Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez August 2009-07-13, 9:55 pm

Przez najbliższy tydzień Grzegorz Piechna będzie trenował pod okiem Piotra Pierścionka. Po tym okresie zapadnie decyzje co do jego przyszłości. Pawła Sobczaka i Tomasza Moskala w Sosnowcu nie zobaczymy.

Sosnowieccy piłkarze tydzień zaczęli od bardzo ciężkich zajęć. Na bocznym boisku stadionu AKS-u Niwka przez ponad 2 godziny wylewali „siódme poty”. Gra z pierwszej piłki, strzały z dystansu i dużo biegania. Pierwszy raz w treningu uczestniczył Piechna. - Trener Pierścionek zadzwonił do mnie i zaprosił na zajęcia. Wcześniej samodzielnie trenowałem i przygotowywałem się do sezonu - tłumaczy popularny „Kiełbasa”. - Na pewno będę chciał odbudować formę i przypomnieć się kibicom. Niektóre osoby za wcześnie postawiły na mnie krzyżyk - zaznaczył.

Piechna w swojej karierze był królem strzelców wszystkich lig od piątej wzwyż. Jednak to dzięki grze w Kolporterze Koronie Kielce wypłynął na szerokie wody. Najpierw wywalczył awans, a następnie został gwiazdą ekstraklasy. W debiutanckim sezonie na najwyższym szczeblu rozgrywek (2005/06) strzelił 21 bramek i został królem strzelców, a także objawieniem sezonu. Poskutkowało to transferem do rosyjskiego Torpedo Moskwa (za 650 tysięcy euro). Od tego momentu Piechna stracił instynkt „mordercy” i do tej pory nie potrafił odnaleźć formy. Ostatnio występował w II-ligowym Kolejarzu Stróże. Przygoda zaczęła się dla niego dobrze - w 5 meczach strzelił 3 bramki, jednak później klub rozwiązał z nim umowę. - Tak to jest, jak zna się prezesa i menadżera zespołu. Próbowano zrobić ze mnie kozła ofiarnego - wyjaśnia Piechna.

Dlaczego akurat Zagłębie? - Powstaje tu ciekawy zespół. Jednak o mojej przyszłości zadecyduje trener. Mam w razie czego jakieś alternatywne rozwiązanie, jednak teraz trenuję z Zagłębiem - przedstawia sytuację były król strzelców ekstraklasy.

Możliwe, iż Piechna nie będzie jedynym transferem doświadczonego zawodnika w najbliższym czasie. Klub jest bliski porozumienia z Dżenanem Hosicem, rówieśnikiem 33-letniego „Kiełbasy”. Jednocześnie trener Pierścionek zapowiedział, iż do Sosnowca nie przyjdzie nikt z pary napastników: Paweł Sobczak - Tomasz Moskal. - Sobczak jest dorosłym człowiekiem i sam podejmuje życiowe decyzje. Przedstawiliśmy mu nasze propozycje, na które nie przystał. Zresztą tego typu zawodnik byłby zbyt dużym obciążeniem, pod względem finansowym, dla klubu. Natomiast Moskal ma aspiracje i umiejętności, by grać w wyższej lidze - wyjaśnił szkoleniowiec Zagłębia.

Dodatkowo działacze Zagłębia szykują prawdziwą bombę transferową. - Nie chcemy zapeszać, na razie nic nie mogę zdradzić w tym temacie - tajemniczo wyjaśnia dyrektor Zagłębia, Jerzy Lula.

http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... m,1,4,1125
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mario1 2009-07-13, 10:00 pm

no to teraz dopiero nasze mlode gwiazdki sie pic nauczom bo prawdziwy profesor w tej dziedzinie sie pojawil :lol: :lol:
A co do bomby transferowj to pewnie Radzio Matusiak
mario1

Postprzez KalF92 2009-07-13, 10:44 pm

Na Matusiaka nie ma co liczyć.
Sprowadzenie Piechny byłoby moim zdaniem doskonałym posunieciem bo jeśli w formie był nie do zatrzymania w ekstraklasie to nawet bez formy poradzi sobie w trzeciej lidze.
KalF92

Postprzez August 2009-07-13, 10:45 pm

Nad powrotem do Sosnowca zastanawiają się Dzenan Hosić, Sławomir Pach i Vladimir Bednar.
Wymienieni piłkarze stanowili o sile Zagłębia w ekstraklasie. Jeżeli podpiszą umowy, pójdą w ślady Marcina Lachowskiego, który też wrócił do Sosnowca po okresie gry w LZS-ie Leśnica. Hosić pożegnał się z Zagłębiem ponad rok temu. 33-letni obrońca mieszka teraz w Sarajewie, gdzie zarządza m.in. szkółką piłkarską. - Rozmawiam z działaczami o moim ewentualnym powrocie do Sosnowca, ale to na pewno nie jest temat na telefon. Dlatego czekam na zaproszenie, które pozwoli mi starać się o wizę. Wtedy mogę przyjechać i porozmawiamy o konkretach - mówi Hosić. W klubie plotkuje się, że Bośniak mógłby zostać asystentem trenera Piotra Pierścionka. - Był taki pomysł, ale to była też bardzo luźna rozmowa - wyjaśnia piłkarz. Zapowiadaliśmy, że na wczorajszym treningu ma się pojawić 31-letni napastnik Paweł Sobczak. W klubie powiedziano nam jednak, że ten temat jest już nieaktualny. Dużo bardziej realny jest za to powrót Sławomira Pacha, który zagrał w sobotnim sparingu z Sarmacją Będzin. Nad powrotem zastanawia się też Vladimir Bednar (Widzew Łódź). - Rozmawiałem już na ten temat z działaczami Widzewa i dali słowo, że nie będą robili mi przeszkód. Fajnie byłoby spotkać w Sosnowcu starych znajomych. Myślę, że moglibyśmy zrobić dla Zagłębia jeszcze wiele dobrego - mówi Słowak, który na razie leczy uraz pachwiny.

W środę Zagłębie zagra wyjazdowy sparing z Kmitą Zabierzów. Na sobotę zespół z Sosnowca planuje mecze z Cracovią i Polonią Łaziska.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ardia.html
August

Postprzez daro 2009-07-13, 10:53 pm

KalF92 napisał(a):Sprowadzenie Piechny byłoby moim zdaniem doskonałym posunieciem bo jeśli w formie był nie do zatrzymania w ekstraklasie to nawet bez formy poradzi sobie w trzeciej lidze.

Według mnie błędne rozumowanie, po co nam wypalony zawodnik (może i ze znanym nazwiskiem),który bedzie na boisku tylko przeszkadzał i doprowadzał kibiców do "białej gorączki" ?
daro

Postprzez maniek-75-75 2009-07-13, 11:04 pm

daro napisał(a):
KalF92 napisał(a):Sprowadzenie Piechny byłoby moim zdaniem doskonałym posunieciem bo jeśli w formie był nie do zatrzymania w ekstraklasie to nawet bez formy poradzi sobie w trzeciej lidze.

Według mnie błędne rozumowanie, po co nam wypalony zawodnik (może i ze znanym nazwiskiem),który bedzie na boisku tylko przeszkadzał i doprowadzał kibiców do "białej gorączki" ?
[/quote]
a może właśnie w tej lidze i z tymi ludźmi odpali???czemu go przekreślasz? co najwyżej powinni tak skonstruować kontrakt aby w razie niewypału go rozwiązać...pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez Sir 2009-07-13, 11:13 pm

Mi tam rybka czy bedzie u nas gral Piechna, Sobczak czy Moskal. Wazne zebyl strzelal bramki i pomogl w awansie!!!

PS Czemu Pierscionek puscil Skórskiego skoro tak na niego zawsze stawial. Wydawalo mi sie ze to jest jego ulunieniec??
Sir

Postprzez Siara 2009-07-13, 11:13 pm

Siara
Żółta kartka

Postprzez django 2009-07-14, 1:05 am

Sir napisał(a):PS Czemu Pierscionek puscil Skórskiego skoro tak na niego zawsze stawial. Wydawalo mi sie ze to jest jego ulunieniec??

Może po prostu widzi co Skórski sobą teraz reprezentuje.

Co do Piechny, nie jest to piłkarz z mojej bajki, ale kiedyś potrafił strzelać gole. Warto go przetestować i zobaczyć w jakiej jest teraz formie i przede wszystkim czy mu się jeszcze chce grać. Przy 10 -15 bramkach Krzysia Myśliwego, jego 8-10 bramek w sezonie może nam dać spokojny środek tabeli. Jak się nie sprawdzi, to jest jeszcze Lachowski, który w przypadku przyjścia Pacha może spokojnie grać w ataku.
django

Postprzez LucasUSA 2009-07-14, 2:04 am

Z Piechna na razie wielka niewiadoma, ale cos mam przeczucie, ze bedzie z tego posuniecia pozytek. Przynajmniej przez pierwszych pare spotkan bedzie dostawal obowiazkowych "plastrow" z powodu nazwiska, co ulatwi gre naszym pozostalym napastnikom.
Moze tez uswiadomi sobie, ze to jego ostatnia szansa.
A zartem - kto by sie w Rosji nie napil wodeczki? Trzeba bardzo silnej woli :). U nas szansa na odwyk!
Musze napisac, ze bardzo mnie pozostale powroty ciesza!!!
LucasUSA

Postprzez Przemek26 2009-07-14, 5:05 am

Sir napisał(a):Mi tam rybka czy bedzie u nas gral Piechna, Sobczak czy Moskal. Wazne zebyl strzelal bramki i pomogl w awansie!!!

PS Czemu Pierscionek puscil Skórskiego skoro tak na niego zawsze stawial. Wydawalo mi sie ze to jest jego ulunieniec??

I tu jest dobre pytanie. Bodziony gra jak farfocel, 5 razy słabszy od Skóry a został :czerwona: :czerwona:
Przemek26

Postprzez Leżak 2009-07-14, 7:12 am

Piechna jak dla mnie transfer na plus, król strzelców wszystkich lig o czymś świadczy a to że nie poszło mu w Rosji, no cóż Janczykowi też nie poszło a gdyby miał przyjśc do Zagłębia to by pisali o tym na onecie ;-) , dlatego też dziwie się takiej krytyce dla kogoś kto jeszcze nie zagrał żadnego meczu. Ale gdyby transfer nie wypalił zawsze można kontrakt rozwiązac bo całe szczęście jest go kim zastąpic. Pozdrawiam
Leżak

Postprzez August 2009-07-14, 8:12 am

Dla mnie Piechna to bardzu duży znak zapytania. Może nie tyle jako wypalony zawodnik, ale zewsząd było słychać gość miał jeszcze nie tak dawno problemy alkoholowe. No cóż, trzeba spokojnie poczekać i zaufać Pierscionkowi. Natomiast świetnym byłoby posunięcie ze sprowadzeniem Bednara. Jeśli jest prawdą to co napisano w Wyborczej facet jest zdecydowany wrócić do nas. Gdyby udało się przeprowadzić te transfery o których ostatnio głośno prawdopodobnie bylibyśmy wręcz głównym faworytem do awansu z mocniejszą ekipą od np. Radzionkowa.
August

Postprzez manuel90 2009-07-14, 9:30 am

Piechna w swoim poprzednim klubie strzelił 3 bramki w 5 meczach... czyli strzelać jeszcze potrafi... wyrzucony został wiadomo za co... Może dotrze do niego to że to być może jego ostatnia szansa, i zastanowi się nad swoim postępowaniem. Oczywiście przydałby się odpowiedni zapis w kontrakcie, który umożliwiałby jego rozwiązanie w razie podobnego zachowania jak w poprzednim klubie ;) Mam nadzieję że po kilku kolejkach Grzesiek będzie miał 10 bramek na koncie a my mu zaśpiewamy "Grzegorz Piechna ligi duma hej!(...)" ;D
manuel90

Postprzez django 2009-07-14, 11:39 am

Przemek26 napisał(a):I tu jest dobre pytanie. Bodziony gra jak farfocel, 5 razy słabszy od Skóry a został :czerwona: :czerwona:

Tu się nie zgodzę. Bodziony ma dużo większy potencjał. Jest niezły technicznie, potrafi zejść na skrzydło, nie boi się wziąć na siebie odpowiedzialności. Może być z niego jeszcze pożytek. Natomiast Skóra potrafi tylko odbierać piłkę, ale co z tego skoro później już nie wie co z nią zrobić. Przy tym popełnia dużo głupich błędów. Kika bramek straciliśmy po jego stratach.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna