( pytam jacy ? )
ale wszystko zależy od tego, jakie ruchy transferowe podejmiemy i jacy piłkarze do nas dojdą, bo może tak być, że już żadni zawodnicy nam nie będą potrzebni i zamkniemy się w tym gronie, które będziemy mieli w styczniu :!: (kiedy)
i będziemy skupiać się na pracy, a nie na sprawdzaniu ludzi.
wojtas sc

Postprzez wojtas sc 2011-01-04, 10:03 pm

1 .Zagłębiem rządzi Górski,
2. wykorzystując instrumentalnie klub do swoich politycznych celów.
3.Czego przykładem było wykorzystanie Zagłębia przed wyborami i kopnięcie w dupę po nich
4 wnisek jest taki :
jestem z wami z kibicami ale ...przed wyborami ehhhh...... :!:
a po wyborach ehh.... :!:
wojtas sc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna