Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez django 2009-12-17, 11:08 pm

Myślę, że jak na razie wysnuwasz za daleko idące wnioski. Dajmy prezesowi szansę wykazania się...
django

Postprzez patrios91 2009-12-17, 11:15 pm

django napisał(a):Myślę, że jak na razie wysnuwasz za daleko idące wnioski. Dajmy prezesowi szansę wykazania się...

No daje...i mam gleboka nadzieje ze sie myle...Na razie wykonal falszywy ruch,ktory moze szybko naprawic.
Ostatnio edytowano 2009-12-17, 11:41 pm przez patrios91, łącznie edytowano 2 razy
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Blajpios 2009-12-17, 11:32 pm

patrios91 napisał(a):Blajpos chyba nie czytal wczesniejszych postow. Kombinowanie z tranferami jest to tylko zaslona dymna,by mozna spokojnie i bez oskarzen "skroic" kase z wynajmu stadionu do celow wlasnych,ktora miala byc w 100% wykorzystana na wzmocnienia,a nie jest nawet w jednym. Jesli nie zostana wykonane tranfery przetestowanych zawodnikow..bo "zupa byla za slona" i zacznie sie pozyskiwanie za darmoche graczy pokroju Sochy,Kmiecika...to oznacza to ze zarzad kaske w 99% z wynajmu przeznaczy na zycie w luksusie....osobistym. Grybosiem juz zaniteresowane sa zespoly z I ligi w tym Gornik Zabrze. On jednak chce grac w Zaglebiu i nie wierze ze zarzada pensji pokroju Cantoro w Wisle. Chlopak kieruje sie sercem ,a nie pieniedzmi...w przeciwienstwie do Hytrego. Hytry sie zdradzil i teraz kazdy jego falszywy ruch bedzie przez nas wylapywany. Gdyby nie ci co w "goracej wodzie kapani" to czary mary i pieniedzy z wynajmu nie ma.

Hm. Cóż, ja na pewno żyję w oddaleniu, prawda, więc nie mogę wiedzieć takich rzeczy, by z pewnością stawiać takie stwierdzenia. Zwłaszcza, że jednak jak piszę tu na forum - to staram się pisać rzeczy, które i w bezpośredniej rozmowie, dyskusji, mógłbym powiedzieć. To są już poważne oskarżenia, nawet jeżeli byłaby mowa o sytuacji, w której w gruncie rzeczy Właściciel ma prawo korzystać z przychodów przedsiębiorstwa, nieprawdaż? Jeżeli spółka wypracowała zysk - właściciele mają prawo do zysków, jeżeli spełniają wszystkie zobowiązania, jakie podjęli, wypłacając należne pensje itd. Właściciel ma prawo dbać o rozwój większy, na miarę ekstraklasy, albo mniejszy. Nawet jednak nie myśląc o sytuacji tak, że oskarża się właściciela o nieprawidłowości finanonsowe, o skradzenie pieniędzy (myślę, że tego Kolega nie chciał czynić) - to i tak zarzut, że Zarząd nie dba o rozwój firmy jest zarzutem poważnym, zwłaszcza w spółce o specyfice Zagłębia. To jest specyfika - że jest to zarazem dobro wspólne - i bazuje na dobru wspólnym, to jest wspólna marka. To trochę tak, jak być właścicielem zabytku. Ponieważ jest to dobro też i wspólne, nawet gdy przynależy do rodziny z dziada pradziada, budowali od podstaw: muszą trochę się liczyć i z tym, jak to stało się udziałem społecznym... Podobnie z Zagłębiem.
Otóż - nie do pomyślenia jest dla mie, by Kolega w pierwszym znaczeniu oskarżał, że są pewne nieprawidłowości, bo trzeba mieć na to dowody mocne - a wtedy, to chyba też lepiej byłoby się konfrontować inaczej, bardziej formalnymi drogami. Zakładam więc, że bardziej oskarża Kolega po lini "sprzeniewieżenia się Wielkiemu Zagłębiu". Niemniej - to też, z racji że to Wielkie Zagłębie, są to oskarżenia potężne. Też trzeba mieć dowody. Ja ich nie mam. Dlatego - różne takie wypowiedzi tu na forum, traktuję jako hipotezy, ostrzeżenia, domysły. Ba. Bardzo pożyteczne. Świetnie by było, gdyby je przypominać Zarządowi, uświadamiać co rusz. Bo co z tego, że na Forum się trochę popisze? Trzeba byłoby, by Kibice bardziej formalnie, poprzez choćby przedstawiciele KLubu Kibica tę siłę nacisku mogli zastosować. O ile pamiętam, swego czasu Zarząd nawet był i skłonny pójść na takie rozwiązanie. Ale, pardon, zapomniałem, Kibice Zagłębia są wielcy sami z siebie, z definicji, najlepsi w Polsce, lepsi niż jakieś Lechy, Wisły, Legie, czy inne, więc nie potrzebują mieć żadnych takich organizacji; to tamte patałachy niech mają... Trudno.
Żeby było jasne - bynajmniej nie atakuję Kolegi totalnie. To, co Kolega pisze, też uważam za ważne. Dziękuję także, że Kolega bierze poprawkę na to, że jestem "poza środowiskiem" i nie wiem dokładnie, "co w trawie piszczy" - życzliwie więc zwraca mi się uwagę na to w delikatnych słowach. Dzięki. Tak więc, jak napisałem, dobrze że są ci "Gorącokrwiści", którzy wyrażają pewną moc. Tak samo więc - dobrze, że pełnią rolę opinii społecznej, która patrzy, kontroluje. W tej chwili nie ma takich form, które były bardzo przykre i chyba za daleko idące w niektórych przypadkach w zeszłym sezonie. Mam nadzieję, że nie tylko dlatego, że wyniki lepsze. Mam też nadzieję, że nawet przy niewłaściwych formach tamtych, Właściciel, czy Prezes, nie skwitowali tego wszystkiego słowami "toż to skrajne chamstwo" i pewne rzeczy wzięli sobie do serca, nauczyli się paru spraw. Na pewno taka presja środowiska zaangażowanych kibiców może być przydatna i muszę umieć z nią żyć. Tyle, że jednocześnie, jak pisałem: ja samemu, to jednak jestem powolny z uciekaniem się do skrajnych czy radykalnych opinii i w związku z tym, bynajmniej nie we wszystko natychmiast wierzę, np. zaraz jak ktoś napisze na Forum "kasę chcą przepultać", "zamiast wziąć dywidendę powinni ją przeznaczyć na rozwój, bo inaczej to zdrajcy". Tym bardziej zaś - w odniesieniu do spraw toczących się negocjacji. Naprawdę - nie ma ratunku poza Grybosiem czy Lilo? Na pewno nie jest tak, że np. Stal puszcza plotki, jaki to głupi jest Hytry - bo wygodnie im w negocjacjach? Czy może raczej: na pewno nie stwarza takiej atmosfery, bo do plotek, to ufam, że się nie posuwają? Na pewno Zagłębie wypowiedziało się tak, jak przedstawiają media? Na pewno - myśli dokładnie w czasie negocjacji to i tylko to, co powiedziało na razie na głos? Itd. itp. Widzę, że ktoś jeszcze coś dopisał "w międzyczasie", ale wysyłam na serwer w tej formie, odpowiadając bezpośrednio na ten głos, bo sądzę, że pozostałe wpisy dodane "w międzyczasie" będą się dopełniać a nie są sprzeczne. Pozdrawiam!
Blajpios

Postprzez patrios91 2009-12-17, 11:49 pm

Panowie 80 tys za mecz ligowy + 100 tys(chyba 120tys) za LM. Troche odprowadza miasto...z pewnoscia nie wiecej niz 30tys.
9 meczow ligowych Wisly(720 tys) + 1 LM(100tys)=820 tys
8 meczow ligowych Cracovi=640 tys
820 tys + 640 tys=1 mln 460 tys

Pieniadze przeznaczone dla miasta powinny sie szybko zwrocic z nadwyzka za akcje i wspolprace z miastem.

Lilo 50tys .Grybos100 tys Flejterski30 tys?= 180 tys ,a przypuszczalnie o wiele mniej. No panowie bez jaj.

Sory Blajpos,lecz nie mialem na celu urazenia Ciebie. ;-) Chce tylko przedstawic sprawe z tej "goracej glowy" Kibice chcac nie chcac zgodzili sie na goscine nieprzyjaznych zespolow z Ekstraklasy. W zamian za to pieniadze z wynajmu obiecano przeznaczyc w 100% na tranfery. Gdyby kibice nie wyrazili oficjalnie badz nieoficjalnie zgody,to moglo by dojsc do tragedii. Na szczescie tak sie jednak nie stalo. Widac o jakich sumach mowa. 10 takich drogichGrybosi + ich utrzymanie to pikus. Mowa tylko o ok 180tys...a juz zaczyna sie kombonowanie. Nie warto oszczedzac na 'alagrajkow" gdy pieniadze sa. Bardzo wieze w to ze sie myle co do prezesa Hytrego. No moja "goraca" strona przedstawiona ;-)
Ostatnio edytowano 2009-12-18, 12:02 am przez patrios91, łącznie edytowano 1 raz
patrios91

Postprzez django 2009-12-17, 11:56 pm

Od tych wyliczeń odejmij koszty organizacji meczów.
django

Postprzez patrios91 2009-12-18, 12:05 am

django napisał(a):Od tych wyliczeń odejmij koszty organizacji meczów.

Nawet po odjeciu kosztow suma jest ogromna w porownaniu do sumy za tranfery ;-) Nie jestem pewien kto ponosi koszty organizacji...miasto,Zaglebie czy Wisla i Cracovia , wiec tematu kosztow nie poruszam.
patrios91

Postprzez Blajpios 2009-12-18, 12:36 am

Hm. Po pierwsze - to ja z kolei podwójnie chyba przepraszam:
1) Bo ja też nie miałem zamiaru urazić z kolei Patriosa
2) Bo bynajmniej nie miałem zamiaru ani choćby sprawić wrażenia, że poczułem się urażony! Przeciwnie, pozytywnie odebrałem życzliwość, nie pisałem tego z przekąsem - i chciałem podobnie odpowiedzieć, choć nie zgadzając się co do niektórych przemyśleń.
Tak więc, mam nadzieję, że już ani urażeni nie jesteśmy ani nie ma niedomówień.
Nawet, jeżeli znów nie do końca ulegnę "urokom gorącego myślenia".
Dodam więcej, nie tak ostrożnie jak przede mną ktoś pisał, choć może chciał uniknąć znów wzburzenia gorącej krwi Patriosa. To nie jest kwestia tylko odjęcia, moim zdaniem, kosztów organizacji meczy. To także kwestia - zarządu klubem. To także kwestia finnsów, jakie będą potrzebne, gdy nie będzie zastrzyków kwot z wypożyczenia stadionu (możliwe, że już w tej rundzie najbliższej) - a trzeba będzie zabezpieczyć funkcjonowanie na poziomie drugiej (po staremu) ligi w przyszłym roku, zakładając awans. Bynajmniej zaś - nie jest takie pewne, że będzie za co grać... To nie są takie proste rachunki - cała kwota na transfery. Jakkolwiek, coś takiego chyba Właściel w euforii swego czasu obiecał, no - to niech się teraz wywiązuje... Niby prawda. Jednak - może na przykład wystarczy na transfery po sezonie, gdy już będzie wiadomo, ile kasy wpłynęło za wypożyczenia, czyli czy Krakowianie grali na wiosnę w Sosnowcu? Wtedy łatwiej będzie decydować, czy te transfery po awansie na miarę utrzymania się tylko w tej wyższej lidze, czy może o bezpieczny środek, dla lepszej aklimatyzacji? Inaczej pisząc - wtedy będą lepiej sobie Zagłębiacy mogli powiedzieć "na co nas stać"... :-)
Blajpios

Postprzez PawełK 2009-12-18, 9:25 am

patrios91 napisał(a):
django napisał(a):Od tych wyliczeń odejmij koszty organizacji meczów.

Nawet po odjeciu kosztow suma jest ogromna...

Chętnie się zapoznam z rozpiską kosztów bo wyżej ładna z przychodami była :-)
PawełK
pyszałek

Postprzez YOOSHKY 2009-12-18, 10:06 am

Witkowski rozwiązał kontrakt z Cracovią

Kamil Witkowski jest trzecim - po Dariuszu Kłusie i Damianie Misanie - piłkarzem, który nie będzie występował w barwach Cracovii. Jego kontrakt został rozwiązany za porozumieniem stron.

- Chciałem pokazać się w Cracovii z dobrej strony, było mi jednak ciężko i chyba mi się to nie udało. Pierwszy sezon miałem nawet dobry, zagrałem kilka niezłych meczów, ale później było już gorzej - mówi Kamil Witkowski.

Obecnie 25-letni napastnik pozostaje bez klubu. - Na razie jeszcze nie mam nic na oku, zobaczymy jak się rozwiąże sytuacja - wyjaśnia zawodnik, który jeszcze nie zrobił sobie wolnego. - Skupiam się na odbudowaniu swoich sił - chodzę na siłownię, biegam.
http://www.90minut.pl/news/111/news1110 ... covia.html
Ostatnio edytowano 2009-12-18, 10:18 am przez YOOSHKY, łącznie edytowano 2 razy
YOOSHKY

Postprzez emdżej 2009-12-18, 10:16 am

YOOSHKY pisałem już o Witkowskim, że może sobie poradzić w II lidze, ale tak naprawdę jest niewiadomą. Miał jeden naprawdę dobry sezon w Polkowicach, ale to było już jakiś czas temu po którym od razu trafił do Cracovii. Tam się zupełnie nie sprawdził, a na wypożyczeniu w Łęcznej strzelił cztery gole w 11 meczach. Wierzę, że w Sosnowcu by sobie dał radę, ale pewności mieć nie można. Gdyby powtórzył u nas sezon 06/07 to byłoby świetnie. Aczkolwiek myślę, że znajdzie zatrudnienie na zapleczu ekstraklasy.
emdżej

Postprzez YOOSHKY 2009-12-18, 10:18 am

emdżej napisał(a):YOOSHKY pisałem już o Witkowskim, że może sobie poradzić w II lidze, ale tak naprawdę jest niewiadomą. Miał jeden naprawdę dobry sezon w Polkowicach, ale to było już jakiś czas temu po którym od razu trafił do Cracovii. Tam się zupełnie nie sprawdził, a na wypożyczeniu w Łęcznej strzelił cztery gole w 11 meczach. Wierzę, że w Sosnowcu by sobie dał radę, ale pewności mieć nie można. Gdyby powtórzył u nas sezon 06/07 to byłoby świetnie. Aczkolwiek myślę, że znajdzie zatrudnienie na zapleczu ekstraklasy.

W sezonie 2006/2007 strzelił dla Polkowic 15 bramek w tym dwie przeciwko Zagłębiu w dwóch przegranych przez Polkowice meczach (2:1 i 2:1).

W sezonie następnym już dla Cracovii w OE zaliczył 11 trafień (2 w ME)

W sezonie 2008/2009 jesienią szło mu już znacznie gorzej, trafił tylko raz do siatki w pucharze i wiosną został wypożyczony do Górnika Łęczna (I liga) gdzie bramki zdobywał czterokrotnie.

Jesienią obecnego sezonu powrócił do Krakowa gdzie sobie za wiele nie pograł. Na boisku spędził jedynie 227 min z czego 154 w ME, zaliczył jedno trafienie do siatki właśnie w ME.

To taka statystyka na szybko.
Ma dopiero 25 lat więc jeszcze wiele przed nim...
YOOSHKY

Postprzez patrios91 2009-12-18, 4:54 pm

Wieści z zawiszy

Lilo jeszcze się waha

* Grający u nas jesienią ofensywny pomocnik z Brazylii nie podjął jeszcze decyzji odnośnie pozostania w Zawiszy. Ofertę bydgoszczan próbuje przebić Zagłębie Sosnowiec... - Jesteśmy z Lilo w stałym kontakcie - mówi wiceprezes zarządu spółki Piotr Burlikowski. - Wierzymy, że zakończymy temat do końca roku. Zaproponowaliśmy Lilo większe pieniądze i dłuższą umowę. Porozumieliśmy się również z Ruchem Chorzów w kwestii kwoty za transfer defintywny. Czekamy tylko na ruch zawodnika.

-> http://www.express.bydgoski.pl/look/art ... 1&IdTag=17

Dac wiecej....w koncu chodzi o konkrakt...z LILO.
..a wiadomosci o Grybosiu ustaly...
patrios91

Postprzez August 2009-12-18, 10:20 pm

patrios91 napisał(a):Dac wiecej....w koncu chodzi o konkrakt...z LILO.

Biznes czasami lubi ciszę i brak rozgłosu. Może jednak jest tak, że w Bydgoszczy duzo gadają a nasz Prezes działa. Tak samo z Grybosiem.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Szakal 2009-12-18, 11:16 pm

August napisał(a):

Biznes czasami lubi ciszę i brak rozgłosu. Może jednak jest tak, że w Bydgoszczy duzo gadają a nasz Prezes działa. Tak samo z Grybosiem.

Cholernie mocno licza na to ...
Szakal

Postprzez turku 2009-12-19, 10:09 am

August napisał(a):

To by było coś nowego. Bo odkąd sięgam pamięcią jeszcze nie było tak żeby szanowny pan prezes mało gadał a dużo robił. Przeważnie było tak że były wielkie obietnice, dużo gadania a jak zwykle kończyło się to niczym. Może tym razem zostaniemy zaskoczeni i następny oficjalny komunikat klubu będzie zawierał juz informacje o zakontraktowaniu kilku dobrych zawodników między innymi Lilo i Grybosia.
turku

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna