przez PawełK 2011-06-19, 8:24 pm
Takie małe podliczenie przychodów i rozchodów
Z relacji prezesa na komisji dowiadujemy się, że zadłużenie wymagalne (krótkoterminowe) zmniejszyło się z 2,8 mln zł do 1,1, czyli o 1,7 mln zł. Zatem...
Przychody:
+ 1,1 mln zł podniesienie kapitału akcyjnego
+ 12 x 33 tys zł od sponsorów = 396 tys zł
+ 1 mln zł dokapitalizowanie w marcu
+ 50 tys zł COMARCH
+ przychody z biletów 16 x 1500 x 8 zł = 192 tys zł (to wersja bardzo optymistyczna i przyjąłem średnią cenę za bilet około 8 zł)
+ 400 tys zł pożyczka od miasta
Ogólnie: blisko 3,1 mln zł
Koszty:
12 x 138 tys zł opłacenie pensji zawodników = 1,65 mln zł
6 x 40 tys zł (koszta utrzymania zarządu i administracji - pol roku bo tyle jest dyrektor sportowy i Wizard) = 240 tys zł
17 x 3 tys zł = 51 tys zł (koszta wyjazdów biorąc pod uwagę średnią na wyjazd 3 tys zł)
Ogółem: blisko 2 mln zł
To tylko szkic rozliczeń, gdyż nie ma dokładnych danych, nie ma wiedzy na temat ile klub dołożył do organizacji spotkań, są też koszta stałe działalności (telefony, internet, prąd, woda, zakupy, paliwo do samochodów służbowych itp.). Nie ma danych na temat wynagrodzenia prezesa więc jest tylko rozliczenie za okres od stycznia do czerwca (6 miesięcy), nie ma danych dotyczących innych kosztów jak np. zgłoszenie 17 nowych zawodników (niby przyszli za darmo ale opłaty w PZPN trzeba zrobić). Nie ma też kosztów organizacji meczów (brak wiedzy na temat, który mecz był podwyższonego ryzyka a który nie).
Redukcja zobowiązań krótkoterminowych nie mogła oprzeć się wyłącznie na budżecie, lecz wychodzi na to musiała być częściowo prolongowana i przesunięta w czasie, bo jak można spłacić z 1,1 mln zł (różnica pomiędzy kosztami a przychodami bez uwzględnienia kosztów pozostałych, do których nie ma danych) aż 1,7 mln? Pomijając już fakt, że kwota zadłużenia krótkoterminowego z lipca 2010 jest dosyć niejasna do dziś i z czasem rośnie (początkowo mówiono o 300 tys zł przy podwyższeniu kapitału akcyjnego, w lutym 2011 to kwota blisko 2 mln zł, a na komisji z 15 czerwca 2011 to 2,8 mln zł).
Edit: Sroki August musiałem usunąć wcześniej posta gdyż nie uwzględniłem kilku danych.