Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez RWSP 2011-08-31, 9:08 am

Z tego co wiem, to 3 miliony i 750 tyś długu wobec Szatana (jak może Zagłębie mieć dług wobec byłego własciciela i sponora??!!!)
A mniej oficjalnie - to wczoraj słyszałem, że miasto da 900.000zł.... Ale to nieoficjalne info - znajomy był na grillu z urzędasem jednym.... Ponoć o takiej kwocie sie mówi w Urzędzie.... Także to nic pewnego...

To akurat nie jest nic nadzwyczajnego. Wisła ma długi wobec Cupiała, Legia wobec ITI.
RWSP

Postprzez django 2011-08-31, 10:02 am

August napisał(a): Radni podkreślali, że Zagłębie musi odzyskać fanów, którzy odwrócili się od źle zarządzanego klubu. Kazimierz Górski, prezydent miasta, zaproponował "okrągły stół" poświęcony problemom sosnowieckiej piłki. Spotkanie ma zostać zorganizowane jeszcze we wrześniu.

Jest dobra okazja do dogadania się. Mam nadzieję, że grupy kibicowskie będą potrafiły osiągnąć kompromis, przedstawiając rozsądne żądania, nie dadzą się wprowadzić w błąd i będą zdolne do okazania dobrej woli i udowodnienia, że jednak najważniejszy dla nich jest interes Zagłębia.

Do czasu tych rozmów chciałbym prosić użytkowników forum z obu stron barykady o niepodgrzewanie atmosfery. Wiadomo, że mądre decyzje lubią spokój ;-) . Jest chyba ostatnia szansa na naprawienie błędów i być może zakończenie wojny zagłębiowsko - zagłębiowskiej. Piłka jest po stronie grup kibicowskich, najgorsze co mogą teraz zrobić ci, którzy zostali na Ludowym, to napinać się i dawać powody do konfliktu. Dlatego, przynajmniej ja, do czasu rozmów, wstrzymuję się od negatywnych komentarzy. Co będzie później to zobaczymy, ale mam nadzieję, że będzie dobrze.
django

Postprzez MrCricket 2011-08-31, 10:49 am

Kaziu to sprytny lisek. Idą wybory, jak zwykle opowiada bajeczki. Dostał pewnie dekret z Komitetu Wojewódzkiego , że ma załagodzić sytuacje. Wiadomo ostatni bastion komuny w Polsce nie może się osłabiać.
Prawda jest taka, że jesteśmy w dramatycznej sytuacji. To co było dotychczas , na co narzekaliśmy w zeszłych sezonach to był luksus przy tym. Coraz większe widmo spadku nad nami krąży. Nie wierzcie w te kwoty dotacji które podaje sprawdzony gospodarz. Miasta przy jego obecnych wydatkach na to nie stać !
Teraz najważniejsze jest nie pogarszać sytuacji, ale z drugiej strony potrzeba będzie ściągnąć kilku lepiej opłacanych najemników na wiosnę, bo nie wierzę aby tymi chłopakami udało się utrzymać w lidze.
MrCricket

Postprzez KalF92 2011-08-31, 11:10 am

Może spadnie na mnie grad obelg i wyjdę na tego brzydkiego,złego i szczerego.. ale czy to pierwszy raz jak miasto obiecuje coś Zagłębiu przed wyborami? Był stadion,milionowe akcje dotacje i inne takie i mamy coś z tego? A no nic. Jestem pewien że "przypadkiem" kasa ma być przekazana klubowi zaraz po wyborach, a czemu tak? Bo zapewnią głosy swoim na górze a zaraz po wyborach nagle kasy w budżecie braknie..
Poza tym jestem ciekaw jak chcą przekonać do siebie grupy kibicowskie które olewali..
Szansa na nornalność w prawdzie jest,choć wątpię by udało się ją wykorzystać..
KalF92

Postprzez django 2011-08-31, 11:12 am

Ciekawa wypowiedź radnego Winiarskiego z sosnowiec.info.pl. Pomijając absurd z tworzeniem Zagłębia na bazie AKSu, sporo trafnych uwag.

Otwartego sprzeciwu wobec wydawania milionów na ratowanie Zagłębia rzeczywiście nie było, ale o jednomyślności mówić nie można. Od wielu lat sprzeciwiałem się rosnącym wydatkom na sosnowiecki sport zawodowy, co zresztą nie przynosiło żadnego odzwierciedlenia w wynikach sportowych. Jestem jednak w tych poglądach coraz bardziej osamotniony stąd też uznałem, że lepiej opowiedzieć się za mniejszym złem czyli szybkim uzdrowieniem finansów spółki. To lepsze rozwiązanie niż utrzymywanie klubu w stanie wegetacji, co uniemożliwia władzom spółki jakiekolwiek planowanie i na dodatek zniechęca sponsorów. Nie za bardzo też wierzę w zmianę tej polityki. Zapowiedź bliżej nieokreślonego okrągłego stołu jest raczej sposobem na odsunięcie w czasie podjęcia zasadniczych decyzji. Zresztą skoro jest taka zgodność poglądów organu uchwałodawczego i wykonawczego to po co okrągły stół? Problemem jest oczywiście zupełnie coś innego - brak pieniędzy w kasie miejskiej. Ale okrągły stół milionów nie "urodzi".
Osobiście uważam, że o wiele lepszym (a przede wszystkim tańszym rozwiązaniem) byłoby przeprowadzenie upadłości spółki, a następnie odbudowa sosnowieckiej piłki na bazie Czarnych Sosnowiec czy AKS-u Niwki. Po ich awansie do wyższych klas rozgrywkowych można pomyśleć o zmianie nazwy, chociaź przecież nazwa Zagłębie pojawiła się, o ile pamiętam, dopiero w latach 60-tych XX wieku. W ten sposób zaoszczędzilibyśmy ponad dwa miliony zł., które będzie kosztowało oddłużenie spółki i podobną kwotę wydaną na utrzymywanie obecnej drużyny w bardzo kosztochłonnej II lidze.
Nie uważam również za sensowne wydawanie milionowych kwot na finansowanie sportu zawodowego w Sosnowcu w obecnej sytuacji finansowej miasta. Powoływanie się Prezydenta na inne miasta jest o tyle nietrafione, że są to miasta, których drużyny grają w ekstraklasie i rozgrywkach europejskich, a na dodatek, między innymi wskutek finansowania sportu zawodowego, miasta te zadłużyły się do granic ustawowych możliwości. Władze miejskie powinny skoncentrować się na utrzymaniu obiektów sportowych, finansowania szkolenia młodzieży i ewentualnie niewielkiej pomocy dla sportu amatorskiego. Sport zawodowy powinni finansować sponsorzy albo mieszkańcy poprzez wykupienie akcji spółki. Stąd też mój pomysł emisji akcji przeznaczonych dla sympatyków Zagłębia. Wystarczy, żeby co dziewiąty dorosły mieszkaniec Sosnowca przeznaczył sto zł. na ten cel, a zadłużenie klubu zostanie spłacone.
django

Postprzez jondek 2011-08-31, 11:38 am

A ja dalej nie wiem,co wspólnego mają wybory do Sejmu i Senatu z naszym prezydentem miasta i radnymi,a tym bardziej z ich obietnicami ? Obietnice tych panów są dobre zawsze,niezależnie od pory roku i kalendarza wyborczego ;-) Obrady w UM trwają :-)
jondek

Postprzez django 2011-08-31, 11:59 am

jondek napisał(a):A ja dalej nie wiem,co wspólnego mają wybory do Sejmu i Senatu z naszym prezydentem miasta i radnymi,a tym bardziej z ich obietnicami ?

Trzy spośród czterech klubów radnych w sosnowieckiej RM to partie, które konkurują w wyborach do Sejmu i Senatu. Sosnowiec jest częścią okręgu wyborczego, z którego zostaną wybrani parlamentarzyści. Przed wyborami nie podejmuje się trudnych i niepopularnych decyzji, bo decyzje podjęte na poziomie samorządowym, mogą się odbić na wyniku wyborczym tychże partii w wyborach do Sejmu i Senatu. Weźmy przykład Sprawdzonego Gospodarza, który jest członkiem SLD. W każdych wyborach Sosnowiec jest Miastem, w którym lewica osiąga jeden z najlepszych wyników w kraju. Stąd jest pod szczególną lupą władz krajowych partii i w przypadku wyniku gorszego niż zwykle, rozliczane będzie lokalne SLD na czele ze swoim wodzem Kazikiem. Dlatego Górski przed wyborami nie podejmie żadnej decyzji, która mogłaby osłabić wynik wyborczy reprezentowanej przez niego formacji. Podobnie zresztą z decydentami pozostałych partii. Nieprzypadkowo do tej pory za upadłością Zagłębia, opowiedział się tylko radny Niezależnych, czyli jedynego ugrupowania w sosnowieckiej RM, które nie startuje w wyborach do parlamentu.
django

Postprzez RUDI 2011-08-31, 1:19 pm

django napisał(a):
jondek napisał(a):A ja dalej nie wiem,co wspólnego mają wybory do Sejmu i Senatu z naszym prezydentem miasta i radnymi,a tym bardziej z ich obietnicami ?

Trzy spośród czterech klubów radnych w sosnowieckiej RM to partie, które konkurują w wyborach do Sejmu i Senatu. Sosnowiec jest częścią okręgu wyborczego, z którego zostaną wybrani parlamentarzyści. Przed wyborami nie podejmuje się trudnych i niepopularnych decyzji, bo decyzje podjęte na poziomie samorządowym, mogą się odbić na wyniku wyborczym tychże partii w wyborach do Sejmu i Senatu. Weźmy przykład Sprawdzonego Gospodarza, który jest członkiem SLD. W każdych wyborach Sosnowiec jest Miastem, w którym lewica osiąga jeden z najlepszych wyników w kraju. Stąd jest pod szczególną lupą władz krajowych partii i w przypadku wyniku gorszego niż zwykle, rozliczane będzie lokalne SLD na czele ze swoim wodzem Kazikiem. Dlatego Górski przed wyborami nie podejmie żadnej decyzji, która mogłaby osłabić wynik wyborczy reprezentowanej przez niego formacji. Podobnie zresztą z decydentami pozostałych partii. Nieprzypadkowo do tej pory za upadłością Zagłębia, opowiedział się tylko radny Niezależnych, czyli jedynego ugrupowania w sosnowieckiej RM, które nie startuje w wyborach do parlamentu.

Tak,masz trochę racji w sprawie wyborów ,ale jest właśnie małe ale .jeżeli wyborcy mieli by patrzeć na decyzje Górskiego w sprawie np.Zagłębia a później przerzucać na listy wyborcze ,to ten pan dawno nie był by prezydentem,nie czarujmy się wyborcy są w znikomej części bardzo oddanymi kibicami ,i uwierz mała część ludzi bierze pod uwagę co SLD,czy inna partia zrobiła dla sportu w danym mieście (mała ilość ludzi się tym po prostu interesuje,ich interesują inne sprawy)aby to później przerzucić na listy do Sejmu czy Senatu(to co jak SLD nie wejdzie do którejś z izb ,to on dostanie naganę ,i co rozpłacze się ,tyle już siedzi w tym regionalnym układzie że wystartuje pod innym szyldem)Masz prosty przykład budowy stadionu ,czy przy obietnicy że będzie, głosowałeś na niego ? bo ja nie ,i było wielu co w to nie wierzyło i przecież nie wygrał głosami tych co wierzyli tylko z innych powodów.Ps.to wszystko jest tylko moim zdaniem i mogę się mylić :redface:
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez jondek 2011-08-31, 2:07 pm

Mnie też się wydaje że sport(a więc kibice)są słabą kartą przetargową w wyborach.Partie są oceniane pod kątem bezrobocia,wysokości rent i emerytur,inwestycji,wizerunku kraju itp.A w skali regionu to ważne są nowe inwestycje w mieście,walka z bezrobociem,poprawa warunków zycia mieszkańców itp.I ludzie za tym głosują na wyborach.A partia która żyje przeszłością i chce prowadzić kraj do średniowiecza,nie znajduje(nie powinna znależć) poparcia,choćby obiecała nowoczesne stadiony i wzmocnienia w obu klubach piłkarskich Sosnowca. Chyba odbiegam od tematu,ale nie chciałbym przywiązywać zbyt wielkiej wagi do znaczenia kibiców i kiboli(z całym szacunkiem)na sytuacje w kraju czy regionie.
jondek

Postprzez django 2011-08-31, 2:10 pm

RUDI napisał(a):Tak,masz trochę racji w sprawie wyborów ,ale jest właśnie małe ale .jeżeli wyborcy mieli by patrzeć na decyzje Górskiego w sprawie np.Zagłębia a później przerzucać na listy wyborcze ,to ten pan dawno nie był by prezydentem,nie czarujmy się wyborcy są w znikomej części bardzo oddanymi kibicami ,i uwierz mała część ludzi bierze pod uwagę co SLD,czy inna partia zrobiła dla sportu w danym mieście (mała ilość ludzi się tym po prostu interesuje,ich interesują inne sprawy)aby to później przerzucić na listy do Sejmu czy Senatu(to co jak SLD nie wejdzie do którejś z izb ,to on dostanie naganę ,i co rozpłacze się ,tyle już siedzi w tym regionalnym układzie że wystartuje pod innym szyldem)Masz prosty przykład budowy stadionu ,czy przy obietnicy że będzie, głosowałeś na niego ? bo ja nie ,i było wielu co w to nie wierzyło i przecież nie wygrał głosami tych co wierzyli tylko z innych powodów.Ps.to wszystko jest tylko moim zdaniem i mogę się mylić :redface:

Oczywiście ci ZORGANIZOWANI kibice ze względu na opinię jaką mają są mało atrakcyjnym, poza tym nielicznym elektoratem. Ostatnio próbował nimi grać PiS, ale w kampanii przestali, widocznie nie przekładało im się to na wzrost słupków. Myślę bardziej o tak zwanych piknikach, którzy przychodzą jak są wyniki, albo atrakcyjny rywal. Liczbę takich pikników po meczach pucharowych z Górnikiem czy Pogonią myślę śmiało można oszacować na jakieś 7 tysięcy. A takie 7 tysięcy to już poważna liczba w kontekście wyborów i nikt normalny nie będzie w okresie przedwyborczym ryzykował zniechęcenia do siebie tylu potencjalnych wyborców. Można być pewnym, że gdyby na przykład Kaziu powiedział teraz, że nie da na Zagłebie, to pozostali natychmiast użyliby tego jako argumentu w walce wyborczej, przedstawiając to w ten sposób, że SLD uwaliło kolejny zasłużony klub. Dlatego lepiej powiedzieć jak Górski - Wszyscy kochamy Zagłębie. I każdy się pod tym podpisze, przynajmniej do października. Kazik jest poza tym uwikłany w walkę o wejście do Parlamentu swojego dobrego kolegi, wewnątrz lokalnej lewicy też toczą się walki frakcyjne i jak Grzesiu Napieralski przestanie popierać Kazika, to jego pozycja może słabnąć. Szczególnie w przypadku wyniku "niegodnego" bastionu lewicy. Więc lepiej dmuchać na zimne i kochać Zagłębie.
django

Postprzez August 2011-08-31, 6:11 pm

Jeżeli prezydent i radni dotrzymają słowa, to drugoligowy klub ze Stadionu Ludowego szybko stanie na nogi. - Miasto będzie większościowym udziałowcem Zagłębia - deklaruje prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski.
Leszek Baczyński, prezes Zagłębia opuszczając obrady komisji budżetowej zażartował, że usłyszał na temat klubu tylu dobrych słów, że sam urósł w oczach. Co takiego usłyszał działacz?

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca: - Nie ma grobowego nastroju. Bierzmy się do pracy tak jak już to robiliśmy w przeszłości. Nie jest źle. Nie zaczynamy przecież od A czy B-klasy, tylko od drugiej ligi. Wiele klubów chciałoby być na naszym miejscu. W sprawie problemów Zagłębie mówi się wiele półprawd. Nie było tak, że to miasto decydowało o kosztach utrzymania i wydatkach klubu. To większościowy właściciel decydował o przyjęciu do pracy dyrektora czy podpisaniu umowy z agencją marketingową. Realizowano plan, który zupełnie nie przystawał do drugoligowych realiów.

Trwają rozmowy - miasto będzie większościowym udziałowcem Zagłębia. Koszty utrzymania klubu nas nie przewrócą. Proszę radnych o wsparcie Zagłębia w tym i następnym roku. Potrzeba półtora roku na uzdrowienie i powrót do budowy silnego klubu.

Tomasz Bańbuła (SLD): - Wyprowadźmy klub na prostą, a potem pomyślimy o wynikach sportowych. Generalnie jestem przeciwnikiem utrzymywaniu przez miasto zawodowego sportu, ale też zdaję sobie sprawę, że żyjemy w takich czasach, że drugo- czy nawet pierwszoligowe kluby nie są w stanie same ściągnąć sponsora. Musimy pomóc. Wydźwignąć klub, doprowadzić do stabilizacji. Liczę, że kibice też włączą się w budowę.

Arkadiusz Chęciński (PO): - Skończmy z doraźnym gaszeniem pożarów. Co pewien czas zastanawiamy się, jak pomóc Zagłębiu - przekazujemy większe i mniejsze kwoty. Teraz musimy ugasić pożar do końca. W Zagłębie zainwestowaliśmy już tyle pieniędzy, że nie wolno nam tego zaprzepaścić. Powinniśmy też podjąć decyzję, że miasto będzie wspierać dwie czy trzy dyscypliny sportowe, bo na więcej nas nie stać. Nie wierzę w szybką odbudowę klubu od B-klasy. Obawiam się, że mogę nie doczekać kolejnych awansów, choćby do drugiej ligi.

Maciej Ornowski (SLD): Młodzież musi mieć swoich sportowych idoli. Miasto powinno przejąć 51 procent akcji spółki od Dariusza Kozielskiego i Grzegorza Książka - przecież te nie mają dziś żadnej wartości. Mam wrażenie, że dotychczasowi właściciele Zagłębia chcieli dzięki klubowi dostać się na salony. Poobracać się w wielkim świecie. Nie wiem, czy więcej dawali czy wyciągali z tego klubu? Rozmowa potencjalnego sponsora z prezydentem to jednak nie to samo, co negocjacje inwestora z Krzysztofem Szatanem. Budujmy zespół na ludziach związanych z regionem. Budujmy tak, jak na początku lat 90. Wtedy nam się udało.

Wiesław Suwalski (Niezależni): - Gdy w przeszłości decydowały się losy klubu, plac przed urzędem miasta był pełen kibiców. Dziś ich nie ma. Wolą oglądać i składać się na swój klub w B-klasie. Zagłębie musi odzyskać fanów. Zupełnie inaczej gra się jednak dla trzech tysięcy osób, a inaczej dla garstki fanów. Klub potrzebuje szybkiej pomocy. Pamiętajmy, że zadłużenie generuje dalsze zadłużenie.

Karol Winiarski (PO): - Przypomnę, że gdy miasto obejmowało 49 procent akcji, to też uzasadniano to tym, że dzięki temu do Zagłębia zaraz będą się garnęli sponsorzy. Jak wiemy, nic takiego się nie stało. Pamiętajmy też, że zwykła większość akcji w spółce nie daje pełnej władzy. Nie wierzę, że większościowy akcjonariusze oddadzą akcje za złotówkę. Pewnie też będą chcieli uzyskać jakieś pieniądze. Jeżeli decydujemy się na pomoc, to zróbmy to szybko. Nie dawkujmy jej jak kroplówkę.

Agnieszka Czechowska-Kopeć, wiceprezydent Sosnowca: - Jesteśmy po rozmowach z Dariuszem Kozielskim i Grzegorzem Książkiem, którzy deklarują, że oddadzą akcje za złotówkę. Panowie w momencie, gdy przejmowali klub od Krzysztofa Szatana, poręczyli pożyczkę. Przejęcie akcji przez miasto zwolni ich z obowiązku spłaty zadłużenia.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1Wcy2Fcl2
Ostatnio edytowano 2011-08-31, 7:11 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez jackie57 2011-08-31, 7:00 pm

Póki co jednak stan faktyczny jest taki, że Zagłębie jest jednym z najpoważniejszych kandydatów do spadku z II ligi, prezentując bardzo słaby poziom sportowy.
jackie57

Postprzez August 2011-09-01, 10:27 am

Teksty Kazia jakby żywcem wyjęte z poprzedniej epoki:

Sosnowcu ruszyły działania, które mają na celu przywrócić świetność nie tylko II-ligowemu Zagłębiu, ale też całej piłce w tym regionie. Mówi o nich Kazimierz Górski, prezydent miasta.- Jest presja ze względu na Euro 2012. Chcemy uratować drużynę w II lidze i powoli iść w górę - mówi. Pierwsze spotkanie okrągłego stołu, podczas którego będzie się rozmawiać o wsparciu Zagłębia, planowane jest już na przyszły tydzień. Do rozmów usiądą przedstawiciele wszystkich sosnowieckich klubów piłkarskich, by ustalić szczegóły dotyczące systemu szkolenia, współpracy i podziału środków.

- Chcemy, by nasze kluby współpracowały, a nie były podzielone. Palce są osobno, ale jak się je ściśnie, to powstaje pięść, którą można zadać mocne uderzenie i to chcemy osiągnąć. Kluby muszą wymieniać się myślami szkoleniowymi, a nawet zawodnikami. Wystarczy spojrzeć, jak dobra praca jest wykonywana w AKS Niwka. Jestem zbudowany ich ofensywną grą. Piłkarze Zagłębia też muszą czuć presję, że są inne kluby i zawodnicy. Wspólna rozmowa może nam pomóc - powiedział prezydent Sosnowca.
http://www.sportslaski.pl/prezydent-sos ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez uzielone 2011-09-01, 5:58 pm

August napisał(a):Teksty Kazia jakby żywcem wyjęte z poprzedniej epoki:

Sosnowcu ruszyły działania, które mają na celu przywrócić świetność nie tylko II-ligowemu Zagłębiu, ale też całej piłce w tym regionie. Mówi o nich Kazimierz Górski, prezydent miasta.- Jest presja ze względu na Euro 2012. Chcemy uratować drużynę w II lidze i powoli iść w górę - mówi. Pierwsze spotkanie okrągłego stołu, podczas którego będzie się rozmawiać o wsparciu Zagłębia, planowane jest już na przyszły tydzień. Do rozmów usiądą przedstawiciele wszystkich sosnowieckich klubów piłkarskich, by ustalić szczegóły dotyczące systemu szkolenia, współpracy i podziału środków.

- Chcemy, by nasze kluby współpracowały, a nie były podzielone. Palce są osobno, ale jak się je ściśnie, to powstaje pięść, którą można zadać mocne uderzenie i to chcemy osiągnąć. Kluby muszą wymieniać się myślami szkoleniowymi, a nawet zawodnikami. Wystarczy spojrzeć, jak dobra praca jest wykonywana w AKS Niwka. Jestem zbudowany ich ofensywną grą. Piłkarze Zagłębia też muszą czuć presję, że są inne kluby i zawodnicy. Wspólna rozmowa może nam pomóc - powiedział prezydent Sosnowca.
http://www.sportslaski.pl/prezydent-sos ... ,info.html

Bo Kaziu i jego klika ciągle żyją w poprzedniej epoce, ich mottem jest "Raz zdobytej władzy nie oddamy nigdy!".
uzielone

Postprzez xenon 2011-09-01, 7:19 pm

prawda jest taka,ze w Sosnowcu sport włodarze i biznesmeni mają głeboko w d.....za kilka będziemy jedynym miastem ponad 100 tysięcznym,które nie ma stadionu.wygląda na to,że czasy Urbana,Koniarka już nie wrócą a gadżety klubowe za kilka lat będą miały wartość historyczną...od x lat ci sami ludzie siedzą w Zagłębiu i pieprzą nam o budowie mocnego klubu,a tak napradę to jedynie fryzjer dał nam w miarę mocną pozycję....mam nadzieje,że ktoś się odudzi i zrozumie dlaczego Ludowy jest pusty...
xenon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: kanciak