Rywale w walce o awans, przegląd sytuacji

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Krawiec 2004-02-21, 1:12 pm

Leyton napisał(a):Blajpios - mnie nie musisz pytac o to czy grałem i sam sobie odpowiadac na pytanie. Odpowiem Ci ja. Przez ponad 20 lat wyczynowo uprawialem sport, który doskonale nauczył mnie pokory i szacunku dla przeciwnika. Zdaje się, że niektórzy mylą w tym temacie optymizm kibiców z optymizmem zawodników.

Ja też uprawiałem wyczynowo sport i też się nie chwalę ;-)

Nie wiem czy znasz takie powiedzenie , że publiczność jest 12-stym zawodnikiem ? Jest to taki zawodnik, którego zachowanie wpływa na tą 11-stkę na boisku; a co do optymizmu to ja mam wrażenie, że niektórzy mylą hurraoptymizm z optymizmem (return)

Ps Leyton , zakończmy już spór w tym wąteku, bo nasza dyskusja zaczyna przypominac przedłużajacy się tiebreak siatkarski - jest juz chyba 40-40 :? . Niemniej musze przyznać ,że spory z m.in z Leytonem (mimo ,ze niektóre posty były denerwujące ;-) ) są konstruktywne i sprawiaja ,że to miejsce stało się prawdziwym forum dyskusyjnym.

:arrow: :piwo: 8) Leyton !
Krawiec

Postprzez DaMi 2004-02-21, 2:46 pm

Śląsk Wrocław - Miedź Legnica 0:4
Lech Zielona Góra - Polonia Słubice 1:4
Ruch R. - Ruch Ch. 0:1
DaMi

Postprzez WOJTEK 2004-02-21, 3:11 pm

DaMi napisał(a):Śląsk Wrocław - Miedź Legnica 0:4
DZIWNY WYNIK. CIEKAWE O CO CHODZI ? A MOŻE TRAMPKARZE GRALI ??
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Gość 2004-02-21, 4:47 pm

WOJTEK napisał(a):

Bardzo mozliwe przypomnij sobie wynik Zaglebie - Rakow 0-4
Gość

Postprzez Gość 2004-02-21, 6:30 pm

Wally napisał(a):
IQ napisał(a):MOJE TRZY GROSZE W SPRAWIE HURRAOPTYMIZMU.
PARĘ LAT TEMU ODRA OPOLE PO RUNDZIE JESIENNEJ BYŁA NA I MIEJSCU II LIGI. BYŁ DOBRY SKŁAD, SPORO KIBICÓW, PODOBNO BYŁ SPONSOR - KRÓTKO MÓWIĄC PEWNIAK DO AWANSU. SKOŃCZYŁO SIĘ TAK, ŻE ZA ROK ODRA RAZEM ZRESZTĄ Z NAMI AWANSOWAŁA ALE DO III LIGI.
JEST JESZCZE 15 MECZY, 45 PKT DO ZDOBYCIA. I KAŻDY MECZ NAWET Z CZARNOWĄSAMI MOŻE NASZYM PRZYNIEŚĆ 3 PKT, 1 LUB 0. MOŻNA WYGRAĆ ZE ŚLĄSKIEM I KIETRZEM A POTEM WTOPIĆ LUB ZREMISOWAĆ 4 NASTĘPNE MECZE I Z AWANSU NICI. WIĘC PROPONUJĘ TROCHĘ ZIMNEJ WODY NA GŁOWĘ. NASZ SKŁAD WCALE NIE POWALA NA KOLANA. TYLKO JEDNO JEST PEWNE JEŚLI WYGRAMY 14 MECZY TO AWANS MAMY NA BANK :-).
PZDR

Upojony piwem od Wojtka i pączkiem od Krawca odpowiadam:
1.Trenerem Odry był wtedy Krótki, a on jest świetnym taktykiem i specjalistą. Potrafi dobrze prosperującą drużyne drugoligową (Zagłębie) zrzucić z 9 miejsca po rundzie jesiennej do 3 ligi :lol:
2. U nas nawet po rozwiązaniu klubu i ponownej grze od V ligi nie było tak jak w Odrze, że stworzono "fundację" Odra - mój klub, żeby zwykli kibice dawali kasę na pensje dla piłkarzy.
3. Odra to nie nasza działka, nawet to nie jest drużyna z naszego kraju 8) Więc po co ją dawać za przykład.
4. W ostatnich latach można bardzo łatwo spostrzec, że Zagłebie nie siedzi w jeden lidze, więcej niż 2 sezony. W 2 sezony awans do 4, w 2 do 3, w 2 do 2, w 2 do 3 :( , więc teraz nie wypada tego zmieniać i w 2 sezony awansować ponownie do 2 ligi.
5. Włosi to właściciele Zagłębia, więc kasa zawsze powinna być.

Chrobry za duża strata punktowa i nawet nie mają pewnie chęci na awans, Odra ma 9 pkt straty do nas i powalczyć może co najwyżej o baraże, Kietrz może się rozsypać w każdej chwili, Śląsk tez nie jest jakimś bogatym klubem na 2 ligę.
Jeśli nie awansujemy to bedzie istny "Cud nad Brynicą" A.D.2004 :!:

nie chcę tutaj nikogo obrażać w sposób jaki wally obraża charakternych kibiców odry trzecim punktem swojej prostackiej wypowiedzi,ale cóż ni ekażdy zna historie swojej ojczyzny(co dziwne w przypadku łoliego który utożsamia się mocno z zagłębiem dąbrowskim,mocno polskim,więc historie powinien znać nieźle,ale różnie bywa,głupich się nie sieje :lol: _)
łoli oszczędze sobie czasu bo pewnie i tak durniu :lol: nie skminisz , kto był 3 sezony temu w opolu jak lecieliśmy z odrą z do 3 ligi ten wie o co mi chodzi.Chłopaki z Opola wpuścili nas na swój sektor bo ochrona pierdolona działała,potem odbyły się z Odrą prawilne solówki,ale wiadomo tacy jak łoli nie mają o tym pojęcia,dla nich my BARRABRAVAS zostawiamy miejsce na bluzgi forumowe,w końcu niech każdy dowartościowuje sie w sposób jaki mu odpowiada.Ja tylko chciałem pozdrowić kibiców Odry za pamiętne i wspólne pożegnanie z 2 ligą i mam nadzieje że spotkamy się ponownie w niej za rok i powtórzymy napierdalanki spod waszej wiezy ciśnień.Zlewajcie wpisy netowych chuliganów typu łoli itp.Jest pare osób w Sosnowcu które pamiętają dobrze pewne fakty i szybko nie zapomną.Pozdrawiamy i nie zapominamy dla nas jesteście częścią mapy chuligańskiej Polski,dla łoliego nie,i za to h*** mu w dupe , zresztą co on może wiedzieć...jego pojedynki ograniczają sie do forumowych hehehehheheeh
nara nara chłopaczyny z opola,najebiemy was ponownie jak będzie okazja,ale grabe zawsze podam. :twisted: :twisted: :twisted:
Gość

Postprzez WOJTEK 2004-02-21, 6:56 pm

BYŁEM W OPOLU WTEDY I POTWIERDZAM ELEGANCKIE ZACHOWANIE ODRZAKÓW.NAWET BARDZO ELEGANCKIE.MOŻNA NAWET STWIERDZIĆ,ŻE ODRA CIESZY SIĘ W SOSONOWCU NAJWIĘKSZYM SZACUNKIEM Z CAŁEJ NIEBIESKO-CZERWONEJ TRIADY. NAPIERDALANKI NIE KOMENTUJE.PODOBNIE JAK WPISU WALLEGO,KAŻDY MOŻE MIEĆ GORSZY DZIEŃ.TO JEST FORUM I KAŻDY MA INNE ZDANIE.POZDR!!!!
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Krawiec nz 2004-02-22, 7:47 am

Jestem w szoku Wojtek ,że popierasz gostka , który pojechał po Wallym.
Po pierwsze, nie podpisał się co już zmniejsza jego wiarygodność. Po drugie Wally mówił to żartobliwie więc o jakim słabszym dniu mowa, a choćby nawet mówił na poważnie to fakt faktem że , najwięcej osób narodowości niemieckiej i "ślaskiej" mieszka w woj. opolskim - więc jest coś na rzeczy. Oprócz tego właśnie historia podpowiada, że Opole w granicach Polski znajduje sie stosunkowo krótko. Po trzecie wpis anonima jast tak zamieszany ,że nie wiadomo czy to koleś z Opola czy od nas czy jescze ktoś inny.

Ps. Wpisy Blajpiosa są tak zamieszane i skomplikowane ,że trudno je rozszyfrować . Mnie się trochę nie podoba w niech oderwanie od konkretów (widać ,ze Blajpios improwizuje) i idealizowanie tego ducha tozsamosci zagłebiowskiej. Niemniej na pewno nie można z powyższego wpisu wyczytac ,ze chce on wprowadzić podział na złych Ślazaków i dobrych Zagłębiaków. Z tego co uda mi sie odkodować wnioskuje ,ze Blajpios sprzeciwia sie "silezianizacji" Zagłębia np radio ESKA itp czyli stopniowemu wymazywaniu Zagłębia z umysłów ludzi tu mieszkających.

Wojtek w normalnych warunkach miałbyś 100 % racji jeśli chodzi o ocenę ludzi , sąsiadów , przyjezdnych, innych itd., ale tak się składa ,że właśnie nasi sasiedzi budują swoje mniemanie o sobie czyli tzw tozsamość wykorzystując nas jako czarne tło . Jedni z Ruchu Autonomii Ślaska najchętniej wystrzelili by nas na ksieżyc jako goroli i przyczynę wszelkiego zła , a inni wcielili do wielkiego województwa ale z dopiskiem "gorszy śląsk" .
To wszystko u jednych i drugich okreszone jest rasistowskim argumentem o wyższości kultury śląsko-germańskiej nad "zagłębiowsko-słowiansko-azjatycka".

Zdziwiłbyś się jak jest to powszechne myślenie u Ślazaków i jak znani ludzie wyznają takie poglądy.

Wobec tego zjawiska mozna się ustosunkować na dwa sposoby tzn. olać to lub jakos zareagować . Olewaliśmy to przez kilkanaście lat podczas gdy Ślązacy tworzyli swoja tozsamość przy okazji dorabiając nam gdzie tylko mozna gębę .

Jestem pewny ,ze popełniliśmy błąd zaniechania więc jestem zwolennikiem reakcji na to ale nie poprzez "anty-sląsk" ale odtworzenie i obrone własnej historii i podkreślenie własnej wartości obecnie - poprzez sport oraz na innych płaszczyznach np. swietnym akcentem był ostatni przegląd zagłębiowskich zespołów rockowych.

Ma sie to wszystko co napisałem nijak do klimatów hools ale jak wiadomo kibice Zagłębia to nie tylko hools.

Pozdro !
Krawiec nz

Postprzez Gość 2004-02-22, 8:04 am

Zdziwiłbyś się jak jest to powszechne myślenie u Ślazaków i jak znani ludzie wyznają takie poglądy.

Np. ta stara parówa Kutz

Też nie twierdze że każdy hanys to zły człowiek,ale na nienawiść odpowiadam tym samym, nie będe nadstawiał drugiego policzka, albo mówił że deszcz pada jak mi w twarz plują.
Jednym zdaniem-Je... proniemieckich i antyZagłębiowskich hanysów!!!
Gość

Postprzez _PAoLO_ 2004-02-22, 8:06 am

Post wyżej jest mój
_PAoLO_

Postprzez amstat 2004-02-22, 9:58 am

ten caly Wally - dla mnie osobiscie oblej-szczoch nie tylko na tym forum miesza i lize dupsko swoimi wypowiedziami, wiec ja temat o nim zakoncze krotko... Gowniarzu przejrzyj na oczy i zastanow sie 2 razy zanim co kolwiek zrobisz ....!!!
amstat
Fanatyk

wytłumaczenie się

Postprzez Blajpios 2004-02-22, 2:37 pm

No, tak. To trzeci wpis na dzisiaj i będzie musiał to być koniec na czas jakiś, bo gonią inne zajęcia. Może to ucieszy tych, którzy się męczą z moimi wpisami, w każdym razie szczególnie doceniam tych, którzy podjmują ten wysiłek - a nawet bronią! Nie jest - ta trudność moich tekstów - wynik jakiejś "zamierzonej złośliwości", tylko dzieje się tak, gdy mało czasu i miejsca, presja, by nie wkładać zbyt dużo, jednocześnie natłok tematów dostrzeganych, kontekstów no i pośpiech nie pozwalający na redakcję. Rozumiem, że Krawiec zarzut oderwania od konkretów i idealizowanie ducha tożsamości zagłębiowskiej jednocześnie tłumaczy życzliwie w kontekście odległości od regionu, więc też to "miękko" muszę przyjąć i tak przyjmuję, co do zaś trafnej jego odpowiedzi Wojtkowi już w innym miejscu to dopełniłem odpowiadając w kwestiach przez Wojtka poruszonych. Tutaj jednak chcę dopowiedzieć, co do tej idealizacji tożsamości zagłębiowskiej. W pewnym sensie przyjąłbym tę ocenę, niemniej odwrócił ją w rozumienie, gdzie nie jest - ufam - zarzutem tylko pochwałą. Mianowicie nie jestem na tyle oderwany od konkretów, by nie zdawać sobie sprawy, że takiego ideału tożsamości zagłębiowskiej nie ma funkcjonującego, ani też nie jestem na tyle oderwany od konkretów, by do tej tożsamości sprowadzać niemal wszystkie problemy życia w Zagłębiu czy nie widzieć ich na tym forum jedynie jako jeden element współtworzący świat kibica. Ująłbym to tak: w rzeczy samej,idealizuję - ale to po to, by ten problem tożsamości uwypuklić, by spowodować spojrzenie w tym duchu, które jest niedostateczne. Tu prawie dokładnie tak, jak pisze Krawiec - obawiam się, że już czas zmarnowano, zwłaszcza wobec radykalizacji sąsiadów, którzy chcą wykorzystać swoją mocniejszą pozycję m.in. dla odegrania się za to, jak przedtem - w niektórych kwestiach - dostawali po garbie z racji ideologii PRLu. Tak, uważam, że wrednie - lub bezlitośnie - prowadzonej akcji ześląszczania np. Zagłębia nie przeciwstawiono się należycie, co widać choćby przy kwestii Radia Eska i przy tylu innych. Brak również jakiejś wspólnej polityki jest konsekwencją braku żywości tych odczuć po prostu u Zagłębiaków, dlatego trzeba to pobudzić. Nie posłuży dobru Zagłębiaków, dobru ludzi tu żyjących dobrotliwość, z jaką się patrzy na to, co do okoła i przez którą stara się widzieć życzliwie i to, co okaże się co najmniej złośliwe dla Zagłębia. Choć oczywiście nie jest to jedyny problem ludzi tu żyjących i nie jest to problem stanowiący najbardziej podstawowe zagrożenie dla ludzi. Tak samo nie jest to problem tożsamy ze "światem kibica". Przez to mogą te wpisy dodatkowo drażnić. Jeżeli jednak też jakoś mam udział w tym, że forum przestało być jedynie rzucaniem epitetów a stało się miejscem dyskusji, cieszę się. Dodam tu, że zachęcam i do dyskusji w następnych miejscach, gdzie te problemy się pojawiają, choć na razie tylko w internecie. Dobrze byłoby chyba przetwarzać to coraz bardziej na realne tworzenie jedności. To, co jest słabością jako brak konkretów - z kolei przy wizytach w Zagłębiu pozwala czasem na lepsze dojrzenie problemu, bardziej mobilizuje do jakichś spojrzeń, bardziej człowiek chce protestować przeciw jakiemuś "zapyzieniu" czy "zmikrzeniu", które grozi. W tym mieści się również przeciwstawienie ciasnocie myślenia skazującej Zagłębiowskość na marginalizację. Naprawdę potrzebna jest mądrość odpowiedzi, szerokość perspektyw widzenia. Pozdrawiam więc.
Blajpios

Postprzez DaMi 2004-02-22, 4:47 pm

WOJTEK napisał(a):

Ten mecz był rozgrywany 3 x 45 min
DaMi

Postprzez Erazmus 2004-02-22, 6:42 pm

Śląsk - Miedź 0:4 Piłkarze rozegrali 3x 45 minut. Śląsk na tle Miedzianki wypadł gorzej niż blado. Drużyna stworzyła bardzo mało sytuacji podbramkowych a obrona popełniała głupie błędy. Grabowski w ocenie wielu obserwatorów zaprezentował się korzystnie ale widać brak zgrania.

Soyer dzięki za pozdrowienia. Nia zagłądałem do was na forum ale teraz nadrabiam zaległości.
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez Fan 2004-02-23, 7:37 am

Nie ma sie czym podniecac wynikiem Slaska. Nedawno tez poszedl w swiat wynik Zaglebie - Rakow 0:4.
Fan
Working Class

Postprzez Wally 2004-02-23, 11:48 am

Widzę, że jedno zdanie, które napisałem z przymrużeniem oka spowodowało falę krytyki na mnie. Wpis gościa pozostawie bez komentarza. A co do Amstata. Jakoś ostatnio po pomysłach na oprawy meczów nie miałeś mi nic do zarzucenia. A tu jedno zdanie i tak jedziesz po człowieku.. Co do "lizania dupy", to chyba lepiej popisać w spokojnej, przyjaznej atmosferze niż co 3 post kogoś zjebać...
Wally

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna